Dirty Granny Tales: «Ο τρόμος είναι το πιο νοσηρό τέρας»

Η ψυχή των Dirty Granny Tales μιλά για το νέο τους παραμύθι, τον «Φιλάνθρωπο», και εξηγεί γιατί η Βρώμικη Γριά είναι η συνέχεια των Horrified

Από τον Άλκη Κοροβέση, 03/06/2024 @ 23:18

Η ιδιαιτερότητα των Dirty Granny Tales είναι πως αν και μπορούν να παραμείνουν σιωπηλοί για αρκετά μεγάλο διάστημα, όταν αποφασίζουν να επανέλθουν το κάνουν με κρότο. Λίγο πριν το τέλος της νέας τους παράστασης με τίτλο "The Philanthropist" μιλήσαμε με τον Σταύρο Μητρόπουλο, τον εγκέφαλο πίσω από τη Βρώμικη Γιαγιά, ο οποίος κάλυψε τα ερωτήματά μας πλήρως, αναφερόμενος ακόμα και στους Horrified, την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην μουσική του αλλά και το αν θα έγραφε ποτέ παραμύθια για παιδιά.

Χαίρεται, Σταύρο. Είμαι ο Άλκης από το Rocking. Πες μας λίγα λόγια για το "The Philanthropist". Σε κάθε σας παράσταση υπάρχουν αλληγορικά μηνύματα. Εδώ ποιό είναι;

Είμαστε μια ομάδα που ο κόσμος μας ξέρει ως παραμυθάδες. Μέχρι τώρα οι μουσικοί είχαν το ρόλο του αφηγητή , οι χορευτές και κουκλοπαίχτες σε συνδυασμό με animation projection έδιναν την εικόνα στο παραμύθι.

Στο «Φιλάνθρωπο» οι μουσικοί είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Επηρεασμένοι, όπως σε κάθε παράσταση που ανεβάζουμε, από το κλίμα της εποχής, το οποίο θα χαρακτήριζα σαν ένα θέατρο του παραλόγου, η ατμόσφαιρα του καινούριου έργου βγαίνει μέσα από ένα σκηνικό που θυμίζει τσίρκο του τρόμου, με μια γεύση ειρωνική με σκοτεινό χιούμορ.

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως ο τρόμος είναι το πιο νοσηρό τέρας.

Η ιστορία αυτή λοιπόν έχει να κάνει με εισβολή τεράτων σε μια πόλη όπου o κόσμος έχει μάθει να ζει αρμονικά. Αυτή η απειλή θα ταράξει τις ισορροπίες, μέχρι που θα εμφανιστεί ο «Φιλάνθρωπος» που ο ρόλος του είναι να βρει τη λύση. Στην πορεία της παράστασης θα δούμε πια είναι αυτή η λύση και πως θα τον αντιμετωπίσει ο κόσμος.

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως ο τρόμος είναι το πιο νοσηρό τέρας.

Θα το παρουσιάσετε και σε άλλες πόλεις;

Σε κάθε καινούρια παράσταση κάνουμε και μια περιοδεία. Αλλά μετά το καλοκαίρι.

Η σύνθεση των Dirty Granny Tales από ποιους απαρτίζεται το 2024;

Όλοι μας έχουμε και θεατρικούς ρόλους επί σκηνής. Σταύρος Μητρόπουλος στη φωνή, μαντολίνο, μάντολα, τσέλο, κρουστά και φλογέρα. Χριστίνα Συριοπούλου στο πιάνο και φωνή. Μιχάλης Κασβίκης στα κρουστά. Γιώργος Σμάκ στην κιθάρα, synthesizer, φλογέρα μελώντικα και φωνή. Εκτός από τους μουσικούς έχουμε και τον Διονύση Ανδριόπουλο σε διάφορους ρόλους επί σκηνής, ο οποίος έχει κάνει και τις κατασκευές γενικώς.

Η βάση σας είναι ακόμα στο εξωτερικό; Η απόφαση να φύγετε στο Βερολίνο, αν θυμάμαι καλά, σας βοήθησε σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Κάθε εμπειρία είναι για καλό. Προσωπικά θα προτιμούσα να γυρνούσα πίσω λίγο νωρίτερα, διότι δεν μ’ άρεσε ο τρόπος ζωής στο Βερολίνο. Ναι όντως μας βοήθησε, αλλά για μένα πιο σημαντικό είναι η καλή ψυχολογία. Η βάση μας είναι ξανά η Αθήνα από το 2018.

Ήθελα να κρατήσω μια απόσταση από αυτό το κακόγουστο παιχνίδι. Οπότε η ομάδα ήταν σε παύση.

Από το 2019 μέχρι σήμερα που οι Dirty Granny Tales δεν έκαναν εμφανίσεις, με τι ασχολείσαι πέρα από το σχήμα;

Ναι, τα lock down διέκοψαν τη ροή της ομάδας. Μόλις ξανάνοιξαν τα θέατρα πήγα να κλείσω αλλά δεν επιτρεπόταν η είσοδος στους μισούς πολίτες ακόμα κι αν έκαναν rapid test. Ήθελα να κρατήσω μια απόσταση από αυτό το κακόγουστο παιχνίδι. Οπότε η ομάδα ήταν σε παύση. Εγώ ασχολήθηκα με solo performance. Αφιέρωσα πολύ χρόνο στο να μάθω καινούρια όργανα όπως το τσέλο. Με την τεχνική του looping εξασκήθηκα στο να κάνω live one man orchestra. Kάτι το οποίο χρησιμοποιώ και στο καινούριο σόου της Βρώμικης Γιαγιάς.

Έχετε να κυκλοφορήσετε δίσκο από το "Didis Son". Να θεωρούμε πλέον τους Dirty Granny Tales ως ένα live θέαμα ή έχουμε να περιμένουμε ακόμα κάτι δισκογραφικά;

Υπάρχει υλικό από live παραστάσεις, το οποίο κάποια στιγμή θα το κυκλοφορήσουμε. Το να μπούμε σε studio προς το παρόν δε μου περνάει από το μυαλό. Είναι ένα δίλημμα που το έχουμε λύσει κατά κάποιο τρόπο. Στην επιλογή να δουλέψουμε ηχογράφηση σε studio ή καινούρια παράσταση διαλέγουμε το νούμερο δύο. Το να γίνουν και τα 2 παράλληλα δεν παίζει… ούτε καν. Οι παραστάσεις μας θέλουν πολύ χρόνο και κόπο για να πραγματοποιηθούν.

Ο διασκεδαστής έχει επανέλθει, φαντάζομαι, χωρίς κάποιες ιδιαίτερες διαφορές, ο ψυχαγωγός όμως περιμένει τη μέρα που το αλληγορικό του μήνυμα θα γίνει ποινικό αδίκημα.

Πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός μουσικού πριν και μετά την κρίση του covid;

Εξαρτάται τον μουσικό. Ποιός είναι ο στόχος του; Να κάνει το κοινό του να ξεχαστεί από την καθημερινότητα ή να τον προβληματίσει; Ο διασκεδαστής έχει επανέλθει φαντάζομαι χωρίς κάποιες ιδιαίτερες διαφορές, ο ψυχαγωγός όμως περιμένει τη μέρα που το αλληγορικό του μήνυμα θα γίνει ποινικό αδίκημα. Ζούμε σε μια εποχή που στο βωμό του προσβάλλομαι θυσιάζουμε τις ελευθερίες μας. Φοβόμαστε να διαφωνήσουμε πολλές φορές. Όμως ο τρόμος είναι το πιο νοσηρό τέρας.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να εκφραστείς μέσω ενός πιο ακραίου ήχου όπως με τους Horrified; Ή να επαναφέρεις την μπάντα, έστω για μερικά live;

Ποτέ μη λες ποτέ, λένε. Δύσκολο μου φαίνεται γιατί έχει πολύ δουλειά αυτό μόνο για μερικά λαιβ. Πάντως η Dirty Granny έχει κλέψει πολλές μελωδίες Horrified. Μάλιστα στο καινούριο σόου το main theme είναι το "Funny Man". Για μένα ως συνθέτης αισθάνομαι ότι η μπάντα πήρε άλλη μορφή και απλά αλλάξαμε όνομα βγάλαμε το distortion από τις κιθάρες και αντικατέστησα τον Gore στη φωνή. Τώρα αν αυτό λέγεται Metal ή έχει κάποια άλλη ταμπέλα δεν με απασχολούσε ποτέ. Τη θεατρικότητα την είχα από παλιά.

Έχοντας περάσει από μερικές από τις πιο σημαντικές μπάντες του ακραίου ήχου στον ελληνικό χώρο (Varathron, Rotting Christ). Πώς βλέπεις τη σκηνή τώρα; Την παρακολουθείς;

Δυστυχώς, δεν έχω άποψη. Το μόνο που μπορώ να πω, χωρίς να έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου είναι ότι εξελίσσεται ωραία η σκηνή.

Αυτό που δε μ’ αρέσει στην εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ότι κερδίζεις λίγο και χάνεις πολύ. Δίνει την ευκαιρία στον άσχετο να γίνει σχετικός.

Έχεις χρησιμοποιήσει ή θα χρησιμοποιούσες ποτέ την Τεχνητή Νοημοσύνη στο δημιουργικό κομμάτι;

Πω πω τι ερώτηση ήταν αυτή; Αυτό που δε μ’ αρέσει στην εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ότι κερδίζεις λίγο και χάνεις πολύ. Δίνει την ευκαιρία στον άσχετο να γίνει σχετικός. Και το αποτέλεσμα είναι να ζούμε σε μια κοινωνία χωρίς αξιοκρατία. Να χρησιμοποιήσω το ΑΙ για να μου κάνει σύνθεση; Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση. Να έχω κάνει τη σύνθεση και να το βάλω να μου κάνει μια ενορχήστρωση, δεν το αποκλείω.

Θα έκανες ποτέ ένα θεατρικό για παιδιά; Σίγουρα η θεματολογία σου είναι σκοτεινή, αλλά πολλά παιδικά παραμύθια έχουν βάση σε όχι και τόσο ευχάριστες ιστορίες.

Η τέχνη είναι μια προέκταση της ψυχής του καλλιτέχνη. Είναι ένα μέσο έκφρασης. Εγώ παιδιά δεν έχω. Προς το παρόν, τουλάχιστον, δε με ιντριγκάρει κάτι τέτοιο. Αλλά ναι όπως το είπες θα μπορούσε μια ιστορία της βρώμικης γιαγιάς να αναφέρεται και σε παιδιά γιατί όχι. Τι να πω μπορεί και να γίνει κάποια στιγμή.

Θα είχε πιστεύω, επίσης, πολύ ενδιαφέρον μια παράστασή μας με κεντρικό χαρακτήρα την επιβλητική Diamanda Galas.

Με ποιόν καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς σε ένα έργο των Dirty Granny Tales;

Θα μου ταίριαζε μια συνεργασία με την ομάδα Momix. Θα είχε πιστεύω, επίσης, πολύ ενδιαφέρον μια παράστασή μας με κεντρικό χαρακτήρα την επιβλητική Diamanda Galas.

Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές παραγωγής στον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση, έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται στο εξωτερικό. Είναι στα σχέδια σου να κάνεις μια ταινία, πάντα στο δικό σου ύφος;

Θα το ήθελα πολύ αλλά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση από πρακτικής άποψης. Αυτές οι παραγωγές έχουν πολλές οικονομικές απαιτήσεις.

Θα μου δώσεις μια λίστα με πέντε δίσκους που άκουσες πρόσφατα;

Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, διότι δε θυμάμαι πότε άκουσα τελευταία φορά κάποιο άλμπουμ. Είμαι από αυτούς που ακούνε μουσική διάσπαρτα στο διαδίκτυο.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Κλείσε όπως θες την συνέντευξη.

Θέλω και εγώ να σε ευχαριστήσω Άλκη για τη συνέντευξη και το Rocking που για άλλη μια φορά έδειξε ενδιαφέρον για τη δουλειά μας. Θέλω να κλείσω λέγοντας πως η Dirty Granny σας περιμένει στο Ίδρυμα Κακογιάννη για να σας στοιχειώσει και να σας προβληματίσει.

  • SHARE
  • TWEET