Anthem

Crimson & Jet Black

Ward Records (2023)
Από τον Σπύρο Κούκα, 05/12/2023
Εμφατική επιστροφή των θρυλικών Ιαπώνων heavy metallers, με ένα καταιγιστικό άλμπουμ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δισκογραφική επιστροφή φέτος για το αντίπαλο δέος των Loudness σε ό,τι αφορά την πρωτοκαθεδρία στο ιαπωνικό heavy metal, με τους ιστορικούς κι αγαπημένους Anthem να επανέρχονται στην ενεργή δισκογραφία με άγριες διαθέσεις. Τουλάχιστον αυτό μας δηλώνει εμφατικά το "Crimson & Jet Black", ένα άλμπουμ τόσο εμφατικά ποιοτικό, που σε εκπλήσσει που κυκλοφόρησε από μια μπάντα με σαράντα χρόνια στις πλάτες της.

Με φανταστικό σύγχρονο ήχο, συνθέσεις που σε αρπάζουν από τα μούτρα κατευθείαν και μια heavy metal δυναμική που καθηλώνει, οι Ιάπωνες επιβεβαιώνουν τα παράσημα τους με τον πλέον πειστικό τρόπο. Με ύφος που ανέκαθεν παραπέμπει στους Judas Priest, εδώ θυμίζουν λίγο περισσότερο τους Riot του "Immortal Soul", κυρίως λόγω των κοινών αφετηριών στις επιρροές και της ελαφράς ομοιότητας στην τωρινή χροιά και τις ερμηνείες του Yukio Morikawa με τις αντίστοιχες του προ δωδεκαετίας Tony Moore.

Πέραν αυτών, εκτελεστικά το επίπεδο βρίσκεται στα συνήθη standards που θέλουν παικταράδες τους περισσότερους Ιάπωνες μουσικούς, ενώ συνθετικά, η επιμονή στο κλασικό heavy και η διαφοροποίηση σε ρυθμούς και διαθέσεις λειτουργεί άψογα για το μεγαλύτερο μέρος των λίγο περισσότερων από 50 λεπτών της συνολικής τους διάρκειας. Ο, δε, Akio Shimizu, χαρίζει αυτό το "κάτι παραπάνω" σε εντυπωσιασμό και πώρωση, χάρη στα καλοβαλμένα, απόλυτα λειτουργικά και ξεκάθαρα απαστράπτοντα lead κιθαριστικά του μέρη.

Όσο κι αν σε προσωπικό επίπεδο απολαμβάνω αυτήν τη "δήλωση καταγωγής" των περισσότερων ιαπωνικών σχημάτων, το φετινό άλμπουμ των Anthem δεν την χρειάζεται - ούτε και τη χρησιμοποιεί - καν για να ξεχωρίσει, αφού οι αγγλικοί στίχοι και οι ερμηνείες του Morikawa βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Προσόν, αν μη τι άλλο, αφού η ικανότητα του εύληπτου σε ένα υλικό πάντα εκτιμάται, καθώς αποκαλύπτει άμεσα το ποιόν του, δίχως παραδοχές και κόπο.

Είναι, πάντως, κρίμα, που τέτοιες, τόσο ικανές μπάντες δεν έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει βάσει της αντικειμενικής τους αξίας, όσο κι αν εντός των ιαπωνικών συνόρων τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από άποψη αποδοχής και δημοφιλίας. Σε κάθε περίπτωση, το "Crimson & Jet Black" πιθανόν αποτελεί έναν από τους καλύτερους φετινούς ατόφια heavy metal δίσκους που δεν έχεις ακούσει ακόμη - και ποτέ δεν είναι αργά για να ανακαλύψεις το εθιστικό υλικό του.

Spotify

  • SHARE
  • TWEET