The Glitch Mob

Ctrl Alt Reality

Glass Air Records (2022)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 12/01/2023
Prodigy στη θέση των Prodigy
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να με εκνευρίζουν σε μουσικές κουβέντες όσο η ταμπέλα του «οι νέοι τάδε». Γιατί λοιπόν μόστραρα τόσο προβοκατόρικα το όνομα των Prodigy στον υπότιτλο; Μα πολύ απλά επειδή (α) τέτοιος είμαι, (β) για κάποιο λόγο έχω μία υποψία ότι αυτή η πρόταση ίσως τραβήξει έστω λίγα βλέμματα παραπάνω σε ένα σχήμα που αξίζει και (γ) η σκέψη ή κάποια παράφρασή της παίζει στο κεφάλι μου τουλάχιστον μία φορά σε κάθε νέα ακρόαση του δίσκου, συνήθως σε διαφορετικά σημεία.

Έχοντας σημειώσει αυτά, και σε μία απόπειρα να δικαιολογήσω λίγο παραπάνω τη θέση μου, βάλε το εισαγωγικό "All The People" να παίζει. Αν στο πρώτο τρίλεπτο δε νιώσεις το φάντασμα της δεκαετίας του '90 να τριπάρει, ακόμα κι αν δε ζούσες τότε, να ξέρεις νιώθω παράξενα για σένα. Η παραγωγή κουβαλάει πολύ πιο μοντέρνο αέρα. Αντί για εγγλέζικη μουντάδα, εδώ υπάρχουν φώτα και μυρωδιές από τη δυτική ακτή. Έλα όμως που με κάποιο τρόπο οι Edward Ma, Justin Boreta & Josh Mayer καταφέρνουν να πετύχουν εκείνο το συναίσθημα.

Οι μέρες του "Drink The Sea" δεν έχουν ξεχαστεί τελείως. Ο ήχος παραμένει θεόρατος. Τα beats σκάνε γεμάτα όγκο. Οι ματιές στο παρελθόν της ηλεκτρονικής σκηνής γίνονται με γούστο και πάντα μέσα από σύγχρονο πρίσμα. Δεν μιλάμε για μουσικούς στα πρώτα τους βήματα που απλά πετάνε αναφορές σε Aphex Twin ή στο καβούρι. Ακόμα κι ο χαρακτηρισμός ρετρό μοιάζει κάπως υπερβολικός. Από τις παραμορφώσεις του "Antireal" στα σπασίματα του "Cut Slope" κι από εκεί στο ιδρωμένο "The Moment", δεν υπάρχει στιγμή που να ακούγεται κολλημένη στο χθες.

Μετά την ήπια προσέγγιση του "See Without Eyes" και την άτυπη μικρού μήκους αναδρομή στο "Chemicals" EP, οι Glitch Mob ξαναβάζουν επίσημα τα χορευτικά τους παπούτσια και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Το "Ctrl Alt Reality" δεδομένα θα σηκώσει τα φρύδια των πιο σκληροπυρηνικών. Την ίδια στιγμή, το σύνολο έχει τους ρυθμούς, την προσωπικότητα και τα hooks για να συστήσει τους δημιουργούς του σε νέο κόσμο. Η κορύφωση του "Vertigo" και οι κύκλοι στην αυλαία του "Higher" φέρνουν το rave στο σήμερα, με την καλύτερη δυνατή έννοια.

  • SHARE
  • TWEET