Iotunn: «Aρκετές μπάντες εκεί έξω υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας»

Μιλήσαμε με τη δανέζικη μπάντα για τα πρώτη της βήματα, τη συνεργασία με τον Jon Aldara, αλλά και τη συνέχεια του "Access All Worlds"

Από τον Άλκη Κοροβέση, 19/04/2021 @ 13:54

Οι Iotunn είναι μια νέα μπάντα, η οποία κυκλοφόρησε φέτος ένα από τα πιο ενδιαφέροντα άλμπουμ της χρονιάς στον χώρο του προοδευτικού death metal. Μπορεί το όνομα του Jon Aldara (Barren Earth, Hamferd) να τραβάει τα βλέμματα, ωστόσο, ο εγκέφαλος του συγκροτήματος είναι άλλος. Δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, λοιπόν, με τον Jesper Gras, κιθαρίστα και βασικό συνθέτη της μπάντας για πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα. Δείτε παρακάτω τι είχε να μας πει o ιδρυτής των Iotunn για τη δραστηριοποίηση μιας νέας μπάντας από τη Δανία εν μέσω πανδημίας.

Καλησπέρα, είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Μιας που είναι η πρώτη φορά για τους Iotunn εδώ, θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας.

Γεια σου, Άλκη. Όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν ήθελα να δημιουργήσω μια prog/space μπάντα μετά από αρκετά χρόνια που άκουγα έντονα ‘60s και ‘70s rock μουσική. Τότε, το 2011 ο αδερφός μου, Jens Nicolai, μπήκε στο συγκρότημα αφού μας βοήθησε σε μια συναυλία. Από τότε αρχίσαμε να ενσωματώνουμε πιο σκληρές πλευρές της μουσικής στις συνθέσεις μας, και αυτό θα κατέληγε τελικά στο EP, "The Wizard Falls", το οποίο βγήκε το 2016. Το 2017 ο πρώην τραγουδιστής μας, ο Bjorn, o Jens Nicolai και εγώ χωριστήκαμε και χρειαζόμασταν νέο τραγουδιστή και μπασίστα. Στο υπόλοιπο της χρονιάς συνεχώς επιστρέφαμε στον Jon Aldara και τελικά αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του στις αρχές του 2018. Ευτυχώς, του άρεσαν πραγματικά τα demo που του στείλαμε και τον Ιούνιου ήρθε στην Κοπεγχάγη για να συναντηθούμε. Τότε, στα τέλη του 2018, ξεκινήσαμε να γράφουμε τα φωνητικά. Ο Jon ήρθε στην Κοπεγχάγη 10 με 12 φορές κατά τη διάρκεια σαββατοκύριακων και έγραψε και ηχογράφησε τα φωνητικά. Ήταν μια πραγματικά ενθουσιώδης περίοδος!

Στα τέλη του 2019, ο Eskil Rask ανέλαβε το μπάσο. Έγραψε και ηχογράφησε το μπάσο λίγους μήνες πριν πάμε στον Fredrik Nordström στο Gothenburg για να ολοκληρώσουμε το "Access All Worlds".

Η μουσική μας ξεκινάει με εμένα και τον Jens Nicolai να γράφουμε τις κιθάρες. Όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε ένα κομμάτι που μας συγκινεί με όλους τους δυνατούς τρόπους, το παρουσιάζουμε στην μπάντα. Μετά ο Bjørn θα συνθέσει τα τύμπανα και το ακούμε και το σχολιάζουμε. Συχνά, τα τύμπανα δίνουν άλλη οπτική στις κιθάρες και γράφουμε και ηχογραφούμε αυτές τις ιδέες. Όταν τα τύμπανα ετοιμάζονται, ο Eskil θα ξεκινήσει να γράφει το μπάσο και, στο τέλος, ο Jon θα γράψει τους στίχους και τα φωνητικά. Αυτή είναι η διαδικασία με μια απλή περιγραφή. Δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε πολλές από αυτές τις διαδικασίες, οπότε στο τέλος είναι μια κυκλική διεργασία που καταλήγει στο να είμαστε και οι πέντε μας ικανοποιημένοι με τα τραγούδια στο τέλος.

Iotunn - Access All Worlds

Πώς είναι τα πράγματα τώρα στη Δανία με την πανδημία;

Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία ανοίγματος της κοινωνίας και πρέπει να το κάνουμε αυτό ενώ όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην καταλήξει σε ένα τρίτο κύμα, το οποίο έχει πλήξει δυστυχώς πολλές άλλες χώρες. Οπότε, αν όλα πάνε καλά όσον αφορά τα νούμερα, θα δούμε την κοινωνία μας να ανοίγει σε μερικούς μήνες.

Πιστεύω πως είναι το ίδιο δύσκολο για τους καλλιτέχνες στη Δανία όσο και στην Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα αυτόν τον καιρό. Είναι οι Iotunn το χόμπι σας ή η βασική ενασχόλησή σας;

Το ίδιο πιστεύω και εγώ. Νομίζω υπάρχουν αρκετές μπάντες εκεί έξω που υποφέρουν με διαφορετικούς τρόπους εξαιτίας της πανδημίας.

Οι Iotunn είναι η βασική ενασχόληση μας όσον αφορά το πώς περνάμε τον χρόνο μας και την αγάπη και το πάθος μας. Δεν ζούμε από τη μουσική αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να πάμε τους Iotunn όσο πιο μακριά μπορούμε τα επόμενα χρόνια.

Έχετε παίξει ποτέ ζωντανά; Θα είναι οι Iotunn μια live μπάντα ή προτιμάτε να εστιάσετε στην κυκλοφορία μουσικής, τουλάχιστον για αρχή;

Παίξαμε μερικές συναυλίες πριν φύγει ο πρώην τραγουδιστής μας. Οπότε δεν έχουμε παίξει live από το 2017. Η προοπτική των live είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και θα φροντίσουμε να ανακοινώσουμε τα ενδιαφέροντα πράγματα που ετοιμάζουμε όσον αφορά αυτό το κομμάτι όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τι σημαίνει Iotunn; Θυμάμαι το κομμάτι των In Flames ("Jotun"). Αφορά το ίδιο πράγμα;

Iotunn σημαίνει Γίγαντας στα παλιά σκανδιναβικά, και για εμάς νομίζω αναπαριστά το φυσικό χάος, το οποίο είναι παντού και την ανάγκη μας να αγκαλιάσουμε αυτήν την πλευρά τις οπτικής στην προσωπική μας ζωή, στον πολιτισμό, τη διασύνδεσή μας με τα πάντα και στο να είμαστε δημιουργικοί. Ότι η ανθρωπότητα δεν θα είναι ποτέ η πρώτη προτεραιότητα και αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε έτσι, τότε θα καταλήξουμε σε ολική αποκάλυψη.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να πεις ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο νόημα και την αποκαλυπτική κατάσταση που ξετυλίγεται στο "Whoracle" (των In Flames). Ένας δίσκος που πραγματικά λατρεύω και ακούω από την εφηβεία μου.

Το "Access All Worlds" φαίνεται να συγκεντρώνει πολύ θετικές κριτικές. Έχεις ακούσει κάτι αρνητικό;

Ναι, είναι τόσο ευχάριστο να έχουμε τόσο θετικές και καλογραμμένες κριτικές. Έχουμε δεχθεί περίπου 70 κριτικές και μόνο μερικές ήταν γύρω στο 7 στα 10 - οι υπόλοιπες είχαν υψηλότερη βαθμολογία. Και ακόμα και αυτές ήταν θετικές. Οπότε είναι συναρπαστικό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πόσο δύσκολο σας το κάνει να γίνετε καλύτεροι και να βγάλετε έναν ακόμα καλύτερο δίσκο την επόμενη φορά;

Πάντα υπάρχει αυτό το ζήτημα για τον δεύτερο δίσκο. Είμαστε στη μέση της διαδικασίας σύνθεσης του δίσκου και αισθανόμαστε πολύ καλά με τα κομμάτια, οπότε νομίζω ότι αντί να αισθανόμαστε πίεση, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να το ηχογραφήσουμε, να κάνουμε τη μίξη και να το κυκλοφορήσουμε!

Πώς προέκυψε ο τίτλος ("Access All Worlds"); Έχετε ένα κύριο θέμα;

Νομίζω ότι ο τίτλος είναι συνδεδεμένος με τη θεμελιώδη ενέργεια στις διηγήσεις του δίσκου αλλά και μια σύνδεση με το πώς σκεφτόμαστε όταν γινόμαστε δημιουργικοί με τη μουσική μας. Για να πετύχουν στην ανακάλυψη νέας αλήθειας, οι ταξιδιώτες του διαστήματος πρέπει να έχουν αυτήν τη θεμελιώδη πίστη, ειλικρίνεια και κουράγιο για να έχουν πρόσβαση σε όλους τους κόσμους. Για να αναπτυχθεί κάποιος ως ανθρώπινο ον, καθώς και ως κοινωνία, το χρειάζεται, και για να δημιουργήσει μουσική που συγκινεί τον ίδιο, αλλά και τους άλλους, και να φτιάξει αυτήν τη συνδεσιμότητα ανάμεσα στον κόσμο, το χρειάζεται, επίσης.

Iotunn

Είστε μαζί ως συγκρότημα από το 2015, αλλά κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο σας το 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γιατί σας πήρε τόσο πολύ;

Πέραν του γεγονότος πως έπρεπε να βρούμε έναν νέο τραγουδιστή και μπασίστα, νομίζω πως όλα πάνε σταθερά καλά προς τα μπροστά. Ας ελπίσουμε να μην φτάσουμε στο 2026 μέχρι να κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ. (γέλια)

Πώς μπήκε ο Jon Aldara στην μπάντα;

Του έγραψα τον Μάρτιο του 2018 και του έστειλα τα demo που θα κατέληγαν να είναι τα

"The Tower of Cosmic Nihility", "The Weaver System" και "Safe Across The Endless Night". Του άρεσε πραγματικά η μουσική και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε αργότερα για να αράξουμε και να συζητήσουμε τις προοπτικές.

Ποιές είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στο EP "The Wizard Falls" και το "Access All Worlds";

Νομίζω πως μπήκαμε σε πολλές νέες σφαίρες μουσικής στα χρόνια ανάμεσα στα "Wizard" και "Access All Worlds", και στην πορεία νομίζω ότι η κλασική μουσική, οι σκανδιναβικές ατμοσφαιρικές σφαίρες και η αίσθηση μας για την ολότητα στη σύνθεση έχει ωριμάσει σε κάθε έκφανση.

Ποια είναι τα σχέδια σας μετά την κυκλοφορία; Έχετε βγάλει μερικά video-clip μέχρι στιγμής.

Αυτήν τη στιγμή εστιάζουμε αρκετά στη δημιουργία του νέου μας άλμπουμ και θέλουμε να το κάνουμε όσο καλύτερο γίνεται. Πέρα από αυτό, υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν μπορούμε ακόμα να σας πούμε. Το πιο ενδιαφέρον, πιθανόν, είναι ο προγραμματισμός συναυλιών και περιοδειών. Ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε ζωντανά show!

Σου αρέσει να ακούς νέα συγκροτήματα; Υπάρχει κάποιος δίσκος από το 2020 ή το 2021 που σου άρεσε;

Ω ναι! Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέα μουσική. Κάποιες φορές κάθομαι και ψάχνω για νέα μουσική πολλές ώρες, και είναι κάτι που πάντα μου άρεσε. Αυτό ισχύει για όλους μας και μας αρέσει να δείχνουμε ο ένας στον άλλο νέα μουσική που βρίσκουμε ενδιαφέρουσα. Μου άρεσε αρκετά το "Utgard" των Enslaved, το "Folkesange" της Myrkur και μια κυκλοφορία του 2019 που θεωρώ αριστούργημα, το "True North" των Borknagar.

Έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Είναι στα πλάνα σας να έρθετε εδώ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν;

Δυστυχώς, δεν έχω έρθει ποτέ, αλλά είναι ένα όνειρο για μένα. Έχω μελετήσει ιστορία και φιλοσοφία και βρίσκω την ελληνική κουλτούρα και ιστορία τόσο συναρπαστική. Ξέρω πως ο Jon έχει επισκεφτεί την πανέμορφη χώρας σας και τη λάτρεψε, οπότε προσπαθούμε όλοι να έρθουμε στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Για να κλείσουμε τη συνέντευξη, παρακαλώ στείλε ένα μήνυμα στους φίλους σας στην Ελλάδα.

Γεια σας! Έχουμε κάνει αρκετές συνεντεύξεις από την Ελλάδα μετά την κυκλοφορία του "Access All Worlds" και είστε όλοι τόσο φιλόξενοι και θετικοί. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά απολαμβάνουμε και εκτιμούμε, και ανυπομονούμε να έρθουμε στην όμορφη χώρα σας και να μοιραστούμε τη σκηνή μαζί σας. Εύχομαι τα καλύτερα και να προσέχετε!

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

  • SHARE
  • TWEET