As I Lay Dying: «H διαφορά μας με το μοντέρνο metalcore είναι απλά το κούρδισμα στις κιθάρες»

Ο mastermind και frontman Tim Lambesis μιλά για τον επερχόμενο δίσκο, τις αλλαγές στο σχήμα και την επερχόμενη, πρώτη headline εμφάνιση στη χώρα μας

Από τον Νίκο Καταπίδη, 28/02/2024 @ 14:23

Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, οι As I Lay Dying επιστρέφουν στη χώρα μας, αυτή τη φορά για μια headlining εμφάνιση στο Gagarin 205. Με έναν νέο δίσκο στα σκαριά, ο αμφιλεγόμενος mastermind και μπροστάρης της μπάντας, Tim Lambesis, μας μίλησε για την επερχόμενη δουλειά τους, τις νέες ισορροπίες στη μπάντα, αλλά και τις ελληνικες του ρίζες.

As I Lay Dying Tim Lambesis

Γεια σου Tim, έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε με αφορμή το πρώτο headlining show σας στην Ελλάδα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα στο Gagarin 205, μετά την καλοκαιρινή σας εμφάνιση στο Rockwave Festival. Πώς νιώθεις γι' αυτό και ποια ήταν η εμπειρία σου στην τελευταία εμφάνιση σας στη χώρα μας;

Ήμουν ενθουσιασμένος που ήμασταν στην Ελλάδα για το τελευταίο φεστιβάλ, καθώς επεκτείναμε το ταξίδι μας για να μείνουμε λίγες επιπλέον μέρες. Πήγαμε και στην Κρήτη για λίγο και είναι πραγματικά μια όμορφη χώρα. H καταγωγή μου είναι απο την Ελλάδα, όπως μαρτυρά και το ονομά μου, είχα και οικογένεια εκεί αλλά δυστυχώς έχουν φύγει απο τη ζωή πλέον. Πάντα ήταν ένα όνειρο να πάω στην Ελλάδα. Δυστυχώς, κατά την διάρκεια της εμφάνισής μας, αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τον ήχο. Πιστεύω πως θα είναι ωραίο να επιστρέψουμε και να κάνουμε ένα headlining show με τον ήχο που θέλουμε, για να παίξουμε όλα τα τραγούδια για τους θαυμαστές που μας περιμένουν όλα αυτά τα χρόνια.

Υπάρχουν εκπλήξεις που μπορούμε να περιμένουμε από την εμφάνισή σας; Ίσως κάποια νέα κομμάτια;

Θα ήθελα πολύ να παίξουμε κάποια από τα νέα τραγούδια, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε το νέο άλμπουμ, οπότε δεν θα είναι έτοιμα ακόμα. Πιθανόν να κυκλοφορήσουμε singles μετά την εμφάνισή μας στην Ελλάδα. Αν όμως συναντήσουμε κάποιους φίλους πίσω από τη σκηνή, θα μπορούσαμε να τους παρουσιάσουμε κάποια από τα νέα τραγούδια.

Τι μπορείς να μοιραστείς μαζί μας για το επερχόμενο άλμπουμ που ετοιμάζετε;

Έχουμε 10 τραγούδια, εκ των οποίων 7 έχουν ήδη μιξαριστεί. Τα τρία τελευταία είναι υπό μίξη αυτή τη στιγμή. Όταν ολοκληρωθεί η μίξη όλων των 10, θα επιλέξουμε τα singles και θα γυρίσουμε τα βίντεο κλιπ. Υπήρξε μια μικρή διαφωνία σχετικά με το αν χρειάζεται να προστεθεί ένα 11ο τραγούδι, αλλά εκτός αν προσθέσουμε κάτι τελευταία στιγμή, θα ολοκληρώσουμε τη μίξη στις επόμενες εβδομάδες.

Ποιος ήταν ο στόχος ξεκινώντας να γράφετε το δίσκο; Υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας και νέες δυναμικές, αναρωτιέμαι πόσο άλλαξε αυτό τη συνθετική διαδικασία, αλλά και τους στόχους σας.

Είχαμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση με τον Phil πριν ξεκινήσουμε την ηχογράφηση αυτού του άλμπουμ. Εσωτερικά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει, διότι ο Phil και εγώ είμαστε οι δύο κύριοι συνθέτες από τις αρχές της μπάντας. Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε, κυρίως εμείς δύο γράφαμε τα κομμάτια. Στη συνέχεια, φυσικά, είχαμε επιπλέον συνεισφορά από τον μπασίστα μας, Josh Gilbert, αλλά όσον αφορά την πυρήνα της συνθετικής διαδικασίας, είμαστε ο Phil και εγώ για περίπου 20 χρόνια τώρα. Δεν νιώσαμε ότι υπήρξε πολλή διαφορά, αλλά φανταζόμασταν ότι οι θαυμαστές μπορεί να αντιληφθούν κάποιες διαφορές.

Υπήρχε μια πίεση, επειδή θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, αλλά οι άνθρωποι θα το αντιληφθούν διαφορετικά λόγω των επιπλέον μελών που ήρθαν και έφυγαν. Ακόμα κι αν αυτοί δεν είναι συνθέτες, οι άνθρωποι νιώθουν ότι αλλάζει ο ήχος της μπάντας. Ήταν μια περίεργη κατάσταση και σκεφτήκαμε: "Πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό;". Συνεχίσαμε να γράφουμε τον καλύτερο δίσκο που θα μπορούσαμε, ανεξάρτητα από το ποιοι ήρθαν ή έφυγαν. Αν οι άνθρωποι θέλουν να δημιουργήσουν μια δεύτερη ιστορία για το πώς ακούγεται η μπάντα διαφορετικά, αυτό είναι περισσότερο μια υπόθεση του κόσμου, αλλά εμείς αισθανόμαστε πολύ καλά με το σημείο που βρισκόμαστε.

As I Lay Dying

Έφεραν αυτές οι σκέψεις κάποια αλλαγή στην προσέγγισή σας; Θα μπορούσε κανεις να φανταστεί οτι ισως επιλέγατε να κάνετε ένα "safe" δίσκο για να επιβεβαιώσετε ότι η μπάντα πρακτικά δεν έχει αλλάξει προσανατολισμό, ή και να πειραματιστείτε με τη νέα σας δομή.

Καμιά φορά λέω στον Phil: "Μπορείς να απλοποιήσεις λίγο τις κιθάρες;", επειδή είναι ένας εξαιρετικός κιθαρίστας και προσθέτει τόσα πολλά στρώματα και έχει πολύπλοκο μυαλό όσον αφορά τη σύνθεση της κιθαριστικής δουλειάς. Ορισμένες φορές του λέω ότι υπάρχουν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να τα κατανοήσει όλα και υπάρχει αυτή η λεπτή γραμμή μεταξύ των λεπτομερειών που γράφει και της απλότητας με την οποία προσεγγίζω εγώ τη σύνθεση.

Έχουμε βρει αυτήν την ισορροπία και πιστεύω ότι είναι πολύ καλή ισορροπία. Από την αρχή της διαδικασίας, θυμάμαι πως άκουγα τα πρώτα demo του Phil και ήταν σαν ένα πολύ "shred-y" άλμπουμ. Μου άρεσε αυτό, αλλά νόμιζα ότι πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Δέκα τραγούδια αργότερα, νομίζω ότι τα καταφέραμε. Ένα από τα τραγούδια που έγραψα είναι στο πολύ βαρύ άκρο του φάσματος. Μοιάζει παράξενο να λέω ότι, αν και είναι το πιο βαρύ τραγούδι στο άλμπουμ, είναι πιθανότατα το πιο απλό στην κιθάρα, επειδή μερικές φορές η βαρύτητα προέρχεται από την απλότητα. Έχει λίγο από την ενέργεια που είχαμε στο προηγούμενο άλμπουμ, ορισμένα τραγούδια είναι πιο επηρεασμένα από τα παλιά μας κομμάτια, αλλά επίσης και ορισμένα πολύ heavy κομμάτια. Νιώθω ότι πήραμε αυτά που αγαπούμε για τη μουσική μας και τα ενσωματώσαμε σε αυτό το άλμπουμ.

Πώς επηρεάζει η αντίδραση του κοινού στα live τον τρόπο που γράφετε; Υπάρχουν στοιχεία που γνωρίζετε ότι θα λειτουργήσουν καλά σε συναυλιακό περιβάλλον; Επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο τον τρόπο που προσεγγίζετε τη σύνθεση ενός νέου τραγουδιού;

Στο παρελθόν, σκεφτόμασταν πολύ το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τραγούδι σε μια ζωντανή εκτέλεση. Όμως, φτάσαμε σε σημείο να συνειδητοποιήσουμε ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού των άλμπουμ που έχουμε, μπορούμε να παίξουμε μόνο τρία ή τέσσερα τραγούδια από κάθε άλμπουμ. Έτσι, αποφασίσαμε να μην αναλύουμε τόσο τις λεπτομέρειες κάθε τραγουδιού και να γράφουμε 10 σχετικά ποικίλα τραγούδια με διάφορα tempos. Στο τέλος, είναι οι οπαδοί που επιλέγουν ποια τραγούδια θέλουν να ακούσουν ζωντανά, και αυτά είναι όσα παίζουμε περισσότερο.

Η επίδρασή σας στη metalcore σκηνή είναι αναμφίβολη. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τον εμφανή πολλαπλασιασμό των συγκροτημάτων που πλέον έχουν επεκτείνει τον ήχο δοκιμάζοντας νέα πράγματα και μπολιάζοντάς τον με άλλους ήχους, υπάρχουν κάποιοι που παρακολουθείτε με ενδιαφέρον, που να σας εμπνέουν και να σας εντυπωσιάζουν;

Καμιά φορά, η διαφορά μεταξύ μιας μοντέρνας έκδοσης του metalcore και των As I Lay Dying μπορεί να είναι απλά το κούρδισμα. Για παράδειγμα, μίλησα με τους Wage War και παρατήρησα ότι τα περισσότερα τραγούδια τους είναι κουρδισμένα χαμηλά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου μας είναι σε Ντο (C). Καμιά φορά, είναι η παραγωγή που καθιστά έναν ήχο σύγχρονο ή κλασσικό, πέρα από τα ίδια τα κομμάτια. Σε σύγκριση με τα νέα συγκροτήματα, πιστεύω ότι μια διαφορά είναι πως η επιρροές μας ακουμπάνε και το thrash, ο ήχος μας δεν ειναι τόσο βασισμένος στο ρυθμό. Πολλές από τις νέες μπάντες έχουν ως βάση το ρυθμό και μερικές φορές δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα riffs, απλά νιώθω το ρυθμό. Σε μας, τα riffs είναι πιο εμφανή και πολλές φορές μπορείς να τα τραγουδήσεις κιόλας.

As I Lay Dying Tim Lambesis

Ανέφερες τους Wage War ως παράδειγμα. Ποια θα ήταν για σένα η ιδανική σύνθεση για ένα metalcore φεστιβάλ με εσάς ως headliners;

Αν ήμασταν headliners, θα ήταν δύσκολο γιατί ορισμένα από αυτά τα νεότερα συγκροτήματα, ανάλογα με την περιοχή, είναι στο ίδιο μέγεθος με εμάς. Σε ορισμένες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, πιθανώς να είμαστε παρόμοιου μεγέθους με κάποια από αυτά. Σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία για παράδειγμα, οι As I Lay Dying είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους Wage War. Θα ήθελα να κάνουμε ένα φεστιβάλ με τους Wage War, αλλά μετά μπαίνει η ερώτηση ποιος θα έκλεινε τη συναυλία. Δε θέλω να γίνομαι διπλωμάτης στην απάντηση που σου δίνω, μιλάμε για μπάντες που όντως αγαπώ. Για παράδειγμα οι Fit For A King είναι μια νεότερη μπάντα από μας, έχουμε γίνει καλοί φίλοι. Είναι στην πιο μοντέρνα μεριά, με πολύ ωραία κομμάτια. Από την άλλη, μου αρέσει και η πιο ακραία πλευρά του ήχου, οι Bleeding Through για παράδειγμα που έχουν και μια επιθετικότητα στον ήχο τους που νομίζω πως μερικές από τις νεότερες μπάντες δεν έχουν πια, είναι κάτι που μου λείπει αυτό, και είναι κάτι που θα ήθελα να έχω σε ένα φεστιβάλ.

Θα ήθελες να μοιραστείς κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς πριν από το live;

Είμαι ευγνώμων που θα έχω την ευκαιρία να έρθω στην Ελλάδα, όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Έχω συζητήσει πολύ με τον πατέρα μου για τις περιοχές της Ελλάδας απ’όπου προέρχεται η οικογένειά μου ιστορικά. Οπότε, όταν είμαι εκεί, θα κάνω πολλές ερωτήσεις και θα προσπαθήσω να ανακαλύψω την οικογενειακή ιστορία. Υπέροχο!

Σ’ευχαριστώ για το χρόνο σου, και περιμένω να ακούσω το νέο δίσκο μετά το live! (γέλια)

Να'σαι καλά! Ελπίζω να σε γνωρίσω όταν είμαι εκεί! Ανυπομονώ!

  • SHARE
  • TWEET