Yoth Iria - "As The Flame Withers": Προακρόαση

Ξεχάστε όσα νομίζατε: Το επόμενο βήμα είναι αλματώδες

Από τους Αποστόλη Ζαμπάρα, Πάνο Ζαρκαδούλα, 02/11/2020 @ 12:44

Είναι αλήθεια πως το 2020 έως τώρα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα γενναιόδωρο όσον αφορά την εγχώρια black metal σκηνή. Μια από τις περιπτώσεις που, αναμενόμενα συγκέντρωσε βλέμματα και αυτιά, ήταν η πρώτη επίσημη κυκλοφορία των Yoth Iria, το "Under His Sway" EP. Η επιστροφή του Jim Mutilator στην ενεργό δράση, μεταξύ άλλων, τον βρίσκει να δημιουργεί με τον The Magus ένα νέο καλλιτεχνικό όχημα.

Yoth Iria

Η ανακοίνωση της άφιξης του επίσημου, full length ντεμπούτου της μπάντας, "As The Flame Withers" προετοιμάζει για μια από τις πιο πολυαναμενόμενες εγχώριες κυκλοφορίες της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς, όταν προσκληθήκαμε να παρευρεθούμε στα Pentagram Studio του George Emmanuel στον Πειραιά με σκοπό την προακρόαση του δίσκου, η περιέργεια και ο ενθουσιασμός άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Μας υποδέχθηκαν οι ιδιαίτερα φιλόξενοι Emmanuel και Magus, και στον λίγο διαθέσιμο χρόνο έως ότου ξεκινήσει το listening session, πραγματοποιήσαμε μια σύντομη και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Οι δύο τους, αρχικά, αφού μας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την πραγματικότητα των live-streaming συναυλιών, αποκάλυψαν την σημασία της σταθερότητας, αλλά όχι στασιμότητας, στην πορεία της μπάντας. Το line up έμεινε ίδιο με του EP, ενώ το εξώφυλλο, βρίσκει εκ νέου τον Yoth Iria σε πρώτο πλάνο, με τον Magus να δηλώνει πως θα είναι το σταθερό τους σύμβολο. Έτσι, απάντησε στην ερώτηση του «τι εστί Yoth Iria, καθιστώντας σαφές πως σε αυτήν την φιγούρα, αποτυπώνεται αυτό που εκλαμβάνω ως τον Adversary. Είτε μιλάμε για παγανιστικές και προ-χριστιανικές πολυθεϊστικές θρησκείες, είτε για τον Εωσφόρο, μια ποικιλομορφία που αποτυπώνεται και ευδιάκριτα στην μουσική και την στιχουργία του δίσκου, όλα εκπροσωπούνται από τον Yoth Iria.

Yoth Iria

Τα κομμάτια, όσον αφορά τον δίσκο, δουλεύονταν επανειλημμένα για δύο χρόνια, με συνεχείς προσθήκες και τροποποιήσεις πάνω στις αρχικές ιδέες του Mutilator. Αυτό βέβαια, επιβεβαίωσε με την σειρά του το γεγονός πως η απουσία των δύο πρωτότυπων συνθέσεων του EP είναι ηθελημένη, για λόγους τόσο πρακτικούς, (ποσότητα νέας μουσικής), όσο και καλλιτεχνικούς. Ο Magus εξήρε την συμβολή των Maelstrom (drums) και Emmanuel (κιθάρες, αλλά ειδικά στα solos) και τις υφολογικές προσθήκες που έφεραν στο τραπέζι. Όταν τονίστηκαν δε, οι επιρροές που ενσωματώνονται στον δίσκο, σε ένα συμπέρασμα καταλήξαμε. Ο δίσκος, δεν επιχειρεί να ξυπνήσει νοσταλγικά συναισθήματα, αλλά να κλείσει το μάτι σε παλιούς και νέους οπαδούς.

Υπάρχει όμως και άλλος ένας λόγος για την συνειδητή, απομάκρυνση από τον κλασικό εγχώριο ήχο, των Necromantia κυρίως. Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Baron Blood, ως γνωστόν, ώθησε τον Magus στην απόφαση να ηχογραφήσει, ένα τελευταίο, EP προς τιμήν του, βάζοντας οριστικό τέλος στον κύκλο της μπάντας. Πέραν λοιπόν του επιβεβλημένου, διακριτού στοιχείου των δύο οχημάτων του, ο μουσικός ήταν σαφής. Η συνθετική διαδικασία, καθώς και η πληθώρα εγχώριων καλεσμένων, έκρινε απαραίτητο, πως οφείλουν να αποτυπωθούν σε έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Συνεπώς, μείνετε συντονισμένοι, γιατί την άνοιξη του 2021, έρχεται ο, τελευταίος δίσκος των Necromantia, ο οποίος θα διαθέτει, σημαντικές εκπλήξεις. Όμως, στις 25 Ιανουαρίου καταφθάνει το "As The Flame Withers" και παρακάτω είναι η εντύπωση που αποκομίσαμε.

Yoth Iria

Η προσμονή έλαβε τέλος λίγο μετά τις 8 και για τα επόμενα 50' περίπου μας φανερώθηκε το όραμα της μπάντας σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Γιατί τέτοιο είναι και πολλά άλλα επίσης. Κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η εξέλιξη σε σχέση με το EP. Όπως είπαν και οι ίδιοι, βήμα ένα το EP, βήμα δύο ο δίσκος. Πιο πολύ σαν άλμα μας φάνηκε, από τα πρώτα λεπτά κιόλας. Άπαντα είναι «πιο» από αυτά που ακούσαμε πριν λίγο καιρό. Συνθετικά, εκτελεστικά, καμωμένα έτσι ώστε να μιλάμε για κάτι μεγάλο και εντυπωσιακό. Έχοντας σαν βάση το heavy/doom, απλώνονται σε πλειάδα ηχοχρωμάτων, που ενώ πατάει από τη μια σε αυτά που δημιούργησαν πριν 30 σχεδόν χρόνια, από την άλλη ενσωματώνει στοιχεία από διάφορες περιόδους της metal, ακραίας και κλασικής.

Μελετημένο λεπτομερώς, διπλοφιλτραρισμένο, επικό και ατμοσφαιρικό, προτάσσει το σκοτάδι ως κυρίαρχο συστατικό. Κάτι που εντείνεται και από το φοβερό εξώφυλλο, έργο του Harshanand Singh. Σε αρμονία με τη μουσική, και τα δύο φέρουν λεπτομέρειες που θα αποκαλυφθούν μετά από πολλαπλές παρατηρήσεις. Υπομονή, σε λίγες μέρες καταφθάνει το πρώτο video, μία σύνθεση που φανερώνει ένα από τα πολλά πρόσωπα της μπάντας. Μίας μπάντας στην οποία συνυπάρχουν παλιοί και νέοι μουσικοί, επιβεβαιώνοντας εκ νέου, ότι με το όνομα μονάχα δεν κέρδισε κανείς.

Η δουλειά πίσω από αυτή την κυκλοφορία είναι εμφανής, συνοδεύεται με πάθος και εμπειρία, και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει ξεκάθαρα. Αν το EP χαροποίησε αρκετό κόσμο, αυτός ο δίσκος θα τον ενθουσιάσει. Και αν κάποιοι ήταν αρχικά μουδιασμένοι, εδώ σίγουρα θα εκπλαγούν. Περισσότερα και πιο λεπτομερώς, στην παρουσίαση του "As The Flame Withers".

Yoth Iria

Οι Yoth Iria είναι
The Magus - Vocals
Jim Mutilator - Bass
George Emmanuel (session) - Guitars
J.V. Maelstrom (session) - Drums 
John Patsouris - Keys

Yoth Iria online:

Website
Facebook
Instagram

  • SHARE
  • TWEET