Συνέντευξη: Dead Soul Tribe

Από τον Γιάννη Βόλκα, 22/02/2007 @ 08:31
Με ορισμένους μουσικούς επιθυμείς να συζητήσεις διότι εκτιμάς το έργο που έχουν προσφέρει. Με ορισμένους διότι τους θαυμάζεις ως χαρακτήρες και προσωπικότητες. Με άλλους διότι τα τραγούδια τους σου δημιουργούν τα δυνατότερα συναισθήματα. Όταν κάποιος τα καταφέρνει και τα τρια, πως μπορείς να μην είσαι χαρούμενος όταν συζητάς μαζί του; Απολαύστε τον Devon Graves...

Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για μια από τις καλύτερες συναυλίες της ζωής μου, την οποία περίμενα πως και πως. Ας αρχίσουμε Devon: Τέσσερα άλμπουμ σε έξι χρόνια και σχεδόν σύνεχεια σε περιοδεία. Δεν κουράζεσαι ποτέ;
Όταν κουραζόμαστε από το στούντιο υπάρχει η περιοδεία, και όταν κουραζόμαστε από την περιοδεία, υπάρχει το στούντιο. Επίσης το στούντιο είναι στο σπίτι μου, οπότε ξυπνάω το πρωί και κάνω αυτό που πάντα ονειρευόμουν, να έχω ένα μέρος με όλο τον εξοπλισμό δικό μου.Απολαμβάνεις τη δουλειά σου δηλαδή;
Ναι, το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση.

Όπως είπαμε και παραπάνω, τέσσερα άλμπουμ σε έξι χρόνια. Δεν φοβάσαι μήπως αρχίσεις να επαναλαμβάνεσαι κάποια στιγμή;
Αυτό εξαρτάται από την γνώμη του καθένα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ήδη γίνεται αυτό. Για μένα δεν τίθεται θέμα να ξεμείνουμε από ιδέες. Το θέμα είναι να διαλέξουμε τις σωστές ιδέες, διότι έχω στο μυαλό μου πολύ περισσότερη μουσική από αυτή που θα μπορέσω να ηχογραφήσω με την μπάντα. Θέλω να κρατήσω ένα συγκεκριμένο ύφος. Μπορεί κάποιος να το ακούσει και να του φανεί παρόμοιο με τα προηγούμενα, αλλά έτσι πρέπει να ακούγεται...

...για να καταλαβαίνει κανείς ότι είστε εσείς...
Ακριβώς. Για το επόμενο άλμπουμ προσπαθώ να δημιουργήσω ένα κάπως διαφορετικό ύφος, όχι στο τρόπο που θα τραγουδάω, αλλά μουσικά, χωρίς όμως να χάσουμε την ταυτότητα μας.

Μιλώντας για το νέο άλμπουμ, είναι έτοιμο; Σε τι ύφος θα κυμαίνεται;
Είναι σχεδόν έτοιμο. Όπως σου είπα και πριν έφτασε ο καιρός να κάνουμε μια αλλαγή. Θα είναι πιο επιθετικό και πιο γρήγορο.

Είχα ακούσει ότι ήταν στα σχέδια σας να είναι διπλό.
Δεν ήμουν σίγουρος ποιο δρόμο να διαλέξω, και είπα να κάνω ένα διπλό άλμπουμ. Με το ένα μέρος πολύ γρήγορο και δυνατό, και το άλλο τελείως μελωδικό, ήρεμο και ατμοσφαιρικό. Στην πορεία σκέφτηκα ότι δεν είναι καλή ιδέα να το κυκλοφορήσω αυτή τη στιγμή με την όλη “downloading” κατάσταση. Όταν ο πιο επιτυχημένος metal μουσικός τα έβαλε με το Napster, και όλοι ξέρουμε σε ποιον αναφέρομαι, όλοι τον αποκάλεσαν «γουρούνι» διότι είναι τόσο πλούσιος.
Για μπάντες του δικού μας μεγέθους όμως είναι διαφορετικό. Μερικές φορές πρέπει να πουλήσουμε 10.000 αντίτυπα για να κρατήσουμε το συμβόλαιό μας. Δεν τίθεται θέμα να γίνουμε πλούσιοι, απλά θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε.
Δεν έχω πρόβλημα με το να κατεβάσει κάποιος τα τραγούδια μας από το internet, αλλά αν του αρέσει και θέλει να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, θα πρέπει να αγοράσει τους δίσκους μας. Για να επανέλθουμε στην ερώτηση σου, αποφασίσαμε τελικά να κάνουμε ένα μονό άλμπουμ, που θα είναι πιο φθηνό για τους οπαδούς για να το αγοράσουν, και θα περιέχει τα καλύτερα κομμάτια.

Κάπως έτσι νοιώθω για το τελευταίο άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers. Πιστεύω ότι αν ήταν μονό θα ήταν ένας τέλειος δίσκος, ενώ τώρα είναι απλά ένα καλό άλμπουμ...
Πολύ καλό συγκρότημα παρ' όλα αυτά.

Συμφωνώ. Μερικές ερωτήσεις για τους παλιότερους δίσκους: Από που είναι τα samples που υπάρχουν στον πρώτο δίσκο και στο “The Coldest Days Of Winter” από το “January Tree”; Είναι από κάποια ταινία;
Είναι όλα από ταινίες. Όσο περνάνε τα χρόνια ακούω όλο και λιγότερη μουσική και βλέπω περισσότερες ταινίες. Έχω μια μεγάλη συλλογή από DVDs.
Η ιδέα με τα samples είχε αρχίσει από τις μέρες των Psychotic Waltz. Θέλαμε να κάνουμε κάτι αστείο με τον Brian (McAlpin) αλλά θα έπρεπε και να ταιριάζει στο τραγούδι. Το αγαπημένο μου είναι στο “Don’t You Ever Hurt”. Στη μέση του κομματιού υπάρχει ένα sample από το “Evil Dead”, το οποίο όμως άλλαξα τελείως ώστε να ταιριάζει με τον ρυθμό του κομματιού. Κανείς ποτέ δε μου το ανέφερε, μάλλον νομίζουν ότι τραγουδάω.Αφού ανέφερες τους Psychotic Waltz, από τότε που το συγκρότημα διαλύθηκε υπήρξε πότε η πιθανότητα για ένα reunion ή δεν ήταν ποτέ στα σχεδιά σας κάτι τέτοιο;
Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες τώρα από ποτέ άλλοτε! Μιλάμε με e-mail συνέχεια. Θέλουμε να γίνει. Βασικά θα γίνει, αλλά για τους υπόλοιπους δεν είναι τόσο εύκολο. Για μένα είναι εύκολο. Αν μπορούν να έρθουν για ένα μήνα, το να περιοδεύσουμε για μένα δεν είναι τίποτα. Εγώ πρέπει απλά να φρεσκάρω τους στίχους, αλλά οι υπόλοιποι πρέπει να ξαναθυμηθούν κομμάτια που δεν έχουν παίξει εδώ και δέκα χρόνια. Απλά περιμένουμε οι συνθήκες να είναι κατάλληλες. Πάντως θα είμαι ο πρώτος που θα είναι μέσα. Ήμουν ο πρώτος που έφυγε και θα είμαι ο πρώτος που θα γυρίσει (σ.σ. Αμήν και πότε)!

Στα δικά μου αυτιά, και συγκεκριμένα στους δυο τελευταίους σας δίσκους, οι Tool μου φαίνονται ως η μεγαλύτερη επιρροή σας.
Σίγουρα αποτελούν επιρροή αλλά όχι τη μεγαλύτερη. Πάντα η μεγαλύτερη επιρροή είναι οι Black Sabbath και οι Jethro Tull. Πάντως δεν ακούω τόσο πολύ τους Tool όσο ο κόσμος νομίζει. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθούμε μπάντα-κλώνος των Tool. Έχουμε πιανό, φλάουτο, ακουστικές κιθάρες. Είμαστε πολύ διαφορετικοί στον τρόπο που δημιουργούμε μια μελωδία.

Τραγουδάς, παίζεις κιθάρα και φλάουτο. Τι προτιμάς;
Πάνω απ’όλα είμαι κιθαρίστας. Άρχισα να τραγουδάω διότι δεν μπορούσα να βρω τραγουδιστή. Το φλάουτο μου αρέσει γιατί είναι πολύ εκφραστικό ως όργανο. Η μελωδία που βγαίνει μπορεί να είναι γλυκιά και μελωδική αλλά μπορεί να είναι και επιθετική. Γενικά όποιο όργανο χρησιμοποιώ μου αρέσει. Είναι σα να έχεις οικογένεια και να σε ρωτούν ποιο παιδί αγαπάς περισσότερο.

Για να κλείσουμε, ένα μήνυμα προς τους οπαδούς σου...
Το μήνυμα που έχω να δώσω στον κόσμο βρίσκεται μέσα στα τραγούδια και στους στίχους μου. Κι όταν θέλω να πω κάτι άλλο στον κόσμο, γράφω καινούργιους στίχους και νέα τραγούδια. Όσο αφορά την Ελλάδα, πάντα είναι οι αγαπημένες μου εμφανίσεις εδώ, διότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ παθιασμένος. Παντού θα βρεις μερικούς με τέτοιο πάθος, αλλά εδώ το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Devon, ευχαριστώ για την συνέντευξη και για την εκπληκτική εμφάνισή σας στην χώρα μας.

  • SHARE
  • TWEET