Pale Waves

Unwanted

Dirty Hit Records (2022)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 23/09/2022
Η τέλεια υπόκρουση για ένα στιλάτο young adult flick
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μακρινό πλάνο ενός σχολικού κτιρίου. Φως και κίνηση. Νεανικές φωνές και γέλια. Αλλαγή σε κοντινό. Μία παρέα εφήβων περπατάει στους διαδρόμους ανάμεσα σε ουρές συμμαθητών και ερμάρια. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ξεχωρίζεις την πρωταγωνίστρια και τον δεύτερο χαρακτήρα που θα συμπαθήσεις περισσότερο. Σε δέκα σκάρτα λεπτά έχεις το σκελετό της ιστορίας που θα ακολουθήσει. Κάπου στο ενδιάμεσο ακούγεται μία γλυκιά, ανάλαφρη μελωδία, όχι ακριβώς σε πλήρη ένταση, αλλά ούτε και τελείως σα χαλί. Σε ένα δίκαιο κόσμο, οι Pale Waves θα είχαν τουλάχιστον δύο ή τρία τραγούδια σε τέτοιες θέσεις.

Ο ήχος της τετράδας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κολλήσει σε κάθε ανυποψίαστο θεατή. Οι pop ευαισθησίες, η indie απλότητα, οι εναλλακτικές πινελιές, τα ρεφραίν που σε άλλες δεκαετίες θα έπαιζαν τακτικά σε ροκ και μη ραδιόφωνα. Αυτή τη φορά στο σύνολο έρχεται να προστεθεί μία δόση pop-punk λογικής, περισσότερο στη νοοτροπία και λιγότερο στην υφολογική προσέγγιση. Τα απροκάλυπτα ραβασάκια του ντεμπούτου έχουν σβηστεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Η αυτοπεποίθηση που είχε αρχίσει να ανεβαίνει στο "Who Am I?" κάνει άλλο ένα βήμα. Είναι η ίδια μπάντα, πλέον όμως έχουν βρει τα πατήματά τους.

Αν έστω διανοηθείς να σκεφτείς τη λέξη ωριμότητα, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και σταμάτα όσο είναι νωρίς. Χώρος γα προβληματισμούς δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Το κέφι παραμένει σταθερά στο ταβάνι. Οι ρυθμοί χαλαρώνουν μόνο στιγμιαία για τις αναπόφευκτες μπαλάντες. Η Heather Baron-Gracie στρογγυλοκάθεται επιδεικτικά στο κέντρο της σκηνής με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω της. Το σερί από το "Lies" μέχρι το "Jealousy" έχει hooks ικανά να τρομοκρατήσουν κάμποσα μεγάλα ονόματα της σκηνής. Τα στοχευμένα φιλάκια του "Only Problem" έρχονται ως απάντηση σε κάθε σχολιασμό που, όχι τελείως άδικα, θα μιλήσει για πτώση στη δεύτερη πλευρά.

Η θετική ενέργεια που βγάζει το "Unwanted" ξεχωρίζει από μακριά. Η παρέα από το Manchester δεν προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού ή να πείσει ότι υπάρχει κάποιο κρυμμένο βάθος κάτω από την επιφάνεια. Κάθε στιχάκι, κάθε μικρή εναλλαγή, κάθε λοξή ματιά στις επιρροές τους, τα πάντα σερβίρονται στο πιάτο, έτοιμα για κατανάλωση. Το "Reasons To Live" λειτουργεί ιδανικά ως απεικόνιση· ευθύ, ξέγνοιαστο, γεμάτο πόζα και γούστα. Με όση αυστηρότητα κι αν το κοιτάξεις, είναι δύσκολο να μην σχηματιστεί χαμόγελο, έστω και στιγμιαία. Αν μπεις με πλήρη επίγνωση και όρεξη, το πιο πιθανό είναι να μείνει εκεί για ώρα.

  • SHARE
  • TWEET