Dirty Granny Tales @ Principal, 25/03/16

Ένα σκοτεινό παραμύθι, μια οπτικουακουστική εμπειρία, ένα μάθημα ζωής

Από τον Γιάννη Βόλκα, 28/03/2016 @ 10:49

Ηταν το 2010, στο δεύτερο stage του Block33 όταν οι Dirty Granny Tales είχαν προσφέρει ένα λιτό αλλά ταυτόχρονα μαγευτικό performance. Ο χώρος, αν και ακατάλληλος για μεγαλεπήβολα shows, ταίριαξε απόλυτα με την αισθητική των "Grannies". Μια βραδιά σκοτεινή κι επιβλητική, η οποία έδειχνε ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο σχήμα προορίζεται για «μεγάλα» πράγματα. Τα χρόνια πέρασαν και οι Dirty Granny Tales μεταφέρθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης, στο Βερολίνο κι απο εκεί πλέον σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Dirty Granny Tales

Μετά από τρεις sold out εμφανίσεις στο English Theater του Βερολίνου και μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας από τη χώρα μας, οι Dirty Granny Tales επέστρεψαν, αυτήν τη φορά με το "Telion’s Garden". Μια ερωτική ιστορία, που όμως ταιριάζει απόλυτα με τα πρόσφατα κοινωνικοπολτικά γεγονότα που «πληγώνουν» τον πλανήτη. Ένα σκοτεινό παραμύθι που δείχνει με ποιο τρόπο η δημιουργία ενός «παραδεισένιου» τόπου σκοτώνει τα συναισθήματα, την ανθρώπινη έκφραση και τη μοναδικότητα του καθένα από μας. Ο Φαίδων δεν θα ξεχάσει ποτέ την Έλλη. Η φωτιά μέσα του δεν θα σβήσει ποτέ. Θα αμφισβητήσει την εξουσία και θα την πολεμήσει, ώστε να παραμείνει αυτό που δεν του επιτρέπεται, ο εαυτός του. Ο άνθρωπος χτίζει τον παράδεισο και ο άνθρωπος τον γκρεμίζει.

Έγραψα ήδη πολλά για την ιστορία του κήπου του Telion και ίσως δεν θα έπρεπε. Ένας από τους σκοπούς των ιστοριών των Dirty Granny Tales, όμως, είναι και αυτός. Να προσφέρει στον θεατή τροφή για σκέψη, για προβληματισμό. Τα μηνύματα είναι πάντοτε σοβαρά και δεν πρέπει να τα αγνοούμε εκστασιασμένοι από τον τρόπο που μας παρουσιάζονται.

Οι Dirty Granny Tales έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Έχουν «ξεφύγει» που λένε. Έχουν ξεφύγει από τη μιζέρια της χώρας μας που ήταν πολύ «μικρή» για να τους χωρέσει. Το show τους πλέον είναι τόσο εντυπωσιακό που επιβάλλεται να παρουσιαστεί σε κάθε χώρα του κόσμου. Θα ήταν κρίμα το σχήμα αυτό να παρέμενε εγκλωβισμένο στην Ελλάδα και θα ήταν ακόμα πιο λυπηρό αν θεατές σε όλο τον κόσμο δεν θα είχαν την ευκαιρία να τους απολαύσουν.

Dirty Granny Tales

Ξεκινώντας αντίστροφα ίσως, το show είναι εμπλουτισμένο με εντυπωσιακές χορογραφίες, μάσκες και κουστούμια τα οποία προσθέτουν άπειρους πόντους στο οπτικό μέρος και ταυτόχρονα βοηθούν τον θεατή να κατανοήσει ευκολότερα το θέμα της ιστορίας. Ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, όμως, παίζει ή ίδια η μουσική, πολύπλευρη κι επιβλητική, σκοτεινή, ατμοσφαιρική και άκρως θεατρική. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει η φωνή του Σταύρου Μητρόπουλου, η οποία εντυπωσιάζει με το εύρος και την εκφραστικότητα της. Τα black metal φωνητικά σχεδόν απουσιάζουν στη συγκεκριμένη ιστορία, αλλά αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο και ο frontman των Dirty Granny Tales βρίσκει ακόμα τρόπους να ξεχωρίζει.

Κάθε εμφάνιση των Dirty Granny Tales αποτελεί μια οπτικοακουστική εμπειρία, ένα σύγχρονο παραμύθι το οποίο ο καθένας από μας αξίζει να παρακολουθήσει. Το μόνο που απομένει είναι να περιμένουμε τι μας επιφυλλάσουν για την επόμενη φορά.

  • SHARE
  • TWEET