Einsturzende Neubauten @ Gazi Music Hall, 11/02/17

Ένα εντυπωσιακό industrial show από τραχείς ήχους, μελωδίες και έντονες εικόνες που έπαιξε με το μυαλό μας

Από τον Σπύρο Τσούτσο, 13/02/2017 @ 15:55

Φοβεροί οι Γερμανοί χθες στο Gazi Music Hall. Όλο αυτό που αποκαλούμε Βερολίνο το ζήσαμε σε ένα βράδυ. Ποτέ ξανά οι μηχανές δεν ήχησαν τόσο όμορφα στα αυτιά μας. Ποτέ ξανά δεν άκουσα με τόσο ενδιαφέρον στίχους μιας γλώσσας που δεν ξέρω. Κανένας δεν χόρεψε, φώναξε, τραγούδησε, εκτονώθηκε. Απλά όλοι μαζί αποχαυνωμένοι, με τη θετική έννοια, όχι μόνο παρακολουθήσαμε, αλλά βιώσαμε ένα πραγματικά καταπληκτικό show. Ένα οπτικοακουστικό show από πολλά κιλά μετάλλων, λάστιχων, πλαστικών κουβάδων, σωλήνων, στραπατσαρισμένων σελοφάν.

Einstuerzende Neubaten

Όλα άρχισαν κατά τις 22:05 του περασμένου κρύου Σαββάτου. Ο αγαπητός σε όλους μας Blixa Bargeld, παρέα με τους πέντε συναδέλφους του ανέβηκαν στη σκηνή ώστε να μας παίξουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους όπως αυτοί ισχυρίζονται μέσω της ονομασίας του tour "Greatest Hits" που ξεκίνησε πριν ένα μήνα. Αν και συμπλήρωσαν 37 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα ο ενθουσιασμός επί σκηνής παραμένει ο ίδιος. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δύο ώρες και κάτι που διήρκησε η συναυλία. Ο Blixa αρκετά σοβαροφανής, στιλιζαρισμένος, μίλησε στο κοινό, εξήγησε την ιστορία πολλών τραγουδιών, αστειεύτηκε με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, έσπασε τον πάγο. Η συναυλία ξεκίνησε με το "Garden".

Einstuerzende Neubaten

Η μονοτονία αυτού όπως και όλων των κομματιών σπάει κόκαλα. Το μπάσο και κάποια samples δίνουν τον επαναλαμβανόμενο τόνο της μελωδίας, ο Blixa απαγγέλει θεατρικά τους στίχους και τα διαφορετικά σε κάθε τραγούδι κρουστά δίνουν τον χαρακτήρα. Άλλοτε ηχούν σαν ένα εν ενεργεία εργοστάσιο, άλλοτε σαν κάποια χαλασμένη οικιακή συσκευή, άλλοτε σαν ένας δρόμος μεγαλούπολης γεμάτος κίνηση, όλα αυτά δηλαδή που στην καθημερινότητα μας εκνευρίζουν. Ένα τρανό παράδειγμα πηγαίας ηλεκτρονικής μουσικής και το πώς αποδίδεται ζωντανά, με αυτοσχέδια όργανα. Τα φώτα κινούνταν και αυτά σε αγχωτικούς ρυθμούς προσδίδοντας εναλλασσόμενες σκιές στο μονόχρωμο background.

Einstuerzende Neubaten

Στη συνέχεια ακούστηκε το δυνατότερο "Haus Der Luge" το οποίο ταρακούνησε το κοινό και το χαλαρό "Nagorny Karabach". Στο "Dead Friends" μια τσιρίδα του τραγουδιστή στο τέλος ενθουσίασε το κοινό, πράγμα το οποίο επαναλήφθηκε δύο-τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Έναν εντυπωσιακό εκκωφαντικό ήχο ακούσαμε όταν ο N.U. Unruh στη διάρκεια του "Unvollstandigkeit" αναποδογύρισε έναν κουβά με τεράστια μεταλλικά στοιχεία. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα στο γνωστό "Silence Is Sexy" ενώ απολαύσαμε τη σέξι σιωπή στο ομώνυμο κομμάτι όταν η μπάντα σε τρία σημεία σταμάτησε να παίζει, με τον τρόπο της απαίτησε πλήρη ησυχία από το κοινό το οποίο και το σεβάστηκε, μέχρι τη στιγμή που ο Blixa τράβηξε μια τεράστια τζούρα από το τσιγάρο του στο μικρόφωνο και η μουσική συνεχίστηκε.

Einstuerzende Neubaten

Δύο encore, αφού το κοινό δεν έφευγε, για να κλείσουν ιδανικά τη συναυλία με το "Salamndrina" και το "Redukt" και να αφήσουν πλήρως ικανοποιημένο το κοινό το οποίο γέμισε το Gazi Music Hall και μπορεί να περηφανεύεται ότι παραβρέθηκε σε ένα live, αναφορά στους κύκλους της εναλλακτικής μουσικής.

Φωτογραφίες: Άρτεμις Κονδυλοπούλου

SETLIST

The Garden
Haus Der Luge
Nagorny Karabach
Dead Friends
Unvollstandigkeit
Youme & Meyou
Die Befindlichkeit Des Landes
Sonnenbarke
Von Wegen
Sabrina
Susej
Silence Is Sexy
How Did I Die

Encore 1:
Ein Leichtes Leises Sauseln
Die Interimsliebenden
Total Eclipse Of The Sun

Encore 2:
Salamandrina
Redukt

  • SHARE
  • TWEET