Henry Rollins: «Δεν μπορείς να εξαπατήσεις κανένα κοινό»

Ο θρυλικός performer μας μιλάει για την πρώτη stand-up εμφάνισή του στη χώρα μας, το τι ξεχωρίζει από όσα έχει πετύχει, τις συνέπειες της πανδημίας και φυσικά τους Black Flag

Από τους Αποστόλη Ζαμπάρα, Ναϊρί Πελτεγιάν, 13/12/2021 @ 14:17

Δε σου δίνεται κάθε μέρα η ευκαιρία να πραγματοποιήσεις μια συνέντευξη με προσωπικότητες, όπως ο Henry Rollins. Η είδηση της πρώτης του εμφάνισής στη χώρα μας, με αφορμή την περιοδεία του "Good To See You 2022", πέρα από ιδιαίτερα χαρμόσυνη, επέφερε μια σειρά από αναμνήσεις σε όσα έχουμε καταπιαστεί με οτιδήποτε από όλα όσα έχει ασχοληθεί αυτό το πολυτάλαντο άτομο. Από την εποχή που άλλαζε τον μουσικό χάρτη ως frontman των θρυλικών Black Flag, αφήνοντας ένα στίγμα που ξεπέρασε κατά πολύ το hardcore, μέχρι τις ραδιοφωνικές του εκπομπές και τις stand-up παραστάσεις, ο Rollins έχει υπάρξει μια ασταμάτητη και πηγαία δύναμη έκφρασης.

Ευθύς, παρορμητικός, ειλικρινής και μονίμως ενεργητικός, απάντησε στις ερωτήσεις μας με τρόπο που μόνο αυτός θα ήταν ικανός. Πώς πέρασε η πανδημία; Μία περίοδος που ορίζει εν πολλοίς και το περιεχόμενο της επερχόμενης παράστασής του. Με ποιον τρόπο προσεγγίζει το κοινό στις εμφανίσεις του; Τι τον εκφράζει περισσότερο, από όλα όσα έχει κάνει στη ζωή του; Ποιοι συγγραφείς τον διαμόρφωσαν; Και φυσικά, μεταξύ άλλων, ήταν ακατόρθωτο να μην αναφερθούμε στο μυθικό σχήμα. Α, και στον He-Man. "At first relax, get set, it's time".

Henry Rollins

Καλησπέρα Henry, καλώς όρισες στο Rocking.gr! Ελπίζουμε να είσαι ασφαλής και υγιής. Πού σε πετυχαίνει αυτή η συνέντευξη; Προετοιμάζεσαι για την περιοδεία;

Καλησπέρα! Είμαι στριμωγμένος σε ένα γεμάτο γραφείο, δουλεύοντας πάνω σε διάφορα. Προετοιμάζομαι για την περιοδεία εδώ και αρκετό καιρό. Μου αρέσει να παίρνω πολύ υλικό μαζί μου, όταν είμαι σε τουρ. Δε σου κρύβω ότι στην αρχή ήταν μεγάλη πρόκληση. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει δύσκολα για όλους μας.

Πώς νιώθεις που έχεις ξανά την ευκαιρία να εμφανιστείς μπροστά σε κοινό, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Εξαιρετικά. Η περιοδεία ακυρωνόταν για τον επόμενο χρόνο, εδώ και κάμποσο καιρό. Δεν θέλω να παραπονιέμαι, έχουν επηρεαστεί οι ζωές όλων. Δεν πιστεύω όμως πως θα είναι «μία συνηθισμένη μέρα στη δουλειά» η "Good To See You 2022 Tour", οπότε παραμένω ανοιχτόμυαλος.

Το να ασχολούμαι με κάτι κάθε μέρα μου προσέφερε μεγάλη βοήθεια

Οπότε, αυτή η περιοδεία θα επικεντρωθεί στο χρονικό διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν τύπο σαν εσένα να περιορίζεται δημιουργικά, πώς ήταν τα lockdown;

Αν υπήρχε ένα θετικό για μένα, αυτό είναι πως έχω πλέον περισσότερα από ένα πράγματα ενεργά και σε εξέλιξη, συνεπώς ασχολήθηκα με συγγραφικά projects και για την ακρίβεια ολοκλήρωσα και μεγάλο μέρος τους. Έπρεπε να καταπιάνομαι συνέχεια με κάτι, ώστε να έχω την αίσθηση πως όλα παραμένουν φυσιολογικά, μιας και τα περισσότερα πράγματα γύρω μου άλλαξαν αρκετά. Το να ασχολούμαι καθημερινά με κάτι, με βοήθησε πραγματικά πολύ.

Ξεκίνησες και τα podcasts "The Cool Quarantine", τα οποία ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα. Επηρέασε καθόλου η όλη κατάσταση το πώς ακούς μουσική;

Έχω στηριχθεί πάνω στη μουσική πάρα πολύ, από όταν ήμουν νέος. Μερικές φορές μοιάζει να είναι ο μόνος φίλος που έχεις. Πράγματι, πέρασα φάσεις εντατικών ακροάσεων. Τα εν λόγω podcasts απευθύνονταν σε ανθρώπους που παρέμεναν «κολλημένοι» στα σπίτια τους. Γι'αυτό είχαν και τόσο μεγάλη διάρκεια. Δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά, οπότε ήθελα να τους παρέχω ένα σόου το οποίο θα μπορούσαν να ακούνε ξανά και ξανά.

Η ειλικρίνεια και η προετοιμασία ανέκαθεν με βοηθούσαν να τα φέρνω εις πέρας

Πόσο δύσκολο είναι να «κερδίσεις» ένα μη αγγλόφωνο κοινό κατά τη διάρκεια των παραστάσεων σου;

Δίνω πάντα τον καλύτερο εαυτό μου, αλλά ανέκαθεν οι παραστάσεις μου σε μέρη εκτός της Βόρειας Αμερικής είναι πρόκληση. Προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου πως δεν είμαι «σπίτι» και ότι πολλές από τις «ιδιαίτερες» αναφορές (σ.σ. "inside" references) που θα καταλάβαιναν μόνο όσοι ζουν στη Β.Α., δεν είναι λειτουργικές για το σόου. Η ειλικρίνεια και η προετοιμασία με βοηθούσαν ανέκαθεν να τα φέρνω εις πέρας.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια είχαμε αρκετές κοινωνικές αναταραχές. Από τη μια πλευρά υπήρχε μαζική κινητοποίηση ενάντια σε αρχές και κυβερνήσεις και από την άλλη ένας μεγάλος διχασμός μεταξύ των ανθρώπων για θέματα όπως οι εμβολιασμοί, οι κοινωνικές πολιτικές, κλπ. Πώς βλέπεις αυτές τις αντικρουόμενες καταστάσεις;

Θεωρώ πως αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν μέρη της χώρας, όπου έχεις μερίδες πολιτών που δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη παιδεία. Οι ομάδες που είναι ενάντια στην επιστήμη, είναι μια σκληρή πάστα (σ.σ. "intense bunch"). Οι Η.Π.Α. είναι μια χώρα που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη φριχτή επιλογή της σκλαβιάς. Κάθε Αμερικανός πληρώνει τώρα το τίμημα. Η εκπαίδευση υποβαθμίζεται και προσφέρεται μόνο σε μερικούς, αφού υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτήν τη χώρα, από πάντα.

Υπάρχουν όρια στο stand-up; Ειδικά σε μια εποχή όπου η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πρωτεύον ζήτημα.

Θα πρέπει να ρωτήσεις έναν κωμικό. Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου τέτοιον. Δεν θα ήθελα να περιοριστώ σε ένα τέτοιον όρο. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ πως συχνά ακούς μεγαλύτερες αλήθειες από τους κωμικούς, παρά από τους πολιτικούς. Σε αυτήν την εποχή μάλιστα, νομίζω πως οι κωμικοί άσκησαν μεγαλύτερη κριτική στον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α, από ό,τι η αντιπολίτευση.

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα. Αφήνω αυτό το βαρύ φορτίο σε άτομα όπως ο Καμύ

Πόσο συχνά παθαίνεις "writer's block" και πώς το ξεπερνάς;

Δε θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα. Αφήνω αυτό το βαρύ φορτίο σε ανθρώπους όπως ο Καμύ. Συνεπώς, ποτέ δεν έπαθα "writer's block", όπως ίσως το εννοείς. Φυσικά, υπάρχουν φορές που μπορεί να μην έχεις κάτι να γράψεις. Βασικά, δεν ξέρω αν το έχω βιώσει. Συχνά εύχομαι να μπορούσα να σταματήσω (τη συγγραφή), αλλά δεν μπορώ. Νομίζω πως αν δεν υποβάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία του «Είμαι συγγραφέας, οπότε πρέπει να…», δεν αφήνεις χώρο στο να πιεστείς και τελικά να αποτύχεις. Τις μέρες που δεν έχεις τίποτα να γράψεις, μπορείς να γράψεις για αυτό. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους συγγραφείς. Πολλοί άνθρωποι παίζουν golf, επίσης.

Henry Rollins

Έχεις υπάρξει frontman, DJ, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και η λίστα δεν τελειώνει. Καθένα από αυτά αποτελεί μια διαφορετική έκφραση του εαυτού σου, αλλά εάν είχες να διαλέξεις ένα, ποιο θα ήταν;

Νομίζω πως θα επέλεγα να βρισκόμουν στη σκηνή, μόνος. Όλη η αλήθεια βρίσκεται εκεί. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από τα κότσια που έχεις. Δεν έχεις εναλλακτικές. Εάν το υλικό σου δεν είναι ειλικρινές, δεν γίνεται να το κρύψεις. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κοινό που μπορεί να εξαπατηθεί. Θα προτιμούσα να βρεθώ μόνος μου ενώπιον ενός κοινού, περισσότερο από οτιδήποτε.

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στο "Masters Of The Universe: Revelation"; Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ που θα λάβεις μέρος στο μέλλον;

Γνωρίζω τον Kevin Smith πολλά χρόνια. Μου ζήτησε να είμαι στο σόου και φυσικά είπα ναι. Είναι φανταστικός τύπος. Προς το παρόν, μόνο αυτό μπορώ να πω. Γενικά, στις μέρες μας, υπογράφεις συμβόλαια που δεν σου επιτρέπουν να μιλήσεις πολύ για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Αγαπημένοι και πιο επιδραστικοί συγγραφείς;

Αγαπημένοι συγγραφείς: Hubert Selby, Henry Miller, Ryszard Kapuscinski, Robert Fisk, F. Scott Fitzgerald, είναι πάρα πολλοί. Επίσης οι Knut Hamsun, John Fante, Thomas Wolfe, Anna Politkovskaya, Danil Kharms, Kafka, Gogol και πάει λέγοντας. Όσον αφορά τον πιο επιδραστικό, θα επέλεγα τον Henry Miller. Ήταν γενναίος. Αυτός που με ενέπνευσε περισσότερο ήταν ο Selby. Πάντα πίστευε σε μένα.

Δεν έχω ξανακάνει παράσταση στην Ελλάδα. Νομίζω πως θα έπρεπε να συμπεριλάβω κάτι για τους Black Flag

Θα υπάρχει μέρος της παράστασης αφιερωμένο στους Black Flag;

Δεν έχω ξανακάνει παράσταση στην Ελλάδα. Νομίζω πως θα έπρεπε να συμπεριλάβω κάτι για τους Black Flag. Σε άλλα μέρη που έχω βρεθεί περισσότερες φορές, μοιάζει περισσότερο με τηλεοπτική σειρά στο κοινό.

Δεν ξέρω καν αν έχω ακούσει σερί ολόκληρο το "My War"

Πάντα ήθελα να σε ρωτήσω, γιατί πιστεύεις ότι ο τρόπος που είναι δομημένο το "My War", όσον αφορά τις δύο πλευρές, αποτέλεσε διαχρονικό σημείο αναφοράς; Τι είναι αυτό που καθιστά αυτό το άλμπουμ, τόσο επιδραστικό έως σήμερα;

Ο Greg Ginn έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ. Είχα πολύ μικρή εμπλοκή σε αυτό. Οι διαφορετικοί ήχοι και ρυθμοί, ήταν όσα άκουγε ο Greg. Η «δεύτερη πλευρά», στην οποία υποθέτω πως αναφέρεσαι, δεν είναι παρά ο τρόπος που ξετυλίγεται ο δίσκος. Σίγουρα έγινε κομβικό σημείο. Θυμάμαι, εκείνη την εποχή, μερικοί δεν εκτιμούσαν ιδιαίτερα τα πιο αργά κομμάτια. Ειλικρινά όμως, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι πρόκειται για ένα επιδραστικό άλμπουμ. Έχω ακούσει μερικούς ανθρώπους να το αναφέρουν ως ένα δίσκο που άντεξε το τεστ του χρόνου. Δεν το έχω βάλει να παίξει από όταν το γράψαμε. Δεν ξέρω καν αν έχω ακούσει σερί ολόκληρο το άλμπουμ. Έχω ένα αντίτυπο αλλά δεν το ακούω.

Έχεις βαρεθεί να σε ρωτάνε για τους Black Flag;

Όχι. Είναι μέρος της ζωής μου και κατανοώ απόλυτα κάποιος/α να θέλει να ρωτήσει για αυτό. Θεωρώ πως μέχρι ένα σημείο, πρέπει κιόλας να διασφαλίζεις εσύ ο ίδιος την ιστορία σου. Δεν πιστεύω πως είναι σωστό να λες «δεν θέλω να μιλήσω για αυτό, ανήκει στο παρελθόν». Η αλήθεια είναι, πως έχω κάνει πολλά πράγματα έκτοτε και δεν είναι το αγαπημένο μου θέμα προς συζήτηση, αλλά «πάμε πακέτο».

Έχεις ξανάρθει στην Ελλάδα;

Την επισκέφθηκα πριν πολλά χρόνια, ως τουρίστας. Ήταν φανταστικά.

Τι περιμένεις από το ελληνικό κοινό; Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου, ανυπομονούμε να σε δούμε στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω τι να περιμένω. Γενικά ελπίζω πάντα στο καλύτερο. Όπως και να έχει, σίγουρα ανυπομονώ και εγώ.

Φωτογραφίες: Ross Halfin   

  • SHARE
  • TWEET