Συνέντευξη Miles Kane

«Ήθελα να είμαι ροκάς. Και αυτό μου πήρε περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα, αλλά ό, τι έχω κάνει με έκανε αυτό που είμαι και είμαι δυνατός»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 24/05/2013 @ 12:21
Οι περισσότεροι ίσως να τον γνωρίζουν από το πετυχημένο project Last Shadow Puppets. Πέρα από τους Puppets και μακριά από τον καλό του φίλο Alex Turner (Arctic Monkeys), ο Miles Kane έχει παρελθοντικές κυκλοφορίες με διαφορετικά σχήματα και στις μέρες μας είναι έτοιμος για την κυκλοφορία του δεύτερου solo δίσκου του. Το Rocking.gr γράπωσε την ευκαιρία και μίλησε μαζί του για την μοντέρνα rock αγγλική σκηνή, το παρελθόν του, την περσινή επίσκεψή του στην Ελλάδα αλλά και φυσικά για την νέα του δουλειά.

Miles KaneΓεια σου Miles. Πώς είσαι; Πού σε βρίσκουμε αυτή τη στιγμή;
Γεια σου Άλκη. Είμαι μια χαρά. Είναι μια όμορφη μέρα εδώ στο ηλιόλουστο Λονδίνο.

Το νέο σου άλμπουμ ονομάζεται "Don't Forget Who You Are". Σε ποιόν αναφέρεται και με ποιόν τρόπο;
Είναι ένα μικρό σημείωμα για τον εαυτό μου, πραγματικά. Είναι μια μικρή υπενθύμιση, μην ξεχνάτε ποτέ την ψυχή σας, μην ξεχνάς ποτέ ποιος είσαι. Αλλά είναι και κάτι που αφορά όλους. Ποτέ μην ξεχνάτε τους στόχους σας στη ζωή, τι θέλετε να πετύχετε και να μην αφήνετε οποιαδήποτε άλλη μαλακία να μπει στον δρόμο σας.

Miles Kane - Don't Forget Who You AreΕπειδή υπάρχει ένα είδος αναβίωσης στα τραγούδια σου, θα ήθελες να μας πεις για τις επιρροές που υπάρχουν στην νέα σου δουλειά;
Υπάρχουν πολλές επιρροές σε αυτή. Όπως T-Rex, Slade και όλα αυτά τα popy τραγούδια που σε κάνουν να νιώθεις πραγματικά καλά, ακόμη και αν οι στίχοι είναι θυμωμένοι ή λυπημένοι, είναι το vibe, η μελωδία που σε κάνει να νιώθεις καλά. Υπάρχουν πολλά θέματα όπως το να πέσεις μέσα ή έξω σε θέματα αγάπης, ή να βιώσεις νέα πράγματα. Ήθελα απλώς να είμαι ειλικρινής σε αυτό τον δίσκο. Δεν ήθελα να κρυφτώ και να αφήσω τους στίχους να παίξουν, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ποιά είναι η σχέση σου με τον Alex Turner (Arctic Monkeys); Μεταξύ άλλων, σε είχε βοηθήσει στο πρώτο σου album, έγινε κάτι τέτοιο και αυτή την φορά;
Όχι, όχι αυτή τη φορά.

Ώστε έτσι, αυτό ήταν το μόνο που είχατε λοιπόν.
(Γέλια)

Miles KaneΓια την ηλικία σου έχεις μια μεγάλη πορεία στον χώρο της μουσικής, στην αρχή ήταν οι Little Flames, ύστερα δημιουργήθηκαν οι Rascals και στην συνέχεια τα γνωστά με την επιτυχία των Last Shadow Puppets και τον πρώτο solo δίσκο σου. Πρέπει να ήταν ένα όμορφο ταξίδι. Όταν ξεκίνησαν όλα, είχες στο μυαλό πως μπορεί να φτάσει τόσο μακριά;
Λοιπόν, ναι, είχα μεγάλα όνειρα, είμαι ένας ονειροπόλος και σκεφτόμουν πάντα το επόμενο βήμα. Ακόμα και όταν ήμουν 15 γυρνούσα στο σπίτι μετά από το σχολείο έπαιρνα την κιθάρα και τραγουδούσα μπροστά από τον καθρέφτη. Ήθελα να γίνω σαν τις επιρροές μου, όπως οι Oasis, ξέρεις. Ήθελα να είμαι ένας ροκάς. Και αυτό μου πήρε περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα, αλλά ό, τι έχω κάνει με έκανε αυτό που είμαι και είμαι δυνατός. Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά ιδιαίτερο και ωραίο. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα.

Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα απλό αλλά πιασάρικο τραγούδι; Υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου κατά την διάρκεια της δημιουργίας τους;
Είναι πάντα εκεί και κάτι που μου αρέσει να κάνω. Μου αρέσουν τα πιασάρικα τραγούδια. Είναι απλά ένα στυλ που μου αρέσει να γράφω και να εκτελώ.

Και όλα τα τραγούδια του "Don't Forget Who You Are" είναι περίπου τρία λεπτά. Η ιδανική διάρκεια για τέτοια τραγούδια.
Ακριβώς. Δυόμιση - τρία λεπτά και να έχουν αντίκτυπο, αυτό είναι που μου αρέσει.

Miles KaneΕίσαι αρκετά χρόνια σε αυτό που αποκαλούμε νέα indie rock βρετανική σκηνή, θα ήθελα να μου πεις πως βλέπεις τους νέους καλλιτέχνες που ξεπηδούν από αυτή σήμερα. Υπάρχει κάτι διαφορετικό στην σύγχρονη βρετανική σκηνή σε σχέση με τη δεκαετία του '90 και τα 00s;
Νομίζω ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν άτομα που τους αρέσει η σύγχρονη μουσική, η ροκ και η ποπ. Είναι σαν ένας κύκλος. Θα υπάρχει πάντα αυτό το κομμάτι από νέα παιδιά που ξεπετάγονται. Παιδιά που τους αρέσει να παίζουν κιθάρα και ευελπιστούν να γίνουν rockstar.

Μιας και έχω την ευκαιρία δεν γίνεται να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην σε ρωτήσω κάτι που θα ακούς συχνά. Υπάρχουν κάποια σχέδια για νέο δίσκο με τους Last Shadow Pupptes; Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε και το "The Age Of Understatement".
Θα έρθει όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι καλό, όταν το κάνουμε αυτό πάλι. Δεν έχουμε τίποτα τώρα, αλλά γενικά μιλάμε πολύ όσον αφορά αυτό το θέμα με τον Alex (Turner).

Miles KaneΌταν παίζονται τα τραγούδια σου στο ραδιόφωνο, έχεις πρόσβαση στα μυαλά πολλών ανθρώπων καθώς και στο υποσυνείδητό τους. Αν ήταν να περάσεις ένα μήνυμα μέσω της μουσικής σου, ποιό θα ήταν αυτό;
Το μήνυμα για μένα είναι να αισθάνεσαι καλά για τον εαυτό σου και να αποκτάς αυτοπεποίθηση μέσα από τη μουσική. Αυτό είναι που μου αρέσει να παίρνω και εγώ όταν ακούω μουσική.

Τον περασμένο Ιούνιο έπαιξες στην Ελλάδα, μαζί με τους Kasabian, James και Band Of Skulls. Σε γενικές γραμμές τι θυμάσαι από αυτή την συναυλία και από τη διαμονή σου εδώ; Κάποιες  ιστορίες; Σκοπεύεις να μας επισκεφτείς ξανά;
Θυμάμαι ότι ήταν μια πολύ καλή συναυλία και ανυπομονώ να επιστρέψω. Είναι απλά μια ιδέα τώρα, αλλά θέλω να έχω τη δική μου συναυλία εκεί.

Miles KaneΈχει περάσει από το μυαλό σου κάποια σκέψη να ενταχθείς στους Arctic Monkeys; Κάτω από ποιες συνθήκες θα επιχειρούσες κάτι τέτοιο;
Όχι, δεν νομίζω ότι θα το έκανα. Ο Alex είναι ο καλύτερος φίλος μου, αλλά μου αρέσει αυτό που κάνω και βέβαια δεν νομίζω πως με χρειάζονται.

Και μια τελευταία ερώτηση για να τελειώσει τη συνέντευξη. Είσαι φίλος με τον αδέρφια Gallagher; Πόσο επιδραστικοί υπήρξαν οι Oasis για εσένα; Και πώς βλέπεις την τρέχουσα κατάστασή τους; Οποιαδήποτε πληροφορία για reunion κάπου στο εγγύς μέλλον; Ήσουν σε περιοδεία με τους Beady Eye και ο Noel έκανε guest φωνητικά στο "Colour Of The Trap".
Τεράστια επιρροή, καθώς ήταν μία από τις πρώτες μπάντες που με έχωσε στα πράγματα. Προσπάθησα να γίνω σαν κι αυτούς, να τραγουδώ και να παίζω σαν κι αυτούς, μέχρι και την εμφάνιση τους.Τώρα  όσον αφορά αυτό που κάνουν, το απολαμβάνουν και φαίνονται ευτυχείς, ας τους αφήσουμε να πάρουν το δρόμο τους. Ένα reunion; Ίσως αυτό να συμβεί κάποια μέρα, σίγουρα.

Miles KaneΠαρεμπιπτόντως, υπάρχουν κάποιες συνεργασίες στο "Don't Forget Who You Are";
Έγραψα ένα-δύο τραγούδια με τον Paul Weller (The Jam), όπως το "You're Gonna Get It", το οποίο είναι ένα πραγματικά καλό και άμεσο τραγούδι, αλλά αυτό μόνο. Τίποτα περισσότερο.

Εντάξει Miles, ήταν ευχαρίστηση μου να μιλήσω μαζί σου. Ελπίζω να το απόλαυσες και εσύ. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
Σε ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ. Αντίο.
  • SHARE
  • TWEET