Α Ton Of Love: Τα πάντα για τους Editors

Ό,τι σας ενδιαφέρει για το βρετανικό συγκρότημα

Από τον Γιάννη Βόλκα, 20/02/2018 @ 11:30

Μετά από εκατομμύρια πωλήσεις, υπεραρκετά hits, περιοδείες και headline εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, οι Editors δικαίως θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα των τελευταίων ετών. Το ελληνικό κοινό τους «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγμή και οι δύο πλευρές (συγκρότημα και οπαδοί) παρέμειναν πιστές στη σχέση αυτή που μετρά πλέον δώδεκα χρόνια και συνεχίζει να υφίσταται με ακόμα και σήμερα με την ίδια θέρμη.

Από τη δημιουργία τους, το 2002 μέχρι και σήμερα, οι Editors έχουν μεταλλάξει αρκετά το μουσικό τους ύφος. Αρχικά τους παρομοίαζαν με τους, σχεδόν σύγχρονούς τους, Interpol και τους, δημιουργούς μιας ολόκληρης σκηνής, Joy Division. Σε στιγμές θύμησαν U2, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό λόγω της γιγάντωσης του ονόματός τους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ενώ οι ίδιοι δήλωναν επηρεασμένοι κυρίως από τους R.E.M, τον Springsteen αλλά και τους Mogwai.

Editors

Το 2012, ο κιθαρίστας Chris Urbanowicz χώρισε τους δρόμους του με το υπόλοιπο συγκρότημα αφήνοντας μόνο τον, έτσι και αλλιώς αδιαμφισβήτητο, leader Tom Smith. Τόσο η ξεχωριστή παρουσία του επί σκηνής όσο και οι φωνητικές του ικανότητες (4,75 οκτάβες και νούμερο ένα σε σχετική λίστα στη Βρετανία, αφήνοντας πίσω τους Robert Plant και Freddie Mercury) κατατάσσουν τον Smith ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες frontmen στην παγκόσμια alternative σκηνή.

Στους επόμενους μήνες, θα ξανασχοληθούμε αρκετά με τους Editors αφού σύντομα κυκλοφορεί το νέο, έκτο άλμπουμ τους "Violence" ενώ το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου θα βρεθούν για άλλη μια φορά στην χώρα μας στα πλαίσια του Ejekt Festival. Aυτήν τη φορά θα μοιραστούν την σκηνή με τον τεράστιο Nick Cave αλλά και τους πολλά υποσχόμενους Wolf Alice ενώ αναμένουμε περισσότερες ανακοινώσεις για την ημέρα αυτή. Μέχρι να φτάσουμε στα του «σήμερα» αποφασίσαμε να συγκρεντρώσουμε άρθρα που έχουν γραφτεί στο Rocking.gr όλα αυτά τα χρόνια ώστε να αποκτήσετε μια σφαιρική άποψη για το συγκρότημα ή να σας βοηθήσουμε να θυμηθείτε περασμένες εμπειρίες σας επί του θέματος.

► Marching Orders: Live in Greece

Editors

Από την αφετηρία της καριέρας τους οι Editors ενσωμάτωσαν τη χώρα μας στις περιοδείες τους ενώ σχεδόν πάντα συνόδευαν τις επισκέψεις τους με εξαιρετικές εμφανίσεις. Η αρχή έγινε στο Rockwave Festival του 2006 μαζί με τους Franz Ferdinand και The Dandy Warhols. Αν και δεν παρευρέθηκα στο συγκεκριμένο Festival, τολμώ να υποθέσω ότι το κείμενό μας αδίκησε τους Βρετανούς. Αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές, οι Editors εντυπωσίασαν με την εμφάνισή τους στο Ejekt το 2009, ενώ ο ανταποκριτής του Rocking.gr αναφέρει ότι το κοινό που τους είχε παρακολουθήσει το 2006 αποχώρησε ακόμα πιο ικανοποιημένο.

Το 2010 είχε φτάσει επιτέλους ο καιρός για τις δικές τους εμφανίσεις και οι sold out βραδιές σε Fuzz και Principal απέδειξαν τόσο την ανοδική πορεία των Βρετανών όσο και τη δεδομένη αγάπη του ελληνικού κοινού απέναντί τους. Την επόμενη χρονιά επέστρεψαν στο Rockwave, αυτήν τη φορά ως headliners διατηρώντας το γνωστό υψηλό επίπεδο. Στο Ejekt του '14 εμφανίστηκαν κάτω από τους Kasabian αλλά δεν έδειξαν να ενοχλούνται. Εντυπωσίασαν για άλλη μια φορά και απέδειξαν ότι έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Εξίσου επιτυχημένες με τις προηγούμενες δικές τους βραδιές, αυτές σε Gazi Music Hall και Principal το χειμώνα του 2015 και το κοινό αποχώρησε για άλλη μια φορά ικανοποιημένο. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Έξι μήνες αργότερα και οι Editors βρίσκονται επιτέλους headliners στο Ejekt Festival του 2016 σώζοντας την παρτίδα όπως δήλωσε ο συντάκτης μας.

Πολλές οι εμφανίσεις των Βρετανών στη χώρα μας. Το ελληνικό κοινό συνεχίζει να τους στηρίζει και έτσι ο εκάστοτε διοργανωτής δεν χάνει ευκαιρία να τους ενσωματώσει στο συναυλιακό του πρόγραμμα. Έτσι και αλλιώς οι Editors συνήθως μας επισκέπτονται με νέο υλικό όπως θα συμβεί και στο φετινό Ejekt στις 23 Ιουνίου.

► All Sparks: Editors Discography

Editors

Από το αρχείο των δισκοκριτικών του Rocking.gr το μόνο άλμπουμ των Editors που απουσιάζει είναι το εντυπωσιακό ντεμπούτο τους "The Back Room" και με σκοπό να καλυφθεί το σημαντικό αυτό κενό ο γράφων υπόσχεται ότι θα επιστρέψει με ένα "Flashback" με θέμα τον συγκεκριμένο δίσκο.

Το "An End Has A Start" που ακολούθησε συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία του συγκροτήματος χωρίς να καταφέρει να ξεπεράσει τον προκάτοχό του. Το "In This Light And In This Evening" του 2009 χαρακτηρίστηκε κυρίως από την αλλαγή στη μουσική κατεύθυνση του συγκροτήματος. «Καλύτερα διαφορετικό παρά βυθισμένο στην καταραμένη επανάληψη» έγραψε πολύ σωστά η συντάκτρια του Rocking.gr. Συνδυασμό εμπορικών επιδιώξεων με εξαίρετη ποιότητα έχουμε στο "The Weight Of Love" που ακολούθησε ένω στο τελευταίο, μέχρι στιγμής, άλμπουμ των Βρετανών "In Dream" η μουσική κατεύθυνση είναι ξεκάθαρα ηλεκτρονική και πιο πειραματική από ποτέ.

Στις 9 Μαρτίου οι Editors επιστρέφουν με τον νέο τους δίσκο "Violence" ενώ μέχρι την κυκλοφορία του εσείς μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από αυτό με το πρόσφατο videoclip "Magazine".

► Someone Says: The Interviews

Editors

To 2011 στα παρασκήνια του Terra Vibe, ενώ οι Cake έπαιζαν το "I Will Survive", o Γιάννης Κοτζιάς συνομιλούσε με τους Edward Lay (drums) και Chris Urbanowitcz (guitars, ex-member). Αναφέρθηκαν,μεταξύ άλλων, στην προτίμησή τους στην ηλεκτρονική μουσική, τις εμφανίσεις σε μικρά venues αλλά και την αντιπάθειά τους για το internet.

Μερικά χρόνια αργότερα ο μπασίστας Russell Leetch μας μίλησε για καλές και κακές κριτικές, την Άρσεναλ και την αμφίδρομη σχέση με το ελληνικό κοινό.

Το 2018 θα είναι μια χρονιά που οι Editors θα βρίσκονται και πάλι στην επικαιρότητα και έτσι όλα δείχνουν ότι είναι μια κατάλληλη χρονική περίοδος για να τα ξαναπούμε με τα μέλη της βρετανικής μπάντας.

► Magazine: Editors' Articles

Editors

Αρκετά συχνά διαβάζεται κάτι με θέμα τους Editors στο Rocking.gr. Λογικό αφού οι Βρετανοί μας επισκέπτονται με κάθε ευκαιρία ενώ και εσείς έχετε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στα κείμενα που τους αφορούν.

Με μεγάλη δυσκολία προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε δέκα από τα πολλά αγαπημένα μας τραγούδια τους και να τα ενσωματώσουμε σε ένα άρθρο ενώ τολμήσαμε να τους τοποθετήσουμε σε μια λίστα με συγκροτήματα που στο μέλλον θα θεωρηθούν «κλασικά».

Το 2015 τους συναντούμε στη λίστα μας με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 τα μέλη της μπάντας μας εντυπωσίασαν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο αφού βρέθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων στην Φιλιππιάδα του νομού Πρέβεζας.

► An End Has A Start: Επίλογος

Με αυτόν τον τρόπο τελειώνει η ιστορική αναδρομή όσον αφορά τα κείμενα σχετικά με τους Editors στο Rocking.gr. Η ιστορία του συγκροτήματος όμως σίγουρα δεν τελειώνει εδώ, αφού οι Βρετανοί θα μας απασχολήσουν αρκετά στους επόμενους μήνες. Εμείς θα βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και θα σας μεταφέρουμε τα πάντα για τις επόμενες κινήσεις τους τόσο συναυλιακά όσο και δισκογραφικά.

Editors

  • SHARE
  • TWEET