Cataract, Freefall, Against The Society @ Eightball Club (Θεσσαλονίκη), 18/04/11

Από τον Γιάννη Βόλκα, 21/04/2011 @ 13:37
Ακραία μουσική από τη μόνιμα ουδέτερη Ελβετία. Δύσκολη υπόθεση. Οι Hellhammer, Celtic Frost, Samael και Coroner φυσικά, τα διάφορα projects του ανήσυχου Thomas Gabriel Fischer, οι πιο πρόσφατοι Eluveitie καθώς και οι Gotthard στο πιο soft, αλλά εξίσου ποιοτικοί. Λίγα και καλά συγκροτήματα και ανάμεσα τους, για παραπάνω από δέκα χρόνια, και οι Cataract.

Φτάνοντας έξω από το Eightball ήδη τελείωναν οι Βολιώτες Against The Society. Αρχικά ένιωσα άσχημα που δεν πρόλαβα να τους παρακολουθήσω, αν και έχουν ακουστεί πολύ καλά λόγια για αυτούς. Με την είσοδο όμως στο club, το συναίσθημα άλλαξε με τη σκέψη «τουλάχιστον είμαι εδώ», βλέποντας το χώρο σχεδόν άδειο. Σε αυτό το κλίμα ανέβηκαν στη σκηνή και οι Freefall, οι οποίοι έδειχναν μεν δεμένοι και ορεξάτοι, αλλά όταν έχεις απέναντι σου καμιά εικοσαριά άτομα, δε μπορείς να καταφέρεις και πολλά. Ευκαιρία για λίγο παραπάνω χιούμορ από τον τραγουδιστή και ανελέητο drumming από τον Φοίβο (Agnes Vein).

Χωρίς πολλές καθυστερήσεις ακολούθησαν οι Ελβετοί Cataract μπροστά σε ένα κοινό λιγότερο από πενήντα άτομα. Τι να υποθέσει κανείς; Ότι φταίει η Μεγάλη Βδομάδα; Ότι τόσοι είναι οι οπαδοί των Ελβετών στη Θεσσαλονίκη; Χόρτασε συναυλίες το metalcore κοινό της πόλης; Όπως και να 'χει, η προσέλευση του κόσμου ήταν απλά τραγική, γεγονός καθόλου δίκαιο για ένα συγκρότημα το οποίο έχει κυκλοφορήσει αρκετούς πολύ αξιόλογους δίσκους και επισκέπτεται πρώτη φορά τη συμπρωτεύουσα.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα ήταν φανερή η πρόθεση του frontman Federico Carminitana να ξεσηκώσει τους λιγοστούς παρόντες. Συνεχής παρότρυνση ώστε το κοινό να πλησιάσει τη σκηνή και προσκλήσεις για τη δημιουργία ενός υποτυπώδους moshpit.. Πραγματικά φιλότιμη προσπάθεια, σε συνδυασμό με μια τελείως ευγενική στάση, δείχνοντας τον σεβασμό απέναντι στους οπαδούς τους.

Πέρα από αυτό όμως, οι Cataract απέδειξαν ότι αποδίδουν το 100% των δυνατοτήτων τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Δυναμικό performance, metal στήσιμο επί σκηνής, με ελάχιστες hardcore πινελιές. Είναι φανερό ότι οι Ελβετοί, αν και σεβαστοί στο hardcore ακροατήριο, έχουν ως target group κυρίως το metal/thrash κοινό με φανερές επιρροές από τους Slayer.

Αν και το set των Cataract δεν κράτησε περισσότερο από μια ώρα, ο ρυθμός με τον οποίο διαδέχονταν τα κομμάτια το ένα το άλλο καθώς και η ειλικρινής στάση τους δεν άφηναν πολλά περιθώρια για παράπονα. Το να παίζεις σε ένα άδειο club δεν είναι και το πιο ευχάριστο και όταν η εμφάνιση του συγκροτήματος είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής μόνο θετικά σχόλια μπορεί να αποσπάσει. To setlist μοιράστηκε στους τέσσερις τελευταίους δίσκους, ενώ δεν έγινε καμία ανάφορα στις παλιότερες δουλειές τους.

Έτσι, λοιπόν, σύντομα έληξε η πρώτη εμφάνιση των Cataract στη Θεσσαλονίκη και όσο και αν τα μέλη της μπάντας ευχαριστούσαν το κοινό και έδειχναν την αγαπή τους για τη χώρα μας, είναι πολύ αμφίβολο αν θα τους ξαναδούμε σύντομα από τα μέρη μας.

Setlist:

War Of Cultures
On This Graveyard
Killing Tool
The Separation Of Life And Time
Reap The Outcasts
As We Speak
Doomed Steps
The Faith You Have Misused
Tongues Spitting Hate
Vanished In The Dark
Nothing's Left

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET