«10»: Βιβλία για το setlist των Iron Maiden

Με τη συναυλία των Iron Maiden να πλησιάζει, συζητάμε για βιβλία και ιστορίες που συνομιλούν με το setlist της περιοδείας, και μοιράζονται ιδέες, θέματα, και εικόνες

Από τον Μάνο Κορνηλάκη - Ορφανουδάκη, 07/07/2022 @ 16:13

Είναι γνωστό ότι οι Iron Maiden ανέκαθεν εμπνέονταν από την παγκόσμια λογοτεχνία για τα τραγούδια τους, προσφέροντάς μας έτσι ορισμένα από τα καλύτερα (και πιο μακροσκελή) έπη τους. Ευθύς εξαρχής από το ομώνυμο ντεμπούτο τους, βρίσκουμε το "Phantom Of The Opera", ένα ίσως από τα καλύτερα κομμάτια τους διαχρονικά, εμπνευσμένο από το αριστούργημα του Γάλλου Γκαστόν Λερού. Έπειτα σε κάθε άλμπουμ θα συναντούμε τουλάχιστον μία αναφορά σε κάποιο συγγραφικό έργο, περισσότερο ή λιγότερο γνωστό, με αποκορύφωμα το "Brave New World", που αποτέλεσε και τον τίτλο του reunion δίσκου που κυκλοφόρησαν στη στροφή του αιώνα, και αναφέρεται στο πλέον κλασικό έργο του Aldous Huxley. Η ενασχόληση με τη λογοτεχνία δεν σταμάτησε ποτέ στα σαράντα και παραπάνω χρόνια της εντυπωσιακής καριέρας τους, με κάθε δίσκο να εμπεριέχει αναφορές σε λογοτεχνία - εκτός ίσως το "No Prayer for the Dying".

Iron Maiden

Επειδή το καλοκαίρι προσφέρεται για διάβασμα, και ήδη έχουν θρονιαστεί οι Iron Maiden στα ακουστικά και στα ηχεία μας σε αναμονή της συναυλίας τους στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 16 Ιουλίου, θα δούμε μερικά έργα που ταιριάζουν θεματικά με το setlist της περιοδείας τους. Πρόκειται για βιβλία που αντικατοπτρίζουν τις ιστορίες και το νόημα των τραγουδιών, ακόμη και αν οι ίδιοι οι Iron Maiden τα αγνοούν, σαν μία παραπάνω εξερεύνηση των θεματικών που καταπιάνονται, πέρα από τις άμεσες επιρροές τους. Εξάλλου, στην τεράστια πισίνα της ανθρώπινης δημιουργίας, τα έργα βρίσκουν τρόπους να αντιστοιχηθούν μεταξύ τους, να επικοινωνήσουν και να στηριχτούν το ένα πάνω στο άλλο, αδιαφορώντας για τις προθέσεις των δημιουργών τους, αναδεικνύοντας έτσι και το πνεύμα μίας εποχής. Ας βουτήξουμε, λοιπόν, μέσα σε αυτήν την πισίνα (καλοκαίρι με κουφόβραση γαρ), και ας δούμε ποια δέκα βιβλία μπορούμε να διαβάσουμε, αναμένοντας την άφιξη των σπουδαίων Iron Maiden στη χώρα μας.

1
Senjutsu / Stratego: Η Τέχνη του Πολέμου
Senjutsu / Stratego: Η Τέχνη του Πολέμου
Το "Senjutsu" και το "Stratego", που θα ανοίξουν την αυλαία, είναι δύο από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια του τελευταίου τους δίσκου. Το ένα με το αργό, τελετουργικό drumming του Nicko McBrain χτίζει σταδιακά την αγωνία της πολιορκίας, ενώ το άλλο είναι ένα από τα καλύτερα rock σφηνάκια που μας κέρασαν οι Iron Maiden τα τελευταία χρόνια. Ο Bruce Dickinson βρήκε τρομερά ενδιαφέρουσα τη λογική του επιτραπέζιου παιχνιδιού Stratego, και τις γαλλικές και γιαπωνέζικες παραλλαγές του. Με την ίδια τη λέξη senjutsu να μεταφράζεται ως τακτικές και στρατηγική, δεν υπάρχει καλύτερο βιβλίο από το αρχαίο κείμενο "Τέχνη του Πολέμου", του κινέζου στρατηγού και φιλοσόφου Sun Tzu. Με διεισδυτική ματιά και οξύνοια για την καταλληλότερη επιλογή στο πεδίο της μάχης ανάλογα με τις υπάρχουσες δυναμικές, η "Tέχνη του Πολέμου" αποτελεί ένα από τα διασημότερα στρατιωτικά κείμενα, αλλά και ένα από τα πιο πολύτιμα φιλοσοφικά κείμενα της Άπω Ανατολής.
2
The Writing On The Wall: Έξοδος
The Writing On The Wall: Έξοδος
Το "The Writing On The Wall" μπορεί να έχει τα δικά του συγγραφικά θεμέλια, όμως συνδιαλέγεται υπέροχα και με την τριλογία επιστημονικής φαντασίας της Julie Bertanga. Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό, όπου η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται και καταπίνει όλη τη γη, οι άνθρωποι αγωνίζονται για την επιβίωση. Μία κοπέλα, η Μάρα Μπελ θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το νησί της προς αναζήτηση ενός κόσμου που να μπορεί να φιλοξενήσει το λαό της. Όμως οι ασφαλείς περιοχές είναι εχθρικές προς τους πρόσφυγες, και τους καταδικάζουν στο θάνατο έξω από τα τείχη των πόλεών τους. Έτσι, τόσο οι στίχοι του Bruce Dickinson, όσο και η νεανική λογοτεχνία της Julie Bertanga, λειτουργούν ως μία προειδοποίηση για τα διάφορα δεινά της εποχής μας: την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική καταστροφή, και ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα (συντελείται και επί ελληνικού εδάφους), την καταδίκη των προσφύγων σε θάνατο, μπροστά σε υπερυψωμένους φράχτες και θαλάσσια σύνορα.
3
Revelations: Σιντάρτα
Revelations: Σιντάρτα
Στο πρώτο κομμάτι που έγραψε ποτέ ο Bruce Dickinson για τους Iron Maiden, το "Revelations", ήθελε να εξετάσει ζητήματα θρησκείας, φιλοσοφίας, και την ομοιότητα μεταξύ δύο αντιμαχόμενων θεωρητικών συστημάτων, του Χριστιανισμού από τη μία, και των μυστικιστικών διδαγμάτων του Alister Crowley από την άλλη. Στο ίδιο πνεύμα της υπέρβασης των αντιθέτων, ο Hermann Hesse έγραψε ένα βιβλίο εμπνευσμένος από την ινδουιστική και βουδιστική φιλοσοφία. Στο βιβλίο, ο νεαρός πρωταγωνιστής Σιντάρτα αναζητά το μονοπάτι της πνευματικής διαφώτισης και ευελπιστεί να φτάσει στη πλήρη κατανόηση της πραγματικότητας. Το δίδαγμα του Hermann Hesse ήταν η υπέρβαση του διπόλου μεταξύ απόλυτης γνώσης και απόλυτης αίσθησης, και με διαλεκτικό τρόπο επιθυμούσε να δείξει ότι χρειάζονται εξίσου για την απόκτηση της σοφίας.
4
Blood Brothers: Άμλετ
Blood Brothers: Άμλετ
To "Blood Brothers" αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του "Brave New World", και γράφτηκε ως φόρος τιμής του Steve Harris προς τον εκλιπόντα πατέρα του. Πέραν όμως από τη σχέση πατέρα και γιου, οι στίχοι του Steve Harris διαπραγματεύονται το υπαρξιακό άγχος μπροστά στο θάνατο, αλλά και τη φρίκη του κόσμου γύρω μας. Just for a second a glimpse of my father I see / and in a movement he beckons to me γράφει ο Steve Harris, και μας φέρνει στο μυαλό το όραμα που έχει ο Άμλετ, με το φάντασμα του νεκρού πατέρα του να ζητάει εκδίκηση για τη δολοφονία του. Σε ένα από τα διασημότερα έργα του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα, θα διαβάσουμε και το πιο ουσιαστικό φιλοσοφικό ερώτημα: Να ζει κανείς ή να μη ζει, ιδού η απορία. Τέσσερις αιώνες μετά, ένας μακρυμάλλης συμπατριώτης του Shakespeare θα αναρωτηθεί με τη σειρά του Will we ever know what the answer to life really is?/ Can you really tell me what life is?
5
Flight Of Icarus: Ακολουθώντας τις σοφές οδηγίες του πατέρα...
Flight Of Icarus: Ακολουθώντας τις σοφές οδηγίες του πατέρα.
Ο μύθος του Ικάρου, που παράκουσε τις εντολές του πατέρα του και πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο, έγινε στα χέρια των Βρετανών ένας ύμνος για τη νεανική αντίδραση. Ο Michael Ende, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, στο καλειδοσκοπικό του βιβλίο "Ο Καθρέφτης μες στον Καθρέφτη", περιλαμβάνει τη σύντομη ιστορία ενός νεαρού εκπαιδευόμενου που πρέπει να περάσει μία δοκιμασία προκειμένου να πετάξει πέρα από τα τείχη του λαβυρίνθου όπου κατοικεί. Η ομοιότητα του τραγουδιού με την ολιγοσέλιδη ιστορία του Ende είναι τόσο εξωφρενική, που δεν βλέπουμε μόνο να μοιράζονται κοινές εικόνες – αντλημένες εξάλλου από τον μινωικό μύθο - αλλά και το ίδιο μήνυμα επαναστατικότητας ως αντιστροφή του πρωταρχικού νοήματος υπακοής.
6
Fear Of The Dark: Το Αυτό
Fear Of The Dark: Το Αυτό
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ατόμων, αυτά που φοβούνται το σκοτάδι, και αυτά που λένε ψέματα. Ο Steve Harris, πάντως, στο εμβληματικό "Fear of the Dark" δεν ψεύδεται. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Βρετανών, και αποτελεί μία ωδή στον υπερφυσικό και αρχέγονο τρόμο που αισθανόμαστε όταν πέφτει η νύχτα, και οι σκιές μεγαλώνουν. Αν υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό ισοδύναμο για το "Fear Of The Dark", μάλλον θα ήταν το αριστούργημα του Stephen King "Το Αυτό", που αφηγείται τη μάχη μίας παρέας παιδιών απέναντι σε μία μυστηριώδη οντότητα με τη μορφή κλόουν που υποστασιοποιεί τους μεγαλύτερους φόβους τους. Είναι αυτό το ακατανόητο που κρύβεται στα σκοτάδια, κάτω από τους υπονόμους, και πίσω από τα δέντρα ενός πάρκου. Είναι αυτό που μας στοιχειώνει από παιδιά μέχρι την ενήλικη ζωή μας. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Harris, «Λένε πως όλοι έχουν ένα κρυφό φόβο για κάτι, απλά δεν ξέρουν πάντα τι είναι αυτό.»
7
Hallowed Be Thy Name: Ο Ξένος
Hallowed Be Thy Name: Ο Ξένος
Το "Hallowed Be Thy Name" θεωρείται από πολλούς το καλύτερο τραγούδι που συνέθεσαν ποτέ οι Iron Maiden, και ίσως όχι άδικα. Οι τελευταίες σκέψεις ενός μελλοθάνατου κρατούμενου που παλεύει με την πίστη του, και οδεύει προς την αγχόνη απορρίπτοντας την ύπαρξη του Θεού, έχοντας αποκτήσει μία υπερβατική γνώση για τη ζωή και το θάνατο. Θα μπορούσε να είναι ένα τραγούδι γραμμένο για τις τελευταίες μέρες του Μερσώ, του ήρωα του Albert Camus από το βιβλίο του "O Ξένος". Στο διάσημο έργο του Γάλλου νομπελίστα συγγραφέα και φιλοσόφου, ο Μερσώ καταδικάζεται σε θάνατο, και μέσα από τη φυλακή έρχεται αντιμέτωπος με την αδιαφορία του σύμπαντος απέναντι στον άνθρωπο, την ανυπαρξία βαθύτερου νοήματος, και την απατηλή σαγήνη της θρησκείας.
8
Number Of The Beast: Τα Βιβλία του Αίματος
Number Of The Beast: Τα Βιβλία του Αίματος
Οι Iron Maiden εδραιώθηκαν ως ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα της metal με το τρίτο άλμπουμ τους, το "Number Of The Beast". Μπορεί να μην υπήρξαν ποτέ σατανιστές, όμως είναι υπεύθυνοι για τη διάδοση του αριθμού του θηρίου σε κάθε γωνιά της Γης. Στην ομώνυμη σύνθεση, ορόσημο της metal ιστορίας, μαθαίνουμε για μία δαιμονική παρουσία που στοιχειώνει τον πρωταγωνιστή, που δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ αλήθειας και πραγματικότητας. Αν ψάξουμε, δύσκολα θα βρούμε βιβλία πιο σατανιάρικα και δαιμονικά από τη σειρά του μετρ του τρόμου Clive Barker, με τα οποία κι εκείνος αναγνωρίστηκε πολύ σύντομα ως η πιο ενδιαφέρουσα φωνή στη λογοτεχνία τρόμου. Με ιστορίες αλλοπρόσαλλες, ατμοσφαιρικές, γελοίες, αλλά και καταφανώς ανατρεπτικές, τα "Βιβλία του Αίματος" αιχμαλωτίζουν την ίδια αίσθηση με το "Number Of The Beast" και μας παρασύρουν στα εφιαλτικά τους σενάρια, όπου η πόρτα προς την Κόλαση έχει ανοίξει, κι ένα σωρό βελζεβούληδες έχουν ανέβει στην επιφάνεια.
9
The Trooper: Τα Διηγήματα της Σεβαστούπολης
The Trooper: Τα Διηγήματα της Σεβαστούπολης
To 1983, όταν κυκλοφόρησε το "The Trooper", ένα τραγούδι που εξιστορεί τη Μάχη της Μπαλακλάβα το 1854 στον Πόλεμο της Κριμαίας, ο Steve Harris ήταν είκοσι επτά χρονών. Στην ίδια ηλικία και κατά τη διάρκεια του ίδιου πολέμου, ο Leon Tolstoy, ως αξιωματικός πυροβολικού, υπερασπιζόταν τη Σεβαστούπολη από τους διάφορους troopers της Αγγλίας. Τα τρία διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο γράφτηκαν κατά την εντεκάμηνη πολιορκία, και αποτέλεσαν τη βάση για το μετέπειτα magnum opus του, "Πόλεμος και Ειρήνη". Μεταξύ του θρυλικού NWOBHM δυναμίτη των Iron Maiden και των απομνημονευμάτων του Ρώσου λογοτέχνη, διαβιεί ένα πάντα επίκαιρο αντιπολεμικό μήνυμα, που καταδεικνύει τη ματαιότητα και την απανθρωπιά του πολέμου.
10
Run To The Hills: Η Κατάκτηση της Αμερικής
Run To The Hills: Η Κατάκτηση της Αμερικής
Όποιο κι αν ήταν το όραμα του Κολόμβου όταν πάτησε στις ακτές της Αμερικής το 1492, είναι μάλλον αμφίβολο ότι περιλάμβανε μία από τις διασημότερες συνθέσεις ενός συγκροτήματος από το East London περίπου πεντακόσια χρόνια αργότερα. Τo "Run To The Hills" κάνει μία ανασκόπηση πέντε αιώνων αποικιοκρατίας, με τον Dickinson να τραγουδάει τόσο από την πλευρά των γηγενών, όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Στη δεύτερη περίπτωση, βλέπουμε να δικαιολογείται η σφαγή και η γενοκτονία στη βάση της ανάξιας ζωής των γηγενών. Αυτή η κατασκευή των λαών της Αμερικής ως ενός υποδεέστερου Άλλου που δικαίως εξολοθρεύουν οι Ευρωπαίοι περιγράφεται στο βιβλίο του θεωρητικού Todorov Tzvetan, "Η Κατάκτηση της Αμερικής", που επιχειρεί να κατανοήσει την εικόνα που έχει η Δύση για τον εαυτό της μέσα από τέτοιες επαφές με άλλους λαούς και πληθυσμούς. Για τους λάτρεις των συμπτώσεων, τόσο το βιβλίο, όσο και το "Run to the Hills" κυκλοφόρησαν το 1982, ακριβώς 490 χρόνια από την αποβίβαση του Κολόμβου και του πληρώματός του στις Μπαχάμες.

Iron Maiden Buyer’s Guide

  • SHARE
  • TWEET