Cosse

It Turns Pale

Nouveau Monde Artists Services (2023)
Από τον Στέλιο Μπαρμπουνάκη, 21/03/2023
Σαν τις μεγάλες διαδηλώσεις των ημερών μας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Στα σκοτεινά μονοπάτια του Παρισιού, οι Cosse περιφέρονται σαν τα τρελά τα άλογα χωρίς σκοπό ή αιτία. Όλα κυλούν ήρεμα μέχρι το σημείο που το ταμπούρο του Tim Garson δίνει το σύνθημα να παρελάσουν δίπλα-δίπλα και να συνθλίψουν τα πάντα με τα πετάλια τους. Σαν την Γαλλική επανάσταση ένα πράγμα ή τις μεγάλες διαδηλώσεις των ημερών μας. Κάνε το εικόνα για λίγο και μετά πάτα το play για να εναρκτήριο "Crazy Horse".

When I ride my crazy horse/As if we were falling forever

Παραγωγή για σεμινάριο, με γεμάτο και βαρύ οργανικό ήχο. H βρωμιά είναι τόση όση χρειάζεται, καθώς αφήνει τις δυναμικές των οργάνων να αναπνεύσουν τον καπνό από τα πολλά τσιγάρα. Το "It Turns Pale" είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος των Παριζιάνων post-rockers. Είχε προηγηθεί ένα καθ' όλα πετυχημένο ΕP στα χρόνια του κορονοϊού. Εδώ παρουσιάζεται επαρκώς η καλώς εννοούμενη αλητεία των μεγάλων μητροπόλεων, με την συντηρητική και γερασμένη πλειοψηφία της Ευρώπης να βρίσκεται απέναντι στα φλογισμένα νιάτα που θέλουν και ζητούν την αυγή της επόμενης μέρας.

"There is… no way out" φτύνει ακαπέλα o Nils Bo στο τέλος του "Tangerine" και τον σιγοντάρει στα φωνητικά η μπασίστρια Lola Frichet (ex-Pogo Car Crash Control) που σαν άλλη Kim Gordon όποτε πιάνει το μικρόφωνο πάντα κάτι καλό συμβαίνει. Εξαιρετική. Στο "Evening", το επιδραστικότερο κομμάτι του δίσκου, θα ρευτούν με αγένεια, χωνεύοντας τις επιρροές των μονόκερων Slint και Sonic Youth. Ειδικά ο Felipe Sierra ώς δεύτερη κιθάρα παίζει των ίδιο καθοριστικό ρόλο που έπαιζαν οι David Pajo και Lee Ranaldo αντίστοιχα, όντας οι αιχμές του ηχητικού οράματος μιάς ολόκληρης σκηνής, η κουλτούρα της οποίας γέννησε κιθαρίστες που σκέφτονται έξω από το κουτί.

I didn’t make you heavenly or earthly/Mortal or immortal

Η μπαλάντα του "Easy Things" με πρωταγωνιστές την ακουστική κιθάρα, τις αρμονικές και το μαγευτικό ρεφρέν έχει υλικά εντελώς απαραίτητα στην οικονομία του δίσκου. Μπορεί το ξεκίνημα να ήταν δυναμίτης αλλά το μεσαίο μέρος του άλμπουμ απλώς ωριμάζει και γίνεται όλο και καλύτερο με κάθε ακρόαση. Το "Braindow" έχει όμορφα grooves, έξυπνες συγχορδίες καθώς και την πιο συγκινητική φωνητική ερμηνεία της Lola Frichet μέχρι τώρα. Το ομώνυμο "It Turns Pale", το πιό λυρικό τραγούδι της κυκλοφορίας είναι αυτό που περισσότερο από κάθε άλλο σε φέρνει σε κατάσταση τελικής κάθαρσης. Δείχνει επίσης και την αγάπη των Γάλλων για τους “γείτονες” dEUS που με την αδιαμφισβήτητη πορεία τους έχουν σημαδέψει τον καλλιτεχνικό ορίζοντα κάθε Ευρωπαίου φίλου της εναλλακτικής rock.

I’ll let you see through me/No doubt/No shame/No sin

Το "Sinner God" είναι ξεκάθαρα κυκλοθυμικό και έχει μια από τις πιο αφηνιασμένες μπασογραμμές που θα ακούσεις φέτος. Η κυκλοφορία κλείνει δυναμικά με το "Slow Divers" σε ένα ετεροχρονισμένο φλερτ βραδείας καύσης με τους πατερούληδες Radiohead. Στο ερώτημα αν οι Cosse είναι η μεγάλη Ευρωπαϊκή ελπίδα για το μέλλον; Ε, όχι δα, είναι η απάντηση. Παρόλα αυτά το "It Turns Pale" τους έδωσε την ευκαιρία που περίμεναν, αρπάζοντας την από τα μαλλιά. Προσωπικά ξεκίνησα ήδη να τους βάζω στην ίδια κουβέντα με τους Black Country, New Road και τους Black Midi!

Spotify
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET