Age Of Apocalypse

Grim Wisdom

Closed Casket Activities (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 08/04/2022
Επικό hardcore έχεις ακούσει;
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το ντεμπούτο των Age Of Apocalypse δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση. Το ανερχόμενο hardcore σχήμα από τη Νέα Υόρκη, είχε δώσει στίγμα με τα προηγούμενα EP και splits του. Θα μπορούσε, αφελώς, να ισχυριστεί κανένα πως στη σημερινή εποχή, με το ιδίωμα να κοχλάζει κυριολεκτικά, μια ακόμη μπάντα που αποδίδει πειστικά και με νεύρο τις θεμελιώδεις αξίες του ιδιώματος, σε σύγχρονο πλαίσιο, δεν διατίθεται να επιφέρει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή. Το "Grim Wisdom" των Αμερικανών δύναται να διαψεύσει.

Οι Age Of Apocalypse, όπως συμβαίνει και με σχήματα τύπου Big Cheese, επιδίδονται σε ένα ογκώδες crossover μεταξύ hardcore και παραδοσιακού metal. Επί 28 λεπτά, η έμφαση δίνεται στα riffs, με τις ταχύτητες, εμφανώς mid-tempo, να ευνοούν τα breakdowns. Εδώ όμως εισέρχεται ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά. Τα φωνητικά. Στις δέκα συνθέσεις του "Grim Wisdom", ξεδιπλώνεται μια ιδιότυπη προσέγγιση, λες και οι Candlemass αποφάσιζαν να παίξουν όπως οι Earth Crisis. Για να το θέσω αλλιώς, σκέψου εάν μπάντες τύπου Life Of Agony εμβάθυναν στο νεοϋορκέζικο hardcore εποχής 1986. Εάν σε αυτό, προσθέσεις μακάβριες γοτθικές υπόνοιες, όπως όμως παρουσιάστηκαν σε epic doom metal άλμπουμ των επόμενων χρόνων, ίσως σου δοθεί μια ιδέα περί φωνητικής απόχρωσης.

Βέβαια, με τη χροιά να έχει εξέχοντα ρόλο σε αυτή την υφολογική λεπτομέρεια, το μυστικό δεν είναι στην αρτιότητα. Όπως αποκαλύπτεται και στα μέσα του καταληκτικού "Casualty Of Time", οι hardcore ατέλειες συνδυάζονται με μια αφοσίωση στη γραμμή, τη μελωδία, τον ρυθμό και την ατμόσφαιρα. Ελαφρύ echo ανά περιπτώσεις, μουσικά δάνεια (όπως η Van Halen έναρξη του "The Patriot") ή αναμενόμενες εξελίξεις στις συνθέσεις, δεν στερούν το παραμικρό από έναν δίσκο, του οποίου η ικανότητα δημιουργίας κλίματος απηχεί κλασικούς δίσκους του χώρου.

Στο ντεμπούτο τους, οι Age Of Apocalypse εμφανίζονται κατασταλλαγμένοι ως προς το μουσικό τους όραμα. Καταλαμβάνουν, έναν, ανεξερεύνητο χώρο στη σκηνή, και με αφοσίωση στη συνένωση θεμάτων, παραδίδουν ένα thrash-y δίσκο που θριαμβεύει όταν αφοσιωθεί στον ρυθμό. Οι προεκτάσεις κομματιών όπως το "Fury" ή το εναρκτήριο "Valley of The Mystic" δύνανται να προσελκύσουν ετερόκλητο μουσικό κοινό. Τα τραγούδια του άλμπουμ σφύζουν σημείων που ενθουσιάζουν με την αποτελεσματικότητά τους. Το ασήκωτο "Ghost (Heart Island)" δεν κρύβει τη λάμψη της ερμηνειάρας του "Pain of Creation".

Παραγωγή και μείξη είναι σεμιναριακές, διατηρώντας βάθος, λεπτότητα και ισορροπίες. Το "Grim Wisdom" φαντάζει ικανό να αποτυπώσει ένα αποκαλυπτικό συναίσθημα δίχως να στερηθεί τον ρομαντισμό του. Ισοπεδώνει και κατακεραυνώνει με την ίδια ευκολία που προτάσσει χείρα βοηθείας. Πριν το κρίσιμο και, με αέρα κλασικού, ορμητικό "Kingdom Of Rot" έχει προηγηθεί το ακουστικό "Begging The Reaper". Όπως προείπα, σε αυτές τις μεταβάσεις κρύβεται η υπέρβαση των εκλεπτυσμένων επιμέρους. Δίχως τα αιχμηρά riffs αυτές οι φωνητικές ερμηνείες δεν θα σημάδευαν τις ακροάσεις, δίχως τα breakdowns οι metal επιρροές θα φάνταζαν παράταιρες.

Το "Grim Wisdom" δεν μπορεί εύκολα να χαρακτηρισθεί ως ένας απλός hardcore δίσκος. Ευελπιστώ πως πλέον είναι αντιληπτό ότι η έννοια "crossover" δεν είναι παγιωμένη, ούτε αναχρονιστική. Αν και οι δύο όχθες του ποταμού παραμένουν κοινές, η γεφύρωση δεν είναι πάντα η αναμενόμενη. Μερικές φορές μάλιστα, η μετάβαση γίνεται στις εκβολές του δέλτα, εκεί όπου αυτό που κυριαρχεί είναι η τελευταία αίσθηση. Το σκοτεινό και επικό ύφος του "Grim Wisdom" συνυπάρχει με τις θεμελιώδεις αξίες ενός χώρου που αναζητά την ουσία και όχι την επιφανειακή αισθητική. Πίσω από τα πελώρια κύματα του νέου τους δίσκου, οι Age Of Apocalypse αναδεικνύονται ως μια από τις άκρως ενδιαφέρουσες μπάντες της σκηνής. Το πρώτο τους full length δε, είναι εξίσου ελπιδοφόρο όσο και μαγευτικό σε παρόντα χρόνο με την ταυτότητά του να φωτίζει ως νέον στο σύγχρονο σκοτάδι. May peace be with you.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET