Μία τους και μία μας: H country βρίσκει πιστούς στην Ελλάδα, το «Greek entehno» στις ΗΠΑ

...ή απλώς είναι ο ροκάς που αποδεικνύεται πιο ανοιχτόμυαλος;

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 09/04/2015 @ 12:15
Την έρευνα του Spotify την «ψάρεψε» ο Καραδημήτρης τις προάλλες και, ενώ μιλούσαμε για την αφοσίωση των metal οπαδών σε Ελλάδα και εξωτερικό, του ρίχνω την ερώτηση: «Πες μου για Ελλάδα».

Αποδεικνύεται λοιπόν πως οι ροκάδες που χρησιμοποιούν Spotify είναι λιγότερο πιστοί στα ακούσματα rock από ότι οπαδοί της (ποιάς;) country. Με μικρή διαφορά αλλά λιγότερο. Δείτε και το γράφημα.

Spotify Listener Loyalty by Genre (Greece)

Σε πρώτη ανάγνωση και αφού ξεκαθάρισα πως μιλάμε για την αμερικάνικη country (ομολογώ πως φοβήθηκα πως πατώντας στο link του είδους θα έβγαινε η φωτογραφία του Μαργαρίτη με το καουμπόικο καπέλο από την εποχή που εμφανιζόταν σε σκυλάδικο στη Νέα Φιλαδέλφεια),  σκέφτηκα πώς να κάτι που δεν ήξερα. Στην Ελλάδα ακούμε «βλάχικα αμερικάνικα», όπως μου περιγράφει πάντα την country φίλος μου;

Σούπερ λέω και εγώ, θα φέρουμε τους καουμπόηδες στην Ελλάδα και στις πρώτες σειρές των φεστιβάλ θα βλέπουμε κορίτσαρους όπως της φωτογραφίας επάνω-επάνω.

Μελετώντας καλύτερα, η έρευνα εξετάζει από τα ποσοστά ακροάσεων των μεγάλων ονομάτων κάθε ιδιώματος κατά πόσο οι οπαδοί τους επιστρέφουν να τους ακούσουν.

Πιστός και αφοσιωμένος λοιπόν είναι η μια μεριά του νομίσματος. Βλέπω και το «Greek Entehno» πάνω από το rock στις Ηνωμένες Πολιτείες και σκέφτομαι τα δολάρια να εμφανίζονται στα μάτια κάποιων στην Ελλάδα.

Βέβαια η αφοσίωση σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες δεν σημαίνει πως οι τελευταίοι έχουν και περισσότερους οπαδούς.

Ναι μεν λοιπόν οι φίλοι του ρεμπέτικου, του έντεχνου και του ελληνικού indie φαίνονται πιστοί αλλά εκτός του ότι πρέπει να δούμε άλλες έρευνες για να δούμε αν είναι περισσότεροι, μήπως αποδεικνύονται λιγότερο ανοιχτοί σε άλλα ακούσματα;

Γυρνάω λοιπόν την λίστα ανάποδα και βλέπω jazz, blues, κλασσική, reggae στην κορυφή. Και επειδή γουστάρω να το βλέπω έτσι βάζω και το rock. Λιγότερο πιστοί ή πιο ανοιχτόμυαλοι;

Ξέρω πως στα προηγούμενα editorial τα έχωσα λίγο στον μεγαλύτερο σε ηλικία φίλο της rock. Ήρθε λοιπόν ή ώρα να εξαίρω τους πιο μικρούς σε ηλικία γιατί όπως φαίνεται δεν εγκλωβίζονται σε δυο-τρεις καλλιτέχνες και σε ένα ιδίωμα αλλά ακούνε λιγότερο πιστά.

Το βλέπουμε πολλές φορές στα mp3 player τους και αντί να πούμε μπράβο αντιδρούμε με το «μα καλά, έχεις και hip-hop;».

Κάποιος θα πει πως τα ιδιώματα της κορυφής της αντεστραμμένης λίστας μοιάζουν να είναι και αυτά που μας έχουν «εκπαιδεύσει» λιγότερο να ακούμε.

Το σημειώνω και θα απαντήσω: Εξήγησέ μου την θέση της country.
  • SHARE
  • TWEET