Metal Church: «Μας ασκήθηκε κακή επιρροή από την εταιρεία και το management παλιότερα»

Οι Mike Howe και Kurdt Vanderhoof μιλάνε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του συγκροτήματος και για τότε που οι Metallica ανοίξανε την συναυλία τους

Από τον Κώστα Πολύζο, 24/03/2016 @ 12:01

Οι Metal Church, αυτή η σπουδαία Αμερικάνικη μπάντα σε λίγες μέρες κυκλοφορεί τον νέο της δίσκο με τον πρώην τραγουδιστή τους Mike Howe να επιστρέφει μετά από είκοσι χρόνια. Με αφορμή λοιπόν το πολύ καλό "XI" μιλήσαμε με τους Mike Howe και Kurdt Vanderhoof για τις λεπτομέρειες πίσω από την επιστροφή του πρώτο στις τάξεις της μπάντας και για τις λεπτομέρειες πίσω από την δημιουργία της καινούριας τους δουλειάς.

Metal Church

Καταρχάς συγχαρητήρια για τον καινούριο δίσκο. Πιστεύω πως είναι μια πολύ καλή προσθήκη  στη δισκογραφία των Metal Church.

Kurdt Vanderhoof: Σε ευχαριστώ πολύ!

Mike Howe: Σε ευχαριστούμε! Νιώθω υπέροχα για αυτή τη δουλειά.

Ας τα πάρουμε όμως λίγο από την αρχή τα πράγματα. Πώς καταλήξατε να δουλεύεται μαζί μετά από τόσα χρόνια και πόσο περίεργο ήταν κάτι τέτοιο από την στιγμή που ουσιαστικά δεν είχατε ξανασυνεργαστεί;

KV: Απλά επικοινώνησα με τον Mike όταν βρεθήκαμε σε ανάγκη εξεύρεσης νέου τραγουδιστή και από εκεί και πέρα το προχωρήσαμε βήμα, βήμα. Ήθελε να σιγουρευτεί πως θα φτιάχναμε έναν καλό δίσκο και πως όλα θα λειτουργούσαν σωστά πριν επιστρέψει. Δουλέψαμε μαζί με τον Mike στο στούντιο και ήταν υπέροχο μιας και δεν υπήρξαμε ποτέ μαζί στην μπάντα ή στην σκηνή.

MH: Ήταν όντως λίγο περίπλοκο. Κάναμε πολλές συζητήσεις παρέα με τον Kurdt σχετικά με το πώς θα θέλαμε να προσεγγίσουμε τα πράγματα για τον νέο δίσκο. Πήραμε όσο χρόνο χρειάστηκε, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και πιέσεις, ώστε να φτιάξουμε έναν αντιπροσωπευτικό δίσκο της εποχής που ήμουνα στους Metal Church, συνεχίζοντας κατά μια έννοια από εκεί που το είχαμε αφήσει με το "Hanging In The Balance".

Θεωρώ πως το "XI" είναι ένας «πως πρέπει να ακούγονται οι Metal Church εν έτει 2016» δίσκος. Είναι σκοτεινός, γκρουβάρει κι έχει και κάποια σκόρπια thrash στοιχεία. Ποιο ήταν λοιπόν το όραμα σας όταν ξεκινήσατε να γράφετε τον δίσκο;

KV: Όταν ξεκίνησα να γράφω τον δίσκο, είχα στο μυαλό μου συγκεκριμένα τον Mike. Ήθελα αυτός ο δίσκος να είναι η συνέχεια της εποχής του στο συγκρότημα. Αυτή η εποχή ήταν πιο μελωδική, πιο hard rock-ίζουσα και με λίγα thrash στοιχεία. Οπότε, είμαι πολύ ικανοποιημένος που από ότι φαίνεται το αποκωδικοποίησες σωστά. Σε ευχαριστώ!

MH: Συμφωνώ και εγώ με αυτό που λες, σε ευχαριστώ. Αυτό που ακούς είναι ακριβώς το όραμα που είχαμε εγώ και ο Kurdt για το πώς θα θέλαμε να ακούγονται οι Metal Church. Δεν είχαμε ποτέ την δυνατότητα να το καταφέρουμε στο παρελθόν, λόγω εξωτερικών παραγόντων. Αυτή πλέον είναι η δύναμη που μας κατευθύνει σήμερα. Το να ελέγχουμε απόλυτα το ποιοι είμαστε και πως θέλουμε να παρουσιάζουμε τους εαυτούς μας. Ελπίζουμε να αρέσει στον κόσμο αυτό που κάνουμε.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία του δίσκου;

KV: Μας πήρε κάποιους μήνες να γράψουμε τις demo μορφές των τραγουδιών και άλλους 4-5 μήνες για να ολοκληρώσουμε τον δίσκο. Την παραγωγή την ανέλαβα εγώ και ηχογραφήσαμε στο στούντιο μου. Για τη μίξη φωνάξαμε τον Chris Collier για να μας βοηθήσει.

MH: Μας πήρε σχεδόν όλο το 2015 για να γράψουμε και να ηχογραφήσουμε τον δίσκο. Ο Kurdt έκανε φοβερή δουλειά στην παραγωγή. Είναι απίστευτα ταλαντούχος και νιώθω πολύ περήφανος που είναι φίλος και συνεργάτης μου!

Αν δεν κάνω λάθος ο δίσκος ήταν να κυκλοφορήσει αρχικά κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2015. Γιατί τελικά καθυστέρησε τόσο;

KV: Θέλαμε να το κυκλοφορήσουμε στην Black Friday, αλλά τελικά δεν είχαμε καταφέρει να τον έχουμε έτοιμο έως εκείνη την στιγμή, οπότε πήρε αναβολή το όλο πράγμα.

MH: Υπολόγισε κιόλας πως η εταιρεία ήθελε τρεις μήνες για προώθηση και προπώληση πριν την ημερομηνία κυκλοφορίας.

Προσπαθώντας να βρω τις στιγμές που ξεχωρίζουν περισσότερο στον δίσκο, σκέφτομαι πως το "Signal Path" είναι ένα δυναμικό τραγούδι που μας φέρνει έντονα στο μυαλό την εποχή του Mike στους Metal Church, ενώ και το "No Tomorrow" είναι ένα εν δυνάμει hit. Έχετε εσείς κάποια αγαπημένα ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

KV: Νομίζω πως το αγαπημένο μου είναι το "Sky Falls In", αλλά σίγουρα συμφωνώ για αυτό που λες για το "Signal Path". Είναι ένα κλασικό τραγούδι της εποχής του Mike.

MH: Πέραν φυσικά του "No Tomorrow", μου αρέσουν πάρα πολύ τα "Reset" και "It Waits".

Πώς νιώθεις Kurdt  που δουλέψατε μαζί με το Mike;

KV: Νιώθω σαν ταξιδεύω πίσω στα '80s και να δουλεύω με τον Mike. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος. Μάλιστα, το γεγονός πως καταφέραμε να το κάνουμε όλο αυτό μόνοι μας χωρίς κάποιον εκτός της μπάντας να έρχεται και να προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του σχετικά με το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα, με χαροποιεί ακόμα περισσότερο.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιστρέψεις στην μπάντα Mike και γιατί είχες φύγει εξ αρχής;

MH: Ο Kurdt και η πειστική του ικανότητα να γράφει φοβερά και συναρπαστικά heavy metal riff. Παραιτήθηκα λόγω της επιχειρηματικής πλευράς της μουσικής. Ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Δεν ήμασταν καλοί επιχειρηματίες και η επιρροή που μας ασκούσαν το management και η εταιρεία ήταν πολύ μεγάλη, αλλά με αρνητικό τρόπο. Επίσης, υπήρχαν και προβλήματα υγείας στο συγκρότημα, οπότε έφυγα πριν τα πράγματα γίνουν πολύ άσχημα. Νιώθω υπέροχα να δουλεύω με τον Kurdt και να παίζω με όλους αυτούς τους καταπληκτικούς μουσικούς. Περνάω τέλεια! Αισθάνομαι χαρούμενος και είμαι ευγνώμων για αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που μου δίνεται.

Metal Church

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα riff Kurdt, τι είναι αυτό που σε εμπνέει; Υπάρχει κάποιου είδους «συνταγή» αναφορικά με το songwriting;

KV: Για εμένα δεν υπάρχει κάποιου είδους συνταγή. Όλα έχουν να κάνουν με το να μετατρέψω την διάθεση σε riff. Κάποιες φορές αυτό βγαίνει γρήγορα και κάποιες άλλες χρειάζεται λίγο χρόνο. Αλλά αυτό είναι το πάθος μου και πάντα προσπαθώ να βελτιώνω τις ικανότητές μου.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τον καινούριο δίσκο; Ποιους στόχους έχετε θέσει;

KV: Ο μοναδικός στόχος μου είναι οι Metal Church συνεχίσουν να υπάρχουν επ’ άπειρον. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον η μουσική βιομηχανία δεν υπάρχει ημερομηνία λήξεως για εμάς και θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε μουσική μαζί.

MH: Δεν έχω προσδοκίες. Απλά ζω την στιγμή και ευχαριστιέμαι όλα τα σπουδαία πράγματα τα οποία μας συμβαίνουν, ως αποτέλεσμα της φοβερής στήριξης των οπαδών μας. Ήρθε η ώρα να τους φέρουμε την μουσική μας σε αυτούς.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την συνεργασία σας με την Rat Pak; Ποιος ο ρόλος της Nuclear Blast;

KV: Η Rat Pak είχε κυκλοφορήσει τον προηγούμενο μας δίσκο και είμαστε αρκετά χαρούμενοι με την συνεργασία μας μαζί τους για αυτό και θέλαμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί τους.

MH: Τα παιδιά είχαν ήδη συμφωνία με την Rat Pak όταν επέστρεψα στο συγκρότημα. Είναι μια μικρή, αλλά σκληρά εργαζόμενη εταιρεία και είναι ωραίο να δουλεύεις μαζί τους. Αυτοί ήταν άλλωστε που μας κλείσανε την συμφωνία με την Nuclear Blast, η οποία ανέλαβε να μας βοηθήσει με την διανομή και προώθηση του δίσκου στην Ευρώπη.

Θες να μας δώσεις κάποιες λεπτομέρειες για τους στίχους; Είναι αρκετά σκοτεινοί και ρεαλιστικοί.

MH: Χμ... η metal μουσική κατά κάποιο τρόπο προέρχεται από την οργή και την απογοήτευση, αλλά θεωρώ πως βγάζουμε ένα θετικό μήνυμα μέσα από αυτά που γράφουμε. Επίσης, σε αυτόν τον δίσκο δεν θέλαμε να το πολυσκεφτούμε. Προχωρήσαμε σχεδόν αυθόρμητα, οπότε προχωρήσαμε στην συγγραφή των στίχων και των θεμάτων που θα καταπιάνονταν βασισμένοι σε αυτά που μας βγήκαν όταν γράφαμε τις φωνητικές μελωδίες.

Ο  Chris Caffery των Savatage θα αντικαταστήσει τον Rick στην επερχόμενη περιοδεία και ακούγεται πολύ ενδιαφέρον να τον έχετε μαζί. Πώς καταλήξατε στο να συνεργαστείτε; Οι Vanderhoof ανοίγανε στο παρελθόν για τους Savatage. Ποια είναι η άποψη σας γενικότερα για τον Chris;

KV: Ο Chris είναι ένας φανταστικός μουσικός και ήταν πάντα καλός φίλος του συγκροτήματος. Οπότε έμοιαζε με την πιο λογική κίνηση να συνεργαστούμε μαζί του. Ο Rick θα είναι και πάλι μαζί μας τον Μάιο, όταν και θα ταξιδέψουμε στην Ευρώπη.

MH: Έπαιζε με τους DORO στην Monster Of Rock Cruise που παίζαμε και εμείς και είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω και να τον δω να παίζει και είναι πολύ καλός μουσικός και φοβερό παιδί. Επίσης είναι πολύ φίλος με τον Jeff, οπότε ταίριαξε μαζί μας με έναν πολύ φυσικό τρόπο.

Όπως είπατε και πιο πάνω έχετε σχέδια για περιοδεία. Κάτι πιο συγκεκριμένο υπάρχει; Πώς νιώθετε που θα βγείτε και πάλι στο δρόμο;

KV: Έχουμε δώσει ήδη τέσσερεις συναυλίες και ετοιμαζόμαστε για μια μίνι περιοδεία δυο εβδομάδων στην Ανατολική Ακτή. Νιώθουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση για το τωρινό μας line up. Είναι μια πολύ καλή εποχή για τους Metal Church.

MH: Έχουμε δώσει ήδη κάποια show που είπε και ο Kurdt στην Ουάσιγκτον και στο Monster Of Rock Cruise. Νιώθουμε πολύ καλά και το feedback ήταν πολύ καλό. Η μπάντα είναι πολύ δεμένη.

Metal Church

Ποιες ήταν οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες στιγμές σας στην μπάντα; Γιατί αποφασίσατε να αποχωρήσετε από τους Metal Church, όταν το έκανε ο καθένας σας; Πώς σου φαίνονται Kurdt οι δίσκοι που έκανε το συγκρότημα με τον Mike;

KV: Η χειρότερη περίοδος ήταν αυτή του "Masterpiece". Όχι, φυσικά, λόγω του Dave [σ.σ.: Wayne (RIP)], αλλά ήταν γενικότερα μια απογοητευτική εποχή και το όλο πράγμα δεν δούλευε καθόλου. Όταν έφυγα, το έκανα για να δουλέψω και να μάθω πως να φτιάχνω και να κάνω παραγωγή σε δίσκους. Ακόμα και μετά την αποχώρησή μου εμπλεκόμουν με την σύνθεση και την παραγωγή των δίσκων που κάνανε τότε τα παιδιά με τον Mike και μπορώ να πω πως και οι τρεις δίσκοι μου αρέσουν αρκετά.

MH: Έχω τόσες καλές αναμνήσεις από την εποχή που ήμουν στους Metal Church. Αισθάνομαι τυχερός και είμαι ευγνώμων γι' αυτές τις στιγμές. Πάντα θα τις θυμάμαι. Τώρα όμως έχω τη δυνατότητα να φτιάξω καινούριες αναμνήσεις! Δεύτερη φορά τυχερός σε αυτή τη ζωή. Οι χειρότερη μέρες ήταν τότε που έβλεπα την μπάντα να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης το 1994. Αισθάνομαι πως είχαμε πολλά να δώσουμε ακόμα, αλλά κάποιες δυνάμεις είχαν συνταχτεί στο να αποτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί.

Mike τι έκανες όλα αυτό το διάστημα μακριά από τα μουσικά δρώμενα;

MH: Μεγάλωνα τα δύο αγόρια μου με την επί 24 χρόνια σύζυγό μου.

Τι θυμάσαι από τη μέρα που οι Metallica με το όνομα Vertigo ανοίξανε την συναυλία σας στο θρυλικό Marquee του Λονδίνου πίσω στο 1990;

ΜΗ: Ναι είχε γίνει και αυτό! Ήταν μια φοβερή νύχτα για εμένα. Τους προλόγισα μάλιστα. Παίξανε το σετ τους και στη συνέχεια παρακολούθησαν το δικό μας από την κονσόλα του ήχου. Μετά το πέρας της συναυλίας βγήκαμε όλοι μαζί για να πιούμε τα ποτά μας. Ήταν μια βραδιά να τη θυμάσαι. Ήταν μάλιστα η τελευταία μέρα της περιοδείας. Τι φοβερός τρόπος να κλείσει ε;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας. Ελπίζω πολύ σύντομα να σας δούμε και στην Ελλάδα. Κλείστε όπως θέλετε αυτή τη συνέντευξη...

KV: Σε ευχαριστούμε. Προσπαθούμε να έρθουμε από τα μέρη σας και ελπίζω τελικά να το καταφέρουμε κάποια στιγμή φέτος.

MH: Να είσαι καλά! Σε ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου και τη στήριξή σου στους Metal Church. Και ευχαριστώ όλους τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς μας που μείνανε πιστοί στο συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω να σας δούμε στον δρόμο σύντομα.

  • SHARE
  • TWEET