Συνέντευξη Belphegor (Helmuth)

«Είμαστε καλύτεροι μουσικοί πλέον, αλλά το πνεύμα εκείνης της εποχής θα χανόταν αν επανηχογραφούσαμε οτιδήποτε»

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 25/07/2014 @ 11:31
O νέος δίσκος των Belphegor με τίτλο "Conjuring The Dead" -που κυκλοφορεί αυτόν τον Αύγουστο- ήταν μία καλή αφορμή για να μιλήσουμε με τον ιθύνοντα νου της μπάντας, Helmuth. Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής μας μίλησε για το παρελθόν και το μέλλον του γκρουπ, την ιδεολογία πίσω από τους στίχους και τις διαστροφές που τους χαρακτηρίζουν καθώς και την γνώμη του για τις επανηχογραφήσεις παλαιότερων δίσκων.

BelphegorΧαίρετε, είμαι ο Φίλιππος εκ μέρους του Rocking.gr. O νέος σας δίσκος, "Conjuring The Dead", κυκλοφορεί σύντομα. Είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα;
Ναι, απόλυτα. Προσεγγίσαμε την μουσική μας πιο σοβαρά από ποτέ. Ήθελα να έχω μία περισσότερο death metal προσέγγιση σε αυτή την κυκλοφορία. Πιο ωμή και φυσικά brutal, συμπεριλαμβάνοντας και όλα τα τυπικά σήματα κατατεθέντα των Belphegor με τις μυστηριώδεις μελωδίες.

Αυτή την φορά προσθέσαμε πολλά τριημιτόνια, τόνοι που ήταν απαγορευμένοι τον μεσαίωνα από την εκκλησία, γιατί ήταν δήθεν έργο του διαβόλου. Αυτοί οι ήχοι ονομάζονταν "Diabolus In Musica" εκείνη την εποχή. Το πιο γνωστό τραγούδι, κατά την γνώμη μου, βασισμένο σε τριημιτόνια είναι το riff (τρεις τόνοι συμπεριλαμβανομένης της οκτάβας) του ομώνυμου τραγουδιού των Black Sabbath.

Στο "Conjuring The Dead" γιορτάζουμε το διαβολικό death metal. Θέλαμε να σου δίνει την αίσθηση ότι η ίδια η μπάντα παίζει ζωντανά όταν ανεβάζεις την ένταση. Ακούγεται σαν δύο πολυβόλα που βάλλουν ταυτόχρονα.

Belphegor - Conjuring The DeadΠερίγραψέ μου την διαδικασία με την οποία γράφετε και ηχογραφείτε. Συνεισφέρετε και οι δύο μουσική και στίχους ή καθένας έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο στούντιο;
Όσον αφορά το στούντιο, αυτή τη φορά δουλέψαμε με τον Erik Rutan. Ο Erik είναι φοβερό άτομο, φοβερός κιθαρίστας και εκπληκτικός παραγωγός. Η συνεργασία μας μαζί του ήταν εξαιρετική, καλύτερη απ' ότι μπορούσα να ελπίζω. Συνείσφερε μερικές ιδέες εδώ και κει και μας παρότρυνε έτσι ώστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Οι κιθάρες μου ποτέ δεν είχαν ηχήσει με τόση ακρίβεια σε δίσκο των Βelphegor.

Σχετικά με την διαδικασία σύνθεσης, εγώ είμαι ο βασικός τραγουδοποιός και συνθέτης των riff. Επειδή κάνω και τα φωνητικά γνωρίζω από πριν σε ποια κατεύθυνση θέλω να είναι τα τραγούδια. Στο προβάδικο, όταν ξεκινάμε να δουλεύουμε τα κομμάτια, ο μπασίστας μας ο Serpenth φέρνει τις ιδέες του σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ή να αλλάξουμε. Ασχολείται ιδιαίτερα και με τους ρυθμούς των drums και έτσι, σιγά-σιγά, παίρνουν σχήμα τα τραγούδια. Μερικές φορές χρειαζόμαστε μόλις μερικούς μήνες, άλλες χρόνια, όπως στην περίπτωση του "Rex Tremendae Majestatis" ή, σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι για κάποιο κομμάτι, απλά το απορρίπτουμε.

Μετά από δέκα δίσκους και μερικές ακόμα κυκλοφορίες, ποιές είναι οι σκέψεις σου για το μέλλον της μπάντας;
Ο χρόνος θα δείξει. Το σχέδιο αυτή την στιγμή είναι να προωθήσουμε το νέο δίσκο επί σκηνής και να συνεχίσουμε την πολιορκία ξένων μετώπων παγκοσμίως. Θα προσθέσουμε τα "Rex Tremendae Majestatis", "Gasmask Terror", "Conjuring Τhe Dead", καθώς και τον ταχύτατο ύμνο "Black Winged Torment" στο setlist μας. Το ομότιτλο καθώς και το "Rex Tremendae Majestatis" θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά τραγούδια να παιχτούν ζωντανά.

BelphegorΌταν ξεκίναγες το συγκρότημα πριν δύο δεκαετίες, είχες ποτέ σκεφτεί ότι θα έφτανες τόσο μακριά;
Ποτέ... Μου φαίνεται εξωπραγματικό όταν κοιτάζω την μπάντα και την καριέρα μου. Κατάφερα να ταξιδέψω τον κόσμο αρκετές φορές, επισκέφτηκα ένα κάρο μαγικά μέρη, έδωσα πολλά εντυπωσιακά και brutal σόου, έπαιξα μαζί με σχεδόν όλες τις μπάντες που γουστάρω και είναι ακόμα ζωντανές και συνάντησα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι απόλαυση και είμαι ευγνώμων για όλα αυτά.

Ποιές είναι οι αγαπημένες σου μπάντες, αυτές που σε ώθησαν να ασχοληθείς με την μουσική αρχικά και κατόπιν αυτές που επηρέασαν τα τραγούδια σου;
Οι Kiss και οι AC/DC ήταν οι λόγοι που ήθελα να παίξω κιθάρα. Παλιά δεν υπήρχαν και πολλές μπάντες τριγύρω, αλλά αργότερα το μεγαλοφυές κίνημα του N.W.O.B.H.M. απέσπασε πλήρως την προσοχή μου και ακόμα μου αρέσει.

Οι Belphegor στις αρχές τους θα έλεγα ότι επηρεάστηκαν κυρίως από καλλιτέχνες όπως οι Death, Autopsy, Mayhem, Morbid Angel, Deicide και Motorhead για να ονομάσω μερικούς.

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, ποιός είναι ο αγαπημένος σου δίσκος; Θα άλλαζες κάτι σε αυτόν;
Όταν κοιτάζω την δισκογραφία μας, μπορώ να πω ότι κάναμε μερικά σπουδαία album και δημιουργήσαμε κάποια πολύ έντονα κολάζ ήχων μέσα στο φάσμα του ακραίου metal ιδιώματος. Είμαι ικανοποιημένος απ' όλους τους δίσκους μας. Σίγουρα κάποιες λεπτομέρειες θα μπορούσαμε να τις κάνουμε καλύτερα τώρα. Αυτό νομίζω είναι φυσιολογικό όταν κοιτάς πίσω την δουλειά σου σαν καλλιτέχνης. Ωστόσο δεν θα ηχογραφούσα ποτέ κανέναν δίσκο, δεν έχει νόημα.

Για παράδειγμα, το "Blutsabbath" (1997) έχει φτωχό ήχο κατά την γνώμη μου, αλλά για εκείνη την εποχή ήταν μία αξέχαστη κυκλοφορία. Αν ήταν να το κυκλοφορήσουμε τώρα, η παραγωγή στον ήχο θα ήταν εντελώς διαφορετική και πολύ καλύτερη με πολύ μεγαλύτερη δυναμική. Είμαστε καλύτεροι μουσικοί πλέον, αλλά το πνεύμα εκείνης της εποχής θα χανόταν αν επανηχογραφούσαμε οτιδήποτε. Γι' αυτό και σπάνια παίζουμε ζωντανά κάτι από εκείνη την περίοδο. Η ατμόσφαιρα και η μαγεία είναι αυτά που χαρακτηρίζουν έναν δίσκο γι’ αυτό που είναι.

BelphegorΈνα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Belphegor είναι ότι δεν αλλάζουν ποτέ το στυλ τους και την προσέγγισή τους στην μουσική. Έχετε σκεφτεί ποτέ να πειραματιστείτε λίγο με τις συνθέσεις σας; Δεν εννοώ φυσικά να αρχίσετε να παίζεται jazz ή prog metal. Απλά να προσθέσετε λίγη ποικιλία στην μουσική και ίσως να ενσωματώσετε και άλλα στοιχεία στην υπάρχουσα δομή των κομματιών σας.
Έχεις δίκιο, ποτέ δεν αλλάζουμε δραστικά τον ήχο και το στυλ μας. Πάντα κάναμε το δικό μας. Γι' αυτό και επιβιώσαμε τόσο πολύ και εξακολουθούμε να δημιουργούμε και να κυκλοφορούμε brutal μουσική. Σε κάθε δίσκο πειραματιστήκαμε, προσθέτοντας νέα στοιχεία και δομές. Λογικά πρέπει να το ακούς αυτό, αλλιώς γάμα τα...

Σαν τον κιθαριστικό intermezzo, το "The Eyes". Ηρεμεί τα πάντα μετά τα πέντε πρώτα, brutal, μουσικά κολάζ. Μετά το "The Eyes" ξεκινάμε με αυτό το κτήνος τεχνικού death metal, το "Legions Of Destruction" που καταστρέφει τα πάντα.

Για το "Rex Tremendae Majestatis" προσθέσαμε πολλούς κλασικούς τόνους στον τομέα της κιθάρας. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το "Requiem", την τελευταία σύνθεση του Mozart. Το έγραψε στο νεκροκρέβατό του. Ήξερε ότι σύντομα θα πεθάνει. Αυτό δείχνει πόσο καλοί μπορούν να γίνουν οι καλλιτέχνες όταν απειλούνται ή γνωρίζουν ότι θα πεθάνουν σύντομα. Το "Rex Tremendae Majestatis" έχει επιρροές από την σύνθεση του Mozart σε όρους έντασης και ατμόσφαιρας. Πρέπει να προσέχω με αυτές τις δηλώσεις γιατί, όπως συχνά συμβαίνει, παρερμηνεύονται. Δεν είμαι συνθέτης ανάλογος του Mozart, αυτός ήταν ιδιοφυΐα. Αλλά αυτό το δοξασμένο, μαγευτικό κομμάτι είναι ότι ακριβώς ένοιωθα να είναι ο στόχος μου όταν ξεκίνησα να συνθέτω το "Rex Tremendae Majestatis".

Το  outro "Pactum In Aeternum" είναι όλο παιγμένο με τα όργανα τις ίδιας της φύσης, τα περισσότερα χειροποίητα, πολλά σημεία του είναι παιγμένα με αληθινά οστά, ανθρώπων και ζώων... Δημιουργήθηκαν από τους Kramatach, μία αρχαϊκή μπάντα των σπηλαίων από την Αυστρία.

Το "In Death" αναφέρεται στην επιστροφή μου στην σκηνή ως frontman της μπάντας μου, μετά την κοντά στον θάνατο εμπειρία μου. Είναι ένα άμεσο, γρήγορο thrash κομμάτι με πολλά old school death metal σημεία.

Στο "Flesh, Bones And Blood" αγγίξαμε επίσης νέες περιοχές. Το κομμάτι έχει έναν industrial τόνο και slam death metal κιθάρες, μαζί με μία τελετουργική ατμόσφαιρα στο ρεφρέν, ενώ κομμάτια σαν τα "Black Winged Torment" και "Gasmask Terror" είναι τυπικά, γρήγορα, τραγούδια των Belphegor γεμάτα επιθετικότητα. Ειδικά το "Black Winged Torment" αποτελεί μαζί με το πολυαγαπημένο μας "Lucifer Incestus", το ταχύτερο κομμάτι που έχουμε γράψει ποτέ... θα είναι καταστροφικό σε συνθήκες live. Παίξαμε για πρώτη φορά ζωντανά το "Gasmask Terror" πριν μια εβδομάδα σε φεστιβάλ της Γερμανίας και της Γαλλίας και δούλεψε τέλεια.

Helmuth (Belphegor)Ηχογράφησες τα τελευταία δύο άλμπουμ μόνο εσύ με τον Serpenth. Τι σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Αισθάνεσαι ότι οι δύο σας λειτουργείτε καλύτερα;
Ναι φίλε, είναι τέλεια. Από τα μέσα του 2006 και έπειτα προχωράμε σαν μπάντα με δύο μέλη και προσλαμβάνουμε πεπειραμένους session μουσικούς για τις ζωντανές μας τελετουργίες, ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε στους μανιακούς που μας παρακολουθούν ένα ωραίο, ογκώδες σόου. Έτσι ο πυρήνας κρατάει τα ηνία ενώ ταυτόχρονα δεχόμαστε συνέχεια νέο αίμα για να κρατάμε την φλόγα αναμμένη.

Οι στίχοι και το artwork σας, παράλληλα με τον σατανισμό, περιείχε πάντα ένα στοιχείο σεξουαλικότητας, αλλά από μία σαδομαζοχιστική οπτική. Είναι τα δύο αυτά στοιχεία ο ορισμός του τι αντιπροσωπεύουν οι Belphegor; Και αν ναι, αυτά τα δύο στοιχεία καθορίζουν και εσένα τον ίδιο ως άτομο ή είναι απλά ένα ένα stage act;
Ναι, αυτά είναι στοιχεία του ποιος πραγματικά είμαι. Ήμουν και είμαι εντυπωσιασμένος από τις σκοτεινότερες πτυχές της ανθρωπότητας. Όλα αυτά είναι διαφορετικά και αιρετικά. Κάποιοι τα λατρεύουν, και τους εκτιμούμε βαθύτατα καθότι μας τιμούν. Κάποιοι τα μισούν, κάποιοι αισθάνονται προσβεβλημένοι, όλα δεκτά από μένα.

Μόνο οι άνθρωποι της υπερβολής έκαναν κάτι που μετράει και είχε διάρκεια. Κοίτα την ιστορία της τέχνης, δεν έχει σημασία τι, ζωγράφοι, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, οτιδήποτε. Αυτοί που ήταν πιο κοντά στην παράνοια, συχνά σε ντελίριο, υπό την επήρεια ναρκωτικών, στη δικιά τους «ζώνη του λυκόφωτος» ήταν οι καλύτεροι και παραμένουν κορυφαίοι.

Χρησιμοποιώ την φιλοσοφία σχετικά με τον Σατανά - Εωσφόρο, ο «φέρων το φως» στους στίχους μας ως μία περήφανη, εκθειασμένη, μαγική φιγούρα που αντιστάθηκε σε κάθε επιρροή. Ένας αποπλανητής, ένας σκανδαλιστής. Κάποιος που παίρνει τις δικές του αποφάσεις σαν επαναστάτης, είρωνας απέναντι στις μάζες. Νικητής. Υπάρχει πολύ σκοτάδι και προοδευτισμός στους Belphegor, πάντα υπήρχε, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε επί δύο δεκαετίες όλο αυτό.

Θέλω επίσης να προσθέσω ότι ο Seth από την Ελλάδα έκανε το νέο μας artwork. Χαίρομαι που είχε μία τόσο σπουδαία ομάδα για την δημιουργία του "Conjuring The Dead". Ο Seth έκανε εκπληκτική δουλειά. Βλέπεις στο εξώφυλλο την κατάντια της ανθρωπότητας, καταραμένοι, υποκριτές ιερείς να κολυμπάν μέσα στα ίδια τους τα σκατά. Πολύς σουρεαλιστικός συμβολισμός... αποκάλυψη. Η ανθρωπότητα σκάβει τον ίδιο της τον λάκκο, δηλητηριάζει και καταστρέφει τον πλανήτη στο όνομα της απληστίας και της ισχύος. Αυτά είχα να πω σχετικά, προτρέπω τον κόσμο που στηρίζει τους Belphegor να δει το artwork και τους στίχους στο CD και να σχηματίσει την δικιά του ερμηνεία.

BelphegorΕίστε στο roster της Nuclear Blast εδώ και χρόνια. Πώς είναι η υποστήριξη που σας παρέχει η εταιρεία; Είσαι ικανοποιημένος;
Ναι, η Nuclear Blast είναι σπουδαία εταιρεία και έχουν κάποια τέλεια death metal συγκροτήματα στο roster τους, καθώς και πολλά mainstream σκατά. Χαχα! Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που υπογράψαμε μαζί τους. Κερδίσαμε παγκόσμια διανομή. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Σχεδιάζεις κάποια περιοδεία για την προώθηση του "Conjuring The Dead";
Θα κάνουμε είκοσι εμφανίσεις σε φεστιβάλ φέτος. Νορβηγία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Τζακάρτα (Ινδονησία) έχουν ήδη κατακτηθεί. Άλλες χώρες που ακολουθούν περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ιαπωνία και την Νότιο Αφρική. Πάντα είναι ωραίο να παίζεις σε ένα μέρη. Αποτελεί πρόκληση. Μέσα Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτώβρη θα κάνουμε την ένατη βορειοαμερικάνικη περιοδεία μας, πρώτη φορά ως headliners. Μαζί μας θα παίζουν τα αδέρφια μας από Ελλάδα, οι Rotting Christ, οι Beheaded από την Μάλτα και οι Svart Crown από την Γαλλία. Προς το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσει μία περιοδεία σε φεστιβάλ της Νότιας Αμερικής. Κάθε σόου των Belphegor είναι και μία έκπληξη φίλε, είμαστε γνωστοί για τα έντονα ζωντανά τελετουργικά μας. Πολλά σπουδαία μέρη προσφέρουν και εκπληκτικό κοινό, ειδικά όσοι δεν έχουν συνηθίσει σε μπάντες σαν και μας να επισκέπτονται τα χώματα τους. Μπες στο pit και ξεκίνα μια κούρσα προς την κόλαση μαζί μας.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που επισκεφθήκατε την Ελλάδα. Τέσσερα αν δεν κάνω λάθος. Είναι στα σχέδια σας να έρθετε από δω κάποια στιγμή σύντομα, δεδομένου ότι έχετε και την προώθηση του δίσκου;
Ναι, είναι καιρός να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Έχω ζεστές αναμνήσεις από την χώρα και ανυπομονώ να παίξω τραγούδια από τον νέο δίσκο ζωντανά. Οι Belphegor είναι σαν ένα άρμα μάχης, συνεπείς, κτηνώδεις και γυρίζουν παγκοσμίως χωρίς συμβιβασμούς.

BelphegorΤα τελευταία λόγια είναι δικά σου...
Ευχαριστώ για την δημοσίευση, Φίλιππε. Θέλω απλά όλοι να ξέρουν ότι η limited edition του δίσκου περιέχει και ένα DVD με πάνω από 70 λεπτά υλικού και για τους σκληροπυρηνικούς στρατιώτες των Belphegor είναι must have. Θα δείτε σκηνές από την δημιουργία του δίσκου στο στούντιο, από τα ταξίδια μας, το προβάδικό μας, καθώς και έξι κομμάτια από ζωντανές εμφανίσεις μας. Ορμήστε στα τοπικά δισκοπωλεία και τσεκάρετε τον νέο δίσκο μας, θα κυκλοφορήσει 8 Αυγούστου στην Ευρώπη. Σημειώστε την ημερομηνία στο ημερολόγιο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους metalheads της Ελλάδας που μας ακούνε, αγοράζουν merch στις συναυλίες μας και όλους όσους παρευρίσκονται φυσικά, υποστηρίζοντας μας. Τιμή μας.
  • SHARE
  • TWEET