The Thrill is now: 30+1 σύγχρονοι blues καλλιτέχνες που αξίζουν την προσοχή

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 15/02/2012 @ 13:13

Όπως καταγράφουμε κάθε χρόνο στην αντίστοιχη ανασκόπηση, ο ευρύτερος χώρος της blues / R&B μουσικής ζει και βασιλεύει. Τι γίνεται όμως με τα blues αυτά καθ' αυτά; Βρίσκονται, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, θαμμένα σε δώδεκα μέτρα βάθος στο μουσικό νεκροταφείο; Υπάρχει ζωντανή σκηνή ή έχουμε μείνει με τους γέροντες αμανάτι; Τι γίνεται πέρα από τα τρία - τέσσερα γνωστά ονόματα που ξέφυγαν από την αφάνεια;

Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να συγκεντρώσει τα σύγχρονα ονόματα του ιδιώματος που πιστεύω πως αξίζουν την προσοχή των φίλων της μουσικής.

Το μενού είναι πλούσιο και περιλαμβάνει: Αμερικανούς που βρίσκουν κοινό στην Ευρώπη, Βρετανούς που ψάχνουν ήχο τις Η.Π.Α., γυναίκες, άντρες και παιδιά με ηλικίες από 12 ως 71 ετών, underground ονόματα και καταξιωμένους καλλιτέχνες, ψημένους και πρωτοεμφανιζόμενους που παίζουν από folk και jungle μέχρι hard rocking blues. Α, έχει και Έλληνες...

Είτε λοιπόν έχετε εντρυφήσει στο είδος, είτε το συναντάτε πρώτη φορά, ελπίζω να βρείτε εδώ μουσικές που θα σας γίνουν συντροφιά για λίγο ή περισσότερο καιρό.

Προσθήκες και ενστάσεις πάντα δεκτές στα γνωστά κουτιά παραπόνων: To κοινωνικό κάτω μέρος (scroll down δώδεκα μέτρα) και τη σελίδα συντάκτη.


1. Black Diamond Heavies

Το ύφος: Blues, Soul, Garage, Punk

Το στόρι: Παιδιά παπάδων και παραγωγών bourbon, αυτό το ντουέτο (πλήκτρα, ντραμς) από τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ οργώνει τον κόσμο punkίζοντας και γρυλίζοντας τα blues.

Το άλμπουμ: "Every Damn Time" (2007). Ιδρώτας, θόρυβος και ψυχή ηχογραφημένα σε δύο μόλις sessions.

Τζαμάρουν με: The Black Keys

To site: alive-records.com/artist/black-diamond-heavies

To δείγμα: YouTube


2. The Black Keys

Το ύφος: Blues Rock, Garage, Indie

Το στόρι: Δύο φίλοι από το Ohio κατακτούν τον κόσμο παίζοντας ωμό και δυνατό blues. Μια κιθάρα και μια ντραμς ήταν αρκετά.

Το άλμπουμ: "Brothers" (2010). Συναυλίες σε όλο τον κόσμο μέχρι εξάντλησης, βραβεία και τηλεόραση. Welcome to the mainstream side of life.

Τζαμάρουν με: Dr. John, Booker T

To site: theblackkeys.com

To δείγμα: YouTube


3. Joe Bonamassa

Το ύφος: Blues rock

Το στόρι: Πρώην παιδί θαύμα μεταμορφώνεται - με την βοήθεια του παραγωγού Kevin Shirley - από εργάτη του blues σε βασιλιά του ιδιώματος και guitar hero. Από τους ελάχιστους αυτής της λίστας που έχουν επισκεφτεί την χώρα μας.

Το άλμπουμ: "Sloe Gin" (2007). Κομβικό άλμπουμ με τον Joe να ωριμάζει στιχουργικά και συνθετικά βάζοντας ταυτόχρονα μπροστά και την φωνή του.

Τζαμάρει με: Jethro Tull, Eric Clapton, Gov’t Mule, Pat Martino, Walter Trout, Paul Rodgers και αμέτρητους άλλους.

To site: jbonamassa.com

To δείγμα: YouTube


4. Marcus Bonfanti

Το ύφος: Delta Blues, Folk

Το στόρι: Ανεβασμένος στο άρμα του Βρετανικού blues revival που οδηγεί ο Seasick Steve προσπαθεί να πάρει θέση στο μουσικό στερέωμα με αδιάκοπη live παρουσία.

Το άλμπουμ: "Hard Times" (2010). Η ποιοτική δεύτερη δισκογραφική δουλειά φανερώνει τις επιρροές του και στρώνει το δρόμο για την αναγνώριση που φαίνεται να αξίζει.

Τζαμάρει με: Paddy Milner, Paul Jones

To site: marcusbonfanti.com

To δείγμα: YouTube


5. Oli Brown

Το ύφος: Ηλεκτρικό Blues

Το στόρι: To 2002 έπιασε πρώτη φορά κιθάρα, το 2008 υπέγραψε με την Ruf records και το 2010 παρουσιάστηκε ως η νέα ελπίδα από την Βρετανία που θα κοντράρει τους Αμερικάνους bluesmen.

Το άλμπουμ: "Heads I Win Tails You Lose" (2010). Όλοι περίμεναν την μετά του Mike Vernon απογείωση η οποία παρά τα βραβεία δεν έχει φτάσει ακόμα.

Τζαμάρει με: John Mayall, Walter Trout

To site: olibrownofficial.com

To δείγμα: YouTube


6. Danny Bryant

Το ύφος: Blues Rock

Το στόρι: Βρετανός κιθαρίστας με live εμπειρία πολλών χιλιομέτρων και ποιοτική δισκογραφία υπογράφει με μεγάλη εταιρία κερδίζοντας με αργούς ρυθμούς την αναγνώριση.

Εναλλακτικά: Σας βρίσκεται ένας Kevin Shirley;

Το άλμπουμ: "Live" (2010).H πρώτη κυκλοφορία του με τη Rounder/Continental τον βάζει στον Ευρωπαϊκό χάρτη ανοίγοντας το δρόμο για την επιτυχία.

Τζαμάρει με: Walter Trout, Eric Steckel, Popa Chubby

To site: dannybryant.com

To δείγμα: YouTube


7. Candye Cane

Το ύφος: Jump Blues, Jazz, Rockabilly

Το στόρι: Με βιογραφικό - παραγγελία για κάθε δισκογραφική η άσεμνη bisexual Αμερικάνα στα 46 της δίνει γύρω στις 250 συναυλίες ετησίως ενώ δισκογραφεί ανελλιπώς 25 χρόνια περιμένοντας την αναγνώριση.

Το άλμπουμ: "White Trash Girl" (2005). Το ομώνυμο κομμάτι τα λέει όλα και η φωνή της είναι καλύτερη από ποτέ.

Τζαμάρει με: Άντρες και γυναίκες. Πρώην μέλος - μαζί με τις Dani Wilde και Deborah Coleman - του Blues Caravan της Ruf.

To site: candyekane.com

To δείγμα: YouTube


8. Popa Chubby

Το ύφος: Blues rock

Το στόρι: Ορφανός στα 7, μπλέκει με την ηρωίνη στα 18, καθαρίζει στα 20 και από τότε αφιερώνεται στην μουσική παίζοντας blues τα οποία «μπασταρδεύει» συχνά με punk, country και hip-hop.

Το άλμπουμ: "The Good, Τhe Bad Αnd Τhe Chubby" (2002). Η δουλειά που δείχνει τα πάντα. Τον τραγουδοποιό που δεν προτιμά την διασκευή, την πολυποίκιλη θεματική στο στίχο, τον κιθαρίστα που «το έχει» αλλά και την γνωστή παραγωγή που δεν αφήνει να απογειωθεί το εγχείρημα.

Τζαμάρει με: Walter Trout, Ron Sayer Jr και όποιον άλλο γουστάρει τα κακά παιδιά

To site: popachubby.com

To δείγμα: YouTube


9. Sena Ehrhardt

Το ύφος: Blues, Soul, Funk

Το στόρι: Όχι μόνο ακολουθεί τα βήματά του bluesman πατέρα της αλλά φτιάχνει μαζί του μπάντα που οργώνει τις ΗΠΑ.

Το άλμπουμ: "Leave The Light On" (2011). Κάτω από τη στέγη της Blind Pig κυκλοφορεί ένα ντεμπούτο γεμάτο όμορφες συνθέσεις και κάνει αίσθηση αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις.

Τζαμάρει με: Smokin' Joe Kubek και Bnois King.

To site: senaehrhardt.com

To δείγμα: YouTube


10. Damon Fowler

Το ύφος: Louisiana Blues, Swamp Rock

Το στόρι: Τα παίζει όλα (slide, dobro, pedal steel) - και συμφέρει. Έκανε όνομα στην Florida των ΗΠΑ από πιτσιρικάς, εντυπωσίασε τον Rick Derringer και έπειτα την Blind Pig Records η οποία τον έχει από το 2009 στον κατάλογό της.

Το άλμπουμ: "Sugar Shack" (2009). Είναι το κομβικό σημείο που τον τοποθετεί στο προσκήνιο του blues κόσμου. Αναμένονται τα καλύτερα.

Τζαμάρει με: Shawn Kellerman, JJ Grey

To site: damonfowler.com

To δείγμα: YouTube


11. Beth Hart

Το ύφος: Blues, Soul, Jazz

Το στόρι: Ταραγμένα παιδικά χρόνια, εξαρτήσεις, σπουδές μουσικής, διαγωνισμοί ταλέντων, συμβόλαιο με δισκογραφική, εξαρτήσεις, φυλάκιση και νέο ξεκίνημα στα μέσα των 00s για την σπουδαία καλιφορνέζα τραγουδίστρια.

Το άλμπουμ: "Don’t Explain" (2011). Η συνεργασία με τον Joe Bonamassa σε διασκευές soul standards αναδεικνύει την εκπληκτική της φωνή η οποία μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε σύγκριση με τις μεγάλες κυρίες του ιδιώματος.

Τζαμάρει με: Slash, Jeff Beck

To site: bethhart.com

To δείγμα: YouTube


12. Warren Haynes

Το ύφος: Soul, Blues, Funk, Jam

Το στόρι: Από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες στην ροκ ιστορία, μοιράζει το ταλέντο του μεταξύ των Allman Brothers Band, Gov’t Mule και της νέας Warren Haynes Band.

Το άλμπουμ: "Man In Motion" (2011). Μετά από χρόνια στο rock / jam / southern κουρμπέτι επιστρέφει στα «μαύρα» παιδικά χρόνια με μια αξιόλογη, ποιοτική και «ψυχωμένη» δουλειά.

Τζαμάρει με: Με όλο τον κόσμο: από τον Eric Clapton μέχρι τους Coheed & Cambria

To site: warrenhaynes.net

To δείγμα: YouTube


13. Wilson T King

Το ύφος: Πραγματικά μοντέρνο ηλεκτρικό Blues

Το στόρι: Υπηρέτησε το indie, διάβασε Φυσική και Bukowski, άκουσε Henrdix και Jeff Beck για να επιστρέψει στα blues τα οποία αναζωογονεί με το σπουδαίο του ντεμπούτο.

Το άλμπουμ: "Follow Your Fist Mind" (2010). Δηλώνει: "My record is a reaction to what I can only describe as appalling white boy karaoke blues albums by so called guitar greats that have been polluting the airwaves since Stevie Ray Vaughan died".

Τζαμάρει με: Με τέτοιες δηλώσεις...

To site: wilsontking.bandcamp.com

To δείγμα: YouTube


14. Karen Lovely

Το ύφος: Blues, R&B, Soul

Το στόρι: Ξεκίνησε επαγγελματικά το 2007, βγήκε στην επιφάνεια της blues κοινότητας το 2009 και δείχνει έτοιμη για την εκτόξευση. Από το 2012 και στην Ευρώπη.

Το άλμπουμ: "Still The Rain" (2010). Το ομώνυμο τραγούδι ανέδειξε μια νέα σπουδαία φωνή που μάλλον ήρθε για να μείνει.

Τζαμάρει με: Eric Robert

To site: karenlovely.com

To δείγμα: YouTube


15. Imelda May

Το ύφος: Rockabilly, Blues, Jazz

Το στόρι: Από τα 16 στα bars του Δουβλίνου, το 2002 φτιάχνει την δική της μπάντα και από το 2010 ροκάρει με στυλ την Ευρώπη (προς το παρόν).

Το άλμπουμ: "Mayhem" (2010). Η απόλυτη πρόταση για επιστροφή στο ρετρό. Χιούμορ, διασκέδαση και συγκίνηση σε ένα ελκυστικό πακέτο που περιέχει από rockabilly μέχρι Dixie jazz.

Τζαμάρει με: Jeff Beck, Wanda Jackson, Meat Loaf

To site: imeldamay.co.uk

To δείγμα: YouTube


16. Meena

Το ύφος: Blues, Soul

Το στόρι: Αυστριακό πουλέν του ιδιοκτήτη της Ruf, ο οποίος μαγεύτηκε από τις δυνατότητές της και την έπεισε να υπογράψει προσφέροντας την καλλιτεχνική ελευθερία που η ίδια ζητούσε αλλά δεν έβρισκε από το 1977.

Το άλμπουμ: "Try Me" (2010). Η μοναδική της φωνή απογειώνει τις συνθέσεις με τη βοήθεια σπουδαίων κιθαριστών όπως οι Montoya & Sadinas.

Τζαμάρει με: Coco Montoya, Joanne Shaw Taylor

To site: meenacryle.com

To δείγμα: YouTube


17. Ana Popovic

Το ύφος: Blues rock

Το στόρι: Από την Σερβία ερχόμενη, ξεκίνησε επαγγελματικά στην Βόρεια Ευρώπη στα τέλη του 90 και από τότε αποτελεί σταθερή αξία με ποιοτικά άλμπουμ και συνεχή συναυλιακή παρουσία και στις 2 πλευρές του ατλαντικού.

Το άλμπουμ: "Unconditional" (2011). Η Ana δείχνει έτοιμη να «πετάξει» και εμπνέεται από την Νέα Ορλεάνη της οποίας η μουσική παράδοση κάνει μπαμ σε αυτή τη δουλειά.

Τζαμάρει με: Buddy Guy, Walter Trout

To site: anapopovic.com

To δείγμα: YouTube


18. Giles Robson

Το ύφος: Blues

Το στόρι: Ανακάλυψη παραγωγών του BBC, αυτός ο Βρετανός ήρθε για να «φυσήξει» νέο αέρα στo ιδίωμα.

Το άλμπουμ: "Crooked Heart Of Mine" (2011). Αν ακούσουμε προσεκτικά βλέπουμε την προοπτική σε αυτόν τον ταλαντούχο φυσαρμονικίστα αλλά οι βιαστικές θεοποιήσεις μας χαλάνε.

Τζαμάρει με: Steve Cropper, The Animals

To site: gilesrobson.com/

To δείγμα: YouTube


19. Philip Sayce

Το ύφος: Blues Rock

Το στόρι: Μεγάλωσε στον Καναδά όπου και μπήκε στην Jeff Healey Band. Tα 00s τον βρίσκουν στο Los Angeles με τους Uncle Kracker και την Melissa Etheridge.

Το άλμπουμ: "Innerevolution" (2010). Φωτιά στις κιθάρες, ισορροπία εμπορικού και φασαριόζικου - ιδανικό για τους οπαδούς των hard rocking blues.

Τζαμάρει με: Deep Purple, Melissa Etheridge.

To site: philipsayce.com

To δείγμα: YouTube


20. Kenny Wayne Shepherd

Το ύφος: Blues, Blues Rock

Το στόρι: Παιδί της Louisiana, δεν αρκέστηκε στο να ακούσει τους μεγάλους αλλά φρόντισε να μπει στον κόσμο τους καταγράφοντας την εμπειρία στο σπουδαίο “10 Days: Blues From The Backroads”.

Το άλμπουμ: "Trouble Is" (1997). Στα 20 και πριν ροκάρει εντελώς τα blues του ανάγκασε το μουσικό κόσμο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και τους υπόλοιπους να τρέξουν μαζικά στα δισκοπωλεία.

Τζαμάρει με: B.B. King, Hubert Sumlin (R.I.P.)

To site: kennywayneshepherd.net

To δείγμα: YouTube


21. Seasick Steve

Το ύφος: Blues, Boogie, Folk

Το στόρι: Γυρολόγος από τα 13 του, ο 72χρονος πια Steven Wold ηχογράφησε πρώτη φορά στα 63 και είδε την επιτυχία να έρχεται μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του Jools Holland στα 65.

Το άλμπουμ: "You Can't Teach An Old Dog New Tricks" (2011). Οι εναλλαγές μεταξύ ξεσηκωτικών boogie και συναισθηματικών folk ακουσμάτων είναι η – πετυχημένη εδώ όσο ποτέ – συνταγή που φέρνει τον επιθυμητό συνδυασμό εμπορικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας.

Τζαμάρει με: John Paul Jones, Jack White

To site: seasicksteve.com

To δείγμα: YouTube


22. Small Blues Trap

Το ύφος: Blues, Delta Blues

Το στόρι: Οι σπουδαίοι αυτοί εργάτες του ιδιώματος ξεκίνησαν το 2004 από την Φθιώτιδα και από τότε οργώνουν την χώρα παίζοντας δικές τους συνθέσεις και standards.

Το άλμπουμ: "Red Snakes & Cave Rats" (2010). Η βαθιά αλα Cambell φωνή και η φυσαρμόνικα του Καραπιπέρη δένουν αρμονικά με την κιθάρα του Δάρα και το αποτέλεσμα είναι μια αξιόλογη, παγκόσμιου επιπέδου κυκλοφορία.

Τζαμάρουν με: Blues Wire, Blues Cargo

To site: smallbluestrap.gr

To δείγμα: YouTube


23. C.W. Stoneking

Το ύφος: Blues, Jazz, Jungle

Το στόρι: Αυστραλός με ιδιαίτερο χιούμορ που παίζει προπολεμικά blues και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην brass μπάντα του και στην σόλο καριέρα.

Το άλμπουμ: "King Hokum" (2006). Το Banjo και οι κιθάρες που ηχούν σαν την δεκαετία του 20, το κωμικό στοιχείο και το ιδιαίτερο στυλ του ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας του και τον φέρνουν ακόμα και στην Ελλάδα.

Τζαμάρει με: Collard Greens and Gravy

To site: cwstoneking.com

To δείγμα: YouTube


24. Joanne Shaw Taylor

Το ύφος: Blues Rock

Το στόρι: H λευκή Βρετανίδα που στα 16 πήρε το μυαλό του Dave Stewart, στα 23 υπογράφει και ηχογραφεί για την Ruf στο Memphis.

Το άλμπουμ: "White Sugar" (2010). Στα πρότυπα των Albert Collins και Stevie Ray Vaughan, το ντεμπούτο της εντυπωσιάζει και την βάζει στο χάρτη ξεκινώντας από την πατρίδα της.

Τζαμάρει με: Danni Wilde, Cassie Taylor

To site: joanneshawtaylor.com

To δείγμα: YouTube


25. Susan Tedeschi

Το ύφος: Blues, Soul

Το στόρι: Η φωνή που κουβαλά όλη τη σημαντική κληρονομιά της αμερικάνικης μουσικής παράδοσης. Από το 2010 ένωσε μουσικά της δυνάμεις τις με τον σπουδαίο κιθαρίστα Derek Trucks με τον οποίο συμπορεύονται στη ζωή από το 2001. Τα σπουδαία έπονται.

Το άλμπουμ: "Just Won't Burn" (1998). O συνδυασμός εμπορικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας που συναντάς τόσο σπάνια στo ιδίωμα.

Τζαμάρει με: Derek Trucks, Warren Haynes

To site: susantedeschi.com

To δείγμα: YouTube


26. Sandi Thom

Το ύφος: Blues, Folk, Pop

Το στόρι: Έπεισε (ή έτσι έκανε τον κόσμο να πιστεύει) μεγάλη δισκογραφική να της κάνει συμβόλαιο με τα επιτυχημένα webcasts συναυλιών της. Μετά από το χιτάκι “I Wish I Was a Punk Rocker” του 2006 το σύστημα σχεδόν την ξέβρασε.

Το άλμπουμ: "Merchants & Thieves" (2010). Στροφή στα blues και στην ποιότητα μετά από 2 ελαφριά, εύκολα άλμπουμ και την απόρριψη από την εταιρία της. Με αυτή τη φωνή και με αυτό το ρεπερτόριο θα πάει μπροστά.

Τζαμάρει με: Joe Bonamassa (εντός και εκτός σκηνής)

To site: sandithom.com

To δείγμα: YouTube


27. Walter Trout

Το ύφος: Blues Rock

Το στόρι: Έπαιξε με τους Canned Heat, ανδρώθηκε στουs Bluesbreakers του John Mayall και από τα τέλη του 80 ανοίγει τα δικά του φτερά προσφέροντας απλόχερα τα blues με συνεχή παρουσία σε στούντιο και σκηνή. Πραγματικός εργάτης, σπουδαίος κιθαρίστας.

Το άλμπουμ: "The Outsider" (2008). Texas, Chicago, SRV και ότι έχετε αγαπήσει από το ιδίωμα βρίσκεται σε αυτό, περασμένο από το πάντα εντυπωσιακό παίξιμό του στην κιθάρα.

Τζαμάρει με: Joe Bonamassa, Oli Brown και άπειρους άλλους

To site: waltertrout.com

To δείγμα: YouTube


28. Derek Trucks

Το ύφος: Blues, World, Jazz, Jam

Το στόρι: Ανιψιός μέλους των Allman Brothers, τζαμάρει στα 13 με τον Buddy Guy, ηχογραφεί με δική του μπάντα από τα 18 ενώ στα 20 προσχωρεί και στη μπάντα του θείου την οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα. Από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες στην σκηνή (με slide ή χωρίς μπροστά).

Το άλμπουμ: "Songlines" (2006). Επιρροές από την Ινδία μέχρι τον Αμερικάνικο νότο, ονειρώδες παίξιμο στην κιθάρα και ελεγχόμενο τζαμάρισμα σε μια πανδαισία ήχων και χρωμάτων.

Τζαμάρει με: Eric Clapton, Bob Dylan και όποιον ζητά την slide πινελιά στη μουσική του.

To site: derektrucks.com

To δείγμα: YouTube


29. Virgil And The Accelerators

Το ύφος: Blues rock

Το στόρι: Κλασικό Power trio από την Βρετανία με τον 20χρονο Virgil McMahon να βάζει φωτιά στις κιθάρες.

Το άλμπουμ: "The Radium" (2011). Μεγάλη αίσθηση στην Αγγλία και αποθεωτικές κριτικές για μια δουλειά που σφύζει από ενέργεια, ταλέντο και solos.

Τζαμάρουν με: Joanne Shaw Taylor, Otis Grand

To site: vataband.com

To δείγμα: YouTube


30. Dani Wilde

Το ύφος: Blues

Το στόρι: Με πρότυπο την Susan Tedeschi, ξεκίνησε το μουσικό της ταξίδι από την Αγγλία και εντυπωσιάζει με την έκταση της φωνής της (κυρίως) και τις δυνατότητές της στην κιθάρα.

Το άλμπουμ: "Heal My Blues" (2009).H δουλειά που καταφέρνει να αποτυπώσει τις δυνατότητες της σε φωνή, κιθάρα αλλά και σύνθεση.

Τζαμάρει με: Will Wilde, Joanne Shaw Taylor

To site: daniwilde.com

To δείγμα: YouTube


Για τελευταίο κράτησα το μέλλον...

30+1. Quinn Sullivan

Το ύφος: Blues, Blues rock

Το στόρι: Γεννημένος λίγους μήνες πριν το Millennium, έπιασε την κιθάρα στα 5 και από τα 8 του είναι ο επίσημος προστατευόμενος του Buddy Guy. Στα 12 του ετοιμάζει το δεύτερό του άλμπουμ!

Το άλμπουμ: "Cyclone" (2011). Άρτιος ήδη τεχνικά σε φωνή και κιθάρα σε κάνει να αναρωτιέσαι που θα φτάσει όταν βιώσει κυριολεκτικά τα blues και ωριμάσει η φωνή του και ο ίδιος. Ένας Bonamassa in the making.

Τζαμάρει με: Buddy Guy, B.B. King

To site: quinnsullivanmusic.com

To δείγμα: YouTube

  • SHARE
  • TWEET