God Is An Astronaut: «Έχουμε ήδη έτοιμα επτά νέα κομμάτια, το 2024 θα έχουμε νέα κυκλοφορία»

​Μιλήσαμε με τον Torsten Kinsella για την επερχόμενη συναυλία τους, τον χρόνο τους, τη δημιουργία, τον τρόπο, για νέο δίσκο των GIAA και ό,τι νιώθει για τη μουσική

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 14/09/2023 @ 17:02

Αγαπημένη μπάντα που μας επισκεφτετε συχνά, αλλά μπορεί να διασκεδάσει και να ταξιδέψει τους ακροατές/θεατές. Μια κουβέντα ανθρώπινη και αληθινή με έναν καλλιτεχνη αυθεντικό λίγο πριν την εμφάνιση στις 29/9/23 στο Gagarin στην Αθήνα και στις 30 στο Principal στη Θεσσαλονίκη.

God Is An Astronaut

Γεια σου Torsten, ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Εγώ σε ευχαριστώ που αφιερώνεις τον χρόνο σου για εμάς!

Πού σε βρίσκω; Είσαι καλά; Πώς είναι τα πράγματα γενικότερα για εσάς μετά την περίοδο της πανδημίας;

Είμαι καλά, αυτή τη στιγμή απολαμβάνω μια σπάνια ωραία ηλιόλουστη μέρα εδώ στην Ιρλανδία.! Σπάνιο! Τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από ό,τι κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε παίξει σε πολλές sold out συναυλίες φέτος, οπότε είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πρόοδο της φετινής χρονιάς μέχρι στιγμής. Είναι αλλιώς πλέον.

Υπήρξαν αλλαγές για εσάς προσωπικά ή για το συγκρότημα μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε όλοι. Πώς σας έχει επηρεάσει;

Σίγουρα μας επηρέασε εκείνη η περίοδος, ψυχικά και οικονομικά, αλλά το αξιοποιήσαμε στο έπακρο και κάναμε κάποια πράγματα για τα οποία κανονικά δεν θα είχαμε τον χρόνο. Κάνοντας τη μετατροπή/αλλαγή από το "Axe Fx" πίσω σε ενισχυτές και πεντάλ, που θέλαμε να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Είναι πολύ πιο ευχάριστο, απαιτεί λιγότερο χρόνο προγραμματισμού και μας δίνει περισσότερο χρόνο γραφής. Επίσης, φτιάξαμε και μερικές ζωντανές κυκλοφορίες.

Υπάρχουν σχέδια για νέο δίσκο ή είναι πολύ νωρίς για να το πούμε;

Έχουμε επτά κομμάτια μέχρι στιγμής και ελπίζουμε να γράψουμε άλλα 1 ή 2 ακόμα. Θα έχει μια σκοτεινή δυστοπική διάθεση, θα είναι ένας σκοτεινός και βαρύς δισκός με κάποιες στιγμές ambient. Στόχος μας είναι η κυκλοφορία να έρθει στα μέσα έως τα τέλη του επόμενου έτους (2024) μέσω της Napalm Records.

Για πες μου, πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεις συνεχώς νέα έμπνευση και τρόπους έκφρασης μέσα από το instrumental rock που παίζεις;

Είναι αρκετά εύκολο όταν έχουμε κάτι συναισθηματικό να εκφράσουμε, και όσο να’ ναι υπάρχουν αφθονα ζητήματα, συναισθήματα και σκέψεις από τον τελευταίο μας δίσκο και μετά με όλα αυτά που γίνονται. Το στυλ του ήχου έρχεται πάντα αργότερα, το περιεχόμενο έρχεται πρώτο, από εκεί καταλαβαίνουμε τελικά ποια είναι η η ουσία και πως πρέπει να βγει μια σύνθεση.

God Is An Astronaut

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κίνητρο που εξακολουθεί να σας οδηγεί μετά από τόσα χρόνια να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε;

Μας αρέσει πολύ να παίζουμε και να φτιάχνουμε μουσική ακόμα, μας κρατά υγιείς και μας δίνει την αίσθηση του σκοπού. Φτιάχνουμε ακριβώς τη μουσική που θέλουμε να κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς, οπότε έχουμε πολύ κίνητρο γι' αυτό.

Ωραία, δεκτό, αλλά ποιο άλμπουμ ήταν το πιο δύσκολο να γίνει μέχρι στιγμής και γιατί;

Συναισθηματικά σίγουρα το άλμπουμ "Epitaph" γιατί αφορούσε μια οδυνηρή οικογενειακή τραγωδία την οποία δεν θα αναλύσω. Στυλιστικά ήταν το "Origins", καθώς δοκιμάζαμε κάτι λίγο διαφορετικό αλλά η πορεία ήταν μάλλον πολύ εμπορική συνολικά. Το άλμπουμ έχει ακόμα μερικές από τις πιο υπέροχες στιγμές μας στα "Last March", "Weightless", "Autumn Song", "Strange Steps" και "Reverse World".

Και μετά, μετά από τόσα χρόνια ποιος δίσκος σου είναι ο αγαπημένος σου και γιατί;

Το "All is violent, All is Bright" είναι σίγουρα ένα, μου αρέσει η μελαγχολική χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε και αντιπροσώπευε πραγματικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας εκείνη την εποχή. Μετά βάζω το "The Beginning of the End" και το "Ghost Tapes #10" επίσης για τον ήχο και την ενέργειά τους.

Είστε ένα πολύ πρωτότυπο συγκρότημα, οπότε πώς εσύ περιγράφεις τη μουσική που παίζετε;

Για μένα είναι μουσική που βασίζεται στο ακατέργαστο συναίσθημα, στιλιστικά ενσωματώνει τα πάντα από ambient, trip hop, electronica, rock, shoegaze, doom, progressive rock μέχρι και ψυχεδέλεια!

Πάντα ήσουν μεταξύ rock και ambient μουσικής. Αλλά, υπάρχει περίπτωση να ακούσoυμε ξανά κάτι σαν to "Somnia" από εσάς;

Υπάρχουν κάποια ambient κομμάτια στο νέο άλμπουμ που θα ταίριαζαν στο "Somnia", αλλά περιβάλλονται από τη ζωντανή πιο βαριά πλευρά του συγκροτήματος μας. Ίσως κυκλοφορήσουμε ένα μέρος 2 του "Somnia" κάποια στιγμή στο μέλλον. Δεν είναι όμως στόχος μας.

Ποιο συγκρότημα θα διάλεγες για το αγαπημένο σου post-rock συγκρότημα;

Το πιο κοντινό πράγμα που ακούω είναι οι "My Bloody Valentine" αν το θεωρήσουμε στον ευρύτερο χώρο και μερικά από τα πρώτα των "M83".

Επισκέπτεστε την Ελλάδα αρκετά συχνά για να εμφανιστείτε ζωντανά. Είχατε ποτέ την ευκαιρία να βρείτε λίγο χρόνο και να περπατήσετε, να φάτε, να ταξιδέψετε ή ακόμα και να περάσετε λίγο χρόνο για διακοπές στη χώρα μας;

Ποτέ δεν είχαμε πραγματικά τον χρόνο να κοιτάξουμε τίποτα γύρω μας, αλλά είναι μια όμορφη χώρα γεμάτη ιστορία και πολιτισμό. Το σκεφτόμαστε ότι θα ήταν ένα καταπληκτικό μέρος για να έρθουμε για διακοπές. Πάντα μας άρεσε να παίζουμε στην Ελλάδα, το κοινό είναι θερμό και αυθεντικό. Όλα αυτά τα χρόνια και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε.

God Is An Astronaut

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα για εσάς να αντιμετωπίζετε λοιπόν όταν είστε στο δρόμο;

Στο παρελθόν, όταν το βαν χάλαγε, ήταν ένας απόλυτος εφιάλτης, καθώς πρέπει να ρυμουλκηθεί στο σπίτι ή στο συνεργείο και μιλάμε για ένα βαρύ φορτηγό γεμάτο εξοπλισμό. Εκτός από αυτό, οι μεγάλες διαδρομές, τα πολύ νωρίς ξεκινήματα (αρα και ξύπνημα), το να μας πάρει πολύ αργά το βράδι, άρα καταλήγω στη στέρηση ύπνου , καθώς τελικά μας επηρεάζει σωματικά και ψυχικά.

Μετά από όλες αυτές τις ζωντανές συναυλίες στη χώρα μας, πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε μια best of συλλογή από τα καλύτερα κομμάτια σας στην επερχόμενη συναυλία σας εδώ;

Θα είναι σίγουρα ένας καλός συνδυασμός παλιών και νέων κομματιών! Αυτό το εγγυώμαι.

Υπάρχουν τραγούδια που θεωρείς αρκετά δύσκολο να παίξετε ζωντανά;

Υπάρχουν μερικά, σαν το "Far from Refuge" που έχει μια αρκετά δύσκολη γραμμή κιθάρας, το "Fade" καθώς οι διαφορετικές αλλαγές χρόνου και μετρήματος μέσα στο κομμάτι είναι πολύ προκλητικές και είναι πολύ εύκολο να μην μπορείς να ακολουθήσεις τη δομή και την πορεία του τελικά.

Κάποιο μήνυμα για τους θαυμαστές και τους φίλους σου στην Ελλάδα;

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Οτι και να έχει γίνει ή να εχει παρεξηγηθεί ελπίζουμε να μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια από τις εμφανίσεις μας και ελπίζουμε να είστε όλοι καλά μετά τον Covid.

Να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ.

Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση και σου εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον!

  • SHARE
  • TWEET