Anneke van Giersbergen: «Mου έλειψε πολύ η απευθείας σύνδεση με το κοινό»

Η Anneke μας μιλάει για το πόσο της έχει λείψει η αλληλεπίδραση με το κοινό στις συναυλίες και το πόσο της αρέσουν οι Mastodon και οι Gojira

Από τον Παντελή Κουρέλη, 04/10/2022 @ 17:02

Η αγαπημένη Ολλανδή τραγουδίστρια βρίσκεται στην Ελλάδα για μια μίνι περιοδεία εννιά σταθμών, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι μικροί, ζεστοί χώροι όπου κοινό και καλλιτέχνης μπορούν να έρθουν πραγματικά πολύ κοντά. Με αφορμή αυτές τις εμφανίσεις της, είχαμε μια συνομιλία για το πώς βίωσε την περίοδο του κορονοϊού, πόσο της έχει λείψει το να παίζει μπροστά σε κόσμο, τι ακριβώς να περιμένουμε από τις συναυλίες που θα δούμε εδώ και τις ανισότητες που ακόμα υπάρχουν στον κόσμο μας για τις γυναίκες λόγω του φύλου τους.

Καλησπέρα Anneke! Έχω μερικές ερωτήσεις για σένα!

Καλησπέρα! Προχώρα!

Ευχαριστώ. Πρώτα απ’ όλα, ήθελα να μου πεις για την κατάσταση του COVID που αντιμετωπίζουμε εδώ και δύο ή τρία χρόνια. Εσύ εργάζεσαι ως επί το πλείστον μόνη σου, οπότε αυτή η κατάσταση ίσως δεν είχε πρακτικό αντίκτυπο στη δουλειά σου στο στούντιο, αλλά σίγουρα επηρέασε τη δουλειά σου στον δρόμο και πιθανώς τη διάθεσή σου.

Να σου πω την αλήθεια, ο COVID είχε δυο όψεις. Από τη μια πλευρά, ήταν μια εποχή που πολλοί άνθρωποι ήταν άρρωστοι και ακόμη και πέθαιναν. Ήταν κάτι που συνέβαινε σε ολόκληρο τον κόσμο, ήταν πολύ βαρύ και επηρέαζε, με κακή έννοια, πολλούς ανθρώπους.

Και ήταν τρομακτικό.

Ήταν! Δεν ξέραμε πώς θα επηρέαζε εμάς σας ή τους ανθρώπους που αγαπάμε. Οπότε, όντως ήταν τρομακτικό, τελεία. Και φυσικά ως μουσικός που είμαι, συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να εργαστώ και ήταν και από αυτή την πλευρά τρομακτικό. Εγώ προσωπικά, ευτυχώς τα κατάφερα. Έκανα κάποιες δουλειές στο στούντιο, έτσι απλά για να βγάλω κάποια χρήματα για να ζήσω. Η θετική πλευρά του COVID ήταν ότι επειδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε περιοδεία, ήμουν πολύ στο σπίτι και πέρασα πολύ χρόνο με την οικογένειά μου. Τον άντρα μου, το παιδί μου, αλλά και τους γονείς μου όταν τελείωσε το lockdown. Νιώθω ότι ήταν μια μικρή, μεταμφιεσμένη ευλογία (σ.σ. blessing in disguise) το ότι μπορούσα να περάσω τόσο πολύ χρόνο με την οικογένειά μου, να σκεφτώ τη ζωή μου, την καριέρα μου, το τι είμαι και το τι πρόκειται να κάνω από εδώ και πέρα. Γι’ αυτό σου είπα ότι ο COVID είχε δυο όψεις.

Anneke van Giersbergen

Πώς πηγαίνει ο δίσκος σου, "The Darkest Skies Are The Brightest"; Να περιμένουμε κάποιο νέο υλικό από εσένα σύντομα; Είπες ότι δούλεψες πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα ο δίσκος βγήκε εν μέσω της περιόδου του COVID. Έγινε δεκτός πολύ θετικά και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό, γιατί η συγκεκριμένη δουλειά ήταν πολύ ειλικρινής, τα τραγούδια είναι από καρδιάς. Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ, σκέφτηκα πως ίσως οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο εκτός από τον COVID και το πώς επηρεάζει τους ίδιους και το περιβάλλον τους, κάτι που θα ήταν πολύ κατανοητό αν όντως συνέβαινε. Ωστόσο, κατάλαβα ότι το άλμπουμ αρέσει πολύ σε πολλούς επειδή είναι τόσο προσωπικό και δίνει την ευκαιρία στον ακροατή να δει μέσα σε αυτό μια δική του ιστορία. Από εκείνη την περίοδο έχω ακόμα πολλά τραγούδια μέσα μου και άρχισα να δουλεύω πρόσφατα για ένα νέο άλμπουμ. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα ακόμα, αλλά νομίζω ότι θα είναι πάνω-κάτω στην ίδια ατμόσφαιρα, απλώς λίγο πιο προσανατολισμένο στο rock. Μάλλον θα το ηχογραφήσω με μπάντα και όχι μόνη μου, επομένως δε θα είναι ακριβώς ακουστικό. Θα είναι πάντως σκοτεινό. Το έχω στο μυαλό μου σαν εναλλακτική, σκοτεινή μουσική.

Παίζεις πολλές συναυλίες εδώ στην Ελλάδα αυτές τις μέρες. Έχεις σχέδια για μια μεγαλύτερη περιοδεία ή ίσως για κάποιο stream όπως αυτό που έκανες πέρυσι;

Για stream δεν έχω κάτι στο πρόγραμμα, όχι. Χαίρομαι που θα ταξιδέψω ξανά στην όμορφη χώρα σας και ανυπομονώ να παίξω εκεί, γιατί αγαπώ πολύ την Ελλάδα και αγαπώ τους ανθρώπους και…

Κι αυτό έχει επίσης δύο όψεις!

Αυτό είναι υπέροχο! Οι διαδικτυακές μεταδόσεις νομίζω ότι δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό για μένα. Αυτό που μου έλειψε τόσο πολύ είναι η πρόσωπο με πρόσωπο σύνδεση με το κοινό εκείνη τη στιγμή. Να είμαστε μαζί σε ένα δωμάτιο με όλους. Αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα στο να παίζεις ζωντανά. Και έτσι, χαίρομαι που έρχομαι, Γενικώς είμαι πολύ χαρούμενη που θα παίξω ξανά ζωντανά.

Μιας και δουλεύεις σόλο για πολύ καιρό τώρα, πιθανολογώ πως δε σου έχει λείψει τόσο πολύ το να είσαι μέλος ενός συγκροτήματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάποια πτυχή του να είσαι μέλος ενός συγκροτήματος που σου έχει λείψει ή όχι;

Το να παίζεις σόλο ακουστικά είναι πολύ ωραίο γιατί μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις και είσαι μόνο εσύ. Μπορώ λοιπόν να αποφασίσω ποια τραγούδια και τι θα πω στον κόσμο την ημέρα των συναυλιών μου. Όταν παίζουμε με συγκρότημα, όλα είναι λίγο πιο δοκιμασμένα, λίγο περισσότερο σκηνοθετημένα. Μου αρέσει να παίζω και με συγκρότημα και όταν παίζω με την μπάντα μου είναι πραγματικά υπέροχο να βρίσκομαι στη σκηνή και να μοιράζομαι αυτή τη στιγμή με τα μέλη του συγκροτήματος. Είναι πολύ διασκεδαστικό όταν παίζεις μια καλή συναυλία να μοιράζεσαι αυτή τη στιγμή. Κάνω αρκετές συναυλίες με συγκρότημα στην Ολλανδία. Τώρα πρόκειται να κάνω μια περιοδεία όπου θα παίζουμε τραγούδια της Kate Bush. Ενδιάμεσα κάνω τις ακουστικές μου συναυλίες, οπότε το να κάνω και τα δύο είναι στην πραγματικότητα το πιο διασκεδαστικό, κρατά τα πάντα φρέσκα.

Καταλαβαίνω. Οι συναυλίες στην Ελλάδα θα είναι στο πλαίσιο προώθησης του δίσκου ή να περιμένουμε κάτι άλλο; Ίσως κάποια παλαιότερα πράγματα, κάποια πράγματα από Gathering, κάποιες διασκευές, κάποιες εκπλήξεις;

Λίγο από όλα! Και αυτό είναι που μου αρέσει με τις σόλο ακουστικές συναυλίες. Διαλέγω τα αγαπημένα μου τραγούδια από τη σόλο καριέρα μου, από τους Gathering, από τον Devin Townsend. Αλλά και αγαπημένες διασκευές από μπάντες που μου αρέσουν. Και μετά κάνω μια καλή μίξη, λέω ορισμένες ιστορίες, κάνω μερικά αστεία, διασκεδάζω με την αίσθηση ότι είμαστε όλοι σε ένα μεγάλο σαλόνι. Και απλά παίζουμε μουσική, ακούμε μουσική, είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι πρέπει να περιμένετε.

Ίσως και κάποιου είδους αυτοσχεδιασμό;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι, δεν είμαι πολύ καλή στους αυτοσχεδιασμούς! Τα τραγούδια θα είναι προβαρισμένα, ωστόσο, οι ιστορίες που λέω είναι συνήθως αυτοσχεδιασμοί. Λέω πολλές ιστορίες του στυλ «ω, σήμερα μου συνέβη αυτό». Και μετά, αν η ιστορία είναι καλή, την κρατάω και για την επόμενη μέρα.

Υπάρχει λοιπόν ένα είδος αυτοσχεδιασμού, αλλά όχι πάνω στη μουσική! Η Αθήνα είναι ο μεγαλύτερος χώρος που πρόκειται να παίξεις τώρα, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρός και οικείος. Μου αρέσει πολύ αυτός ο χώρος και πιστεύω ότι θα τον λατρέψεις κι εσύ. Έχεις αποφασίσει αν προτιμάς μικρότερους και πιο οικείους χώρους ή μεγαλύτερους χώρους με μεγαλύτερο πλήθος;

Μου αρέσουν και τα δύο, για να είμαι ειλικρινής. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να παίζεις σε ένα μικρό χώρο με μόνο 100 άτομα ή κάπου εκεί, είναι πολύ οικείο. Μπορείς να κοιτάξεις τους πάντες στα μάτια. Μπορείς να είσαι πολύ προσωπικός. Είπαμε, είναι κάπως σα να παίζεις σε ένα σαλόνι. Αλλά όταν έχεις πολύ κόσμο έξω και παίζεις με το συγκρότημα και έχεις πολλή ενέργεια, μου αρέσει πολύ και αυτό το συναίσθημα. Δεν θα ήθελα λοιπόν να πω ότι θέλω να παίζω μόνο μπροστά σε μεγάλο κοινό και θέλω να γίνω μεγάλη και τρανή και ότι έχω ενέργεια μόνο όταν έχω μεγάλο κοινό, γιατί είναι απλά ένα τόσο διαφορετικό συναίσθημα. Συνήθως οι ακουστικές συναυλίες δείχνουν μικρότερες και πιο οικείες και μετά όταν παίζεις με το συγκρότημα έχεις λίγο περισσότερο κόσμο ή και πολύ περισσότερο στα φεστιβάλ κι αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό συναίσθημα. Λατρεύω και την οικειότητα, αλλά και την ενέργεια ενός μεγάλου πλήθους.

Πιστεύω ότι θα σου αρέσει η περιοδεία εδώ, επειδή οι χώροι είναι μικροί και αρκετά οικείοι.

Θα σου πω ένα μυστικό, μου αρέσει πάρα πολύ όταν ο χώρος είναι μικρός αλλά γεμάτος, τίγκα με κόσμο. Όλοι είναι συνήθως πολύ ζεστοί και πολύ ανοιχτοί και εκδηλωτικοί.

Έχεις κάνει πολλές συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Ποια ή ποιες σας φάνηκαν οι πιο ενδιαφέρουσες, είτε από άποψη μουσικής, είτε από άποψης χημείας;

Είμαι πολύ χαρούμενη που έχω συνεργαστεί με τόσα πολλά και τόσο ωραία συγκροτήματα και καλλιτέχνες, τραγουδιστές και παραγωγούς. Μου κάνουν πολλοί αυτή την ερώτηση και δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω. Είναι μια καλή ερώτηση.

Anneke van Giersbergen

Δε χρειάζεται να πεις μόνο μια συνεργασία!

Ο Devin Townsend κυκλοφόρησε ένα ακόμα single από το νέο του άλμπουμ σήμερα και έχω δουλέψει μαζί του και για αυτό το άλμπουμ. Έκανα μερικά φωνητικά και το ωραίο με τη συνεργασία με τον Devin είναι ότι συνεχίζεται. Έτσι, κάθε τόσο μου ζητούσε να κάνουμε κάτι, είτε ζωντανά είτε στο άλμπουμ και δουλεύουμε μαζί. Έχουμε καλή επικοινωνία. Το καλύτερο είναι όταν πηγαίνω εκεί, στο στούντιο και δουλεύω μαζί του από κοντά. Ο Devin, όπως επίσης και ο Arjen Lucassen, είναι άνθρωποι με τους οποίους μου αρέσει να συνεργάζομαι επειδή είναι πολύ, πολύ σοβαροί με τη μουσική τους, αλλά είναι και πραγματικά πολύ ωραίοι και διασκεδαστικοί και έξυπνοι και αστείοι άνθρωποι. Μαθαίνω πολλά από αυτούς και μου αρέσει που ξέρουν ακριβώς τι μπορώ να κάνω με τη φωνή μου. Αυτοί λοιπόν είναι δύο άνθρωποι στη ζωή μου που επαναλαμβανόμενα βγάζουν το καλύτερο από εμένα ως άνθρωπο, ως ερμηνεύτρια και ως τραγουδίστρια.

Νομίζω ότι και αυτό έχει επίσης δύο όψεις. Γι' αυτό και σε καλούν τόσες φορές για να δουλέψουν μαζί σου.

Ναι, το ελπίζω. Νομίζω ότι τους αρέσει επίσης να εργάζονται με τη γνώση πως «ακούνε» μέσα στο μυαλό τους κάτι που μπορώ να κάνω με τη φωνή μου και καταφέρνουν να το βγάλουν από μέσα μου όπως τους αρέσει. Χρησιμοποιούνε κάθε μέρος της φωνής μου και της δημιουργικότητάς μου για τη μουσική τους και αυτό είναι υπέροχο.

Η φωνή σου είναι το μουσικό σου όργανο και πρέπει να το κρατάς σε φόρμα. Η φόρμα που το κρατάς είναι εντυπωσιακή, ακούγεσαι ακόμα τόσο φανταστική όσο στην αρχή. Εκτός από την εξάσκηση που υποθέτω ότι κάνεις, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που προσέχεις; Επιλέγεις τι τρως, κοιμάσαι πολύ, αποφεύγεις το αλκοόλ; Τι κάνεις για να κρατάς τη φωνή σου σε φόρμα στην καθημερινότητά σου;

Ευχαριστώ για το τεράστιο κομπλιμέντο. Ευχαριστώ.

Είναι η αλήθεια.

Όλα αυτά που λες, πρέπει να τα κάνω. Μου αρέσει να κοιμάμαι καλά, να τρώω καλά και να εκπαιδεύω τη φωνή μου. Αλλά αυτά είναι ακριβώς όλα τα πράγματα που είναι δύσκολο να κάνεις όταν είσαι σε περιοδεία ή είσαι πολύ απασχολημένος. Οπότε πρέπει να δουλέψεις με αυτό που έχεις. Νομίζω ότι το μυστικό είναι να είσαι χαλαρός. Όταν είστε σφιγμένοι ή αγχωμένοι και ζορίσετε τη φωνή σας, καταπονείτε κάθε μυ του σώματός σας, καθώς και τους μύες της φωνής. Ολόκληρο το σύστημα. Νομίζω ότι σε μια τέτοια περίπτωση είναι που μπορεί να βλάψετε τη φωνή σας. Οπότε προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα από τα πράγματα που είπες μπορώ. Στις περιοδείες είναι πάντα δύσκολο να κοιμάμαι αρκετά για να τρώω υγιεινά και όλα αυτά, αλλά αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να χαλαρώνω, απλά να τραγουδάω και να διασκεδάζω. Και μετά νομίζω ότι το σώμα χαλαρώνει, το φωνητικό σύστημα χαλαρώνει και μπορείς να τραγουδάς στα καλύτερά σου. Μερικές φορές κρυώνεις, κάνει κρύο στο χώρο και η φωνή σου είναι κρύα. Μερικές φορές τρως περισσότερο ή λιγότερο από όσο πρέπει. Όλα αυτά, τελικά τα «ακούς». Εγώ πάντα ακούω στη φωνή μου ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα μου.

Μπορείς να καταλάβεις κάθε μικρή αλλαγή;

Ναι. Ό,τι συμβαίνει στο σώμα μου, βγαίνει μέσα από τη φωνή μου. Οι άνθρωποι ίσως να παρασύρονται από τη μουσική και δεν το καταλαβαίνουν, αλλά εγώ το καταλαβαίνω. Έτσι έμαθα να ακολουθώ τη ροή και να διασκεδάζω, και μου αρέσει να τραγουδάω τόσο πολύ, οπότε νομίζω ότι αυτό με κάνει να είμαι καλή φωνητικά.

Ο ρόλος σου ως μητέρα σίγουρα σε άλλαξε ως άνθρωπο. Πιστεύεις ότι σε άλλαξε και ως μουσικό; Ίσως όσον αφορά τα θέματα που σου αρέσει περισσότερο να θίγεις μέσα στους στίχους σου ή και με άλλο τρόπο;

Άμεσα δε με άλλαξε, αλλά ίσως με άλλαξε έμμεσα. Έγραψα μερικά τραγούδια για τον γιο μου, αλλά το να είμαι μητέρα, είναι ένα πράγμα που έχει μεγάλη επιρροή στη ζωή μου. Επίσης, η μητρότητα μας κάνει λίγο πιο προσεκτικούς με τη ζωή μας, τη δική μας ζωή αλλά και της οικογένειας. Γράφω για αυτές τις καταστάσεις και για τον τρόπο που με κάνουν να νιώθω και για το πώς βλέπω τον κόσμο και τους φόβους μου του να είμαι μητέρα. Οπότε ναι, με έχει αλλάξει η μητρότητα. Ο γιος μου ήταν ένα νέο πρόσωπο στη ζωή μου πριν από 17 χρόνια – είναι ήδη 17 ετών. Εγώ τον επόμενο χρόνο κλείνω τα 50 και αυτό είναι άλλη μια νέα φάση. Μου αρέσει να περνάω από όλες αυτές τις διαφορετικές φάσεις και να μαθαίνω όλα αυτά τα νέα πράγματα για τον εαυτό μου και για τη ζωή και για τον κόσμο γύρω μου. Και έτσι ναι, εμπνέομαι πολύ από όλα αυτά τα πράγματα, ναι.

Ο Finn σπουδάζει ή πηγαίνει ακόμα σχολείο;

Σπουδάζει, μόλις ξεκίνησε ξανά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και δεν ξέρω πώς να το μεταφράσω με ακρίβεια, αλλά πάει σε μια σχολή γαστρονομίας. Θα μπορεί να δουλέψει σε κάποιο ξενοδοχείοή κάτι τέτοιο.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο θα ήθελες να συνεργαστείτε στο μέλλον; Ίσως κάποιος που θαυμάζεις ή που πιστεύεις ότι θα είχες ένα υπέροχο ντουέτο;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με τους οποίους έχω δουλέψει και θαυμάζω τόσο πολύ και έτσι είμαι ήδη χαρούμενη και γεμάτη, οπότε θα έλεγα ότι δεν έχω κάποια σχετική δυνατή επιθυμία. Αλλά ακούω μπάντες όπως οι Mastodon και οι Gojira. Τα αγαπώ τόσο πολύ αυτά τα παιδιά και, αν μου ζητούσαν να τραγουδήσω κάποιο κομμάτι σε άλμπουμ τους, θα πετούσα φυσικά στα ουράνια! Όμως, δεν αυτοπροσκαλούμαι, απλώς αν κάποτε κάποιος με καλέσει όπως έκανε ο Devin Townsend, έχει καλώς. Αλλά θαυμάζω πολύ αυτές τις μπάντες.

Πρόσφατα μίλησα με τον Hans από τους Gathering. Τον ρώτησα για τις σχέσεις που έχει με τα πρώην μέλη και είπε ότι μπορεί να μην έχετε στενές σχέσεις πια, αλλά λατρεύει τον χρόνο που περάσατε και τη μουσική που κάνατε μαζί. Εσύ έχεις σχέση με κάποιον από το συγκρότημα, παλιό ή παρόν μέλος;

Έχω κι εγώ την ίδια αίσθηση. Είμαι πολύ, πολύ περήφανη για τις μέρες μου στους Gathering. Τους παρακολουθώ, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή κάνουν περιοδεία στη Νότια Αμερική και τα πάνε καλά, αυτό είναι υπέροχο και με κάνει χαρούμενη. Αλλά, δεν έχουμε πολλές επαφές. Όμως, έχουμε μια αραιή επαφή κάθε τόσο με την τραγουδίστριά τους, ναι, είναι μια υπέροχη κυρία. Είναι τόσο όμορφη, τόσο καλή τραγουδίστρια. Στέλνουμε η μια στην άλλη ένα μήνυμα κάθε τόσο. Τους Gathering λοιπόν τους παρακολουθώ, αλλά δε βλέπουμε ο ένας τον άλλον τόσο πολύ πια.

Με αφορμή το κίνημα #metoo, που τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει βγει στην επιφάνεια, ήθελα να σε ρωτήσω αν εσύ ως γυναίκα, είχες κάποια κακή εμπειρία κατά τη διάρκεια της καριέρας σου λόγω του φύλου σου. Πώς είναι η μουσική βιομηχανία σύμφωνα με προσωπικές σας εμπειρίες;

Αυτή είναι μια δίκαιη ερώτηση. Υπάρχει ένα τεράστιο κίνημα και υπάρχουν πολλά, πολλά, πολλά προβλήματα με την ανισότητα των γυναικών σε αυτήν την περίπτωση. Υπάρχουν βέβαια και άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά το ποσοστό των γυναικών είναι φυσικά μεγαλύτερο.

Anneke van Giersbergen

Πολύ, πολύ μεγαλύτερο.

Ναι ναι. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να πω ότι στην καριέρα μου, προφανώς και γνώρισα ανθρώπους που δεν σέβονται τις γυναίκες. Παλιότερα η υπεύθυνη περιοδείας μου ήταν γυναίκα και μπορούσα να δω ότι μερικές φορές της απρεπώς μόνο και μόνο επειδή ήταν μια γυναίκα που κατείχε τη συγκεκριμένη θέση. Δεν ήταν ένα γεγονός που συνέβαινε συνέχεια, αλλά δυστυχώς συνέβαινε. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι τέτοια γεγονότα δε συμβαίνουν κατά κύριο λόγο σε εμένα, αλλά στους ανθρώπους που είναι γύρω μου. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτό σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι η Ολλανδία είναι μια πολύ αξιοπρεπής χώρα στο συγκεκριμένο θέμα. Οι άνθρωποι σέβονται παντού και νιώθω τυχερή που βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα. Επίσης πρέπει να πω ότι γενικά η metal σκηνή σέβεται πολύ και τους ανθρώπους που ακούνε metal, αλλά και ειδικά τις γυναίκες οπαδούς και τις γυναίκες εργαζόμενες, είτε είναι σαν εμένα, τραγουδίστριες ή μουσικοί, είτε εργάζονται στα τεχνικά τμήματα. Από την εμπειρία μου νομίζω ότι η σκηνή μας είναι πολύ ανεκτική, όμορφη και στοργική, μάλλον επειδή καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον ως metalheads. Αλλά, όταν προσπαθείς να επιτύχεις ως γυναίκα σε κάποιον άλλον κύκλο, νομίζω ότι έχεις πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε εμείς στη μουσική βιομηχανία. Οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μέχρι να επιτύχουμε την ισότητα. Μου αρέσει πολύ που έκανες αυτή την ερώτηση.

Η αλήθεια είναι ότι ήμουν λίγο διστακτικός, αλλά βλέποντας πώς πήγε η συζήτησή μας πήρα το θάρρος σε ρωτήσω. Θέλεις να κλείσεις τη συνέντευξη με ένα μήνυμα στους θαυμαστές σου εδώ στην Ελλάδα;

Λοιπόν, δεν μπορώ να περιμένω! Φεύγω μεθαύριο (σ.σ. είναι ήδη Ελλάδα, η περιοδεία έχει ξεκινήσει), οι βαλίτσες μου είναι ήδη γεμάτες, η κιθάρα μου είναι κουρδισμένη και έχει καινούργιες. Είμαι πολύ χαρούμενη, καλά προετοιμασμένη και περιμένω να έρθω στην όμορφη Ελλάδα και να φάω το υπέροχο φαγητό σας και επίσης να σας ξανασυναντήσω όλους. Πάει πολύς καιρός και ανυπομονώ να παίξω και να σας δω και να σας ξαναδώ. Ελπίζω λοιπόν ότι όλοι θα έρθετε και θα απολαύσετε αυτές τις βραδιές μαζί μου.

Με τους Gathering έχω μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο και σας αγαπώ όλους όσοι έχετε περάσει από εκεί. Ήσασταν η αφορμή να κάνω πολλούς πραγματικούς φίλους μέσω της κοινότητάς σας. Αυτό ήθελα να σου πω στο τέλος, οπότε θα χαρώ πολύ να σε ξαναδώ.

Αυτό είναι υπέροχο. Ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους πολύ. Ξέρω ότι αυτή είναι μια σφιχτοδεμένη κοινότητα και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.

Σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Ευχαριστώ. Efcharisto!

  • SHARE
  • TWEET