Cradle Of Filth

Existence Is Futile

Nuclear Blast (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/10/2021
Ο 13ος, αλλά καθόλου γρουσούζικος, δίσκος των Cradle Of Filth φαντάζει ιδανικό soundtrack για το Halloween
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Καθώς κλείνουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, οι Cradle Of Filth μπορούν να ισχυριστούν πως αποτελούν μια από τις πρωτοπόρους μπάντες στο black metal, έχοντας κατορθώσει να αφήσουν ανεξίτηλα το στίγμα τους στο είδος. Σε αντίθεση με ό,τι μας έχουν συνηθίσει, αλλά και λόγω των ακραίων συνθηκών, η νέα τους δουλειά έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το "Cryptoriana - The Seductiveness Of Decay", με το διάστημα αυτό να αποτελεί νέο (αρνητικό) ρεκόρ για το συγκρότημα. Εκ πρώτης όψεως, δεν ξέρω αν θα τους έβγαινε πιο ακριβό, αλλά θα προτιμούσα να κοσμεί το εξώφυλλο το αυθεντικό έργο του Bosch, παρά η βιντεογκεημική προσέγγιση του Berzinsh.

Για πρώτη ίσως φορά οι Βρετανοί μάστορες του γοτθικού black metal, στήνουν ένα άλμπουμ, όχι πάνω σε κάποια μακάβρια φανταστική ιστορία ή διαβόητη περσόνα, αλλά στην πραγματικότητα. Το "Existence Is Futile" ως τίτλος από μόνος του, αντικατροπτρίζει απόλυτα την απαισιοδοξία που εδώ και μια διετία διακατέχει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού λόγω της πανδημίας και των μέτρων πρόληψης αυτής. Και αυτό είναι κάτι πραγματικά τρομακτικό, ειδικότερα αν σκεφτείς πως ο δίσκος γράφτηκε πριν το ξέσπασμα.

Με το "Cryptoriana - The Seductiveness Of Decay" έκλεισε ο κύκλος της αναβίωσης των παλαιών κλασικών άλμπουμ. Στα πλαίσια των επανακυκλοφοριών και εκ νέου ηχογραφήσεων των "Dusk And Her Embrace" και "Cruelty And The Beast", θέλοντας και μη, ο Dani Filth έμπαζε στις συνθέσεις του σχεδόν αυτούσια riff από το παρελθόν, προκαλώντας ανατριχίλες στο άκουσμά τους. Το παραδέχθηκε εμμέσως και ο ίδιος, ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει πως με το "Existence Is Futile" θέλει να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο της δισκογραφίας των Cradle Of Filth. Ένα κεφάλαιο που ορίζεται ως το πρώτο της Annabelle Iratni στα πλήκτρα και τα δεύτερα φωνητικά, στη θέση της Lindsay Schoolcraft, η οποία αποφάσισε να ξεκινήσει σόλο καριέρα και να αποχωρήσει μετά από μια επταετία και, παραδόξως, δίχως δράματα..

Στο διάρκειας μιας ώρα παρά κάτι χωρίς τα bonus κομμάτια (70+ λεπτά με αυτά) άλμπουμ, οι Cradle Of Filth χτίζουν κάτι που θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις να γίνει κλασικό στη σύγχρονη δισκογραφία τους. Ανά τριάδα συνθέσεων προηγείται ένα εισαγωγικό ορχηστρικό, εκ των οποίων το "Here Comes A Candle (Infernal Lullaby)" στέκεται εξαιρετικά και μόνο του.

Η πρώτη τριάδα περιλαμβάνει και τα πρώτα single του άλμπουμ, "Crawling King Chaos" και "Necromantic Fantasies". Εξαιρετικά δείγματα γραφής και τα δύο, το μελωδικό black metal των οποίων γέμισε με συγκρατημένη αισιοδοξία τους απανταχού φίλους της μπάντας. Στη δεύτερη, οι ταχύτητες πέφτουν αισθητά με την ατμόσφαιρα να κερδίζει έδαφος και το "Discourse Between A Man And His Soul" να κλέβει στο φινάλε τις εντυπώσεις από το "Black Smoke Curling From The Lips Of War" - αν και το τελευταίο έχει αρκετά "Cruelty" vibes. Από την τρίτη, ξεχωρίζει το "Suffer Our Dominion" με την πρώτη συμμετοχή του Doug Bradley, ενώ το κλείσιμο του "Us, Dark, Invincible" πιστώνεται ως μια ακόμα συνεισφορά της Annabelle στον δίσκο.

Από τα δύο bonus κομμάτια με ευκολία διακρίνεται το "Sisters Of The Mist", το τρίτο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με το "Her Ghost In The Fog", όπου τα πλήκτρα παίζουν σημαίνοντα ρόλο, ενώ τόσο η συμμετοχή και εδώ του Doug Bradley, όσο και η κιθαριστική δουλειά με το εξαιρετικό σόλο, καθιστούν τη σύνθεση σημαντική απώλεια για την απλή έκδοση του δίσκου.

Αν τελικά καταφέρει να γίνει κλασικό το "Existence Is Futile" θα είναι πραγματικά μια έκπληξη. Όχι ότι δεν έχει ποιότητα ως κυκλοφορία, το αντίθετο θα έλεγα. Αποτελεί ίσως το πιο ταιριαστό soundtrack για το επερχόμενο Halloween. Μπορεί γενικά το 13 να αποτελεί γρουσούζικο νούμερο, ωστόσο για τους Cradle Of Filth ο φετινός δίσκος απέχει πολύ από το να αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο της δισκογραφίας τους. Ο Dani και η παρέα του επιχειρούν να ακουστούν φρέσκοι και τα καταφέρνουν, ενώ και από άποψη απόδοσης φαίνεται να βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση εδώ και καιρό. Η σταθερότητα του lineup εδώ και καιρό - με εξαίρεση της Schoolcraft - δεν μπορεί να μην έχει παίξει το ρόλο της εδώ.

Ο δίσκος αποτελεί μια εξελιγμένη/βελτιωμένη εκδοχή του προκατόχου του και θα ήταν ουτοπικό να περιμέναμε κάτι συνταρακτικό από μια μπάντα με τα χρόνια των Cradle Of Filth. Το "Existence Is Futile" έχει την απαιτούμενη ποιότητα και ποικιλία ώστε να προσφέρει πολλαπλά ευχάριστα ακούσματα, ειδικά στην περίοδο του Halloween.

  • SHARE
  • TWEET