Συνέντευξη: Kristoffer Gildenlow

Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 01/02/2011 @ 12:46
Ενδεχομένως να έχει υπάρξει για πολύ καιρό στη σκιά του αδερφού του, αλλά όλοι όσοι αγάπησαν τους Pain Of Salvation αναγνωρίζουν τη σημαντική συνεισφορά του Kristoffer Gildenlow στον ήχο τους. Έχοντας εδώ και μερικά χρόνια αποχωρήσει από το συγκρότημα, ετοιμάζεται να εξωτερικεύσει όλη του τη δημιουργικότητα μαζεμένη στο επόμενο χρονικό διάστημα, σε μια σειρά από projects που συμμετέχει ή ετοιμάζει ο ίδιος. Οι νέες μουσικές, οι The Shadow Theory, ο προσωπικός δίσκος και η σχέση του με τον αδερφό του και τους Pain Of Salvation αναλύονται παρακάτω, από έναν ανοιχτόκαρδο και εξαιρετικό τύπο, όπως αποδείχθηκε ο Kristoffer.

Καλησπέρα Kris, πως πάνε τα πράγματα; Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;
Γεια σου Χρήστο. Πολλά πράγματα συμβαίνουν, αφού αυτό το χρόνο ήμουν πολύ απασχολημένος ηχογραφώντας ούτε λίγο, ούτε πολύ πέντε άλμπουμ μέχρι τώρα και συνεχίζω να δουλεύω σκληρά στη δική μου μουσική. Έχω κάνει τόση πολλή δουλειά ως session μουσικός τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που δεν είχα καθόλου χρόνο να δουλέψω περισσότερο στη δική μου μουσική, αλλά τώρα θα αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου. Έχω πολλές ιδέες και μουσικές κατευθύνσεις που θέλω να ερευνήσω και αυτό θα κάνω, ένα πράγμα κάθε φορά. Είναι μια σειρά από projects που κάνω για εμένα, ενδιαφέρουσες ιδέες και θέματα πάνω στα οποία δουλεύω. Το πρώτο αφορά σε ένα πολύ χαλαρό, σκοτεινό και μελαγχολικό άλμπουμ με τίτλο "Rust". Είναι αρκετά μινιμαλιστικό, ακουστικό και αληθινό και θα αναλάβω τα περισσότερα φωνητικά εγώ. Έχω δουλέψει με μερικούς πολύ μεγάλους μουσικούς για να οδηγήσουν στον ήχο τον οποίο αναζητούσα εδώ και πολύ καιρό. Τα drums έχουν ηχογραφηθεί (Jeroen Molenaar) και σχεδόν όλο το πιάνο από τον Fredrik Hemansson (σ.σ.: Pain Of Salvation), ενώ θα ξεκινήσω να ηχογραφώ κιθάρες στο τέλος αυτού του μήνα μαζί με τον Ruud Jolie (Within Temptation). Τότε θα ερευνήσω διαφορετικά είδη φωνητικών (ανδρικά, γυναικεία, χωρωδιακά, παιδική χορωδία και φυσικά τη δική μου φωνή) και διαφορετικούς ήχους που θα δοκιμάσω. Θα το κυκλοφορήσω σε βινύλιο μόνο σε 500 αντίτυπα, που θα είναι προσωπικά αριθμημένα. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μέσω του newsletter που θα ακολουθήσει. Δεν έχω ακριβείς πληροφορίες ακόμα. Μετά από αυτό έχω άλλες επιρροές που θέλω να ακολουθήσω, οπότε μάλλον θα ακούσετε αρκετά πράγματα από εμένα στο μέλλον.

Το προσωπικό σου άλμπουμ θα διαφοροποιείται αρκετά δηλαδή σε σχέση με παλιότερες δουλειές σου.
Ο ήχος θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που περιμένει ο κόσμος. Υπάρχει μόνο μπάσο σε μερικά τραγούδια και ακόμα και αυτά είναι πολύ μακριά από τις μπασογραμμές που χρησιμοποιώ συνήθως στο παίξιμό μου. Είναι χαλαρό, σκοτεινό, ζεστό και κατά κάποιον τρόπο μελαγχολικό. Μουσική που θες να ακούσεις βάζοντας τα ακουστικά σου και κλείνοντας τα φώτα... μόνο για πάρτη σου.

Φαίνεται πάντως ότι περισσότερο κινείσαι ως ελεύθερος μουσικός, παρά ως μόνιμο μέλος κάποιου συγκροτήματος, έχοντας ηχογραφήσει όλες αυτές τις δουλειές μέσα στο τρέχον έτος (Ian Parry, The Shadow Theory κ.α.). Επίσης, έχεις τους Dial και παίζεις με την προσωπική μπάντα του Damien Wilson. Έχεις αρκετό χρόνο για όλα; Βάζεις κάποιες προτεραιότητες;
Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να έχω χρόνο για όλα τα project. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που πλέον μπορώ και κάνω μόνο πράγματα που μου αρέσουν. Δε θέλω να ξεπουληθώ, οπότε χρειάζομαι μια σύνδεση με το project που δουλεύω κάθε στιγμή. Το μόνο πράγμα που δεν έχω σε επάρκεια είναι ο χρόνος. Αλλά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

Ποιά ήταν η ανταπόκριση στον πρώτο δίσκο των Dial; Δεν πρέπει να κατάλαβαν όλοι ακριβώς το σκεπτικό και τη μουσική του κατεύθυνση.
Ο κόσμος περίμενε να συνεχίσω στην προοδευτική κατεύθυνση των Pain Of Salvation, αλλά δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός των Dial. Οι Dial στην πραγματικότητα είχαν δημιουργηθεί και έτρεχαν πριν αφήσω τους Pain Of Salvation, ως μια δημιουργική έξοδος για όλους μας. Όλοι είχαμε διαφορετικές επιρροές και νομίζω πως είναι πολύ εύκολο να το ακούσεις στο άλμπουμ. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε όσο περισσότερες από τις επιρροές είναι δυνατόν και να δούμε τι θα προκύψει. Πήγαμε βαθιά σε κάθε τραγούδι, χωρίς να προσπαθούμε να το ωθήσουμε προς μια δεδομένη κατεύθυνση ή μουσικό στυλ. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό και καταλαβαίνω ότι ο κόσμος περίμενε κάτι άλλο. Όμως... ποτέ δεν υποσχεθήκαμε κάτι σε κάποιον. Κατέληξε να είναι ένα από αυτά τα άλμπουμ που είτε τα αγαπάς, είτε τα μισείς. Είναι πάντως πολύ κρίμα που ποτέ δεν προβληθήκαμε σε εκείνες τις σκηνές που ενδεχομένως θα το εκτιμούσαν περισσότερο.

Πότε θα πρέπει να περιμένουμε όμως το νέο δίσκο των Dial; Έχεις ιδέα πώς θα ακούγεται;
Έχουμε ήδη ηχογραφήσει ένα τραγούδι, πριν ένα χρόνο, με σκοπό να κάνουμε ένα video clip. Το video clip βέβαια έχει πάρει το χρόνο του και υπήρξαν και κάποια τεχνικά προβλήματα παράλληλα. Όταν το video είναι έτοιμο θα αποκαλύψουμε και το νέο Dial στον κόσμο. Είναι ένα έπος με τρία μέρη που διαρκεί 9:41, οπότε υπάρχει πολύ πράγμα να ακούσεις και ένα μεγάλο σε διάρκεια video να φτιάξουμε και να κάνουμε edit παράλληλα. Νομίζω ότι θα μπορείς να ακούσεις τους περισσότερους από τους ήχους των Dial να περνάνε μέσα σε αυτά τα 9 λεπτά.

Το ντεμπούτο των The Shadow Theory κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ο Devon Graves και ο Demi Scott μας έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το παίξιμό σου. Πώς νιώθεις για το άλμπουμ; Ήταν πρόκληση το να βρεθείς ξανά ως μέλος ενός συγκροτήματος; Δώσε μας μερικές λεπτομέρειες για τη μουσική και τις ηχογραφήσεις.
Να σου πω την αλήθεια μου, δε με βλέπω ως πλήρες μέλος της μπάντας στην πραγματικότητα. Ήμουν πολύ στο backround σε αυτό το συγκεκριμένο. Ήμουν υπερβολικά απασχολημένος με άλλα πράγματα και τα παιδιά φαίνονταν να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο. Όταν όλα ήταν έτοιμα μου έστειλαν τη μουσική και απλώς ηχογράφησα το μπάσο. Όπως γίνεται συνήθως, μου αρέσουν κάποια τραγούδια περισσότερο από κάποια άλλα και προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου μέσα στη μουσική και στον τρόπο που προσέγγισα τις γραμμές του μπάσου. Πάντως, με το progressive metal όλοι έχουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις στην ενορχήστρωση. Οι περισσότερες γραμμές για το μπάσο είχαν ήδη γραφτεί και ήταν πολύ δύσκολο να αλλαχτούν, καθώς θα άλλαζαν όλο το τραγούδι. Αλλά έδωσα ό,τι καλύτερο μπορούσα.

Θεωρώ πως θα δημιουργούσες ένα ονειρικό rhythm section με τον Mike Terrana, αλλά και με τον Johan πιστεύω το ίδιο. Τι πρέπει να περιμένουμε από το συνδυασμό των δύο σας;
Τους ξέρω και τους δύο καλά και ο Johan είναι ένας από τους αγαπημένους μου drummers. Είναι ευχαρίστηση το να παίζω μαζί του. Και πάλι όμως τα περισσότερα μέρη σε τύμπανα και μπάσο ήταν ήδη έτοιμα και πολύ δύσκολο να αλλαχτούν, οπότε δεν πιστεύω πως μπορείς να ακούσεις την ολοκληρωμένη προσωπική συνεργασία μεταξύ μας. Ίσως όμως την επόμενη φορά.

Ξέρεις ότι ακόμα υπάρχει κόσμος που λατρεύει τον τρόπο με τον οποίο έπαιζες στους Pain Of Salvation. Σε έχω δει μαζί τους αρκετές φορές και μπορώ να πω πως το παίξιμό σου έδινε μια παραπάνω διάσταση στις συναυλίες του συγκροτήματος. Σου λείπει καθόλου;
Φυσικά και μου λείπει! Μεγάλωσα με τη μπάντα και έπαιζα σε αυτήν 11 χρόνια. Ήμουν σε όλο το χτίσιμο από το πρώτο demo, μέχρι και το DVD. Όλη η σκληρή δουλειά και ο καρπός του να ακούς και να νιώθεις την αντίδραση του κοινού. Ήταν υπέροχα, πραγματικά. Φυσικά, υπήρχαν και οι κακές στιγμές (όπως σε όλα τα πράγματα) και μετά με την απόσταση δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί περαιτέρω. Όμως, σίγουρα λατρεύω να είμαι στη σκηνή και λατρεύω το κοινό και τους οπαδούς των Pain Of Salvation. Ήταν (και είναι) πάντα σπουδαίοι, ταπεινοί και υποστηρικτικοί. Για μια ακόμα φορά, σας ευχαριστώ για μερικά υπέροχα χρόνια.

Ξέρεις ο κόσμος πολλές φορές κάνει το λάθος να αντιμετωπίζει τα μέλη ενός συγκροτήματος σαν τα μέλη μιας οικογένειας και όλως τυχαίως εσύ και ο Daniel είστε όντως αδέρφια (γέλια). Η πλειονότητα των οπαδών των Pain Of Salvation περιμένει ότι μια μέρα θα επιστρέψεις στη μπάντα, αλλά εσύ πρόσφατα κάπου ανέφερες πως «δε θα γίνει, μέχρι να παγώσει η κόλαση». Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτή η ψυχρή σχέση με τον Daniel. Τι σε οδήγησε πραγματικά εκτός συγκροτήματος;
Χαχα! Η έκφραση «μέχρι να παγώσει η κόλαση» (σ.σ.: When hell freezes over) ήταν αυτή που χρησιμοποίησαν οι Eagles όταν ρωτήθηκαν για πιθανή επανένωση. Και μετά έγινε η επανένωση... Σε αυτό το σημείο δε βλέπω κανένα λόγο για να επιστρέψω στο συγκρότημα. Είμαι δημιουργικός και έχω πολλούς δρόμους να εξερευνήσω. Το συγκρότημα από την άλλη φαίνεται να λειτουργεί καλά χωρίς εμένα και έχει έναν εξαιρετικό νέο παίκτη στο πρόσωπο του Per. Πραγματικά, τους εύχομαι ό,τι καλύτερο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό ανάμεσα σε εμένα και τον αδερφό μου. Κατά κάποιο τρόπο, νιώθω υπέροχα να τον έχω πίσω ως αδερφό και να μη χρειάζεται να τον μοιράζω ή να τον διαχωρίζω σε διαφορετικά πρόσωπα.

Θα έχεις ακούσει φαντάζομαι τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Pain Of Salvation μετά τη φυγή σου. Τι άποψη έχεις και ειδικά για το φετινό "Road Salt Part One";
Κατά μια έννοια, μου λείπει ο «παλιός» ήχος των Pain Of Salvation. Οι αρμονίες στα φωνητικά, η πολυπλοκότητα που ακουγόταν τόσο εύκολη. Αλλά από την άλλη, μου αρέσει πολύ η μουσική. Νομίζω πως στην πραγματικότητα θα αγόραζα πιο εύκολα ένα από τα δύο τελευταία άλμπουμ σε σχέση με τα παλιότερα... δεν υπήρξα και ποτέ ιδιαίτερα οπαδός του progressive metal.

Περίμενες ποτέ ότι θα έπαιρναν μέρος σε ένα θεσμό όπως το Melodifestivalen; Θεωρείς πως τελικά τους βοήθησε;
Όχι, δεν το περίμενα σε καμία περίπτωση, ιδιαίτερα γνωρίζοντας πως ο Daniel πάντα το απεχθανόταν. Αλλά τα πήγαν καλά. Δε θεωρώ ότι τους βοήθησε και πολύ όμως. Θα μπορούσε, αλλά επέλεξαν να μην καβαλήσουν το κύμα της δημοσιότητας που επήλθε αυτού.

Και πότε λοιπόν θα σε δούμε ξανά στη σκηνή; Μήπως με τους Shadow Theory;
Δεν έχω προγραμματισμένο κάτι προς το παρόν. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Τι σου έχει μείνει από τις επισκέψεις σου στην Ελλάδα; Έχεις κάποιο μήνυμα για τους οπαδούς σου εδώ;
Λατρεύω την Ελλάδα... στην πραγματικότητα τα πάντα που έχουν να κάνουν με αυτή. Θα ήθελα να επιστρέψω και να ξαναπαίξω για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται. Η Ελλάδα είχε πάντα φοβερό κοινό.

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Πρόσθεσε ό,τι θέλεις για το τέλος.
Λοιπόν. Για όποιον θέλει να λαμβάνει το newsletter μου, μπορεί να στείλει ένα e-mail στο kristoffergildenlow@yahoo.com με τίτλο "Newsletter"... και θα το λαμβάνουν. Από αυτό θα λαμβάνουν τα νέα πρώτοι, ενώ θα έχουν μερικά πλεονεκτήματα για τις προ-πωλήσεις.

Χρήστος Καραδημήτρης
  • SHARE
  • TWEET