«10»: Λόγοι να λατρέψεις την Julie Christmas

Μία τραγουδίστρια μοναδική και ασύλληπτα ξεχωριστή

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 02/11/2016 @ 12:01

Ιδού μερικά σημεία που πρέπει να γνωρίζεις για να αγαπήσεις, να εκτιμήσεις και να μάθεις καλύτερα μια υπέροχη φωνή. Λίγα λέω. Δεν είναι μια φωνή. Είναι κοντά δέκα διαφορετικές. Έχει χρώμα, βάθος και ένα εύρος που το ζηλεύουν τεράστιοι ερμηνευτές. Είναι για πολλούς η καλύτερη γυναικεία φωνή στο σύγχρονο και συνάμα σκληρό metal, είναι ό,τι πιο προοδευτικό και εκρηκτικό μπορείς να ακούσεις. Είναι μια και μοναδική.

Julie Christmas

Η Julie, μας επισκέπτεται μαζί με τους Cult Of Luna για την παρουσίαση του νέου τους δίσκου την Κυριακή 6/11/16. Ορίστε λοιπόν η πιο καλή αφορμή για όλους μας να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να θυμηθούμε ή να εξερευνήσουμε ό,τι μας έχει δώσει, έχει επιδείξει και μας έχει χαρίσει αυτή η υπέροχη ερμηνεύτρια.

1
Julie Christmas
Ξεκινάω από την ηλικία της. Ναι, είναι αισίως σαράντα χρονών και δεν τη νοιάζει καθόλου. Ο τρόπος που ουρλιάζει θα σε πείσει ότι είναι είκοσι χρόνια νεότερη. Η εμφάνιση της ακόμα γοητευτική και το βλέμμα της καθηλωτικό. Η ηλικία δεν τη σταματά. Ο χρόνος δεν την αγγίζει. Ίσα ίσα, μερικές φορές η ωριμότητα φαίνεται και στη δουλειά της. Αξιαγάπητη, όμορφη και άκρως συμπαθητική στον τρόπο της, τη δουλειά της ακόμα και τη σκηνική της παρουσία.
2
Julie Christmas
Μπάντα έκπληξη. Όσοι ακούτε συγκροτήματα όπως οι Neurosis, οι Isis, οι Pelican και οι Minsk κοπιάστε. Εδώ θα βρείτε μια εξαιρετική τραγουδίστρια περιτριγυρισμένη από ένα φοβερό και προοδευτικό metal. Ακόμα και τώρα θα ήθελα να βγάλουν έναν δίσκο και να γονατίσουν λοιπούς φλώρους του είδους. Ο Josh Graham, με τους Tony Maimone, Joel Hamilton και Joe Tomino ήξεραν τι παίζει από πολύ παλιά. Ο μοναδικός ολοκληρωμένος δίσκος τους βγήκε το 2006. Το "A Day Of Nights" είναι ενα αριστουργηματικό ατμοσφαιρικό sludge metal. Ψάξτε κι ένα split με τους Jesu.
3
Julie Christmas
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Μια από τις καλύτερες μπάντες του σύγχρονου, προοδευτικά ακραίου και ατμοσφαιρικά λασπωμένου και βραχνού metal. Αν δεν είχαν την Julie δεν ξέρω αν θα τα έλεγα αυτά. Εντάξει, δεν είναι ο Μίδας, αλλά όπως και να το κάνουμε κάνει τη διάφορα. Επισκιάζει τα πάντα. Είναι τεράστια. Είναι φωνάρα και εκεί πρωτοέδειξε το είναι της, το εύρος της και τις άπειρες δυνατότητες της. Σε μερικά κομμάτια είναι εντυπωσιακή. Προτιμήστε να ακούσετε πρώτα το "The Ruiner" του 2008, αλλά μην υποτιμήσετε με τίποτα τα "Trophy" και "Coward" που προϋπήρξαν.
4
Julie Christmas
Δεν ξέρω αν είναι κακιά σύζυγος, αλλά ο πρώτος προσωπικός της δίσκος την έφερε πάλι πίσω σε όσους πιστούς την είχαν χάσει. Η Julie Christmas μαζί με τους Brendan Tobin στην κιθάρα, Eric Cooper στο μπάσο και Matthew Egan στα τύμπανα έγραψαν έναν δίσκο κελεπούρι. Ένα τεφαρίκι και μια ωδή στις φωνητικές της ικανότητες. Όλα τριγυρίζουν αυτήν τη φωνή. Συγγνώμη, εννοώ αυτές τις φωνές. Ακούς τραγούδια που δεν αντιλαμβάνεσαι ότι τραγουδάει αυτή, γιατί ακόμα και τώρα σε κερνάει ένα διαφορετικό ύφος, μια κρυμμένη της πτυχή, μια χροιά που σε ξαφνιάζει.
5
Julie Christmas
Το πέρασμα της από την μπάντα του John LaMacchia με τον Jeff Caxide στις κιθάρες, είχε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Ειλικρινά αν δεν ήταν η δική της φωνή εκεί, μπορεί να μην είχε ακουστεί τίποτα δικό τους πέρα από φίλους και γνωστούς του John. Δεν ξέρω γιατί, δεν βρίσκω μεγάλα κομμάτια σε αυτούς, αλλά μερικά σημεία που γρυλίζει και ουρλιάζει η Christmas ειλικρινά καθηλώνουν. Ήταν μαζί τους στο πρώτο τους EP και στο περσινό "Parallels". Στη φετινή κυκλοφορία, δεν μυρίστηκα την Julie, οπότε δεν πλησίασα καν. 
6
Julie Christmas
Το νέο είχε σκάσει σαν κεραυνός. Οι απανταχού λάτρεις του ατμοσφαιρικού sludge, έχοντας σε απίστευτη εκτίμηση τους Σουηδούς, αφηνίασαν στο άκουσμα της συνεργασίας αυτής. Η Julie χάρισε τη φωνή της στην υπέροχη μουσική των COL και τη συνδύασε τόσο όμορφα με τις κραυγές τους. Μιλάμε για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς. Μιλάμε για τον πιο όμορφο σκληρό ήχο που έχουμε ακούσει τα τελευταία (πολλά) χρόνια. Ίσως ο συνδυασμός του δίσκου με τη ζωντανή εμφάνιση να είναι το καλύτερο μουσικό φετινό δώρο για όλους μας.
7
Julie Christmas
Πολύ ιδιαίτερη μπάντα, που έδωσε τη δυνατότητα στην Julie να αποδείξει ξανά τι μπορεί να κάνει. Την κάλεσαν στον δίσκο "From Beyond Love" το 2012 στο κομμάτι "The Drone From Beyond Love". Ουσιαστικά, μιλάμε για τους Herve Vincenti και Philippe Petit που έφτιαξαν μια κολεκτίβα από την οποία περάσαν καμιά εικοσαριά καλλιτέχνες. Μακράν από τις πιο παράξενες και πειραματικές συνθέσεις που μπορείς να ακούσεις την τραγουδίστρια. Εδώ θα τη μάθεις ακόμα καλύτερα.
8
Julie Christmas
Σε ένα πέρασμα από μια ακόμα αξιόλογη μπάντα του χώρου καταφέρνει να δώσει στο κομμάτι "Generation Of Ghosts", από το άλμπουμ "Quietly" κάτι εντυπωσιακό. Είναι άλλη μια συνεργασία που αποδεικνύει ότι αυτή η τύπισσα δεν κατάφερε ποτέ να στεριώσει κάπου, μάλλον γιατί δεν το επιδίωξε, αλλά μπορεί να ταιριάζει παντού. Μάθετε και γνωρίστε ακόμα μια πτυχή της και βρείτε εδώ μια διαφορετική τραγουδίστρια που βγάζει μια γλυκύτητα και μια ατμόσφαιρα σε πολύ προοδευτικά περιβάλλοντα.
9
Julie Christmas
Είναι από τη μητρόπολη του κόσμου και μάλιστα από τα πιο όμορφα σημεία της. Ζει και προσπαθεί να δρα στο υπέροχο Brooklyn. Ζηλεύω μόνο και στο άκουσμα αυτής της γειτονιάς. Αν έχεις την τύχη να περπατήσεις προς τα 'κει, αντιλαμβάνεσαι την πολυπλοκότητα του κόσμου, την ποικιλία των εθνικοτήτων, την χαλαρότητα των αντιλήψεων, τη δημοκρατική φύση των εικόνων και τη φιλοξενία των κατοίκων. Μπορεί οι γλώσσες που ακούς να είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά η ζεστασιά και η ασφάλεια που νιώθεις σαν πολίτης του κόσμου κάνουν το σημείο μοναδικό. Ταιριάζει απόλυτα στη φωνή και στο εύρος της.
10
Julie Christmas
Ο χώρος των συγκροτημάτων με γυναικεία φωνητικά ως βάση, είναι παρεξηγημένος. Αρκετός κόσμος δεν αντέχει καν να ακούει. Άλλοι τα θεωρούν φλώρικα και πολλοί δεν δίνουν καν την ευκαιρία. Μαζί με μερικές άλλες γυναικείες (Anneke, Tarja) η Julie άνετα μπαίνει σε κάθε top λίστας που αφορά το όμορφο φύλο και τον χώρο της μουσικής. Το αστείο είναι ότι σε πολλά της γυρίσματα μπορεί και να δυσκολευτείς να καταλάβεις ότι τραγουδάει μια γλυκιά κοπέλα. Εγώ αυτό το παίρνω σαν έξτρα, σαν ατού, σαν πλεονέκτημά της. Είναι τόσο διαφορετική από όλες που δεν αξίζει καν να συγκρίνεις. Είναι άλλη κατηγορία. Γράφει και εξαιρετικούς στίχους.
  • SHARE
  • TWEET