Black Sabbath Survival Guide: Τα 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν από μια συναυλία των Black Sabbath

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 25/11/2011 @ 16:18

11/11/11: Η επανένωση των Black Sabbath είναι γεγονός. Τα σημάδια είχαν φανεί βέβαια από το 2006. Η είσοδος στο Rock And Roll Hall Of Fame και η στρατηγική ταύτισης του ονόματος της μπάντας μονάχα με την αυθεντική σύνθεση (Tony Iommi / Ozzy Osbourne / Geezer Butler / Bill Ward) ήταν οι πρώτες ενδείξεις. Το απότομο και άδικο τέλος του "Heaven And Hell" project φάνηκε να επισπεύδει τις διαδικασίες.



Περιοδεία και νέα δισκογραφική δουλειά λοιπόν για την πιο extreme blues rock μπάντα που γέννησε ο πλανήτης και δε σταματάω να σταυρώνω τα δάχτυλά μου για μια στάση στην Ελλάδα με λογικό εισιτήριο.

Σκεπτόμενος το υπνωτιστικό (η εξήγηση παρακάτω) «Let's Go Crazy» του 2005 ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω ένα απόσταγμα των εμπειριών μου από τα live των Sabbath, όχι στην κλασική φόρμα ενός αφιερώματος, αλλά σε μορφή οδηγού, έτσι ώστε όσοι δεν είχαν ακόμη την τύχη να απολαύσουν την υπέροχη αυτή μπάντα ζωντανά να μπορούν με γρήγορο τρόπο να ενημερωθούν για το τι να περιμένουν, τι να προσέξουν και πώς να προετοιμαστούν σε περίπτωση που το συγκρότημα επισκεφτεί τη χώρα μας. Έσο έτοιμος που λένε και οι πρόσκοποι.

1. Απώλεια συνείδησης και ελέγχου
Στην ύπνωση δε μπορούν να σε αναγκάσουν να κάνεις ό,τι δε θέλεις πραγματικά, λένε οι ψυχίατροι, αλλά όσο και να το προσπαθήσεις, μετά το πρώτο «Let's go crazy» ο Ozzy θα σε ελέγχει για όσο ο ίδιος κρίνει σκόπιμο. Θα πηδήξεις όταν στο ζητήσει, θα φωνάξεις για όσο το επιθυμεί. Μέχρι να ακουστεί η μαγική φράση που θα σε απελευθερώσει, δε θα υπάρχει άμυνα, αναστολή ή φραγμός. Μην ανησυχείτε πάντως για την απώλεια μνήμης, θα θυμάστε τα πάντα - εκτός των τρελών σας αντιδράσεων. Για αυτό αν η μητέρα σας, η μελλοντική σας σχέση ή ο διευθυντής σας σάς προτείνει να πάτε μαζί σε αυτή τη συναυλία, βρείτε μια δικαιολογία να το αποφύγετε.

Μην ανησυχείτε πάντως. Μετά το «God Bless You All» θα είστε και πάλι ο εαυτός σας.

2. Πρόσβαση σε νερό
Στα περισσότερα φεστιβάλ φροντίζεις να έχεις μαζί σου νερό, αλλά όχι σε μια συναυλία των Black Sabbath, ειδικά στις μπροστινές σειρές. Μην κουράζεστε άδικα καταπονώντας τη μέση σας με το βάρος γεμάτων μπουκαλιών νερού. Ο Ozzy είναι πιστοποιημένος χειριστής πυροσβεστικής μάνικας και θα φροντίσει να σε ανακουφίσει καταβρέχοντάς εσένα ή ακόμα καλύτερα τον μαλωμένο με το σαπούνι τριχωτό topless διπλανό σου.

3. Καταπόνηση φωνητικών χορδών
Είναι γνωστό ότι αν δε φωνάξει και ο τελευταίος στο βάθος της αρένας στην αρχή του "Iron Man" ο Iommi δε θα ξεκινήσει το σπουδαιότερο ίσως riff στην ιστορία του heavy metal. Ο Ozzy μπορεί να δει όσους τεμπελιάζουν. Στο Download του 2005 πάντως δεν ταλαιπώρησε πολύ τα Αγγλάκια, αλλά ούτε και εμάς στη Μαλακάσα.

Φρόντισε λοιπόν να έχεις κάνει ζέσταμα στο δρόμο για τη συναυλία, γιατί εκτός της ευθύνης του να ξεκινήσει το "Iron Man", ως ευγενής άνθρωπος θα πρέπει η δική σου φωνή να καλύψει αυτή του παράφωνου διπλανού σου στα λυρικά σημεία του "N.I.B.". Μη τον προγκήξεις χαλώντας του το κέφι. Και οι φάλτσοι έχουν ψυχή. Έτσι κι αλλιώς θα τα «ακούσει» multilingual κάτω από το video που θα σηκώσει στο YouTube.  Τα «Someone make him shut up» και «Cierra la boca» θα πάνε σύννεφο.

4. Θα πονέσω μαμά;
Αν θες να δεις τον Ozzy από πολύ κοντά, ναι, θα πονέσεις. Θα σπρώξεις και θα παστωθείς. Αν δεν επιλέξεις τα ήσυχα πίσω σημεία του συναυλιακού χώρου, προετοιμάσου για ζέστη, πίεση και ιδρώτα. Αν είναι δε και μέρα καύσωνα, θα παρακαλάς τον Ozzy να στρέψει τη μάνικα προς τα σένα. «Έ, ψιτ. Prince of Darkness. Από εδώ βρε!». Προτείνεται γυμναστική, καλή διατροφή και αποφυγή ορθοστασίας τις προηγούμενες μέρες της συναυλίας. Αν το πρώτο «Jump» του madman σε βρει απροετοίμαστο, την πάτησες και σε πάτησαν.

5. Τι θα ακούσω;
Οι Black Sabbath δεν έχουν την φήμη της πειραματικής μπάντας που θα «δοκιμάσει» το κοινό της. Λογικά και παραδοσιακά θα απολαύσουμε greatest hits επιλογές, κυρίως από τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ. Κερασάκι ίσως κάποια ή κάποιες καινούργιες συνθέσεις από το επερχόμενο άλμπουμ. Προτείνεται να μην πέσετε στη λούμπα της αναζήτησης των set lists των προηγούμενων συναυλιών της περιοδείας. Δείξτε χαρακτήρα και απολαύστε το μυστήριο του πράγματος. Σκεφτείτε επίσης ότι την ώρα του live κανένας από την παρέα δε θα σας λατρέψει όταν θα κάνετε τον έξυπνο «προβλέποντας» ποιο θα είναι το επόμενο τραγούδι. Επίσης, δε χρειάζεται να κοροϊδέψετε τον άνθρωπο που είδε Black Sabbath και μπήκε και περιμένει πώς και πώς το "Die Young".  Δεν περνάνε όλοι το χρόνο τους χτυπώντας στο Google search «Black Sabbath Tour 2012».

6. Τι θα δω;
Αν εξαιρέσουμε τον υπερκινητικό Ozzy, οι Iommi και Butler δε φημίζονται για τα ακροβατικά τους πάνω στη σκηνή, ενώ η μπάντα συνήθως δεν επενδύει σε ακριβά οπτικά εφέ και σκηνικά. Στο τσακίρ κέφι και αν του βγει ωραίο το solo, ο Tony θα σκάσει ένα χαμόγελο, ενώ o Geezer με κλειστά μάτια θα κουνάει απλά ρυθμικά το κεφάλι του στο ρυθμό της εκάστοτε μπασογραμμής, χωρίς να κινείται και πολύ. Ο Ozzy θα προσπαθήσει να τον ανεβάσει με αστεία τύπου «κοίτα με, έπαθα λουμπάγκο, αλλά συνεχίζω να μπορώ να χτυπάω παλαμάκια», αλλά μιας και δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά από το κανονικό, δεν προβλέπεται καμία φοβερή αντίδραση. Γενικά τα μάτια μας θα είναι πάνω στον madman και όλες οι υπόλοιπες αισθήσεις θα είναι επικεντρωμένες στην μουσική. Το καλύτερο δηλαδή.

7. Θα βγάλει φωνή ο Ozzy;
Όπως είχα γράψει και για την περσινή solo εμφάνιση του Ozzy στη Μαλακάσα, αν περάσεις την ώρα σου ψάχνοντας για φαλτσάκια κακό του κεφαλιού σου. Η  φωνή του ίσως τσακίσει στα απαιτητικά σημεία κάποιων τραγουδιών ή προς το τέλος της συναυλίας, αλλά αυτό που σου έχει δώσει στο σύνολό του υπερκαλύπτει τις μικρές αυτές αδυναμίες. Ο Ozzy ποτέ δεν κάνει συντήρηση δυνάμεων για τα τελευταία λεπτά του αγώνα. Δίνει τα πάντα μέχρι να σπάσει και αυτό το απρόβλεπτο του αν θα τα καταφέρει έχει τη μαγεία του. Στο κάτω-κάτω μιλάμε για rock 'n' roll και όχι για όπερα. Άλλο Terravibe και άλλο Λυρική. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει αμφιβολία πως επιβεβαιώνουν κάθε φορά την αξία τους, ενώ αξέχαστος έχει μείνει σε όλους ο εκπληκτικός ήχος της συναυλίας του 2005.

8. Να πάρω τη φωτογραφική, την κάμερα και το iPhone;
Δεν έχει νόημα. Η μπάντα θα εμφανιστεί όταν θα έχει πέσει ο ήλιος. Αν δεν έχεις επαγγελματικό φακό και βρίσκεσαι μακριά από τη σκηνή, το φλασάκι σου θα φωτίσει το κουνούπι  στα 5 εκατοστά και τη χερούκλα του μπροστινού, αντί για τον Iommi, και για να πετύχεις μια καλή, μη θολή πόζα θα τραβήξεις καμιά πενηνταριά φωτογραφίες. Για video δεν το συζητώ, αντί να πάθουν αγκύλωση τα χέρια σου μπες την επόμενη στο YouTube να απολαύσεις τα κλιπάκια που τράβηξαν άλλα κορόιδα. Θα υπάρχουν άπειρα (και κορόιδα και κλιπ). Ευχαριστήσου το live και άσε τους άλλους να κάνουν τη δουλειά. Ρίξτους και ένα «Cierra la boca» που λέγαμε παραπάνω.

Αν είσαι κοντά φρόντισε να πάρεις υποβρύχια μηχανή ή αδιάβροχο κινητό. Την ώρα του τρελού χοροπηδήματος και ενώ θα κοιτάς κάτω για να βρεις ισορροπία, μια ριπή νερού του Ozzy μπορεί να σου κοστίσει και 600€. Και όχι, το iPhone δεν είναι αδιάβροχο. Άσε που, σύμφωνα με το Fox News, παίζει στο μέλλον να κλείνει αυτόματα η κάμερα του όταν τραβάς video σε συναυλία. Ίσως να μην προλαβαίνουμε και μέχρι τότε.

Αντώνης Μουστάκας

  • SHARE
  • TWEET