«7»: Φετινές Σειρές που θα σου τραβήξουν την προσοχή

Την προσοχή είπα. Δεν είναι όλες καλές

Από τον Ιάσονα Τσιμπλάκο, 14/10/2013 @ 11:46
Είναι αλήθεια πως πολύς κόσμος προτιμά να λιώνει ταινίες παρά σειρές. Επειδή όμως από πολύ νεαρή ηλικία το άρρωστο κεφάλι μου έχει συνδυάσει τη μοναχική θέαση ταινίας με την προσωποποίηση της μίρλας, στράφηκα στις σειρές γιατί είναι, λέει, διαφορετικό πράμα. Δεν είναι μίζερο. Ένηγουεη, και αφού και καλά τα ξεπεράσαμε τα θέματα αυτά, συνέχισα εγώ με τις σειρές. Τις αγαπώ.

Η ανάπτυξη πλοκής και χαρακτήρων που μπορεί να γίνει σε μία καλή σειρά απλά δεν είναι δυνατόν να γίνει σε μία ταινία. Το ίδιο πάει και με το δέσιμο που μπορεί να έχεις με έναν χαρακτήρα του οποίου τη διαδρομή μπορεί να την παρακολουθείς πέντε χρόνια και βάλε.

Τις σειρές τις αγαπώ, και όποτε μία αγαπημένη μου τελειώνει ή -κακά τα ψέματα- χαλάει (εσένα κοιτάω BBT), προφανώς ψάχνω αντικατάσταση. Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο ψάχνω για την νέα αγαπημένη μου σειρά και παρακάτω παρουσιάζω μία λίστα με εφτά φετινές οι οποίες μου τράβηξαν την προσοχή.

Πρόσεξε όμως, την προσοχή μου λέει τράβηξε. Που σημαίνει πως της έδωσα μία ευκαιρία. Μπορεί το ενδιαφέρον να μου το τράβηξε το σενάριο, το καστ, η προβολή, το hype, κάτι. Άμα αξίζει είναι τελείως άλλο καπέλο, και έτσι κι αλλιώς, δυο-τρία επεισόδια θα 'χουν παιχτεί από την καθεμιά (ψέματα), οπότε λίγο άκαρδο να κρίνεις, αλλά μία πρώτη γεύση μπορείς να την πάρεις.

Έχουμε και λέμε (η σειρά είναι μόνο τυχαία):

Επίσης προσοχή, κάποια τρέιλερ περιέχουν αρκετά σπόιλερ για τα πιλοτικά επεισόδια, άμα σπάζεσαι δηλαδή με κάτι τέτοια... Τώρα, πάμε.




Orange Is The New Black1. Orange Is The New Black
(Netflix)

Χα! Αρχίζω με την εξαίρεση της λίστας. Όντας σειρά που βρίσκεται αποκλειστικά στην on-demand υπηρεσία του Netflix, όλα τα επεισόδιο βγήκαν μαζί, οπότε η πρώτη σεζόν έχει στην ουσία ολοκληρωθεί. Προβολή μπορούσες να κάνεις από τα μέσα του καλοκαιριού και είναι στην ουσία άλλο ένα δείγμα της ποιότητας που προσφέρει το Netflix και το μέλλον της τηλεόρασης. Η πλοκή έχει να κάνει με μία καθωσπρέπει δεσποινίδα η οποία έκανε στο παρελθόν λάθη, και την κυνήγησαν τα πάθη, και πρέπει να περάσει ένα χρόνο σε γυναικείες φυλακές. Σκοτεινό όσο πρέπει, αστείο όσο πρέπει, κάστινγκ φανταστικό και μία από τις καλύτερες φετινές καινούργιες προτάσεις. Ναι, το ξέρω πως δεν ανήκει στην καινούργια φθινοπωρινή σεζόν, αλλά είναι αρκετά πρόσφατη ώστε να έχει ξεφύγει από το ραντάρ σου (εν αντιθέσει με το "House Of Cards" του ιδίου «καναλιού», που επίσης είναι ένα αριστούργημα, αλλά βγήκε από το χειμώνα οπότε δεν το μετρώ στη λίστα).

Trailer



Agents Of S.H.I.E.L.D.2. Agents Of S.H.I.E.L.D.
(ABC)

Ήταν το μεγάλο όνομα που περιμέναμε στη σεζόν αυτό που όμως ακόμα παλεύει να μας εντυπωσιάσει. Παίζοντας στον κόσμος της Marvel, σε ένα timeline που ακολουθεί τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ταινία των Avengers, έχεις την επίλεκτη ομάδα SHIELD που είναι στην ουσία Men In Black για υπερήρωες. Όπως προείπα, δεν έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει ακόμη, αλλά από τη στιγμή που φέρει τη γενικότερη σφραγίδα ποιότητας της οικογένειας Whedon, σαν καλοί φανμπόηδες επιμένουμε να στηρίζουμε (άσε που μας λείπει κάτι υπερηρωικό στην τηλεόραση, αφού το περσινό "Arrow" κατέληξε να είναι μέγιστη απάτη). Μπορεί σεναριακά κάπου να χωλαίνει προς το παρόν, το κάστινγκ όμως είναι αρκετά συμπαθές (περίπου δηλαδή) και κάτι γκεστ εμφανίσεις φτάνουν να απογειώσουν ανά στιγμές την ποιότητας της σειράς. Θέλει ακόμα χρόνο και έχουμε ακόμα ελπίδες.

Trailer



The Michael J Fox Show3. The Michael J Fox Show
(NBC)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση σειράς. Ο Michael J Fox έχει αποθανατίσει έναν από τους πιο αγαπημένους μου ήρωες του κινηματογράφου της παιδικής μου ηλικίας, τον Marty McFly από τα έπη του Back To The Future. All around συμπαθέστατη φυσιογνωμία και αξιοπρεπής ηθοποιός.Μεγαλώνοντας όμως του χτύπησε άτσαλα την πόρτα η νόσος του Πάρκινσον η οποία τον κατέρριψε τελείως. Τώρα όμως, επιστρέφει στο προσκήνιο με νεα σειρά, η οποία παρουσιάζει τον ίδιο -με Πάρκινσον- και τη φανταστική του οικογένεια σε κάτι που προσπαθεί να δώσει μία νέα οπτική στις οικογενειακές κωμωδίες. Το εγχείρημα μπροστά στην οθόνη είναι όσο awkward φαντάζει και στα χαρτιά, καθώς υπάρχει η γενικότερη αίσθηση «λύπησης» στον αερά που παρ' όλο προσπαθεί να αλαφρυνθεί από το χαριτωμένο αυτοσαρκασμό του ιδίου του Fox (ο οποίος είναι όντως αστείος εδώ και 'κει), τελικά δεν είναι αρκετός. Είναι επίσης άβολο να βλέπεις τον Bunk του Wire να έχει έναν ρόλο χαζογκομενιάρη παραγωγό ειδήσεων (ο ήρωας του Fox είναι παρουσιαστής ειδήσεων που αποχώρησε λόγο της νόσου του αλλά τώρα θέλει να επιστρέψει), και την Marie από το Breaking Bad να μη φοράει μωβ. Στα τρία επεισοδια την έχω βάλει στον πάγο, αλλά σίγουρα θα της δώσω μία δεύτερη ευκαιρία, και ας είναι μόνο για να πιάσω κάποιο Back To The Future reference...

Trailer



The Crazy Ones4. The Crazy Ones
(CBS)

Και μιας και λέγαμε για άβολες καταστάσεις. Πάρε εδώ την πιο άβολη. Robin Williams πρωταγωνιστής σε sitcom. Θα μπορούσε άνετα και τούτο εδώ να λεγόταν το "The Robin Williams Show" γιατί στην ουσία όλη η σειρά είναι χτισμένη πάνω στον ήρωα του Robin Williams που είναι ένας ιδιαίτερος / χαρισματικός / παράξενος διαφημιστής αλλά είναι και επίσης ο ρόλος του Williams στην πραγματικότητα (ή μαλλον ως stand-up comedian). Γρήγορες ατάκες που καμία φορά είναι επικίνδυνα άσχετες με το γενικότερο περιοχόμενο της εκάστοτε σκηνής, εξαιρετικές γκριμάτσες, φοβερές μιμήσεις και γενικώς ένας απολαυστικός Robin Williams (γιατί είναι ο Robin Williams) σε ένα μάλλον αδιάφορο premise. Ο χρόνος θα δείξει και σεβόμαστε τις -απεγνωσμένες;- επιλογές του Robin δείνοντας μία ευκαιρία στο γενικότερο στόρυ να εξελιχθεί και να μη χρειάζεται να πατάει μονάχα στις πλάτες του ενός ήρωα, καθώς το καστ φαντάζει αξιοπρεπές (κατάρα στο σπίτι σου Jerry Dantana).

Trailer



Under The Dome5. Under The Dome
(IGN)

Μόνο απογοήτευση. Πήραν μία πάρα πολύ ωραία πλοκή δια χειρός Stephen King, βάλαν τον Hank του Breaking Bad για κράχτη, το παίξανε και σε θερινή σεζόν να πιάσει κανέναν θεατή καθώς λίγα παίζονται εκείνη την εποχή, αλλά τελικά ξέχασαν να πάρουν πραγματικούς ηθοποιούς. Τόσο κακό ηθοποιϊλίκι έχω να δω από την Πέγκυ Καρρά στις Βάκχες που πραγματικά δεν δικαιολογεί το μέγεθος της παραγωγής της εν λόγω σειράς. Απάλευτοι διάλογοι και εκφράσεις και γενικά ένα κάτω του μετρίου συνολικό αποτέλεσμα. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να τελείωσε ο πρώτος κύκλος, αλλά πάνω από τέσσερα επεισόδια δεν κατάφερα να τελειώσω. Προσπεράστε άφοβα.

Trailer



Maron6. Maron
(IFC)

Τον Mark Maron είναι πολύ πιθανόν να τον ξέρεις από το Louie αν το βλέπεις (που αν δεν το βλέπεις, γιατί δεν το βλέπεις;). Ντεμί επιτυχημένος stand-up comedian που, όταν όλα πιάσαν πάτο, άρχισε ένα podcast από το γκαράζ του που σιγά-σιγά γιγαντώθηκε (με την αξία του, γιατί γαμάει) και κατάφερε να γίνει φίρμα. Η σειρά παρουσιάζει κάπως τη ζωή του, καθώς πολλά σημεία είναι βγαλμένα από τη ζωή του Maron (που παίζει προφανώς τον μισάνθρωπο, καταθλιπτικό εαυτό του). Γενικά σε πολλά σημεία φέρνει στο Louie, αλλά έχει ένα αρκετά διαφορετικό πρίσμα που το κάνει πιο προσιτό σαν κωμική σειρά, εν αντιθέσει με το Louie που ανάλογα με τα κέφια σου μπορεί να στείλει συστημένο σε έναν σκατόβουρκο μελαγχολιάς εξαιτίας κάποιου βίαιου reality check. Το Maron ήταν και αυτό καλοκαιρινό και τέλειωσε η πρώτη σεζόν και αξίζει όλο σου τον χρόνο. Ωραίες γκεστ παρουσίες, ωραία αστεία, ωραιά σκιαγράφηση ενός μισάνθρωπου με ατελείωτα κόμπλεξ. Δυνατό.

Trailer



Brooklyn Nine Nine7. Brooklyn Nine Nine
(Fox)

Ταν, ταν. Το καλύτερο το άφησα για το τελός (τυχαία). Θα πρόσεξες φαντάζομαι πως οι κύριες σειρές που μνημονεύω δεν είναι της φθινοπωρινής σεζόν. Έτσι είναι. Αρκετά φτωχή η φετινή. Είναι πιθανό να μου έχουν ξέφυγει βέβαια τίποτα ποιοτικές (κυρίως δραματικές) που συνήθως παίρνουν τον χρόνο τους να εξελιχθούν να δημιουργήζουν κάποιο μπαζζ γύρω από αυτές... Αυτή όμως η μία που έσκασε από το πουθενά πανέμορφα είναι το Brooklyn Nine Nine. Ανάλαφρο μπατσικό sitcom με δυνατό καστ που περιλαμβάνει τον αξιαγάπητο χάχα Andy Samberg (Lonely Island, SNL, etc.), τον τιτάνα Terry Crews (παντού παίζει, αλλά εγώ θα τονίσω το P-P-POWER του Old Spice) και τον αξιοσέβαστο Andre Braugher (κλασική φάτσα που τον έχεις δει παντού αλλά δεν σου 'ρχεται καμία ταινία / σειρά παράδειγμα). Ωραίος χαβαλές, αστεία cut-scenes, καλογραμμένοι διάλογοι και ωραία χημεία στο καστ είναι τα δυνατά ατού της σειράς, ενώ αυτό που ίσως τους κρατήσει πίσω είναι τα σχετικά περιορισμένα ερεθίσματα που μπορεί να δώσει ένα αστυνομικό τμήμα καθώς μπορεί να κορεστεί εύκολα. Το συνεχίζω με πάθος, παρά την όποια καμμενιά.

Trailer
  • SHARE
  • TWEET