Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: Only Lovers Left Alive

Dance me to the end of love...

Από τον Βασίλη Σπανό, 16/01/2014 @ 11:23
Τι παίζει: Ζευγάρι βαμπίρ περιπλανιέται στο νυχτερινό Ντιτρόιτ και την Ταγγέρη προσπαθώντας να συνεχίσει την πορεία του προς την αιωνιότητα με μοναδική σταθερά την αγάπη που τρέφει ο ένας για τον άλλο!

Δηλαδή: Μακριά από την νοοτροπία και ύφος οποιασδήποτε άλλης ταινίας με βρικόλακες μέχρι σήμερα, οι "Εραστές..." του ανεξάρτητου Jim Jarmusch είναι δύο μποέμ υπεραιωνόβιοι δανδήδες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αέναη μελαγχολία της αιωνιότητας μέσα από την προσωπική τους οχύρωση πίσω από αγαπημένα πρόσωπα, αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα και την ίδια την Τέχνη, πάνω από όλα όμως μέσω της αιώνιας αγάπης που τρέφει ο ένας για τον άλλο! Υπαρξιακή αλληγορία, ημι-παρωδιακό ύφος γεμάτο δολοφονικές ατάκες και εμπνευσμένο καυστικό χιούμορ, νυχτερινό road movie συνοδευόμενο από την εκπληκτική φωτογραφία του Yorick Le Saux και τους post-rock ψυχεδελικούς ήχους του Jozef van Wissem, αλλά πάνω από όλα ένα ερωτικό γράμμα στους απανταχού περιθωριακούς αμετανόητους εραστές αυτού του κόσμου, το "Only Lovers Left Alive" σηματοδοτεί και επίσημα την μεγάλη επιστροφή του Jarmusch σε ένα σινεμά πιο κοντά στις αρχές του, με την καλύτερη ταινία που έχει γυρίσει από εποχές "Dead Man"! Και τι πιο υπέροχο από τους Tilda Swinton και Tom Hiddleston για πρωταγωνιστικό δίδυμο, ένα αιθέρια γοητευτικό απόκοσμο ζευγάρι που προορίζεται να μείνει ήδη κλασικό!

Τελικά: Eίναι πραγματικά ευτυχές το γεγονός ότι το 2014 ξεκινάει με μια ταινία που σίγουρα θα φιγουράρει στις λιστες με τις καλύτερες της νέας χρονίας! Είναι εξαιρετικά δυστυχές το γεγονός ότι αν και με Ελληνική παραγωγή από πίσω (Faliro Ηouse Productions) και επίσημη πρώτη στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσίας του ίδιου του Jarmusch, η ταινία προβάλλεται σε συνολικά πέντε αίθουσες σε ολόκληρη τη χώρα! Περαστικά μας για μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών!

Trailer



Κατά τα άλλα:

Θα δούμε:
Miele: Ζόρικο take πάνω στο θέμα της ευθανασίας με αθόρυβη συμμετοχή σε Κάννες και διάφορα άλλα φεστιβάλ, καθώς και συμπαθητική πορεία μέχρι τώρα ανα το κόσμο...γιατί όχι;

To σκεφτόμαστε:
Saving Mr. Banks: Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της "Μαίρη Πόππινς" με Τοm Hanks για Walt Disney και Εmma Tompson για την συγγραφέα του βιβλίου P.L. Travers! Αν δεν είχε πάρει τόσο θετικά σχόλια στο εξωτερικό θα έτρωγε πανυγηρικό Χ, τώρα μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον!

Θα αποφύγουμε:
Belle and Sebastian: Φιλία αγοριού-σκύλου στις Άλπεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου... target group fail!

Plus 1: Τeen-ager horror flick από τον Ηλιάδη made in US...όχι.-

Grudge Match: Ο Stallone παίζει μποξ με τον De Niro και η Γη συνεχίζει να γυρίζει...
  • SHARE
  • TWEET