«10»: Τραγούδια για το τέλος από τους Need

Οι Jon Voyager και Ravaya επιλέγουν δέκα τραγούδια για το τέλος με αφορμή την συναυλιακή επιστροφή τους

19/05/2022 @ 21:37

Το 2014, το "Orvam: A Song For Home" σηματοδότησε την έναρξη μιας δισκογραφικής τριλογίας για τους Need με εντυπωσιακό τρόπο, φτάνοντας στο #5 των καλύτερων άλμπουμ της εν λόγω χρονιάς και κυρίως δίνοντάς τους ένα εισιτήριο για την Ατλάντα και το φημισμένο ProgPower Festival, όπου απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές για την εμφάνισή τους.

Need

Τρία χρόνια αργότερα, το 2017, το "Hegaiamas: A Song For Freedom", το δεύτερο μέρος της τριλογίας, θα αποτελέσει ένα ακόμα μεγάλο βήμα μπροστά για τους Need, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το όνομα της μπάντας στον progressive χώρο, εντός κι εκτός συνόρων. Έφτασαν μια ανάσα από την κορυφή της χρονιάς στο site μας και επιλέχθηκαν από τους Evergrey να τους συντροφεύσουν στις περιοδείες τους, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη.

Need

Η τριλογία ολοκληρώθηκε το 2021, με την κυκλοφορία του "Norchestrion: A Song For The End" να γίνεται δεκτό με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, αποτελώντας για πολλούς την πιο ολοκληρωμένη δουλειά τους ως σήμερα και φυσικά βρίσκοντας για μια ακόμα φορά με ευκολία τη θέση του ανάμεσα στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς.

Need

Με δεδομένη την παύση των ζωντανών εμφανίσεων λόγω της πανδημίας, οι Need επανέρχονται στη σκηνή του Gagarin 205, την Παρασκευή 20/5, όπου και θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τραγούδια από το τελευταίου τους άλμπουμ. Η συναυλία είναι στο πλαίσιο της ελληνικής περιοδείας που πραγματοποιούν υπό τον τίτλο "Songs Before The End".

Need

Με αφορμή τον τίτλο της εν λόγω περιοδείας αλλά και του τίτλου του τελευταίου άλμπουμ, ως ζέσταμα για την Αθηναϊκή εμφάνιση, ζητήσαμε από τον Jon Voyager (φωνή) και από τον Ravaya (κιθάρα) να επιλέξουν και να μας μιλήσουν για δέκα τραγούδια που καταπιάνονται με την ιδέα του τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό το τέλος.

Event: Need live at Gagarin 205 w/Calyces
Tickets: Viva.gr
Photos by Anastacia Papadaki

1
Dream Theater - Space Dye Vest
Dream Theater - Space Dye Vest
Το τέλος μιας σχέσης εδώ ισούται με το τέλος της αθωότητας. Παραμένει το μεγαλύτερο έργο τέχνης που υπάρχει σε άλμπουμ με το όνομα των Dream Theater. Απαράμιλλο. (Ravaya)
2
Pippin's song - Lord Of The Rings OST
Pippin's song - Lord Of The Rings OST
Μια σχεδόν impromptu ελεγεία για το σπίτι, τα άστρα και όλα που πρόκειται να ξεθωριάζουν. Τα δάκρυα τρέχουν αβίαστα κάθε φορά που έρχεται στο νου. Αριστούργημα απλότητας. (Ravaya)
3
Slipknot - XIX
Slipknot - XIX
Η πιο ανθρώπινη στιγμή των Slipknot. Η μπάντα εδώ θρηνεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της που έφυγε. Έχει μια ειλικρίνεια που ακτινοβολεί ατόφια και δεν χρειάζεται πολλά φτιασίδια. (Ravaya)
4
W.A. Mozart - Miserere Allegri
W.A. Mozart - Miserere Allegri
Ο 14χρονος Μότσαρτ ακούει το εν λόγω άσμα του Gregorio Allegri το οποίο το ο πάπας κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το οποίο υπήρχε μονάχα σε τρία αντίγραφα και μάλιστα σε απλοποιημένη μορφή ώστε να μην μπορεί κάποιος να το εκτελέσει χωρίς την άδειά του. Ο Μότσαρτ χωρίς φυσικά να έχει πρόσβαση στην παρτιτούρα το μεταγράφει από μνήμης. Καταφανώς κάτι αλλάζει στη μεταφορά. Δεν ξέρω ούτε για ποιο πράγμα μιλάει ούτε τι λένε οι στίχοι. Απλώς ακούστε το. Απόσταγμα συλλογικής μνήμης. (Ravaya)
5
Yes - South Side Of The Sky
Yes - South Side Of The Sky
Κάτι σαν αναμνήσεις μιας ζωής. Σκληρής, μαλακής, ενδοσκοπικής και εξωστρεφούς ταυτόχρονα. Ό,τι πρέπει πριν το τέλος. (Ravaya)
6
The Doors - The End
The Doors - The End
Αυτόματα μόλις ακούω "The End" σε οποιαδήποτε συνθήκη το μυαλό μου πάει σε αυτό το τραγούδι. Το έχω συνδυάσει αναπόφευκτα με το sountrack του ‘Apocalypse Now' και δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που βίωσα αυτό το συνδυασμό μουσικής και εικόνας ένα καυτό μεσημέρι Ιουλίου πριν από πολλά χρόνια. Υγρασία, πνιγηρή ατμόσφαιρα και η παρανοική ψυχεδέλεια των Doors. (Jon)
7
Savatage - When The Crowds Are Gone
Savatage - When The Crowds Are Gone
"I wasted my time till time wasted me..."
Από τις πιο σπαρακτικές ερμηνείες σε metal δίσκο και ο ορισμός της metal μπαλάντας για μένα. Αν το συνδυάσεις και με την μετέπειτα πορεία της μπάντας αλλά και του ίδιου του Jon Oliva ξαφνικά αποκτάει μια τελείως άλλη, μεταφυσική διάσταση. Μια απεγνωσμένη κραυγή, μια ακόμα νότα, μια τελευταία νύχτα πάνω στη σκηνή. (Jon)
8
The Cure - The Last Day Of Summer
The Cure - The Last Day Of Summer
"The last day of summer never felt so cold"
Πάνε πάνω από 20 χρόνια από τότε που άκουσα αυτό το τραγούδι και πάντα θα μου θυμίζει και θα μου βγάζει αυτό το συναίσθημα απόγνωσης και αδειάσματος μετά το τέλος μια σχέσης. Μάστορες σε αυτό o Robert Smith και οι Cure. (Jon)
9
Dave Mathews - When The World Ends
Dave Mathews - When The World Ends
"You know love will be our wings"
The passion rises up from the ashes when the world ends'
Μια groovy ματιά στο τέλος του κόσμου μέσα από τα μάτια του έρωτα και της συνειδητοποίησης ότι όταν ο κόσμος τελειώνει τίποτα δεν έχει πια σημασία, μόνο να έχουμε ο ένας τον άλλο. (Jon)
10
Frank Sinatra - My Way
Frank Sinatra - My Way
"I've loved, I've laughed and cried, I've had my fill, my share of losing, And now, as tears subside I find it all so amusing"
Μια ποιητική σύνοψη μιας γεμάτης, περιπετειώδους και συναρπαστικής ζωής. Συγκλονιστικό από κάθε άποψη και ερμηνεία ζωής από τον ‘Chairman of the Board', έναν ερμηνευτή ορισμό του larger than life. (Jon)
  • SHARE
  • TWEET