The Halo Effect

Days Of The Lost

Nuclear Blast (2022)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 02/08/2022
Γοητευτικό, με αρκετά flashback, το ντεμπούτο άλμπουμ των ιδρυτών της σουηδικής μελωδικής death metal σκηνής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η ίδρυσης μιας νέας μπάντας από πρώην μέλη των In Flames έσκασε εντελώς απροσδόκητα, προκαλώντας σε όλους τους φίλους του μελωδικού death metal ένα πονηρό μειδίαμα και μια κρυφή προσμονή. Ο Mikael Stanne, ο οποίος εκτός των Dark Tranquillity, υπήρξε το λαρύγγι των έτερων ιδρυτών του N.W.O.S.D.M. στα πρώτα τους χρόνια, παρέα με τον Niclas Engelin - κιθαρίστα των Engel και προσφάτως αποχωρήσαντα από τους In Flames σύμφωνα με έντονη φημολογία - ξεσήκωσαν τους βετεράνους Iwers, Svensson - ραχοκοκαλιά των "Colony", "Clayman", "Reroute To Remain" και "Whoracle" (κατά το ήμισυ) και έστησαν τους The Halo Effect. Φυσικά, το νέο αυτό σχήμα απέκτησε την τελική του μορφή όταν σε αυτό προστέθηκε ο ιθύνων νους των In Flames, Jesper Stromblad.

Με όλα αυτά τα ονόματα, θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ πως (κρυφή) επιθυμία μου δεν ήταν μια ακόμα άξια προσθήκη στη δισκογραφία των καταραμένων εν Ελλάδι Σουηδών - και δη από τη χρυσή εποχή τους, στα τέλη '90s - αρχές '00s. Ωστόσο, κάτι μέσα μου, με επανέφερε στην πραγματικότητα και το 2022, ώστε να μπορέσω να διαχειριστώ καλύτερα μια πιθανή διάψευση των προσδοκιών.

Πιο αναλυτικά, η αρχή γίνεται με τo "Shadowminds" - ένα εν δυνάμει bonus track από το "Moment". Η συνέχεια με το ομώνυμο ξυπνάει μνήμες από "Colony", ενώ τα "The Needless End" και "Conditional" έχουν έντονες Dark Tranquillity αναφορές με ρυθμικά In Flames, με το δεύτερο να είναι από τα πιο επιθετικά κομμάτια του δίσκου. Το "In Broken Trust" με τα πρώτα καθαρά φωνητικά του Stanne στον δίσκο δουλεύει όμορφα για τη μετάβαση στο "Gateways" - μια ικανοποιητική σύμπραξη των στοιχείων των δύο κορυφαίων σχημάτων του NWOSDM. Στο "A Truth Worth Lying For" o Stanne χρησιμοποιεί εκ νέου τα μελωδικά φωνητικά του, τραβώντας το σχοινί προς το μέρος της νυν, ενώ τα lead και τα καθαρά κιθαριστικά περάσματα το φέρνουν ξανά προς το μέρος της πρώην μπάντα του. Το "Feel What I Believe" αποτελεί highlight του δίσκου, αφού περιλαμβάνει ό,τι μας έχει λείψει από όταν ο Stromblad τα «έσπασε» με τον Friden. Η επιρροή των At The Gates είναι ξεκάθαρη στο "Last Of Our Kind", μια από τις κορυφαίες στιγμές του άλμπουμ με ξεχωριστή πινελιά τη συμμετοχή του Matt Heafy των Trivium, ενώ τέλος το κλείσιμο του δίσκου με το "The Most Alone" επιβεβαιώνει πως στο άκουσμα και μόνο των ονομάτων των Iwers, Svensson, Engelin, Stromblad και Stanne καλώς τίθεται αυτομάτως ένα υψηλό κάτω όριο στην ποιότητα.

Το "Days Of The Lost" είναι μια καλή αφορμή για να ξαναμπούν στο παιχνίδι οι παλιοί (Svensson, Iwers και Stromblad), οι οποίοι με τη σημαντικότατη ώθηση των πιο ενεργών και δραστήριων (Engelin και Stanne), μας θυμίζουν ένα κομμάτι από το ένδοξο παρελθόν τους. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του τελευταίου, δεν θα αργήσει πολύ να έρθει και το δεύτερο άλμπουμ των The Halo Effect. Μέχρι τότε, το ντεμπούτο τους θα κερδίσει άξια αρκετές ακροάσεις από τους φίλους του μελωδικού death metal.

  • SHARE
  • TWEET