Septicflesh, Dark Funeral, Heavier Than God @ Fuzz Club, 07/01/12

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 10/01/2012 @ 14:33
Πηγαίνοντας το Σάββατο το βράδυ στο Fuzz γνωρίζαμε ότι θα παρακολουθούσαμε μία από τις ελάχιστες ελληνικές μπάντες (μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού) που έχει υπόσταση στη σύγχρονη metal σκηνή, τουλάχιστον σε αυτήν του ακραίου χώρου. Έχοντας κυκλοφορήσει το 2011 ένα άλμπουμ που προκάλεσε αίσθηση εντός κι εκτός των συνόρων, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για μια εξαιρετική βραδιά. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται στην περίπτωση των Septicflesh είναι κατά πόσο μπορούν να αναπαράγουν πάνω στη σκηνή την ατμόσφαιρα και το αίσθημα της studio πλευράς τους.

Λόγω κάποιων προσωπικών υποχρεώσεων όταν έφτασα στο Fuzz οι Heavier Than God είχαν μόλις ολοκληρώσει την εμφάνισή τους, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάποιο σχετικό σχόλιο.



Οπότε περνάμε κατευθείαν στους co-headliners Dark Funeral. Εμφανίστηκαν στη σκηνή με το πατροπαράδοτο corpse paint και δεν άργησαν να δείξουν τις προθέσεις τους. Καθαρόαιμο black metal χωρίς τίποτα το περιττό. Οι Σουηδοί ήταν μοχθηροί και θυελλώδεις, με πραγματικά ξυραφένια riff που σου έπαιρναν το κεφάλι. Η σκηνική τους παρουσία ήταν σοβαρή, χωρίς υπερβολές και γραφικότητες. Πολύ καλή και η απόδοση της μπάντας, με τον drummer ασταμάτητο, ο οποίος νομίζω ότι κέρδισε τις εντυπώσεις, χωρίς οι υπόλοιποι να υστερούν. Ο ήχος τους παρουσίασε διάφορα σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια του set, χωρίς να τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά ούτε και να χαλάει τη διάθεση όσων παρακολουθούσαν τους Dark Funeral. Το στυλ τους κινείται κυρίως σε υψηλές ταχύτητες με λίγα αργά περάσματα και πιθανότατα για αυτό το λόγο απο ένα σημείο και μετά η εμφάνιση τους δεν παρουσίασε την κλιμάκωση που χρειάζεται για να θεωρηθεί σπουδαία. Γενικότερα, πάντως, η εμφάνισή τους ήταν παραπάνω από ικανοποιητική, κάλυψε όλη τη δισκογραφία τους και εμπεριείχε όλα τα σημαντικά στοιχεία που μια black metal μπάντα πρέπει να παρουσιάσει ζωντανά και νομίζω ότι άρεσε σε όσους ενδιαφέρονταν για τους Dark Funeral.

Setlist:
Stigmata / 666 Voices Inside / Enriched By Evil / Goddess Of Sodomy / The Arrival Of Satan’s Empire / Open The Gates / The Birth Of The Vampiir / Atrum Regina / King Antichrist / Vobiscum Satanas / Shadows Over Transylvania / Heart Of Ice / The Secrets Of The Black Arts / Hail Murder / My Funeral

Η τελευταία (προ αμνημονεύτων ετών) φορά που παρακολούθησα live τους Septicflesh εντός Ελλάδας, στη σκηνή βρισκόταν και η Ναταλία Ρασσούλη σε μια εντελώς διαφορετική εποχή. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά και από τη Σαββατιάτικη εμφάνισή τους δεν ήξερα ειλικρινά τι να περιμένω. Σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις από την μπάντα είναι υψηλές και από τη στιγμή που θεωρούμε ότι έχει παρουσία στην παγκόσμια metal σκηνή, η προσέγγισή μας και η καλοπροαίρετη κριτική μας θα πρέπει να ακολουθεί τα αντίστοιχα standards, χωρίς εκπτώσεις. Διαφορετικά μπορούμε να τα βλέπουμε όλα όμορφα και να χαζοχαιρόμαστε με ότι συμβαίνει στην εγχώρια σκηνή αποκομένοι από το εξωτερικό.



Έχοτας επίγνωση ότι συμφωνική ορχήστρα δεν θα υπάρχει και άρα θα ακουστούν πολλά προηχογραφημένα μέρη, το set ξεκίνησε με το "The Vampire From Nazareth" και το "Communion". Ο ήχος ήταν πολύ καλός, δυνατός και ογκώδης, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν πράγματι επιβλητική. Σε σχέση με τις επιλογές των κομματιών η συνέχεια ήταν ανάλογη, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της στηρίχθηκε στα δύο τελευταία τους άλμπουμ. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θερμή και σε ορισμένα σημεία ιδιαίτερα εκδηλωτική. Δεν ξέχασαν και το παλιότερο υλικό τους και κομμάτια όπως τα "Revolution DNA" και "Esoptron" θα έλεγα ότι ήταν και οι κορυφαίες στιγμές της βραδιάς με τον Σωτήρη να αναλαμβάνει σε εκείνο το σημείο την κιθάρα, ενώ κατα τη διάρκεια του υπόλοιπου set εμφανιζόταν μόνο στα σημεία που απαιτούσαν καθαρά φωνητικά και ήταν ομολογουμένως εξαιρετικά, προσδίδοντας όπως και στα άλμπουμ ένα μυστήριο. Σε γενικές γραμμές το συγκρότημα παρουσιάστηκε δεμένο και δείχνει ότι έχει αποκτήσει εμπειρία και άνεση πάνω στη σκηνή.



Ωστόσο,υπήρχαν και κάποια αρνητικά σημεία. Τα προηχογραφημένα μέρη θεωρούνταν δεδομένα, αλλά σε κομμάτια από τους δύο τελευταίους δίσκους της μπάντας ήταν ίσως και περισσότερα από τα live, κάτι το οποίο όσο και να το έχεις αποδεκτεί, σε μια συναυλία σίγουρα δημιουργεί αρνητική εντύπωση. Ένα επιπλέον σημείο το οποίο θα έλεγα ότι δεν βοηθούσε ιδιαίτερα, ούτε στη ροή του set ούτε τη διάθεση του κοινού, ήταν η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια του Seth να κρατήσει επαφή με τον κόσμο, η οποία όμως γινόταν με τρόπο μονότονο στην έκφραση και σε πολλά σημεία ενοχλητικό, καθώς παρεμβαλλόταν μέσα στα κομμάτια, κάτι που εν μέρη χαλούσε την ατμόσφαιρα που η μπάντα μπορούσε όντως να δημιουργήσει. Θεωρώ ότι δεν χρειάζονταν αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, αφού ο κόσμος είχε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι είχε τη διάθεση να συμμετάσχει ενεργά.



Γενικότερα, η εμφάνιση των Septicflesh δεν ήταν κακή, αλλά επειδή τους θεωρούμε και είναι μια μπάντα με δυνατότητες για μεγάλα πράγματα, πρέπει να έχουμε από αυτούς αντίστοιχες απαιτήσεις σε όλες τις εκφράσεις της παρουσίας τους.

Setlist:

The Vampire From Nazareth
Communion
Chaostar
The Great Mass Of Death
Virtues Of The Beast
Unbeliever
Pyramid God
Lovecraft’s Death
Ocean Of Grey
We, The Gods
Sumerian Daemons
Persepolis
Revolution DNA
Esoptron
----------------------
Anubis
Five-Pointed Star

Υ.Γ.: Οι λίγοι ανεγκέφαλοι που θεώρησαν σωστό λίγο πριν βγουν για encore οι Dark Funeral να φωνάξουν «Septic Flesh» πιθανότατα δεν έχουν θέση όχι μόνο σε αυτή, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη συναυλία.




  • SHARE
  • TWEET