«10»: Αγαπημένα άλμπουμ των Guppy Fish

Οι Αθηναίοι prog rockers αποκαλύπτουν τις προτιμήσεις τους

Από τον Σπύρο Κούκα, 11/11/2020 @ 12:07

Η συζήτηση σχετικά με τις επιρροές του καθενός μουσικού είναι πάντοτε ιδιαίτερα διαφωτιστική ως προς την προέλευση των εμπνεύσεων που συντέλεσαν στη δημιουργία του έργου του και, σίγουρα, άκρως ενδιαφέρουσα σε όποιο επίπεδο κι αν την εξετάσεις. Έτσι, με αφορμή το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ τους, ρωτήσαμε τους Guppy Fish σχετικά με τα δέκα εκείνα άλμπουμ που οι ίδιοι ξεχωρίζουν ως τα πλέον αγαπημένα τους - τουλάχιστον για τη στιγμή που μιλάμε. Ο Βαγγέλης Καρδαμίτσης (τύμπανα) και ο Κώστας Κόκκαλος (κιθάρα) μας δίνουν τις απαντήσεις...

1
Tool - "Lateralus"
Tool - Lateralus
Πώς ένας δίσκος καταφέρνει να σου δίνει κάτι καινούριο κάθε φορά που τον ακούς; Ίσως και ο στόχος κάθε μουσικού! Το "Lateralus" είναι ένας από αυτούς τους δίσκους και φυσικά επηρέασε βαθιά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη σύνθεση, την παραγωγή και τις δυναμικές στη μουσική μας. Το performance των Tool εδώ, σε όλο αυτό το πολυεπίπεδο έργο, είναι κάτι το αξεπέραστο. Για μας αποτελεί τον πήχη της progressive δημιουργίας και της εμπειρίας που είναι το άκουσμα του από την αρχή ως το τέλος. (Βαγγέλης)​
2
Porcupine Tree - "In Absentia"
Porcupine Tree - In Absentia
Οπαδός της μπάντας απο εποχής "Signify", είχαν αλλάξει και τον καταπληκτικό Chris Maitland εκείνη την περίοδο και δεν το βλεπα να᾽ρχεται! Πέρα από τον τεράστιο Gavin Harrison το άλμπουμ σηματοδοτεί ένα νέο ήχο όχι μόνο της μπάντας αλλά και ολόκληρου του Prog στερεώματος της εποχής. Αριστούργημα. (Κώστας)
3
Fates Warning - "A Pleasant Shade Of Gray"
Fates Warning - A Pleasant Shade Of Gray
Μεγάλωσα με τους Fates της '90s era. Το άλμπουμ το θεωρώ ακόμη και σήμερα αξεπέραστο. Δυσκολοχώνευτο για τους πολλούς ειδικά εκείνης της εποχής, αναγνωρίστηκε μετά από πολύ καιρό. Ίσως η καλύτερη δουλειά του Jim Matheos ever συνθετικά και στιχουργικά. (Κώστας)
4
Riverside - "Anno Domini High Definition"
Riverside - Anno Domini High Definition
Αγαπώ τον Mariusz Duda σε ό,τι και να κάνει. Αν και EP το άλμπουμ μέσα σε πέντε συνθέσεις τα έχει όλα. Είναι aggressive, είναι μελωδικό, είναι πολύπλοκο και ταυτόχρονα πιασάρικο, μέχρι και blastbeat εχει στο τέλος του "Hybrid Times" πριν το τριπαριστὀ φινάλε του δίσκου! Η μελωδία της κιθάρας του αδικοχαμένου Piotr στο "Left Out" σε στοιχειώνει για πάντα. (Κώστας)​
5
King Crimson - "In The Court Of The Crimson King"
King Crimson - In The Court Of The Crimson King
Ήδη αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο τολμηρά άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν ποτέ, δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τις top 10 επιρροές μας. Τα mellotrons, η σκοτεινή ατμόσφαιρα, τα rock ξεσπάσματα, οι jazz ενορχηστρώσεις αλλά και οι πιο «μαλακές» μπαλάντες είναι ηχοχρώματα και ατμόσφαιρες που προσπαθούμε συνειδητά να εντάξουμε στη μουσική μας. To "Ιn The Court…" είναι ο λόγος. (Βαγγέλης)
6
Kansas - "Leftoverture"
Kansas - Leftoverture
Το "Leftoverture" το άκουγα από μικρό παιδί μιας και υπήρχε στη δισκοθήκη της οικογένειας αλλά το εκτίμησα πολύ αργότερα. Τι να πεις γι' αυτό το άλμπουμ; Πέρα από το ευρύτερα γνωστό "Carry On Wayward Son", κομμάτια ιερά τέρατα του Prog σαν το "Miracles Out Of Nowhere", "Magnum Opus" έχουν επηρεάσει γενιές και γενιές μουσικών. Αξεπέραστο. (Κώστας)
7
Dream Theater - "Metropolis Part 2 - Scenes From A Memory"
Dream Theater - Metropolis Part 2 - Scenes From A Memory
Οι Theater των '90s ήταν πρωτοπόροι σε ό,τι έκαναν με δίσκους που είναι πλέον όλοι κλασικοί. Το hype ήταν ήδη μεγάλο μετά τα δύο Liquid Tension Experiment και την πρόσληψη του Rudess στο γκρουπ. Το άλμπουμ άγγιξε ένα ευρύτερο του prog κοινού και αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία του. Ακόμη θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει το άλμπουμ και να διαβάζω τους στίχους κάνοντας εικόνες το concept στο μυαλό μου. Ένα από τα καλύτερα progressive concept άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ποτέ. (Κώστας)
8
Pink Floyd - "The Dark Side Of The Moon"
Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon
Τι να πει κανείς για αυτό το album που δεν έχει ήδη ειπωθεί. Δε νομίζω να υπάρχει μουσικός ή μπάντα κοντά στο prog rock ή στο rock γενικότερα που να μην το αναφέρει ως επιρροή. Μιλάμε για ένα δίσκο ορόσημο στην μουσική, που κατάφερε να σπάσει όλα τα στεγανά και τις ταμπέλες επηρεάζοντας ολόκληρες γενιές.
 
"...and after all we're only ordinary men…". Ναι, καλά... (Βαγγέλης) 
9
Led Zeppelin - "IV"
Led Zeppelin - IV
Αφού πιάσαμε τα μεγαθήρια, ας μιλήσουμε και για τα θεμέλια της επανάστασης στον rock ήχο. Από το εξώφυλλο, στους στίχους, ώς και την τελευταία νότα, έχουμε να κάνουμε με ένα μουσικο, ρυθμικό και συνθετικό αριστούργημα. Η επιτομή των "rock" δυναμικών αλλά και της ποικιλίας σε έναν ξεκάθαρα larger than life δίσκο που 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να ακούγεται σαν να βγήκε χθες. (Βαγγέλης)
10
Opeth - "Heritage"
Opeth - Heritage
Η επιρροή των Opeth στη μουσική μας είναι αρκετά ευδιάκριτη, όντας ένα αγαπημένο συγκρότημα και από τους τέσσερις μας, από την πρώτη εποχή του πιο «σκληρού» και «σκοτεινού» ήχου. To τολμηρό εγχείρημα του "Heritage", όμως, ήρθε να ταράξει τα νερά! Τον ξεχωρίζουμε σαν δίσκο, από μια καθόλα εντυπωσιακή δισκογραφική πορεία, γιατί κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του στα '10s με έναν '70s prog rock οργανικό ήχο. Η συνεργασία στη μίξη με τον mastermind Steven Wilson, απογείωσε τις ήδη next-level συνθέσεις, ταλανίζοντας τα αυτιά μας για τα προηγούμενα δέκα χρόνια. (Βαγγέλης)
  • SHARE
  • TWEET