The Sisters Of Mercy, iLikeTrains @ Columbiahalle (Βερολίνο, Γερμανία), 27/02/09

Από τον Άλκη Κοροβέση, 03/03/2009 @ 01:27
Η αλήθεια είναι ότι η σχέση μου με τους Sisters Of Mercy ήταν καθαρά πλατωνική και πέρα από μια επιδερμική επαφή που είχα μαζί τους, κυρίως μέσω διασκευών που κατά καιρούς αρκετές μπάντες με gothic υπόβαθρο έκαναν σε αυτούς και τα πασίγνωστα χιτάκια που θες δε θες σίγουρα κάπου τα έχεις ακούσει, δεν ήξερα πολλά πράγματα. Ενώ κατά κύριο λόγο ισχύει το αντίθετο, η συναυλία που έμελλε να κλείσει μια καθ' όλα διασκεδαστική βδομάδα στο Βερολίνο αποτέλεσε το έναυσμα για την ενασχόληση μου με τους Sisters Of Mercy.Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, την αρχική ευχάριστη έκπληξη, όταν έμαθα πως τις ίδιες μέρες που θα βρισκόμουν στη γερμανική πρωτεύουσα θα εμφανίζονταν και οι Βρετανοί, παραμέρισε η ένδειξη της ιστοσελίδας με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, πληροφορώντας με ότι δεν υπήρχαν πλέον άλλα διαθέσιμα. Ακόμα και έτσι, αποφάσισα πως δεν είχα κάτι να χάσω και έτσι την Παρασκευή το βράδυ με καλή παρέα ακολουθήσαμε το ρεύμα των μουσικόφιλων από το σταθμό του S-Bahn και προσπερνώντας το χώρο που εκείνη την ώρα θα εμφανιζόταν ο Chris Cornell, φτάσαμε στο Columbiahalle. Χωρίς μεγάλη δυσκολία, βρήκαμε εισιτήρια στο ταμείο, επιβραβεύοντας την επιμονή μας, και λίγο μετά τις 20:00 μπήκαμε στο χώρο υπό τους ήχους των......iLikeTrains, οι οποίοι πρέπει να είχαν βγει εδώ και μερικά λεπτά στη σκηνή. Η μπάντα από το Leeds, που λίγους μήνες πριν είχε κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας, στα 40 λεπτά περίπου που είχε στη διάθεση της έπαιξε κομμάτια κυρίως από το "Elegies Τo Lessons Learnt". Post rock ταλαντευόμενο μεταξύ God Is An Astronaut και Sigur Ros, με έντονα μελαγχολική διάθεση, την οποία ενέτεινε η αλά Aaron Stainthorpe (My Dying Bride) χροιά του τραγουδιστή. Πολύ ενδιαφέρον συγκρότημα, το οποίο θα απασχολήσει αρκετά τους λάτρεις τους είδους, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Μεσολάβησαν γύρω στα 20 λεπτά από τη στιγμή που άφησαν το σανίδι οι iLikeTrains και την ώρα που οι Sisters Of Mercy έλαβαν τις θέσεις τους για να ξεκινήσει το show. Στο διάστημα αυτό, πολύς κόσμος προχώρησε προς το bar για να προμηθευτεί ακόμα μια μπύρα ή στον εξωτερικό χώρο του club για να ένα τσιγάρο, μιας και στο Columbiahalle, όπως και σε όλους τους κλειστούς χώρους στη Γερμανία, το κάπνισμα απαγορεύεται.Μόλις η ώρα έφτασε 21:00, όλο και περισσότερος κόσμος συνωστιζόταν μπροστά και οι επευφημίες για το group πλήθαιναν, με την ευχή όλων να δρούσαν καταλυτικά στην επίσπευση της εμφάνισης των Sisters. Τεχνητός καπνός πλημμύρισε τη σκηνή και τα τρία, πλέον, μέλη της μπάντας, χωρίς καμία καθυστέρηση, ξεκίνησαν να παίζουν το "Crash And Burn". Ο κόσμος δε χρειάστηκε πολύ για να ζεσταθεί και άρχισε αμέσως να λικνίζεται υπό την επήρεια του μεθυστικού συνδυασμού ήχου και εικόνας που ο καπνός, τα φώτα και τα όργανα (ζωντανά και μη) συνέθεταν. Ιδιαίτερη η συνεισφορά του Andrew Eldritch, συνιδρυτή και μοναδικού εναπομείναντος μέλους των Sisters, στην τωρινή σύνθεση, με τα χαρακτηριστικά gothic φωνητικά του να βαραίνουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Στα περίπου 75 λεπτά που διήρκησε η εμφάνιση τους, λιγοστές ήταν οι στιγμές που υπήρξε κάποια επικοινωνία της μπάντας με το κοινό, κάτι που όμως δεν είναι ξένο προς τους φίλους της. Σχετικά στατικοί επί σκηνής, με προηχογραφημένα τύμπανα, μπάσο και πλήκτρα, απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό άκρως ικανοποιητικά, με τον ήχο να δημιουργεί μερικά προβληματάκια κατά διαστήματα, χωρίς ωστόσο αυτά να στέκονται ικανά να χαλάσουν μια τόσο ιδιαίτερη βραδιά με δύο encore.Τα γνωστότερα κομμάτια τους, όπως το "Lucretia My Reflection", "Temple Of Love", προσωπικά μου φάνηκαν αρκετά αλλαγμένα και μερικώς καλύτερα στις studio εκτελέσεις τους. Δεν παρέλειψαν να παίξουν και ένα νέο κομμάτι, το "Arms", το οποίο ήταν πολύ δυναμικό και μελωδικό, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για ενδεχόμενη νέα δισκογραφική δουλειά.

Συνολικά, απολαύσαμε μια από τις πρωτοπόρες μπάντες αρχικά στο χώρο του post punk και μετέπειτα gothic rock, καθώς επίσης και ένα από τα πλέον ανερχόμενα συγκροτήματα της post rock σκηνής. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια στο μουσικό χώρο, οι Sisters Of Mercy, υπό την καθοδήγηση του Andrew Eldritch, γνωρίζουν τι ζητάει από αυτούς το κοινό τους και το προσφέρουν όπως αυτοί θέλουν. Η μαζική προσέλευση του κόσμου στο χωρητικότητας 3500 θεατών Columbiahalle, τη στιγμή που 200 μέτρα πιο πέρα παίζει ο πιο εμπορικός και σαφώς πιο επίκαιρος Chris Cornell, με την τελευταία δισκογραφική δουλειά της μπάντας να χρονολογείται το 1993, φανερώνει την ευλάβεια με την οποία ακολουθούν πιστά οι οπαδοί τους Sisters όλα αυτά τα χρόνια.

Setlist:

Crash And Burn
Ribbons
Train / Detonation Boulevard
Alice
Flood I
Anaconda (με μικρή επιφύλαξη)
Marian
We Are The Same, Susanne
Arms (καινούριο κομμάτι)
Dominion / Mother Russia
Summer
Floorshow (δεύτερη επιφύλαξη)
First And Last And Always
This Corrosion
Flood II
Something Fast
Vision Thing
Lucretia My Reflection
Top Nite Out
Temple Of Love

Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET