Wolves In The Throne Room

Crypt Of Ancestral Knowledge

Relapse Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 13/11/2023
Ισόποσα κινηματογραφικό και πειραματικό, το νέο EP των Αμερικανών υπενθυμίζει τις πολύπλευρες δυναμικές τους στο έπακρο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ως ένα από τα σημαντικότερα και πιο προβεβλημένα black metal συγκροτήματα των τελευταίων ετών, οι Wolves In The Throne Room κεντρίζουν το ενδιαφέρον με κάθε τους κίνηση. Δύο χρόνια μετά το στοχευμένο "Primordial Arcana", οι Αμερικανοί Cascadian black metallers επιστρέφουν με μια τετραμερή κυκλοφορία που τους βρίσκει σε ένα ηχητικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην παράδοση και τον πειραματισμό. Το "Crypt Of Ancestral Knowledge" φανερώνει πως οι Αμερικανοί, μπορούν ακόμα να εξελιχθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυκλοφορία έρχεται την ίδια χρονιά που οι Wolves In The Throne Room παρουσίασαν ένα ξεχωριστό σετ στο Roadburn Festival. To "Shadow Moon Kingdom", όπως ονομάστηκε, με πρωτότυπη μουσική συνδύασε ισόποσα το ατμοσφαιρικό κινηματογραφικό ambiance με τις κλασικομεταλλικές τους επιρροές. Έτσι, η έναρξη του "Crypt Of Ancestral Knowledge" με το παγανιστικό και γεμάτο μυθολογικές αναφορές, "Beholden To Clan", φαντάζει ως μια ομαλή συνέχεια ως προς τα φετινά πεπραγμένα της μπάντας. Το εξαιρετικό κομμάτι, με την μακρόσυρτη μελαγχολία του, φέρνει κατά νου το τρομακτικό "Thrice Woven".

Η συνέχεια δε με το "Twin Mouthed Spring", εντείνει τις υπέροχες folk αναφορές που ανέκαθεν κρύβονταν στο τόσο ξεχωριστό riffing του συγκροτήματος. Έτσι, το "Crypt Of Ancestral Knowledge", αποκαλύπτει και το απαραίτητο κομμάτι που θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο επιβλητικών στιγμών της μπάντας. Η δεύτερη πλευρά του EP, είναι διαφορετική ιστορία. Δύο πειραματικές, ambient συνθέσεις, που θεματικά όσο και μουσικά σχετίζονται με το "Primordial Arcana". Υπό μια έννοια, δεν πρόκειται για μια πρωτοτυπία των Wolves In The Throne Room. Αρκεί να θυμηθείς το "Celestite" ως συνοδευτικό δίσκο του ιστορικού "Celestial Lineage".

To "Initiates Of White Heart", συσχετισμένο με το εξαιρετικό "Spirit of Lightning", κινείται περισσότερο σε apocalyptic folk μονοπάτια με γερή δόση ηλεκτρονικού ambiance, παρά σε πιο noise/drone καταστάσεις. Το έτερο "Crown of Stone" δε, αντλεί έμπνευση από το "Mountain Magic" του προηγούμενου LP, και με ψιθύρους και ονειρικά ηχοτοπία σκηνοθετεί εικόνες που προσωπικά τις βρίσκω συνδεδεμένες με το, εκ νέου φανταστικό, εξώφυλλο του δίσκου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Wolves In The Throne Room παραμένουν μεστοί και συγκεντρωμένοι, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητά τους ως ζωτική πινελιά.

Με το "Crypt Of Ancestral Knowledge", σε είκοσι λεπτά οι κορυφαίοι Αμερικανοί φανερώνουν όλες τις πτυχές του χαρακτήρα τους. Ακόμη και σε δόσεις «σταγονόμετρου», τα επιμέρους δομικά συστατικά του κολοσσιαίου οικοδομήματος που είναι η καλλιτεχνική ταυτότητα των Wolves In The Throne Room, διατηρούν την «πείνα» για νέα μουσική. Οι Αμερικανοί, ακόμη και στις λεπτομέρειες και τα δήθεν "fillers", παραμένουν στο προσκήνιο και την εμπροσθοφυλακή του πειραματικού σκέλους του ιδιώματος.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET