Samsara Blues Experiment, Spacement @ An Club, 17/05/14

Μία εξ' ανάγκης διαφορετική εμφάνιση που παρότι δεν ήταν άψογη ήταν σε στιγμές καθηλωτική

Από τον Κώστα Σακκαλή, 19/05/2014 @ 11:52
Το σερί των εμφανίσεων στην Ελλάδα των Samsara Blues Experiment μετά από κάθε τους κυκλοφορία συνεχίστηκε και φέτος και μάλιστα με μία απρόοπτη διαφοροποίηση. Λόγω ενός δυσάρεστου προσωπικού θέματος ο μπασίστας του συγκροτήματος επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα τους, αφήνοντας τον Hans Eiselt, υπό κανονικές συνθήκες δεύτερο κιθαρίστα, να αναλαμβάνει το μπάσο και να μετατρέπει έτσι το συγκρότημα σε κάτι σαν power trio. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν ήταν πώς θα ακούγονταν με τη μορφή αυτή, ερώτημα κυρίως για όσους τους είχαν ξαναδεί αλλά φυσικά και όσους έχουν ακούσει τους δίσκους τους. Συμπέρασμα; Προς το τέλος του κειμένου, μην τα πούμε όλα από την εισαγωγή.

Πριν από όλα θα πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την ακρίβεια του προγράμματός τους. Επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο προγραμματισμός μίας συναυλίας είναι σημαντικός τόσο για τις μετακινήσεις του θεατή όσο και για τη διάθεσή του - κανείς δεν θέλει να κάθεται άπραγος επί δύο ώρες μέχρι να ξεκινήσει μία συναυλία. Έχοντας πει όμως αυτά θα πρέπει να ομολογήσω ότι έπεσα θύμα του προγραμματισμού αυτού αφού κάτι μία παρεξήγηση σχετικά με την ώρα ανοίγματος των πορτών, κάτι το σύντομο σετ των Ελλήνων Spacement τελικά έφτασα στον χώρο μόλις είχαν κατέβει από τη σκηνή. Πάντως οι εντυπώσεις του κοινού ήταν γενικά θετικές με το πιο «μεταλλικό» κοινό των Samsara να τους αγκαλιάζει περισσότερο και το πιο ψυχεδελικό να κρατά περισσότερες αποστάσεις. Αυτά τουλάχιστον έβγαλε η σύντομη προσωπική μου έρευνα.

Ο παραπάνω διαχωρισμός του κοινού δεν είναι μόνο θεωρητικός αλλά και αρκετά πρακτικός αφού είδα ουκ ολίγους 40+ ηλικιακά ακροατές στο An Club (και δεν μιλάω μόνο για κάποιους γνωστούς θαμώνες) οι οποίοι προφανώς και έχουν δει στο πρόσωπο των Samsara Blues Experiment μία συνέχεια της heavy psych σκηνής των '70s περισσότερο από ότι ένα stoner / doom συγκρότημα.



Νομίζω ότι το "Waiting For The Flood" βοήθησε αρκετά στον τομέα αυτό. Μην έχοντας (δυστυχώς) πρότερη εμπειρία από τις «κανονικές» συναυλίες τους ως τετράδα, ομολογώ ότι η παρουσία τους ως τρίο μάλλον πρέπει να άφησε πιο ικανοποιημένους όσους εκτιμούν το δεύτερο χαρακτηριστικό τους παρά το πρώτο, υπό αυτή την έννοια και αυτούς που αρέσκονται περισσότερο στο "Long Distance Trip" παρά στο "Waiting For The Flood". Το ψυχεδελικό στοιχείο φυσικά και ήταν παρόν αλλά κάτι η έλλειψη της ατμόσφαιρας που δημιουργεί η δεύτερη κιθάρα, κάτι η χαμηλότερη δυναμική της ρυθμικής βάσης που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αλλά και την διαρκώς βελτιούμενη συνεργασία των Eiselt και Vedder δεν έδωσε τόσο έντονα το groove που θα ανέμενε κανείς, τελικά τα τραγούδια τους αποδόθηκαν με μεγαλύτερη έμφαση στην ένταση από ότι στην ενορχήστρωση.



Ακόμα κι έτσι όμως η εμφάνισή τους ήταν σε στιγμές καθηλωτική. Οι συνθέσεις τους με την σεμιναριακή ισορροπία ανάμεσα σε ρυθμικές επαναλήψεις και αλλαγές, τη σωστή δόση φωνητικών (κι ας ήταν κάπως θαμμένα ηχητικά στο An Club), τα συναυλιακά riff και τις δυναμικές, παρέσυρε ουκ ολίγες φορές το κατάμεστο An Club είτε στο σύνηθες συγχρονισμένο κούνημα του κεφαλιού εμπρός-πίσω είτε ακόμα και σε μικρά mosh pit προς το τέλος της συναυλίας. Όλα αυτά παρότι η ροή της σχεδόν δίωρης συναυλίας διακόπηκε μία φορά για περίπου 5 λεπτά λόγω σπασμένης χορδής του Chris Peters κάτι που πάντως στοίχισε στο "For The Lost Souls" μία εκτέλεση σε δύο δόσεις. Κλου της βραδιάς πάντως, ίσως και εκτελεστικά, το "Army Of Ignorance" που παίχτηκε ως δεύτερο encore μετά από απαίτηση ενός θεατή που πήρε το μικρόφωνο αμέσως μόλις έφυγαν οι Samsara από αυτό που ήταν το πρώτο και μάλλον μοναδικό προγραμματισμένο encore.



Εν τέλει η έλλειψη της μίας κιθάρας εκ των υστέρων φαίνεται σημαντική μεν αλλά όχι καθοριστική. Κι αν το live αυτό απείχε από διάφορες απόψεις από την έννοια του «άψογου» (ο ίδιος ο Peters ομολόγησε από μικροφώνου ότι έχουν κάνει πάρα πολλά λάθη τη βραδιά αυτή), από την άλλη διατήρησε ακέραια τη διαδραστική ενέργειά του.
SETLIST

(με ελλείψεις)

Center Of The Sun
Shringara
For The Lost Souls
Into The Black
Double Freedom
Army Of Ignorance

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET