Rockwave Festival 2007: Απολογισμός

Από τον Κωστή Αγραφιώτη, 05/07/2007 @ 12:05
Άλλο ένα Rockwave ανήκει στο παρελθόν και, όπως και σε προηγούμενες διοργανώσεις, το rocking.gr σας παρουσιάζει μία σύντομη σύνοψη του τι είδαμε και ακούσαμε, τι μας άρεσε και τι όχι... ακόμα και τι περιμένουμε την επόμενη χρονιά!

1η μέρα: Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός και αυτό επιβεβαιώθηκε στην περίπτωση του φετινού Rockwave. Προφανώς κάτι πήγε την τελευταία στιγμή στραβά, με αποτέλεσμα οι πόρτες να ανοίξουν με δύο ώρες καθυστέρηση από την ανακοινωθείσα ώρα. Η είσοδος στο χώρο όμως έσβησε τις όποιες γκρίνιες, μιας και οι αλλαγές στο Terra Vibe σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ήταν αισθητές και προς το καλύτερο. Η νέα σκηνή κέρδισε αναμφίβολα τις εντυπώσεις με το ύψος και το πλάτος της, ενώ η περιοχή μπροστά από τη σκηνή σκάφτηκε έτσι ώστε να διευκολύνεται η ορατότητα από όσους κάθονται πιο πίσω. Συνεχίζοντας κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας την αναγνωριστική περιήγησή μας στον ανανεωμένο χώρο διαπιστώσαμε επίσης τα εξής:

Τα περίπτερα μεταφέρθηκαν από την είσοδο στον κυρίως χώρο του Terra Vibe, και έτσι αν θέλεις να κάνεις μία βόλτα σε αυτά, δε χρειάζεται παρά να περπατήσεις μέχρι το βάθος του χώρου των θεατών. Οι τουαλέτες αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκαν και οι καντίνες, με αποτέλεσμα οι ουρές της αναμονής να έχουν ουσιαστικά εξαλειφθεί.Δυστυχώς, ο διαχωρισμός της αρένας είχε την πρώτη μέρα σα συνέπεια να βρίσκονται 4-5 σειρές κόσμου μπροστά στη σκηνή, με τους υπόλοιπους θεατές να ακολουθούν μετά από απόσταση 15 μέτρων, κάτι που χάλασε αρκετά την αισθητική του χώρου, κυρίως -φαντάζομαι- για τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Επίσης, μάλλον απογοητευτική κρίνεται για την πρώτη μέρα η προσέλευση του κοινού. Ένα από το κορυφαία συγκροτήματα του μελωδικού rock στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, μία από τις σπουδαιότερες φωνές του σύγχρονου rock και ο Robert Plant στη δημιουργικά καλύτερη περίοδο για τον ίδιο μετά τους Led Zeppelin, κέντρισαν το ενδιαφέρον μόλις 5.000 ατόμων. Κρίμα γιατί τόσο ο Plant με την μπάντα του, όσο και ο Chris Cornell και οι Europe ήταν υπέροχοι.Στα συν της βραδιάς προσθέστε τον αψεγάδιαστο ήχο, ενώ στα μείον τη μη έγκαιρη ενημέρωσή μας για την εμφάνιση των Redrum πριν τους Europe.

2η μέρα: Τα πράγματα ήταν εμφανώς καλύτερα τη δεύτερη μέρα. Καθυστερήσεις δεν υπήρχαν, ο κόσμος ήταν σαφώς πολυπληθέστερος από την πρώτη μέρα, ξεπερνώντας τις 10.000, ο ήχος ήταν (και πάλι) σχεδόν άψογος, δύο γιγαντοοθόνες τοποθετήθηκαν εκατέρωθεν της σκηνής, οι υπεύθυνοι για την προστασία δρόσιζαν σε τακτά χρονικά διαστήματα το κοινό με νερό (κάτι που επαναλήφθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και στους Metallica) και γενικά όλα κύλησαν ομαλά. Το μοναδικό παράπονο που δικαιολογημένα μπορεί κανείς να φέρει, και αφορά κατά βάση και τις τρεις μέρες, είναι η έλλειψη προγράμματος που θα ενημέρωνε για το τι ώρα θα εμφανιστεί το κάθε group. Την ημέρα της εμφάνισης των Heaven And Hell για παράδειγμα, μία μεγάλη μερίδα των οπαδών των Anathema έχασε το set του συγκροτήματος, πιστεύοντας πως αυτό θα εμφανιζόταν αργότερα από την ώρα που ανέβηκε στη σκηνή. Κατά τα άλλα, όλα τα συγκροτήματα απέσπασαν θετικές κριτικές, ενώ το όνειρο πολλών να απολαύσουν τους Black Sabbath με τον Dio στο μικρόφωνο έγινε πραγματικότητα... έστω και με άλλη ονομασία.

3η μέρα: Η τελευταία μέρα ήταν σίγουρα το μεγάλο στοίχημα του φετινού Rockwave. Το μεγαλύτερο metal συγκρότημα εμφανίστηκε μετά από 8 ολόκληρα χρόνια στη χώρα μας, ενώ η προσέλευση του κοινού χτύπησε κόκκινο, ξεπερνώντας τις 25.000.Αυτή τη φορά ο χώρος των θεατών μπροστά από τη σκηνή είχε μεγαλώσει αρκετά και στο μήκος και στο πλάτος, κάτι που χαροποίησε μεν τους κατόχους των περίφημων «80αριών», αλλά απογοήτευσε όσους από τις προηγούμενες μέρες είχαν αποκομίσει την εντύπωση πως το PL3 βρισκόταν αρκετά κοντά στα συγκροτήματα. Ίσως θα ήταν καλύτερα να γνωρίζαμε από πριν τις ακριβείς διαστάσεις του μπροστινού χώρου για καθεμία από τις μέρες, έτσι ώστε η αγορά των εισιτηρίων να γινόταν με πιο ασφαλή κριτήρια. Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με μία πραγματική αποκάλυψη, τους εξαιρετικούς Dirt Spawn Disease. Στη συνέχεια οι My Dying Bride, παρότι έπαιξαν άρτια, επιβεβαίωσαν το ότι ο ήχος τους παραήταν σκοτεινός για τα ακούσματα των περισσοτέρων. Οι Mastodon, έχοντας ασύγκριτα καλύτερο ήχο σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, για πάνω από μία ώρα έπαιξαν χωρίς να πάρουν ανάσα και αποτέλεσαν το ιδανικότερο ορεκτικό για ό,τι επακολούθησε.Ναι, ο ήχος στους Metallica ήταν παραδόξως κατώτερος του αναμενόμενου. Ε και; Έπαιξαν για 2,5 ώρες με ανεπανάληπτο πάθος και έδειξαν πως σέβονται το κάθε ευρώ που πλήρωσαν οι οπαδοί τους για αυτούς. Και όταν σέβεσαι το κοινό σου, μπορείς να έχεις τη σιγουριά πως αυτό θα στο ανταποδώσει. Και αν μη τι άλλο, το κοινό στους Metallica ήταν απλά ανεπανάληπτο.Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, τα mosh pit που δημιουργήθηκαν και ο γενικότερος πανικός σήκωσαν ένα αρκετά μεγάλο σύννεφο σκόνης και χώματος το οποίο, όπως είναι λογικό, ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό, ακόμα και επικίνδυνο, για αρκετούς θεατές. Έστω και εκ των υστέρων λοιπόν, η επιλογή να μη στρωθεί με το ειδικό πλαστικό κάλυμμα (που υπήρχε τις προηγούμενες χρονιές) το μεγαλύτερο μέρος της αρένας αποδείχτηκε λανθασμένη.Μετά τη συναυλία, τα παράπονα για τις καθυστερήσεις προς τις εισόδους της Εθνικής οδού ήταν έντονα. Αν και με τόσα πολλά αυτοκίνητα το μποτιλιάρισμα ήταν αναπόφευκτο, ίσως οι τροχονόμοι να έπρεπε να καταστρώσουν ένα πιο δόκιμο σχέδιο για την έξοδο των οχημάτων.Αναμφίβολα μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από εδώ και στο εξής στα σημεία εκτός του Terra Vibe όπου τοποθετούνται οι καντίνες με τα φαγητά και τα αναψυκτικά. Σεβαστή η θέληση των πωλητών να κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο αποδοτικά, όμως με το να τοποθετούν την «πραμάτεια» τους μέσα στη μέση του δρόμου, δυσκολεύουν το πέρασμα του κοινού και των αυτοκινήτων.

Να σημειώσουμε τέλος πως τα φώτα στον παράδρομο έμειναν ανοιχτά μέχρι αργά, διευκολύνοντας τη διέλευση πεζών και οχημάτων.

Εν κατακλείδι, με βάση το μέγεθος των ονομάτων που εμφανίστηκαν, καθώς και την απόδοση αυτών, μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε για το καλύτερο Rockwave... μέχρι το επόμενο! Τα πράγματα βελτιώθηκαν αρκετά στο Terra Vibe, οι θέσεις για parking αυξήθηκαν και υποθέτουμε και θέλουμε να πιστεύουμε πως του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα. Εμείς ευχόμαστε το Rockwave του 2008 να έχει ακόμα περισσότερες μέρες, ακόμα μεγαλύτερα ονόματα, φτηνότερα εισιτήρια, τους Red Hot Chili Peppers και φυσικά... τους AC/DC!

  • SHARE
  • TWEET