Possessed, Abyssus @ Κύτταρο, 22/12/16

Σεβασμός και αγάπη για την ιστορία των Possessed, εν μέσω ενός μανιασμένου circle pit και ασταμάτητου stage diving

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 23/12/2016 @ 19:44

Οι Possessed είναι ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που από μόνο του αποτελεί ξεχωριστή και διακριτή αναφορά στην ιστορία του ακραίου ήχου. Με, επί της ουσίας, έναν σπουδαίο δίσκο, ήταν αυτοί που στα μέσα της δεκαετίας του '80 τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο του death metal και άναψαν το φιτίλι για την έκρηξη που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. Βέβαια, από τότε έχουν περάσει τρεις γεμάτες δεκαετίες, έχουν μεσολαβήσει πολλά και το ίδιο το συγκρότημα πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να φτάσουμε στο 2016.

Η συναυλιακή ενεργοποίηση της μπάντας πριν από λίγα χρόνια, μπορεί να προκάλεσε συγκίνηση σε όλους μας, αλλά σίγουρα δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με το τι αντιπροσωπεύουν σήμερα οι Possessed, αφού συναντάμε μόνο τον Jeff Becerra από τη σύνθεση του θρυλικού "Seven Churches".

Σε κάθε περίπτωση, νεότεροι και παλιότεροι φίλοι του ακραίου ήχου συγκεντρώθηκαν στο Κύτταρο, αφενός με την προσμονή και λαχτάρα δεκαετιών να ακούσουν ορισμένες σημαντικές και πρωτόλειες στιγμές του ακραίου metal, αλλά και με μια αίσθηση περιέργειας για το τι μέλει γενέσθαι τις αμέσως επόμενες ώρες μπροστά στα μάτια μας.

Στις 21:15 οι Abyssus άνοιξαν τη βραδιά και φρόντισαν να μας ζεστάνουν όσο καλύτερα μπορούσαν. Old school death metal με πολλές thrash αναφορές και με σταθερό ρυθμό και απόδοση έκαναν πολλά κεφάλια να κουνηθούν. Ο ήχος ήταν ανεκτός, αλλά ευτυχώς η μπάντα είχε το απαραίτητο δέσιμο, ένα συμπαγές ηχητικά και μουσικά αποτέλεσμα και χωρίς να εντυπωσιάσουν παρουσίασαν επί σαράντα περίπου λεπτά το σετ τους με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα. Χειροκροτήθηκαν και στη συνέχεια παραχώρησαν τη θέση τους στους πρωταγωνιστές της βραδιάς.

Abyssus

Με μια μικρή καθυστέρηση οι Possessed, ο Jeff Becerra δηλαδή και οι μουσικοί που τον πλαισίωναν, πήραν θέση και όλα ήταν έτοιμα. Η πρώτη συγκινητική στιγμή ήταν το ανέβασμα του Jeff στη σκηνή και αμέσως μετά τον χαιρετισμό, οι πρώτοι ήχοι του "Pentagram" δημιουργούν ένα μανιασμένο circle pit, παρά το πρόβλημα στον ήχο και το ότι η φωνή δεν ακουγόταν σχεδόν καθόλου.

Possessed

Στη συνέχεια με τα "The Eyes Of Horror" και τα "Beyond The Gates" ο ήχος φτιάχνει, αλλά εξακολουθούμε να ψάχνουμε τη φωνή του Jeff, για να την ακούσουμε καλύτερα, με την αλλαγή του μικροφώνου, στο τέταρτο κομμάτι το "Tribulation" που αποτέλεσε ουσιαστικά και την πρώτη καλή στιγμή της βραδιάς. Παρ' όλα αυτά ο κόσμος που είχε γεμίσει το Κύτταρο δεν έδειχνε να πτοείται και παράλληλα με τον χαμό που επικρατούσε είχαν αρχίσει να γίνονται και συνεχόμενα stage diving, που δεν σταμάτησαν σε όλη τη διάρκεια.

Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και έγινε ακόμα μεγαλύτερος στη συνέχεια όταν ζεστάθηκε ακόμα περισσότερο η φωνή του Jeff. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να διευκρινιστεί ότι η τίμια και αξιοπρεπέστατη προσπάθεια του Becerra συνοδευόταν μεν από το απαραίτητο γρέζι στη φωνή, έχοντας χάσει ωστόσο το βάθος στα growl φωνητικά που απαιτείται, κάτι όμως που μπορεί να θεωρηθεί λογικό, καθώς δεν είμαστε στο 1985, αλλά στο 2016.

Possessed

Ο χαμός από κάτω συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι μέχρι ένα σημείο οι επιλογές των κομματιών δεν αφορούσαν κυρίως το "Seven Churches", αλλά τις άλλες δύο κυκλοφορίες του συγκροτήματος.

Η μπάντα απέδιδε πολύ καλά όλα τα κομμάτια και οι όποιες αποκλίσεις δεν ενοχλούσαν κανέναν, όπως και κάποια λίγα σκαμπανεβάσματα στον ήχο. Αιώνιοι ύμνοι του ακραίου ήχου περνούσαν από μπροστά μας με μια δαιμονισμένη επιθετικότητα και ακρότητα, που ακόμα και σε αυτήν τη μορφή έκαναν την προσπάθεια πολλών επίδοξων συγκροτημάτων του χώρου να ωχριά.

Possessed

Η εκτέλεση του "Storm In My Mind" ήταν εξαιρετική, όπως και του "Abandoned", κομματιού που προορίζεται για καινούργιο δίσκο εντός του 2017, αλλά η εισαγωγή του Εξορκιστή ήταν αυτή που πάγωσε το αίμα και προκάλεσε παροξυσμό, που συνεχίστηκε με την ανατριχίλα του "Fallen Angel", τις καταιγιστικές εκτελέσεις του "Death Metal" και του "Evil Warriors" και ολοκληρώθηκε με την κορυφαία στιγμή της βραδιάς που δεν ήταν άλλη από το "Seven Churches".

Κάπου εκεί και μετά από εβδομήντα λεπτά, οι Possessed του 2016 μας ευχαρίστησαν και αποχώρησαν καταχειροκροτούμενοι από ένα εκστασιασμένο στην πλειοψηφία του κοινό, που δεν νοιάστηκε ούτε για κάποια λάθη που έγιναν, ούτε από τα θέματα του ήχου και ένιωσε την κάθε στιγμή της παρουσίασης θρυλικών στιγμών του ακραίου metal. Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος στήριξε το συγκρότημα όποτε αυτό χρειάστηκε και έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό και την αγάπη του στο πρόσωπο του Jeff Becerra.

Possessed

Συνολικά, η εμφάνιση αυτού του ιστορικού συγκροτήματος, με τη σύγχρονη βέβαια σύνθεσή του, ήταν καλή. Σίγουρα έγιναν λάθη, θα θέλαμε να ακούσουμε τα "Holy Hell" και "Twisted Minds", αναμφίβολα ο Jeff δεν μπορούσε να αποδώσει με βάση αυτό που έκανε πριν από τριάντα χρόνια, αλλά η προσπάθεια του ήταν συγκινητική, όπως και του συγκροτήματος αξιοπρεπέστατη. Ο ίδιος ο Becerra χαμογελαστός, έδειξε ότι χάρηκε όλο το σκηνικό να παρακολουθεί τον κόσμο να μη σταματάει κυριολεκτικά ούτε λεπτό.

Ήταν μια συναυλία που δεν τέθηκε ως προαπαιτούμενο το τέλειο στην απόδοση, αλλά κυριάρχησε ο σεβασμός και το συναίσθημα που προκαλεί η ιστορία των Possessed.

Φωτογραφίες: Dorina Dragon

SETLIST

Pentagram
The Eyes Of Horror
Beyond The Gates
Tribulation
Swing Of The Axe
The Heretic
Satan's Curse
My Belief
Storm In My Mind
Abandoned
The Exorcist
Fallen Angel
Death Metal
Evil Warriors
Seven Churches
  • SHARE
  • TWEET