«10»: Αξέχαστες στιγμές από τη μουσική πορεία του Μάνου Κ.

Οι The Man & His Failures εμφανίζονται στο Death Disco με το παριζιάνικο duo των Minuit Machine

01/12/2022 @ 23:17

Οι The Man & His Failures είναι ένα από τα σχήματα που έχουν απασχολήσει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια όσους ασχολούνται με το ευρύτερο dark wave μουσικό στερέωμα και όχι αδίκως. Με ποιοτικές κυκλοφορίες και eclectic συναυλιακές επιλογές, το σχήμα που ξεκίνησε ως προσωπικό project του Μάνου Κ. (Mani Deum, Asulum Promises) καταφέρνει να ξεχωρίζει εμφατικά στον σωρό των DIY εγχειρημάτων κι έτσι η ανυπομονησία για την εμφάνισή τους στο πλευρό του Παριζιάνικου duo των Minuit Machine το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Death Disco, εντείνεται μέρα με την ημέρα. Με αυτήν την αφορμή, φιλοξενούμε τον mainman του σχήματος σε αυτό το άκρως ενδιαφέρον 10άρι, στο οποίο ανακαλεί 10 κορυφαίες στιγμές από τη μουσική του πορεία, φέρνοντας νοσταλγία σε όσους την έχουμε παρακολουθήσει και δημιουργώντας ένα όμορφο ανάγνωσμα σε όσους επίκειται να παρακολουθήσουν το συγκρότημα ζωντανά το προσεχές Σάββατο στην Αθήνα.

The Man And His Failures

1
2006: Η αρχή των Mani Deum
 
Το 2006 ήταν η χρονιά που μαζί με τον Περικλή Αγιανόζογλου ξεκινήσαμε ως ντουέτο να γράφουμε μουσική και τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς κυκλοφορήσαμε το πρώτο αυτοσχέδιο CD-R μας ως Mani Deum, μην έχοντας ιδέα τι κάνουμε, τι μας περιμένει ή που θα πάει αυτό το πράγμα. Τα θυμάμαι έντονα εκείνα τα Χριστούγεννα, η ανάγκη μας να εκφραστούμε ήταν τέτοια, που ακόμα και σε μπαρ, βγάζαμε notebook και στυλό και γράφαμε στίχους. Μοιράσαμε αυτο το CD χέρι με χέρι και το αποστείλαμε σε DJs, παραγωγούς και local ραδιόφωνα σε Αθήνα και Κέρκυρα (που ηταν οι βάσεις μας) και μέσω της σελίδας μας στο MySpace, αρχίσαμε να λαμβάνουμε το πρωτο feedback για τη μουσική μας.
2
2007 - 2008: Οι πρώτες συναυλίες των Mani Deum
 
Με την προσθήκη τσέλο, πιανου, κρουστων και διάφορων κατα κύριο λόγο ηλεκτροακουστικών οργανων, ολοκληρώνεται η πρώτη σύνθεση της μπάντας και ξεκινάμε τις ζωντανές εμφανίσεις. Μικρά συναυλιακά venues όπως το After Dark στη Διδότου στα Εξάρχεια, φιλοξενούν εκείνη την εποχή εμάς και διάφορα άλλα σχήματα του ευρύτερου εναλλακτικού αγγλόφωνου ήχου. Θυμάμαι έντονα τη συναυλία με Paul Roland στο DaDa στου Ψυρρή, που ήταν και στέκι της μπάντας.
3
2009: Η κυκλοφορία του "Five Infected Blessings" και η συναυλία στο Κύτταρο
 
Κομβική χρονιά για τους Mani Deum, αφού η γνωριμία και η φιλία με τον Δημήτρη Παυλίδη (απο τους Selofan, ο άνθρωπος πισω απο το Synthesizer.gr και ιδρυτικό μελος της Fabrika records) μας οδηγεί στην πρώτη μας κυκλοφορία σε ανεξάρτητο label (είχε την Dead Scarlet records τότε ο ίδιος) και στην πρώτη παγκόσμια διανομή της. Το "Five Infected Blessings" ήταν ουσιαστικά η πρώτη μας "επαγγελματική" κυκλοφορία, ηχογραφημένη σε στούντιο και όχι σπίτια μας. Βγήκε σε ενα όμορφο digipak CD και παρουσιάστηκε ζωντανά στο Κύτταρο, όπου ανοίξαμε για τους Spiritual Front απο την Ιταλία, με τους οποίους διατηρούσαμε καλες σχεσεις μεσω MySpace, ενώ στη συναυλία έπαιξαν και οι Rome και Glimmer Void. Να σημειωθεί πως και το συγκεκριμένο λαϊβ ήταν παραγωγή του Δημήτρη Παυλίδη, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που μας στήριξε και μας βοήθησε πολύ σε αυτά τα πρώτα βήματα.
4
2010: Συναυλίες και ηχογράφηση του "Music For Your Local Church... Or Your Local Brothel"
 
H χρονιά βρίσκει την μπάντα σε καλύτερο στούντιο, με καλύτερα μέσα, να ηχογραφεί το πρώτο full length album, αυτήν τη φορά με τον Πάνο Τσεκούρα ο οποίος ήταν και βασικό μέλος της μπάντας, πίσω απο την κονσόλα και τη μίξη. Αυτή η εποχή είχε μια έντονη ανησυχία για το που θα πάει ο ήχος μας και πως θα παρουσιαστεί. Συναυλίες εκεινη την εποχή με My Brightest Diamond και And Also The Trees, μας έδιναν γνώση και εμπειρία, που μετέπειτα χρησιμοποιήσαμε.
5
2011: Κυκλοφορία του "Music For Your Local Church...Or Your Local Brothel" και παρουσίαση δίσκου στη Λειψία της Γερμανίας, στο Wave Gotik Treffen
 
Το οτι θα συνεχίζαμε με την Dead Scarlet records του Δημήτρη Παυλίδη και σε αυτό το άλμπουμ, ήταν το δεδομένο. Η έκπληξη ήταν πως η παρουσίαση αυτού του δίσκου, τελικά έμελλε να γίνει στη Λειψία της Γερμανίας και στο Wave Gotik Treffen festival, το μεγαλύτερο ίσως φεστιβάλ της dark wave κοινότητας. Σίγουρα απο τις πιο σημαντικές συναυλιακές στιγμές της μπάντας, μιας που μάθαμε πολλά από αυτήν την εμπειρία.
6
2014: "When Beauty Ends" και crowdfunding
 
Tο 2012 και το 2013 ενώ παίζαμε αρκετές συναυλίες, είχε έρθει η ώρα και για τον επόμενο δίσκο που αποφασίσαμε να τον κυκλοφορήσουμε μόνοι μας, προκειμένου να παιδευτούμε και σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό ωστόσο δεν μπορούσε να γινει με δικά μας μέσα, έτσι κάναμε μια καμπάνια crowdfunding και ουσιαστικά τον δίσκο τον χρηματοδότησε το κοινό που ήθελε να τον αποκτήσει. Η καμπάνια για το "When Beauty Ends" μετα απο πολύ αγωνία, τελικά στέφθηκε με επιτυχία και τον Δεκέμβρη του 2014 το παρουσιάσαμε ζωντανά.
7
2016: Η συναυλία για τα 10 χρόνια των Mani Deum και η παύση
 
Το 2015 μας βρίσκει και πάλι πολύ ενεργούς συναυλιακά με εμφανίσεις σε Αθήνα και διάφορες πόλεις στην Ελλάδα, μερικές από τις οποίες έχουν μείνει έντονα χαραγμένες στο μυαλό μου. The Sisters Of Mercy, Psychic TV, Vapors Of Morphine, Closer, είναι μόνο μερικές απο τις έντονες βραδιές που θα θυμάμαι. Ωστόσο, έχοντας τη γνώση οτι απο το 2017 δεν θα μπορούμε για διάφορους λογος να συνεχίσουμε, η επετειακή συναυλία τον Δεκέμβρη (μας κυνηγάει αυτος ο μήνας) στο An Club για τα 10 χρόνια της μπάντας, μαζί με πολλούς guests και καλούς φίλους on stage, νομίζω είναι απο τα πιο έντονα πράγματα που έχω ζήσει ever. Αν μου ζητούσες να σου πω στα γρήγορα 1 στιγμή απο την πορεία των Mani Deum, μάλλον θα σου έλεγα αυτη, που ήταν και η πιο φορτισμένη.
8
2018: The Man & His Failures
 
Έχοντας περάσει μετα απο τόσα έντονα μουσικά χρόνια, ένα 2017 άπραγος και με την προτροπή και βοήθεια καλών φίλων, αποφασίζω το 2018 να βάλω μπροστά, αρχικά ως σόλο πρότζεκτ, το The Man & His Failures. Το πρώτο EP με τίτλο "Persona Non Grata" κυκλοφορεί τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και με τον Κωνσταντίνο Κύρτση αρχικα και τον Δημήτρη Βλασόπουλο, ξεκινάμε τις πρώτες εμφανίσεις για την παρουσίαση του νέου σχήματος που είχε μια πιο ηλεκτρονική προσέγγιση από ό,τι είχα κάνει στο παρελθόν.
9
2019 - 2020: Συναυλίες και MMXX EP
 
Με την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Κύρτση , κιθάρες αναλαμβάνει ο Μέμος Πιλαφτσής και τα synths ο Αλέκος Σώρρος. Κάπως έτσι φτάνει η ώρα για τη δεύτερη κυκλοφορία που είναι το "MMXX EP". Ενώ οι συναυλίες τρέχουν, ακολουθεί το παράδοξο της καραντίνας και κόβονται όλα στη μέση. Αρχίζει μια άλλη προσέγγιση στη μουσική, μέσα στο κεφάλι μου. 
10
2021 - 2022: Καραντίνες, Asylum Promises και ηχογραφήσεις για το "Survival Kit"
 
Το 2021 κυκλοφορούμε με τους The Man & His Failures ενα split 7" με τους καλούς μας φιλους Incirrina. Μέσα στις καραντίνες αρχίζει να μου μπαίνει για τα καλά το μικρόβιο με τα synths και τη lo fi αισθητική. Ωστοσο ήταν κατι που δεν κολλούσε στο πνεύμα των TM&HF κι έτσι αποφασίζω να βάλω μπροστά το Asylum Promises ως σολο προτζεκτ, με διάθεση να γράψω και να ηχογραφήσω χωρις software αλλα με tape loops, drum machines, πετάλια, toy keyboards απο τα 80'ς και γενικά με μια diy φιλοσοφία και αισθητική. Έτσι κυκλοφορεί το "Piraeus / Athens / Nihil" που ειναι το πρώτο full length Asylum Promises album με τα “Winter Solstice Plague I” και “Winter Solstice Plague IΙ” να ακολουθούν. Παράλληλα οι TM&HF, ως τριάδα πια και με όλο το βάρος στα synths και το μπάσο, ηχογραφούν το επόμενο άλμπουμ "Survival Kit" που αναμένεται να κυκλοφορήσει μεσα στο 2023. Μέσα στο 2022, κυκλοφόρησαν και δυο αυτόνομα singles - συνεργασίες με εμενα ως Asylum Promises να κάνω τη μουσική και guest στο ένα single την Esterina και στο άλλο τη Sci Fi River, καλές μου φίλες αμφότερες.

Οι The Man & His Failures εμφανίζονται ζωντανά το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Death Disco, μαζί με το Παριζιάνικο minimal, vocal-based techno duo των Minuit Machine και με τους Strawberry Pills. Εισιτήρια προπωλούνται μέσω του viva.gr και του δικτύου καταστημάτων του.

The Man And His Failures Death Disco

  • SHARE
  • TWEET