My Morning Jacket, Everest @ Terminal 5 (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), 23/10/10

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 12/11/2010 @ 15:36
Ένας πολύ ενδιαφέρων μήνας προβλεπόταν ο Οκτώβριος του 2010 για τους Νεοϋορκέζους φίλους των My Morning Jacket. Η μπάντα από το Κεντάκι μπορεί στην Ευρώπη να περιορίζεται σε support εμφανίσεις σε μπάντες όπως οι Pearl Jam, αλλά στις Η.Π.Α. είναι πολύ αγαπητή, ίσως λόγω και των southern καταβολών της, ασχέτως αν στην πορεία το σχήμα «έπαιξε» με τον ήχο του. Έχοντας πέντε album να κοσμούν τη δισκογραφία τους, οι My Morning Jacket αποφάσισαν να δώσουν πέντε συναυλίες στη Νέα Υόρκη, όπου κάθε βράδυ θα παρουσίαζαν ζωντανά από ένα album, συνεισφέροντας παράλληλα μέρος των εσόδων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Έχοντας την τύχη να έχω απολαύσει τη συγκεκριμένη μπάντα δύο φορές κατά την ευρωπαϊκή περιοδεία του τέταρτου album της "Z" το 2006 και ως εκ τούτου να έχω ακούσει live κομμάτια τους μέχρι εκείνη την περίοδο, από τις πέντε συναυλίες επέλεξα να παραβρεθώ στην τελευταία. Το "Evil Urges", που θα παρουσιαζόταν εκείνη τη βραδιά, τυγχάνει να είναι και το αγαπημένο μου album από τους εν λόγω κυρίους.

Το Terminal 5 στην 56th street, στο οποίο θα γινόταν και η συναυλία, δε μπορώ να πω πως ήταν και κάτι σπουδαίο ως χώρος. Θύμιζε αποθήκη περισσότερο, αλλά και ως προς το θέμα του εξαερισμού και ως προς τον ήχο λειτούργησε άψογα. Ένα alternative / indie group από το Los Angeles, οι Everest, άνοιξε τη βραδιά και, ενώ οι συνθέσεις του δεν εντυπωσίασαν σε μεγάλο βαθμό, πάνω στη σκηνή ήταν πολύ θερμό και απέσπασε τη συμπάθεια μας.

Οι κουρτίνες, στις οποίες προβαλλόταν το εξώφυλλο του "Evil Urges", άνοιξαν και η παράσταση των My Morning Jacket μόλις είχε ξεκινήσει. Αν κάτι χαρακτήρισε περισσότερο το τιμώμενο album της βραδιάς ήταν η ποικιλία των ήχων του και οι διάφορες εναλλαγές μουσικών στυλ κατά την ακρόαση του. Κατ' επέκταση, η live ερμηνεία του δημιούργησε τα ίδια συναισθήματα στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι γνωρίζοντας ακριβώς το λόγο για τον οποίο βρίσκονταν εκεί απολάμβαναν την κάθε στιγμή της συναυλίας και την κάθε νότα του album. Φυσικά οι My Morning Jacket, έχοντας και μια jam πλευρά, ως γνήσια παιδιά του νότου, σε πολλά κομμάτια ξέκλεβαν και λίγο χρόνο για να τα διανθίσουν με αυτοσχέδιες ιδέες.Στο τέλος του set δύο κομμάτια τελικώς φάνηκε πως είχαν κλέψει την παράσταση. Το ένα ήταν το groovy "Highly Suspicious", που με τον κατάλληλο φωτισμό μετέτρεψε για λίγα λεπτά το Terminal 5 στην πιο κεφάτη disco της Νέας Υόρκης, και το άλλο το "Touch Me I'm Going To Scream Pt.2", σε μια μεγαλειώδη εκτέλεση. Φυσικά, η ολοκλήρωση του "Evil Urges" δε σήμαινε πως και η βραδιά είχε τελειώσει. Κάθε βράδυ μετά το main set, δηλαδή την παρουσίαση του εκάστοτε album, ακολουθούσε και δεύτερο set με ακυκλοφόρητα, b-sides και διασκευές.Χαρακτηριστικό είναι πως στις προηγούμενες βραδιές η μπάντα επέλεξε να διασκευάσει το "Careless Whisper" των Wham, το "Black Sabbath", το "Rocket Man" του Elton John και άλλα κομμάτια, διαφορετικά ως προς το ύφος των My Morning Jacket. Για τη βραδιά για την οποία μιλάμε όμως, οι επιλογές ήταν, μεταξύ άλλων, το "Oh! Sweet Nuthin'" των The Velvet Underground και το "Move On Up" του Curtis Mayfield, σε πολύ ωραίες εκτελέσεις. Επιπλέον, μας παρουσίασαν και δύο νέα κομμάτια, το "Circuital" και το "Friends Again", που πιθανότητα θα κάνουν την εμφάνιση τους στο νέο album των My Morning Jacket το 2011.Το φινάλε αυτής της ιδιαίτερης συναυλίας έμελλε να έρθει με το "One Big Holiday", το πιο γνωστό και το καλύτερο τραγούδι το συγκροτήματος ίσως, από το album "It Still Moves". Η εκτέλεση του "One Big Holiday" ήταν και η μόνη στιγμή σε αυτό το μαραθώνιο των πέντε συναυλιών που οι My Morning Jacket έπαιξαν κάποιο τραγούδι δεύτερη φορά. Πέντε βραδιές. 101 τραγούδια, 100 διαφορετικά... Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συναυλία με μια λέξη, θα κατέληγα στο «ιδιαίτερη». Η όλη της ατμόσφαιρα σου μπόλιαζε στο μυαλό ότι δεν είσαι αυτόπτης μάρτυρας μιας συνηθισμένης συναυλίας των My Morning Jacket, αλλά ενός highlight της καριέρας τους.

Setlist:

Evil Urges
Touch Me I'm Going To Scream Pt.1
Highly Suspicious
I'm Amazed
Thank You Too!
Sec Walkin
Two Halves
Librarian
Look At You
Aluminum Park
Remnants
Smokin From Shootin'
Touch Me I'm Going To Scream Pt.2
Good Intentions
---------------------------------
Circuital
Friends Again
Carried Away
Wonderful (The Way I Feel)
Tonight I Want To Celebrate With You
Oh! Sweet Nuthin'
Hot Fun In The Summertime
Carnival Time
Move On Up
---------------------------------
One Big Holiday

Γιάννης Κοτζιάς
  • SHARE
  • TWEET