Within Temptation

Bleed Out

Force Music Recordings (2023)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 26/10/2023
Μεταλλική παραλλαγή σε συμφωνικό θέμα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

«Είναι σχεδόν σαν ένας διαφορετικός κόσμος.» Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που μοιράστηκε η Sharon Den Adel στη συζήτηση που είχαμε κάνει ένα χρόνο και κάτι πίσω, σχολιάζοντας το πώς βλέπει τη σκηνή σε σχέση με το ξεκίνημα της πορείας της. Ο όρος understatement βρίσκει λόγο ύπαρξης σε δηλώσεις σαν αυτή. Όσο κι αν κάποιοι θα προτιμούσαν να μην ήταν έτσι, τα πάντα αλλάζουν και τίποτα δεν μπορεί να κρατηθεί αναλλοίωτο από το χρόνο. Οι Within Temptation έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι, όχι απλά αποδέχονται, αλλά αγκαλιάζουν το γεγονός.

Ποτέ δεν προσπάθησαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα. Από τα πρώιμα, ορθόδοξα σκοτάδια της δεκαετίας του '90 ως τις μεγαλεπήβολες παραγωγές, τις ορχήστρες και τις χορωδίες του "The Heart Of Everything", η γραμμή ήταν ξεκάθαρη. Αντί να υψώσουν τείχη ή να κλειστούν στο κάστρο τους, οι Ολλανδοί κράτησαν τα πόδια τους στη γη και τα αυτιά τους ανοιχτά. Στα μάτια μου, μαζί με την αναμφισβήτητη ικανότητά τους να γράφουν μεγάλα τραγούδια, αυτό είναι το στοιχείο που τους βοήθησε να κάνουν το βήμα πέρα από τα στενά όρια του χώρου. Το "Bleed Out" έρχεται σαν μία ακόμα απόδειξη.

Ο ήχος κουβαλάει ακόμα τις μαυρισμένες, γοτθικές αποχρώσεις που αποτέλεσαν τη βάση ολόκληρης της συμφωνικής συνομοταξίας μετά την αλλαγή της χιλιετίας. Οι ερμηνείες της μπροστάρισσας παραμένουν αναγνωρίσιμες κι απολαυστικές όσο ποτέ. Όπως είχε φανεί από τα singles που είχαν προηγηθεί, ωστόσο, η συνταγή (και) αυτή τη φορά είναι όσο φρεσκαρισμένη χρειάζεται για να σταθεί στο εδώ και το τώρα, χωρίς να μοιάζει με αναμάσημα. Δίπλα στα βροχερά κάδρα και τα γεμάτα πλήκτρα, εμφανίζονται μοντέρνες πινελιές και κιθαριστικά κοψίματα, που υπό άλλες συνθήκες θα στέκονταν με σκισμένες γραμμές.

Υπερβολές; Όχι δα. Ίσως. Ελάχιστα. Σε κάθε περίπτωση, οι δίκασες, οι καμπάνες και τα ογκώδη χτυπήματα του "We Go To War" δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από μία σεβαστή μερίδα ονομάτων που κινούνται κάτω από σύγχρονες core ταμπέλες. Το, στιχουργικά και μουσικά, φορτισμένο ομώνυμο μαζί με το υπέρ-κολλητικό "Wireless" συμπληρώνουν ιδανικά την εισαγωγική τριάδα, προσθέτοντας επιπλέον θαυμαστικά. Απολύτως φυσικά, δεν μιλάμε για αναστροφή από το πουθενά. Το σεστέτο έχει όλη την εμπειρία για να παίξει με το στυλ του και, μέχρι ενός βαθμού, ο δρόμος είχε ήδη ανοίξει από το "Resist".

Δυόμιση δεκαετίες από τότε που συστήθηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο, οι Within Temptation συνεχίζουν την πορεία τους με το κεφάλι ψηλά και την ταυτότητά τους άθικτη. Τη στιγμή που άλλοι παγιδεύονται από το παρελθόν και τις απαιτήσεις της βιομηχανίας, εκείνοι παίρνουν έμπνευση από το παρόν και δεν φοβούνται να φωνάξουν τις αλήθειες τους μέσα από ένα γνώριμο μεν, ανανεωμένο δε, πρίσμα. Το επίτευγμα, με όποιον τρόπο και όση αυστηρότητα κι αν προσεγγιστεί, είναι κάθε άλλο παρά μικρό. «Ένας διαφορετικός κόσμος», αλλά ευτυχώς για εμάς, κάποια πράγματα μένουν σταθερά.

  • SHARE
  • TWEET