Big|Brave

Vital

Southern Lord (2021)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 14/06/2021
Αναζωογονητικό, πειραματικό, αργόσυρτο και θορυβώδες metal μέσα από σκιές και γκρεμούς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πριν τέσσερα χρόνια είχα γράψει για τον δίσκο "Ardor" και είχα περιγράψει αρκετά απλά και κατανοητά τον ήχο, το τρόπο και τις ιδέες τους. Η επόμενη δουλειά τους "A Gaze Among Them" δεν μου έκανε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, χωρίς όμως να πέφτει σε ποιότητα και να χάνει τον χαρακτήρα που χτίζουν. Φέτος έρχονται με μια έντονη δουλειά και με ένα drone metal που έχει πολύ πειραματικό και έντεχνο στιλ και πλησιάζει πονηρά το ατμοσφαιρικό sludge της νέας εποχής.

To πειραματικό, αργό, θορυβώδες και σκοτεινό τους metal είναι δύσκολο χωρίς όμως να είναι αποκρουστικό ή απόμακρο. Η τριάδα φέτος είναι οι Mathieu Bernard Ball και Robin Wattie φυσικά με την Tasreen Hudson στα τύμπανα ως νέο μέλος (ήταν μαζί τους από την περιοδεία για την προώθηση του προηγούμενου δίσκου τους). Η ουσία της κυκλοφορίας είναι τα Bjork με πολύ Julie Christmas φωνητικά που μπλέκονται ανάμεσα σε παραμορφώσεις, σαπίλες και αργούς μονολιθικούς ήχους τυμπάνων και εγχόρδων. Ο δίσκος είναι πιο ακραίος στην ανάπτυξη των στοιχείων του παρά στο τελικό αποτέλεσμα αυτών. Είναι πιο πυκνός από τους προκατόχους του και γεμάτος συναίσθημα που βγαίνει από το σκοτάδι και τον γκρεμό. Κάθε ένα κομμάτι από τα πέντε είναι μια μικρή βαριά καταπόνηση. Βροντές, σπαθιά, βράχια και πλημμύρες. Έτσι ακούγονται. Τα θέματα που ασχολούνται είναι για φυλές, φύλα, συμπεριφορές και ανθρώπους. Τα φωνητικά μιλάνε μέσα σου. Είναι εντυπωσιακά σε κάποια σημεία και σε γαληνευουν όταν ξεσπάνε. Αν εξαιρέσω το "Wited, Still and All…" που ακούγεται σαν ένα παρενθετικό κομμάτι στην μέση της κυκλοφορίας, τα υπόλοιπα τέσσερα, τολμώ να πω ότι είναι εντυπωσιακά.

Θα σταθεί πλάι στα υπέροχα "Gas Lit", "Luminous Rot" και "I've Seen All I Need To See" και θα τα κοντράρει στα ίσα! Σιωπή και μετά οργή. Τύμπανα που χτυπάνε. Χορδές που (ανά)τροφοδοτούνται. Εξέλιξη αργή, αλλά με σταθερή πορεία προς την έκρηξη. Βραχνή ιδέα. Σκοτεινή ομιλία. Μεγάλα κρεσέντο σε αργές κατασκευές. Προτιμήστε καλά ηχεία ή ακουστικά για να απολαύσετε έναν από τους καλύτερους φετινούς παρα-παραμορφωμένους και γεμάτους σάπιο θόρυβο, metal δίσκους.

Spotify
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET