Στην τελική ευθεία για τη λίστα μας

...και πώς θα κληθούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση «που είναι οι [...] ρε άμπαλοι;»

Από τον Μάνο Πατεράκη, 11/12/2015 @ 10:46
Λογικό να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός από την Άρσεναλ. Έτσι μου λένε τουλάχιστο. «Ακόμα και με τις απουσίες, ο Ζιρού κοστίζει όσο έξι παίκτες του Ολυμπιακού», άκουσα, και δεν χρειάζεται να μπω στο TransferMarkt για να πιστέψω ότι πάνω-κάτω κάπου εκεί είναι η αναλογία.

Κακά τα ψέματα, όση δουλειά και να κάνεις, όσο σοβαρό σωματείο και να είσαι, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μειώνεις την ψαλίδα των εις βάρος σου πιθανοτήτων. Και όσο μιλάμε για πιθανότητες, θα έχουμε το νόμο των μεγάλων αριθμών να διαφεντεύει. Μπορεί να νικήσεις ένα-δυο-τρία βράδια, αλλά δεν μπορεί να νικάς μια ολόκληρη χρονιά. Και αν τύχει να νικάς μια ολόκληρη χρονιά, θα είναι μια χρονιά στις εκατό.

Μάλλον το νούμερο ένα χόμπι των Ελλήνων δεν είναι τόσο δημοκρατικό όσο θα θέλαμε και αν το δεις υπό αυτήν τη σκοπιά ίσως και να ξενερώσεις. Ίσως και όχι. Τα λεφτά δεν κλωτσούν το τόπι πάνω στο χορτάρι, θα διαπιστώσεις ρομαντικά σκεπτόμενος. Θα φέρεις και πολλά αντιπαραδείγματα του παρελθόντος, αλλά δεν είναι παρά εξαιρέσεις και οι εξαιρέσεις προϋποθέτουν κανόνα...



«Η μουσική, έχει το ατού να είναι όσο δημοκρατική την κάνει ο αποδέκτης της»

Από την άλλη, ένα ακόμη δημοφιλέστατο ενδιαφέρον του Έλληνα, η μουσική, έχει το ατού να είναι τη σήμερον ημέρα όσο δημοκρατικό το κάνει ο αποδέκτης του. Παλιά, έφταναν στα αυτιά σου αυτά που πλήρωναν οι δισκογραφικές για να ακούγονται στο ραδιόφωνο και να βρίσκονται στα ράφια των δισκάδικων.

Παλιά αποφάσιζαν οι δισκογραφικές ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ένα ταπεινό στούντιο ηχογραφήσεων να γράψουν κάτι που δεν θα ακούγεται σαν το ringtone που είχα παλιά στο Nokia 3310 μου. Μοιάζει αρνητικό, αλλά βοηθούσε το κοινό να μην χάνεται και συντηρούσε τους larger than life μύθους. Ίσως και να είναι αρνητικό τώρα που το ξανασκέφτομαι...

Τώρα πια μπορείς πάλι, αν θες, να αφεθείς στη φροντίδα των δισκογραφικών αν βαριέσαι να το πας παραπέρα. Μπορείς, όμως, και να ψαχτείς στο απύθμενο πηγάδι που αποκαλείται «νέα μουσική στο διαδίκτυο». Τώρα πια, αρκεί να έχει ο μουσικός σύνδεση στο λάπτοπ και εξοπλισμό αξίας ενός iPhone και έχει όλα τα αναγκαία υλικά για να φτιάξει κάτι τόσο εμπνευσμένο που θα σου αλλάξει τη ζωή - ή ακόμα μια αχρείαστη μετριότητα.



«Οι συγκυρίες είναι που έκαναν να φτάσουν στα αυτιά μας συγκεκριμένες σταγόνες μιας πανέμορφης καταιγίδας»

Είναι πραγματικά στο χέρι σου αν θα δώσεις ισότιμη πιθανότητα πρόσβασης στα ηχεία σου στο 5%, στο 15% ή στο 100% των μουσικών οραμάτων που αιωρούνται ως φαντάσματα εκεί έξω. Δεν είναι θέμα του φαρισαϊσμού της ανοιχτομυαλιάς. Είναι η απελευθερωτική πραγματικότητα της απενοχοποιημένης απόλαυσης μιας σπιθαμής από έναν ωκεανό μουσικής. Έναν ωκεανό που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αγγίξει στην ολότητά του ο ανθρώπινος νους στον ελεύθερο χρόνο της σύγχρονης εποχής.

Σε λίγο καιρό θα δημοσιεύσουμε την καθιερωμένη και κατ' εξοχήν πολυσυζητημένη ετήσια λίστα μας. Δεν είναι παρά ένα αποτέλεσμα αλλεπάλληλων συγκυριών. Συγκυρίες οι οποίες έκαναν να φτάσουν στα αυτιά μας συγκεκριμένες σταγόνες μιας πανέμορφης καταιγίδας. Και δια μέσου του πρίσματος της προσωπικής κρίσης και γούστου ημών, της συντακτικής ομάδας, διαθλώνται σε ένα πολυσυλλεκτικό αποτέλεσμα με τα χρώματα που μας προέκυψαν.

Ως εκ τούτου καταλαβαίνετε πόσο κενές είναι οι οργισμένες ενστάσεις που ακούμε κάθε χρονιά τύπου «πού είναι οι τάδε ρε άμπαλοι;». Η απάντηση, για να σας προλάβω, είναι «εκεί που βρίσκονται και οι χ/ψ άλλοι, ο δίσκος των οποίων δεν κατάφερε να φτάσει ούτε στα αυτιά σου, ούτε στα αυτιά μας». Στον ωκεανό.



Footnotes

♠ Θυμάστε που τα λέγαμε για το ιδιαίτερο αυτό ετεροπροσδιοριζόμενο «είδος» που περιγράφεται άνετα από τον όρο pitchfork-approved metal; Ε, έχουμε και την πρώτη αμιγώς pitchfork-approved metal λίστα του 2015, από το Stereogum. Ορίστε, κατευθείαν για τα μάτια σας, να μορφώνεστε (και να συμμορφώνεστε) με τα σημεία των καιρών. Μην ψάξετε να βρείτε μουσική σύνδεση.


♠ Σας έχω ξαναμιλήσει σε αυτή τη στήλη για το λατρεμένο μου εγχώριο atmospheric black metal σχήμα των (του) Spectral Lore. Πριν από λιγότερο από ένα μήνα μας έδωσαν ένα αριστουργηματικό EP διάρκειας 50 λεπτών ονόματι "Gnosis". Βουτήξτε μέσα εδώ δίχως να ξεχάσετε να πατήσετε πάνω στο εκάστοτε κουμπάκι «lyrics» και δίνοντας έμφαση στο ρεμπετο-black metal (a.k.a. «influenced by oriental folk ») του "A God Made Of Flesh And Consciousness".

♠ ...και σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια, θα σας αφήσω με δύο αξιόλογα φετινά indie rock κομμάτια που έβγαλε φέτος μια άγνωστη μπάντα-αντρόγυνο, οι mr. Gnome.
  • SHARE
  • TWEET