Blind Channel

Exit Emotions

Century Media Records (2024)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 19/03/2024
Μοντερνοχιτάκια αλά φινλανδικά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η μόνη θέση που μετράει σε έναν βαθμολογικό πίνακα, είναι η πρώτη. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ανεξάρτητα από το αν η συζήτηση γίνεται γύρω από αθλητικές διοργανώσεις, αξιολογήσεις παντός τύπου, ή διαγωνισμούς τραγουδιού. Εστιάζοντας στο τελευταίο, και γυρίζοντας το ημερολόγιο τρία χρόνια πίσω, οι Blind Channel έχουν μια αρκετά διαφορετική ιστορία να πουν. Στο τέλος της μεγάλης βραδιάς της τότε Eurovision, το όνομά τους μπορεί να βρέθηκε μόλις έκτο στην λίστα, για εκείνους όμως αυτό ήταν αρκετό.

Πριν πέσει στο τραπέζι το γιγάντιο χαρτί των Måneskin, ας πάρουμε όλοι μια βαθιά ανάσα. Το παιχνίδι των δύο σχημάτων απέχει περίπου όσο το Όουλου από τη Ρώμη. Από τη μία ξεδιάντροπα εμπορικό nü/core. Από την άλλη στιλάτο, εκσυγχρονισμένο glammy ροκ. Το προαιώνιο «μήλα-πορτοκάλια» βρίσκει λόγο ύπαρξης σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως και να έχει, το "Dark Side" έκανε αρκετή φασαρία, ενώ η λεπτομέρεια της σχεδόν τριπλάσιας διαφοράς πόντων ανάμεσα σε κριτική επιτροπή και κοινό, έκατσε σαν κερασάκι πάνω σε μαύρη τούρτα.

Στη νέα της δουλειά, η παρέα από τη Φινλανδία συνεχίζει χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις την πορεία που είχε ξεκινήσει κοντά μια δεκαετία πίσω. Η δυάδα των "Where's The Exit" και "Deadzone" συνοψίζει τέλεια σε λίγο παραπάνω από πέντε λεπτά το σύνολο. Οι κιθάρες παίζουν σε γνώριμα, κοφτά μοτίβα. Τα ρυθμικά ακολουθούν πιστά, μέχρι τελικής πτώσης. Οι διπλές φωνητικές γραμμές κυριαρχούν. Τα hooks τοποθετούνται στο κέντρο των συνθέσεων και δεν φεύγουν από εκεί ούτε δευτερόλεπτο. Οι ηλεκτρονικές λεπτομέρειες γεμίζουν διακριτικά τα κενά.

Από τις άμεσες γραμμές μέχρι τις υπεραπλουστευμένες δομές (εννέα από τα δώδεκα τραγούδια δεν ξεπερνούν το όριο του τρίλεπτου), το "Exit Emotions" ακολουθεί δοκιμασμένες συνταγές, αλλά το κάνει με σεβασμό κι αρκετό κέφι για να πετύχει. Η ενέργεια που βγάζει ξεχωρίζει με γυμνό μάτι. Για κάθε στραβοπάτημα ή/και στιγμή που χαμηλώνουν ανεπιτυχώς οι εντάσεις, υπάρχει ένα σωστό γκάζωμα ή κάποιο ταιριαστό γκεστ πέρασμα. Αν είχε χωρέσει η πληρωμένη αφιέρωση του "Everybody", ηλεκτρισμένη ή μη, θα μιλούσαμε από διαφορετική βάση.

  • SHARE
  • TWEET