The Stranglers, Moan @ Fuzz Club, 23/05/15

Μια ολοκληρωμένη Stranglers εμπειρία

Από τον Γιώργο Μαθιό, 25/05/2015 @ 12:36
Για όσους παρακολούθησαν τελευταία φορά τους Stranglers τον Ιούλιο του 2011 στη Μαλακάσα, στα πλαίσια του Rockwave Festival, το live της Παρασκευής ήταν η αποζημίωση που δικαιούνταν. Όχι λόγω της κακής τους τότε απόδοσης αλλά εξαιτίας της μικρής διάρκειας του σετ τους και της ώρας που εμφανίστηκαν. Προσωπικά, η εμφάνιση των Stranglers εκείνο το καλοκαίρι έχει εντυπωθεί στη μνήμη μου ως μία από τις καλύτερες στιγμές του εν λόγω φεστιβάλ. Οι πολύ δημοφιλείς Editors ήταν φυσικά οι headliners, ωστόσο η εμφάνιση των Stranglers νωρίς το απόγευμα με τον ήλιο να σου προκαλεί μια γλυκιά ζάλη, τη συνοδεία παγωμένης μπύρας και τους θρύλους της punk rock και new wave να παίζουν μπροστά σε λιγοστό κόσμο ήταν κάτι το ιδιαίτερο αλλά όχι αρκετό για να ικανοποιήσει την όρεξή μας.

Η προσοχή μου λίγες μέρες πριν το live ήταν στραμμένη εξ ολοκλήρου στους Stranglers, για τους παραπάνω λόγους, με αποτέλεσμα να πληροφορηθώ τελευταία στιγμή πως τη συναυλία θα ανοίξουν οι Moan. Το Fuzz ήταν ήδη γεμάτο όταν κατά τις 21:20 ανέβηκαν στη σκηνή, ενώ η θερμή υποδοχή από το κοινό έδειξε πως υπήρχε κόσμος που ενδιαφερόταν πολύ για την εμφάνισή τους.

Moan

Οι συνθέσεις τους χαρακτηρίζονται από blues κυρίως αισθητική παίζοντας σε αργό αλλά και γρήγορο ρυθμό. Μουσικά διαφαίνεται το προσωπικό στυλ της μπάντας, παρόλα αυτά η έλλειψη αυθεντικότητας σε επίπεδο φωνητικών τούς στερεί το προσωπικό στίγμα, αποδυναμώνοντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα. Το σετ τους διήρκησε μισή ώρα και τα εξαιρετικά "Lost And Found" και "Grim Reaper" άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Γύρω στις 22:30 βγήκαν στη σκηνή οι Stranglers με τον καθιερωμένο τρόπο. To "Waltzinblack" λειτουργεί σαν intro για την είσοδό τους, ενώ το "Toiler On The Sea" δημιουργεί μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που προμηνύει πως θα ζήσουμε μια ολοκληρωμένη Stranglers εμπειρία.

The Stranglers

Το setlist κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τη μακροχρόνια πορεία της μπάντας και διαφοροποιήθηκε αρκετά σε σχέση με το live στην Θεσσαλονίκη το προηγούμενο βράδυ. Οι προσθήκες που έκαναν τη διαφορά ήταν τα υπέροχα "Relentless" και "Freedom Is Insane" και τα δυνατά "I've Been Wild" και "Lost Control", όπου στο τελευταίο ολόκληρο το Fuzz σείστηκε από τις δονήσεις του μπάσου του Jean-Jacques Burnel.

The Stranglers

Το κοινό ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδες, όπως ήταν αναμενόμενο, στα hits της μπάντας και ιδιαίτερα στα "Nice 'N' Sleazy", "Golden Brown", "Always The Sun" και "Peaches". Λίγο πριν κατέβουν από τη σκηνή έπαιξαν τα αγαπημένα "Duchess" και "Hanging Around" με τον κόσμο να τραγουδάει με πάθος και στα δύο, ενώ για encore μάς επιφύλασσαν τα "Walk On By", "All Day And All Of The Night" και κλείσιμο με το "No More Heroes".

The Stranglers

Η απουσία του Jet Black ήταν αισθητή παρόλο που ο Jim MacAuley ήταν εξαιρετικός. Τον τελευταίο καιρό ο Black εμφανίζεται στα live της μπάντας για ένα σετ τεσσάρων κομματιών όταν είναι δυνατό η σκηνή να χωρέσει δύο drum sets. Πάντως, όπως μαρτυρούν τα επαινετικά λόγια του Bazz Warne για τον MacAuley, ο τελευταίος μάλλον σύντομα θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον Black, ως νέος drummer των Stranglers.

The Stranglers

Τα πλήκτρα του Dave Greenfield πάντα πρόσθεταν κάτι παραπάνω στις συνθέσεις τους και για ακόμα μία φορά δεν απογοήτευσαν. Ωστόσο, υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα που όμως αντιμετωπίστηκαν με επαγγελματισμό και χιούμορ. Γενικότερα καθ' όλη τη διάρκεια του live (σχεδόν δύο ώρες), η αλληλεπίδραση τόσο του Warne όσο και του Burnel με το κοινό ήταν εκπληκτική. Από τη μία οι γκριμάτσες που έκαναν και οι δύο και από την άλλη οι έξυπνες ατάκες τους κέρδισαν τη συμπάθεια του κόσμου. Το κοινό κυμαίνονταν ηλικιακά μεταξύ τριάντα έως πενήντα χρόνων, απόδειξη ότι οι Stranglers έχουν φανατικό κοινό που τους ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

The Stranglers

Στα highlights της βραδιάς, το αποτυχημένο stage dive που έλαβε άδοξο τέλος με τον τύπο να καταλήγει στο πάτωμα (θυμηθείτε τον Jack Black στο "School Of Rock") και ο τύπος που ούρλιαζε να παίξουν το "Nice 'N' Sleazy" με τον Warne να απαντάει: «Το έχουμε παίξει το "Nice 'N' Sleazy", είσαι κουφός ή μήπως είχες πάει για κατούρημα;». Στον απόηχο της συναυλίας η ίδια φωνή να μην σταματάει να ουρλιάζει «Nice 'N' Sleazy, Nice 'N' Sleazy!».
SETLIST

Intro (Waltzinblack)
Toiler On The Sea
Straighten Out
(Get A) Grip (On Yourself)
I’ve Been Wild
Relentless
Nice 'N' Sleazy
Golden Brown
Always The Sun
Five Minutes
Freedom Is Insane
Time To Die
Norfolk Coast
I Feel Like A Wog
Skin Deep
Peaches
Time Was Once On My Side
Lost Control
Duchess
Hanging Around

Encore:
Walk On By

Encore 2:
All Day And All Of The Night
No More Heroes

Φωτογραφίες: Chris Lemonis
  • SHARE
  • TWEET