Verbal Delirium, September Code @ Κύτταρο, 10/01/14

Από τα πιο ευχάριστα τολμήματα στην ελληνική progressive σκηνή

Από τον Κώστα Σακκαλή, 13/01/2014 @ 15:05
Από τα πιο ευχάριστα τολμήματα στην ελληνική σκηνή, αυτή η συναυλία της Παρασκευής με δυο συγκροτήματα του progressive χώρου σε μία  προσπάθεια να πείσουν τους Έλληνες ακροατές ότι υπάρχει δυνατή τοπική σκηνή. Η αλήθεια είναι ότι  για το ακροατήριο που συγκεντρώνει πλέον το prog rock και metal στην Ελλάδα, τα τοπικά συγκροτήματα δεν έχουν επωφεληθεί παρά ελάχιστα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα με την τοπική stoner σκηνή και τους πολλούς ...«μουτζαχεντίν» της. Ας το αποδώσουμε αισιόδοξα στο νεαρό της ηλικίας των περισσότερων συγκροτημάτων και ας συνεχίσουμε...

...με τους September Code που άνοιξαν τη βραδιά σε ένα λίγο ως πολύ άδειο Κύτταρο. Έπαιξαν μεν ένα σετ ως κανονική συναυλία αλλά στα δικά μου αυτιά δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από το επίπεδο ενός support συγκροτήματος. Τεχνικά άψογοι, αλλά μουσικά υπερβολικά εσωστρεφείς, μου έκαναν καλύτερη εντύπωση στις πιο hard rock / heavy metal στιγμές όπου εμφάνιζαν απλές μελωδίες και riff και συμβατικές δομές τραγουδιών, παρά εκεί που ανέπτυσσαν το κυρίως στυλ τους που θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα a la Pain Of Salvation prog metal.

September Code

Παρέμειναν στα περισσότερα τραγούδια τους ατμοσφαιρικοί και πολυεπίπεδοι αλλά σε λίγες περιπτώσεις με ουσία, ή τουλάχιστον ουσία τέτοια που να μπορέσει να κερδίσει έναν θεατή όπως και του λόγου μου που, ούτε προς το prog metal έχει κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια ούτε ήταν εξοικειωμένος με τη μουσική τους μέχρι τώρα. Πάντως το θετικό ήταν ότι το νέο τραγούδι που παρουσίασαν ήταν το καλύτερο και της βραδιάς οπότε το μέλλον φαίνεται αισιόδοξο.

September Code

Setlist: Sub-Care / Echo Virus / D-Day / Be 4 You / Beautiful As A Sin / Another But / Sirens / Fear No More / Self Crisis / Skeptic / Humanize / War / XeCute / Guns For Lovin'.

Οι Verbal Delirium από την άλλη είναι από τα συγκροτήματα που οι δύο τους δίσκοι έχουν από καιρό καταλάβει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην playlist μου. Ανεξάρτητα από αυτό όμως τα τραγούδια τους είναι τόσο άμεσα που σίγουρα κερδίζουν οποιονδήποτε τους ακούσει. Υπό αυτή τη λογική θα έλεγε κανείς ότι έπαιξαν μεταξύ φίλων, όχι μόνο λόγω του μικρού αριθμού των παρευρισκόμενων όπου εμφανώς δεν υπήρχαν «περαστικοί», αλλά και γιατί πραγματικά όσοι τους ακούν γίνονται φίλοι τους.

Verbal Delirium

Έχοντας αλλαγές τόσο από την προηγούμενη φορά που τους είχα δει ζωντανά όσο και από τη σύνθεση που ηχογράφησε το υπέροχο περσινό "From The Small Hours Of Weakness" πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή είναι πιθανότατα η πιο δεμένη και η πιο συλλογικά ικανή ομάδα μουσικών με εξέχουσα συμμετοχή αυτή του Νικόλα Νικολόπουλου σε σαξόφωνο, φλάουτο και πλήκτρα, γνωστό και από το δικό του συγκρότημα, τους Ciccada.

Verbal Delirium

Θα τολμήσω να πω ότι αν οι σημερινοί Verbal Delirum είχαν ηχογραφήσει το πρώτο άλμπουμ, το "So Close And So Far Away", όχι μόνο, φυσικά, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο, αλλά ίσως και να ξεπερνούσε το πιο ώριμο και πιο ολοκληρωμένο, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, δίσκο αυτής της χρονιάς. Και αυτό δεν είναι μόνο μία εικασία, είναι και η εντύπωση που αφήνουν οι εκτελέσεις των παλιότερων τραγουδιών που αναπτύχθηκαν και αναδείχθηκαν περισσότερο από τις στουντιακές τους εκτελέσεις.

Verbal Delirium

Ο prog rock χαρακτήρας τους δεν πιστοποιείται μόνο από τα πνευστά που τους πηγαίνουν σε King Crimson και Van Der Graaf Generator περιοχές ούτε από τα τρία πλήκτρα που εκ περιτροπής χρησιμοποιούν. Έχουν μία γνήσια διάθεση να περιδιαβούν σε πιο πολύπλοκα ηχητικά μονοπάτια που δεν πηγάζει από ψυχαναγκαστική εμμονή, αλλά από τον χαρακτήρα των τραγουδιών. Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι δε θυσιάζεται στο βωμό αυτό ο συναισθηματισμός των συνθέσεων όπως απέδειξαν και οι έντονες ερμηνείες του ιθύνοντα νου των Verbal Delirium, Jargon, στα δύο τελευταία και πιθανότερα καλύτερα τραγούδια τους, Η διασκευή του "Starless" των King Crimson που ήρθε ως το απαραίτητο encore απλώς πιστοποίησε την εκτελεστική ικανότητά τους και να κλείσει με γενικά χαμόγελα μία βραδιά που μόνο σε προσέλευση θύμιζε «ελληνική συναυλία».
SETLIST

Ervelet / So Close And Yet So Far Away
The Scene Remains
Lullaby
They
Dance Of The Dead
The Losing Game
10.000 Roses
Disintegration
Close To You
Dancing Generation
Sudden Winter
Aeons

Encore:
Starless

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET