Big Big Train: «Ο κόσμος δεν μου χρωστάει μισθό επειδή γράφω τραγούδια»

Συζητώντας με τον Greg Spawton για τα μουσικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη των Big Big Train

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 21/05/2019 @ 11:19

Απολαμβάνουμε το καινούριο ''Grand Tour'' άλμπουμ των Big Big Train κι εκτιμούμε την ιδιαίτερη ηχητική καλλιέργεια του πολύ αξιόλογου αυτού βρετανικού prog rock σχήματος. Αρπάξαμε την ευκαιρία για μια συνέντευξη με τον ηγέτη τους Greg Spawton για να διαπιστώσουμε το αναμενόμενο: ότι η ηχητική καλλιέργεια πηγάζει κι εκπορεύεται από την αντίστοιχη πνευματική καλλιέργεια των μελών τους.

Ο Greg απάντησε στις ερωτήσεις μας με έναν καλοδεχούμενο «ακαδημαϊκό» τόνο, κρατώντας απόσταση από ακραίες δηλώσεις και rock αποψάρες. Κλασικός «καλός» Άγγλος με τυπικότητα, ευγένεια και βαθιά ανθρωπιστικό στίγμα, ο Greg δεν έκρυψε την αγάπη του για την μπάντα και την πίστη του στις δυνατότητες της, εξέφρασε μετριοπαθείς απόψεις για το progressive rock και τη μουσική βιομηχανία, απέφυγε την κουβέντα για το Brexit και «μας την είπε» ευχάριστα για τους μουσικούς διαχωρισμούς. Μια πολύ ευχάριστη συνέντευξη με μυρωδιά αγγλικού τσαγιού!

Greg Spawton

Καλωσορίσατε στο Rocking.gr και συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ! Μπορείτε να μας περιγράψετε τα συναισθήματα σας γι' αυτό και ποια είναι η πρώιμη υποδοχή από τον Τύπο και τους οπαδούς;

Οι πρώτες κριτικές είναι πολύ θετικές αλλά πιο σημαντικό ακόμα είναι το ότι  γράφουν για εμάς μεγάλες εφημερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά rock περιοδικά από όλον τον κόσμο, οπότε νοιώθουμε λίγο ότι η επίγνωση του κόσμου για εμάς αυξάνεται συνεχώς. Όσο για τα συναισθήματα μου, νομίζω πως είναι ένα δυνατό άλμπουμ κι ανυπομονώ να παίξουμε κάποια από τα τραγούδια του στην περιοδεία μας, αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ποια νέα στοιχεία προσθέτει το "Grand Tour" στον ήδη διαμορφωμένο ήχο σας;

Στο "Grand Tour" επιχειρήσαμε να χτίσουμε πάνω στο προηγούμενο άλμπουμ παρά να πάμε για μια ολική αλλαγή κατεύθυνσης. Υπάρχουν κάποια τραγούδια σαν το "Ariel" που είναι διαφορετικά από οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν και άλλα που είναι κοντά στον ήχο που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά όταν γράφω τραγούδια, η κεντρική ερώτηση δεν είναι «Είναι αυτό το τραγούδι διαφορετικό;» αλλά απλώς «Είναι αυτό το τραγούδι καλό;»

Πάντα είχα καλά τραγούδια αλλά χρειαζόμουν στην μπάντα τους κατάλληλους ανθρώπους να τα ερμηνεύσουν

Κατά την γνώμη μου, οι Big Big Train ωριμάζουν εξαιρετικά, έχοντας κυκλοφορήσει τις καλύτερες δουλειές τους στην τελευταία δεκαετία. Συμφωνείς; Και αν ναι, ποιο είναι το μυστικό σας;

Συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω ότι πάντα είχα καλά τραγούδια αλλά χρειαζόμουν στην μπάντα τους κατάλληλους ανθρώπους να τα ερμηνεύσουν. Οπότε, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που συνέβησαν μια δεκαετία πίσω ήταν ο ερχομός του David στα φωνητικά και του Nick στα τύμπανα. Λίγο μετά, ήρθαν οι Dave, Danny, Rikard και Rachael. Έτσι δημιουργήθηκε μια σύνθεση αληθινά σπουδαίων μουσικών και τραγουδιστών που μπορούσαν να πάνε τα τραγούδια ένα επίπεδο παραπάνω. Καθώς η σύνθεση γινόταν πιο σταθερή, τα υπόλοιπα μέλη ξεκίνησαν να συνεισφέρουν τραγούδια επίσης κι έτσι έχουμε πια διαμορφώσει μια πολύ δυνατή συνθετική ομάδα.

Το prog rock είναι μεγάλη και φιλόδοξη μουσική

Στο άλμπουμ υπάρχουν πολύ εντυπωσιακά μέρη εγχόρδων και πνευστών κι ένας μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων. Πόσο δύσκολο ήταν να οργανώσεις και να παράγεις ένα τόσο φιλόδοξο project;

Το θέμα με τους Big Big Train και με το prog rock γενικώς είναι ότι πρόκειται για μεγάλη και φιλόδοξη μουσική. Δεν θέλαμε να περιοριστούμε με το να μειώσουμε την ενορχήστρωση, οπότε αρχίσαμε να δουλεύουμε παράλληλα με σχήματα εγχόρδων και με το δικό μας τμήμα πνευστών για να ενσωματώσουμε αυτά τα όργανα μέσα σε μια rock μπάντα. Νομίζω αυτό μας έκανε αρκετά μοναδικούς. Όταν παίξαμε στο Loreley πέρσι (σσ: αναφέρεται στο Night Of The Prog Festival του 2018), μπορούσες να νοιώσεις την ανυπομονησία του κοινού όταν τα πνευστά ξεκίνησαν να παίζουν. Το αρνητικό σε όλο αυτό είναι το κόστος του να ηχογραφείς άλμπουμ και να περιοδεύεις. Ηχογραφήσαμε ένα 17μελές τμήμα εγχόρδων στα Abbey Road για το "Grand Tour" και αυτό δεν είναι για να το παίρνει κανείς ελαφριά. Πρέπει να προετοιμαστείς πολύ προσεκτικά για sessions στα καλύτερα studio.

Big Big Train

Σχετικά με τις περιοδείες, πως θα αποδώσετε αυτόν τον ήχο ζωντανά; Φαντάζομαι δεν θα περιοδεύσετε 30 άτομα...

Έχουμε δει ως τώρα ότι τα έγχορδα όργανα μπορούν να αναπαραχθούν πολύ πετυχημένα μέσα από keyboards και Mellotron ήχους. Οπότε μαζί με την Rachel στο βιολί, οι keyboard plyers θα αποδώσουν το τμήμα εγχόρδων. Είναι όμως εντελώς διαφορετικά με τα πνευστά. Ποτέ στην ζωή μου δεν άκουσα ρεαλιστικό ήχο πνευστού από ένα keyboard οπότε θα έχουμε μαζί μας πέντε μουσικούς πνευστών. Αυτό σημαίνει συνολικά 12 ή 13 άτομα στην σκηνή.

Ποια είναι η διαδικασία σύνθεσης και τα διαφορετικά στάδια για κάθε τραγούδι των Big Big Train;

Εγώ κι ο David είμαστε οι βασικοί συνθέτες αλλά ο Nick κι Rikard γράφουν πια αρκετά για την μπάντα και επίσης συνεισφέρουν και οι Danny και Rachel. Όσον αφορά την διαδικασία, συνήθως τα τραγούδια ξεκινούν από έναν αποκλειστικό συνθέτη, ο οποίος γράφει demo με μια πρώιμη εκδοχή του κομματιού και στην συνέχεια οι υπόλοιποι μουσικοί αναμιγνύονται στην σύνθεση των δικών τους μερών. Όταν είναι έτοιμη η μορφή των τραγουδιών, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ηχογράφηση.

Η σημαντικότητα του Nick στην μπάντα δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά

Είμαστε μεγάλοι fans του Nick D'Virgilio και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τον βλέπουμε να έχει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην μπάντα, το "Pantheon" επίσης είναι υπέροχο τραγούδι! Πόσο σημαντικό είναι για τους Big Big Train να τον έχουν στις τάξεις τους και πως αισθάνεσαι για την συνολική του συνεισφορά;

Η σημαντικότητα του Nick στην μπάντα δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά. Είναι στ’ αλήθεια ένας ντράμερ παγκοσμίου κλάσης. Αν και αρκετή από την μουσική μας είναι σύνθετη και με δύσκολα μετρήματα, εκείνος παίζει τα πάντα με μεγάλη άνεση, οπότε έχουμε ένα υπέροχο groove. Επίσης, τραγουδάει πολλά από τα backing vocals. Επιπρόσθετα, έχει τεράστια Live εμπειρία κι έχουμε πολλά να μάθουμε από εκείνον. Τώρα πια γράφει και μουσική οπότε έχει τεράστιο λόγο στον ήχο της μπάντας.

Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να πάρουμε μαζί μας τα τραγούδια σ’ ένα ταξίδι

Ας μιλήσουμε λίγο για το concept. Πως αποφασίσατε ένα ιστορικό/πολιτισμικό θέμα όπως αυτό;

Πριν το "Grand Tour", τα πρόσφατα άλμπουμ μας ήταν πολύ βασισμένα στην Αγγλία και τα τραγούδια περιστρέφονταν γύρω από πολύ αγγλικές ιστορίες. Ξέραμε ότι θα βγαίναμε και στον ευρύτερο κόσμο και θα παίζαμε περισσότερα show στο εξωτερικό και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να πάρουμε μαζί μας τα τραγούδια σ’ ένα ταξίδι. Όταν σκεφτόμασταν το concept, θυμηθήκαμε ότι οι "Μεγάλες Περιοδείες" του 17ου και του 18ου αιώνα ήταν πολύ δημοφιλείς ως ένας τρόπος που οι άνθρωποι ανακάλυπταν τον κόσμο και την κλασική ιστορία της Νότιας Ευρώπης και κρατήσαμε την ιδέα.

Όλοι μιλάνε για το Brexit αλλά σε πέντε χρόνια θα πρόκειται για παλιά ιστορία

Το concept του "Grand Tour" μου μοιάζει σαν μεταφορά, σαν μια πολιτιστική δήλωση σχετικά με το Brexit και σαν μια ιδέα υπέρ της ευρωπαϊκής ενότητας και της κοινής ευρωπαϊκής ρίζας. Ποια είναι η γνώμη σας για ένα πιθανό Brexit; Όλοι για αυτό μιλάνε!

Θα αποφύγω αυτήν την ερώτηση! Το πρόβλημα στο να γράφεις για πολιτική και ζητήματα διεθνών σχέσεων είναι ότι το αντικείμενο μπορεί να είναι πολύ πολωτικό. Κάποια πράγματα μπορεί να φαίνονται πολύ σημαντικά σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά δεν έχουν μακροπρόθεσμη σημασία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο όλοι μιλάνε αποκλειστικά για το Brexit αλλά σε πέντε χρόνια θα πρόκειται για παλιά ιστορία. Προτιμάμε να γράφουμε για πράγματα που ενώνουν τους ανθρώπους κι έχουν μεγαλύτερη μακροβιότητα.

Η μουσική μας τιμάει τις αξίες του Διαφωτισμού

Γενικώς, πιστεύεις ότι η μουσική και οι τέχνες θα έπρεπε να μεταφέρουν πολιτικά μηνύματα;

Θεωρώ ότι η μουσική και η τέχνη μπορεί και πρέπει να απευθύνει πολιτικές ιδέες αλλά δεν πρέπει να αφορούν μόνο την πολιτική. Η προσέγγιση μας είναι βασικά ανθρωπιστική. Νοιαζόμαστε για την Γη και το Περιβάλλον και ανησυχούμε για την επιρροή της ανθρωπότητας αλλά επίσης πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί για υπέροχα, φανταστικά πράγματα στα πεδία της επιστήμης, της μηχανικής και της τέχνης. Η μουσική μας τιμάει τις αξίες του Διαφωτισμού.

Δεν έχω πρόβλημα με την ιδέα των διαφορετικών μουσικών ειδών

Πάμε πίσω στα μουσικά! Υπάρχει μια θεωρητική κουβέντα για το progressive rock εδώ και χρόνια, μια αντιπαράθεση ανάμεσα στους οπαδούς νέων και νεωτεριστικών σχημάτων και στους οπαδούς του κλασικού, «παραδοσιακού» prog. Ποια είναι η ουσία του prog για εσάς και που ανήκουν οι Big Big Train;

Κατά την γνώμη μου, το progressive rock είναι ένα μουσικό είδος που αναζητάει να ορίσει μια ομάδα συγκροτημάτων και καλλιτεχνών που παίζουν εκτεταμένη και φιλόδοξη rock μουσική. Δεν έχω πρόβλημα να μας ορίζουν σαν prog rock μπάντα και δεν έχω πρόβλημα με την ιδέα των διαφορετικών μουσικών ειδών. Είναι παράξενο ότι στον prog rock κόσμο οι οπαδοί ασχολούνται πολύ με τον ορισμό της μουσικής που τους αρέσει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι κάθε είδος έχει τις παραξενιές του. Στο heavy metal φαντάζομαι οι ακροατές παραπονιούνται αν μια μπάντα που αγαπούν αλλάζει και γίνεται λιγότερο βαριά από το συνηθισμένο. Και γνωρίζω ότι στην folk μουσική εγείρονται ερωτήματα περί «αυθεντικότητας», αν οι καλλιτέχνες γράφουν πρωτότυπη (σσ: original) μουσική.

Big Big Train

Η μουσική σας έχει μια θαυμάσια «ποιμενική» αύρα. Είναι εύκολο να εκτιμηθεί από τυπικούς δυτικούς ακροατές και ανθρώπους που ζουν σε αγχωτικά αστικά περιβάλλοντα;

Φιλοδοξούμε να φέρνουμε στις ζωές των ανθρώπων αυτήν την αίσθηση της γαλήνης και της ομορφιάς. Λαμβάνουμε πολλά email απ’ όλον τον κόσμο από ανθρώπους που μας περιγράφουν το περιβάλλον που ακούνε μουσική. Θυμάμαι ένα email από κάποιον στην Αυστραλία που πάρκαρε το αμάξι του δίπλα σε ένα ποτάμι για να ακούσει ένα τραγούδι μας. Και πρόσφατα κάποιος από τη Νέα Υόρκη μας είπε ότι το "Alive" είναι το τέλειο single για να ακούει πηγαίνοντας στην δουλειά του στο Manhattan. Είναι υπέροχο να βλέπεις πως οι άνθρωποι απολαμβάνουν την μουσική σε τόσο διαφορετικά μέρη.

Ο κόσμος δεν μου χρωστάει μισθό επειδή γράφω τραγούδια

Ποια είναι η γνώμη σας για την μουσική βιομηχανία στις μέρες μας; Είναι εύκολο για πεπειραμένους μουσικούς σαν εσάς να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον τρόπο που η μουσική διαμοιράζεται και προωθείται;

Η μουσική βιομηχανία είναι σε ένα καθεστώς συνεχούς αλλαγής και οι μουσικοί πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να μην χάνουν τον δρόμο τους. Το streaming είναι φυσικά μια μεγάλη πρόκληση. Οι ακροατές στρέφονται στο streaming σε μεγάλους αριθμούς και αυτό μειώνει το εισόδημα των «μεσαίων» καλλιτεχνών. Μπορείς να γκρινιάξεις για αυτό ή μπορείς να προσαρμοστείς και ν' αλλάξεις. Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν μου χρωστάει μισθό επειδή γράφω τραγούδια, πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες πραγματικότητες. Το streaming είναι ένα ρίσκο αλλά είναι επίσης και μια ευκαιρία. Είναι ο απλούστερος τρόπος για να φτάσεις σε μεγάλο αριθμό ακροατών. Το πώς ο καλλιτέχνης θα απευθυνθεί σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό εξαρτάται από τον ίδιο.

Δεν έχουμε αγγίξει ούτε λίγο από τις πραγματικές μας προοπτικές

Ποιες είναι οι προσδοκίες για το μέλλον της μπάντας και τι θεωρείς ότι μπορείτε ακόμα να επιτύχετε;

Αυτό που κάθε συνθέτης θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι τα τραγούδια του να φθάνουν και να αγαπιούνται από όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Αν και το κοινό μας μεγαλώνει, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο,  θεωρώ ότι ακόμα δεν έχουμε αγγίξει ούτε λίγο από τις πραγματικές μας προοπτικές. Κατά συνέπεια και για τα επόμενα χρόνια, θα προσπαθήσουμε να επεκταθούμε όσο περισσότερο μπορούμε, χωρίς να χάσουμε την ταυτότητα μας σαν μπάντα και σαν άνθρωποι που φτιάχνουν μουσική. Ό,τι και να συμβεί, δεν θα συμβιβάσουμε την μουσική μας για μεγαλύτερη δημοφιλία.

Big Big Train

Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε τα σχέδια σας για το κοντινό μέλλον!

Έχουμε μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο το φθινόπωρο. Θα παίξουμε σε Καναδά και ΗΠΑ τον Απρίλιο-Μάιο της επόμενης χρονιάς και σχεδιάζουμε κάποια show στην Ιταλία και, ελπίζω, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούλιο του 2020.

Ευχαριστώ πολύ για αυτήν την κουβέντα και για τη μουσική. Είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες φίλοι σας θα εκτιμούσαν ένα μήνυμα σε αυτούς. Ευχαριστούμε!

Έχω σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία. Έχω τεράστιο σεβασμό στην ελληνική κουλτούρα και ιστορία. Ανυπομονούμε να φέρουμε τους Big Big Train στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

  • SHARE
  • TWEET