Παραμύθι Χωρίς Όνομα (Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Πολύτιμος και φίλοι) @ Gagarin 205, 24-25/01/14

Και οι δύο βραδιές ανώτερες ιστορικά και συναισθηματικά από ότι μουσικά, ως όφειλαν εξάλλου

Από τον Κώστα Σακκαλή, 28/01/2014 @ 13:43
Καλοδεχούμενη η πρόσφατη συνήθεια των ελληνικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών να γιορτάζουν τα όποια χρόνια τους επί σκηνής διοργανώνοντας τα δικά τους μικρά «Τελευταία Βαλς» κι ας μην είναι απαραίτητα όντως αποχαιρετιστήρια. Δίνουν ταυτόχρονα την αίσθηση της σκηνής που σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα είναι κρίμα να μην την έχουμε ενισχύσει ενώ ταυτόχρονα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ιστορικές συνεργασίες και περίεργους δρόμους όπου μπορεί να παρασύρει ο ένας καλλιτέχνης τον άλλον. Ποιός να ενσωματώσει καλύτερα όλα αυτά από τον Δημήτρη Πουλικάκο, όπου ο τίτλος Πατριάρχης της ελληνικής σκηνής δεν είναι απλός ευφημισμός, αλλά και τον Δημήτρη Πολύτιμο, τον σιωπηλό ήρωα του ελληνικού rock.



Οι δύο βραδιές του Gagarin κύλησαν όπως αναμενόταν, με μεγαλύτερη έμφαση στο «κοίτα ποιος παίζει τώρα» και το «άκου τι διασκευάζουν» παρά στην συνολική ροή και ένταση της μουσικής. Οι πολλές διακοπές για αλλαγές προσώπων, οι μερικές φορές εμφανώς απροβάριστες προσπάθειες και κάποιες ομολογουμένως άστοχες εναλλαγές ύφους δεν επέτρεψαν μία κλιμάκωση της έντασης και περισσότερο οι δύο συναυλίες μπορούν να κριθούν σα μία συρραφή ενοτήτων η κάθε μία με την ομορφιά της και τη σημασία της.



Από εκεί και πέρα υποκειμενικά εντελώς κάποιοι μπορεί να ξεχωρίσουν τις στιγμές που τους άγγιξαν περισσότερο. Στη δική μου περίπτωση αυτές είναι, την μεν Παρασκευή η συγκέντρωση υπό την επωνυμία «Οι Αμετανόητοι Πρόγονοι» που περιελάμβανε θρυλικούς μουσικούς από θρυλικά σχήματα της εποχής με πρώτους και πιο ταιριαστούς τους «Εξαδάκτυλους» Νίκο Πολίτη (κιθάρα), Λεωνίδα Αλαχαδάμη (drums), Αντώνη Τριανταφύλλου (μπάσο) και Τάκη Ανδρούτσο (κιθάρα). O τελευταίος συνάντησε επί σκηνής και τον συνοδοιπόρο του στους Πελόμα Μποκιού Τάκη Μαρινάκη (drums) και με τους Νίκο Τσιλογιάννη (κρουστά), Άλεξ Φωτάκη (σοπράνο σαξόφωνο) και φυσικά τους Πολύτιμο και Πουλικάκο αναβίωσαν την πιο περιπετειώδη, μουσικά, εποχή της ελληνικής rock και το καλύτερο ελληνικό σχήμα που δεν πρόλαβε ποτέ να ηχογραφήσει LP. Η συνεύρεση αυτή και μόνο άξιζε τον κόπο της διοργάνωσης και "Το Ξεχασμένο Πηγάδι" αποδόθηκε όπως του άξιζε. Το Σάββατο ήταν το άλλο άκρο αυτό που μας έμεινε και η σύμπραξη τριών γενεών μουσικών (Πουλικάκου / Πολύτιμου - Σπυριδούλας - Last Drive) που απέδωσε με την ένταση και την ορμή που κανένα άλλο σχήμα δεν μπόρεσε να πιάσει. Ας προσθέσουμε στα παραπάνω και την έκπληξη για την εξαιρετική απόδοση ενός αυτοσχέδιου σχήματος που θα μπορούσε να λέγεται «Τα Κουρέλια», να αποτελείται από τους ηθοποιούς Άλκη Παναγιωτίδη (drums) και Άλεξ Μυλωνά (πλήκτρα, φωνή) δίπλα στους Πουλικάκο και Πολύτιμο να παίζουν πολύ όμορφα τα blues.



Κατά τα άλλα τόσο οι Απροσάρμοστοι όσο και οι Σπυριδούλα ως τα πιο δεμένα σχήματα απέδωσαν εξαιρετικά το απαραίτητο ενδιάμεσο αφιέρωμα στον Παύλο. Οι Μagic De Spell και οι Mode Plagal ουσιαστικά «άνοιξαν» τις συναυλίες με τα δικά τους τραγούδια και μικρή συμμετοχή από τον Μήτσο, ειδικά οι δεύτεροι ήταν όπως πάντα άψογοι ενώ πραγματοποίησαν και την εκφρασμένη από το 2008 στη συνέντευξή μας επιθυμία του Πουλικάκου να διασκευάσουν την "Αυγουλού" του Γιάννη Παπαϊωάννου. Φυσικά ιστορική και η συνεύρεση του με τον Γιάννη Αγγελάκα ο οποίος εμφανώς είχε και ορισμένους (ενοχλητικούς) φανατικούς στο κοινό. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους δεν άθροισε το βάρος που αμφότεροι κουβαλάνε. Ο Γιώργος Δημητριάδης στάθηκε αξιοπρεπέστατα στη σκηνή θυμίζοντας ότι, αντίθετα από ό,τι το ραδιόφωνο θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ροκάρει μια χαρά, ενώ για τους ψαγμένους της ελληνικής rock σκηνής η χαρά του να δουν τον Τερρυ Παπαντίνα ήταν μεγάλη αν και το δείγμα μικρό για να αποδείξει το ταλέντο του.



Τα δύο σχήματα με τα οποία ο Πουλικάκος παίζει μόνιμα είτε τα τελευταία 20 χρόνια είτε πρόσφατα ήταν και αυτά που είχαν την καλύτερη συνοχή και απόδοση. Αμφότερα όμως με κάποια παράπονα. Οι μεν Κάτω Από Το Δέντρο βγήκαν στη σκηνή αργά την Παρασκευή και ενώ ήδη η ηλεκτρική ένταση είχε κλιμακωθεί οπότε με τα ακουστικά τους τραγούδια, τους μεσογειακούς ρυθμούς και τα folk blues τους ήταν μεν εντυπωσιακοί ορισμένες φορές αλλά σε λάθος ώρα με αποτέλεσμα να πέσουν απότομα τα πνεύματα. Αντίθετα οι Άσοι Του Καράτε που βγήκαν προτελευταίοι το Σάββατο δεν έκαναν αυτό το λάθος, από την άλλη για μια βραδιά αφιερωμένη στον Πουλικάκο, είναι εντυπωσιακό ότι έπαιξαν μόλις δύο (!) από τα δικά του τραγούδια ανάμεσα σε πολλές (και καλές βεβαίως) διασκευές, στεναχωρώντας κάπως του οπαδούς του που τα περιμέναμε. Ομολογουμένως η μεγάλη διάρκεια της συναυλίας του Σαββάτου μας έβγαλε εκτός παιχνιδιού, την ώρα που οι Άσοι Του Καράτε αποχώρησαν για να εμφανιστούν και δεύτερη ημέρα οι Κάτω Από Το Δέντρο ενώ οι ...νεανίες Μήτσοι συνέχιζαν ακάθεκτοι.



Εν τέλει το γεγονός ότι όσοι ανέβηκαν στη σκηνή έκαναν το κέφι τους και το ευχαριστήθηκαν, σίγουρα πέρασε και στους θεατές. Οι βραδιές στη διάρκειά τους ήταν άνισες, αλλά οι αναμνήσεις και τα «ροκόσημα» που προσθέσαμε ήταν πολύτιμα. Αν θέλουμε, δε, να ψάξουμε έναν συμβολισμό στο διήμερο αυτό, τότε σίγουρα αυτός θα κρύβεται στην αντίθεση του τέλους της πρώτης βραδιάς με τον Πουλικάκο να τραγουδάει solo με την κιθάρα του το "See That My Grave Is Kept Clean" σε αντιδιαστολή με το ξεκίνημα της επόμενη ημέρας όπου ο ίδιος αφιέρωσε το διήμερο ονομαστικά σε αυτούς που «έφυγαν» νωρίς. Θα κρύβεται στην αντίθεση αυτή, λέω με σιγουριά, αλλά αν με ρωτήσετε ποιος ακριβώς είναι αυτός ο συμβολισμός, αδυνατώ να σας απαντήσω.
SETLIST

Παρασκευή 24/01


Magic De Spell
Νιψον Ανομήματα
Sarajevo
Εμένα Οι Φίλοι Μου
Ο Μαθητής

Οι Αμετανόητοι Πρόγονοι
I Wish You Would
Brown Sugar
Το Ξεχασμένο Πηγάδι
Σκόνη Πέτρες Λάσπη
Foxy Lady

«Τα Κουρέλια»
Rock Me Baby
Sweet Home Chicago

Απροσάρμοστοι
Άντε Και Καλή Τύχη Μάγκες
Το '69
Ο Μπάμπης Ο Φλου

Samatistas
Μπούρου Μπούρου
Βλέπω Στο Σύστημα

Απροσάρμοστοι
Rock 'N' Roll Στο Κρεβάτι

Απροσάρμοστοι + Γ. Αγγελάκας
Το Βιβλίο Των Ηρώων

Κάτω Από Το Δέντρο
Δεν Είναι Αυγή
Στριβορίζω (;)
Πους Τις
Σκόνη Πέτρες Λάσπη
Communication Breakdown
Summertime Blues
Same Old Blues
Cocaine Blues
Στον Μπάτη Με Μαυρισμένο Μάτι
Baila
Live A Life
Henry Lee
Here We Go Again
Λύθηκε Το Μυστήριο
Το Όνειδος Του Αδώνιδος
Ο Σακάτ'

Κάτω Από Το Δέντρο + Γ. Αγγελάκας
Κάλλιο Μιας Ώρας
Γιατί Πονάν Τα Δόντια Μου Αφού Δεν Έχω Δόντια
Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα

Κάτω Από Το Δέντρο
Bad Bad Whiskey
Αν Με Δεις Στο Χωριό Σου
Rolling And Tumbling

Δημήτρης Πουλικάκος solo
See That My Grave Is Kept Clean

Σάββατο 25/01

Mode Plagal
Απόψε Η Πούλια
Τα Παιδιά Της Γειτονιάς Σου
Η Αυγουλού

Γ. Κύτταρης, Β. Σπυρόπουλος
Long Distance Call
I Can't Be Satisfied

Σπυριδούλα
The Night They Drove Old Dixie Down
Ο Μπάμπης Ο Φλου
Μου Πες Θα Φύγω
Νάιλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια
Το '69 Με Κάποιον Φίλο
I Wanna Be Your Dog
Crossroad

Σπυριδούλα + Μαρία Αριστοπούλου
I Shall Be Released

Σπυριδούλα + Last Drive
Oh Sweet Nothing
Knocking On Heaven's Door
Alabama Blues
I'm Not A Young Man Anymore

Γιώργος Δημητριάδης + Οι Άσοι Του Καράτε
Αρχίζουμε Γιορτή
Φύγαν Οι Ρεμπέτες

Άσοι Του Καράτε + Τέρρυ Παπαντίνας
Walking The Dog
Last Time

Άσοι Του Καράτε

I Can Tell
Why Are People Like That
Να Φύγει Αυτός Ο Χειμώνας
Dead Flowers
Φτάνει Πια
Hey Joe
Strange Brew
Fool For Your Stockings
Take Me The River
Mercury Blues
Υπάρχω

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET