H πρώτη συναυλία του καλοκαιριού: Mark Knopfler τον Ιούνιο στο Θέατρο Λυκαβηττού

17/10/2007 @ 04:12
Πριν καλά καλά τελειώσει το φετινό καλοκαίρι, η Di Di Music - Big Star Promotion ανακοινώνει το πρώτο μεγάλο live του καλοκαιριού του 2008. Ενας αγαπημένος καλλιτέχνης που με το έργο του έχει σημαδέψει τις προσωπικές μας στιγμές, ο Mark Knopfler, η κιθάρα, η φωνή και η ψυχή των Dire Straits περιλαμβάνει την Αθήνα και το Θέατρο του Λυκαβηττού στα σχέδια της νέας του περιοδείας. Την Παρασκευή 13 Ιουνίου ο Knopfler θα γεμίσει τη σκηνή του Λυκαβηττού, ερμηνεύοντας κομμάτια από όλες τις περιόδους της καριέρας του, από τις ημέρες των Dire Straits μέχρι σήμερα.

«Δεν παίζω τίποτα που δεν θέλω να παίξω», δηλώνει ο ίδιος. «Όταν ανέβω στη σκηνή και πάιξω το “Sultans Of Swing”, το “Money For Nothing”, το "Romeo & Juliet" ή το "Brothers In Arms" είναι επειδή το θέλω. Σημαίνει πολλά για εμένα το γεγονός ότι κάποιο τραγούδι έχει σημαδέψει τις ζωές των ανθρώπων».

Η προπώληση των εισιτηρίων προς 40 euro ξεκινά ήδη από σήμερα (έως και τις 25 Οκτωβρίου) στην επίσημη ιστοσελίδα του www.markknopfler.com. Από τις 26 Οκτωβρίου και για τη συνέχεια, εισιτήρια θα μπορείτε να προμηθευτείτε από το ticket house και μέσω internet στο www.ticketpro.gr

Mε δεδομένο το ενδιαφέρον για τον μεγάλο καλλιτέχνη που με τους Dire Straits άλλαξε τον ήχο του ροκ καλά θα κάνετε να βιαστείτε!



Ο Mark Knopfler καταλαμβάνει μια θέση στο Πάνθεον των ηρών της Rock μουσικής σαν ένας βιρτουόζος κιθαρίστας με χαρακτηριστικό δικό του ήχο και τεχνοτροπία ενώ είναι επίσης ένας προικισμένος συνθέτης καθώς τα περισσότερα τραγούδια των Straits ήταν δικές του συνθέσεις. Sultans of Swing, Romeo and Juliet, Money for Nothing, Calling Elvis , Tunnel Of Love, Brothers In Arms, Lady Writer αυτά είναι λίγα μόνο από τα τραγούδια του συγκροτήματος που έγραψε μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες στη ροκ μουσική σκηνή.

Από το 1996 ο Knopfler ακολουθεί σόλο καριέρα ηχογραφώντας προσωπικά άλμπουμ και περιοδεύοντας ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μουσική επένδυση σε ταινίες . Μέχρι σήμερα, ο Mark Knopfler τόσο ως μέλος των Dire Straits όσο και σαν σόλο καλλιτέχνης, έχει πουλήσει εκατομμύρια singles και πάνω από 120 εκατομμύρια άλμπουμς.

Στην Ελλάδα τον περιμένουμε τον Ιούνιο του 2008 στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας για την προώθηση του Kill To Get Crimson που είναι και το 5ο solo αλμπουμ του . Η έναρξη της περιοδείας θα γίνει στο Άμστερνταμ στις 30 Μαρτίου.

Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: 40 euro
Ταμείο: 45 euro

Σημεία προπώλησης:
Ticket House Aθήνα (Πανεπιστημίου 42 , 210 3608366), Ticketpro.gr για αγορές online

Mark Knopfler

O Knopfler θα γεμίσει την σκηνή του Λυκαβηττού ερμηνεύοντας κομμάτια από όλες τις περιόδους της καριέρας του, από τις ημέρες των Dire Straits μέχρι σήμερα.

Το άλμπουμ του Mark Knopfler με τίτλο ‘Kill To Get Crimson’ είναι το πιο πρόσφατο δημιούργημά του ύστερα από μια καριέρα 30 χρόνων. Ως μία φωτεινά χρωματισμένη νουβέλα, το πρόσφατο έργο του περιλαμβάνει πολλαπλούς χαρακτήρες όπως ζωγράφους, κατακτητές και χαμένους ήρωες.

Όλοι αυτοί οι ήρωες έλαβαν σάρκα και οστά μέσα από τα folk και rock ‘n’ roll μουσικά περάσματα του Knopfler και τις επιρροές που δέχτηκε από τους ηλεκτρικούς ήχους των κιθαριστικών ηρώων του καθώς και από απλές, βρετανικές ακουστικές μελωδίες. Έτσι, ένας από τους θρυλικότερους Βρετανούς κιθαρίστες δημιούργησε μια μοναδική μουσική σύνθεση.

Το ‘Kill To Get Crimson’ δημιουργήθηκε με την συμβολή σημαντικών μουσικών, συμπεριλαμβανομένου των Guy Fletcher και Chuck Ainlay. Είναι η πέμπτη (non-soundtrack) solo κυκλοφορία του, μετά το ‘Shangri-La,’ που βγήκε το 2004 και της συνεργασίας του Knopfler με την Emmylou Harris στο ‘All The Roadrunning.’ Ως solo καλλιτέχνης, γνώρισε την πρώτη του US top 20 επιτυχία με αυτήν την κυκλοφορία.

Το νέο του άλμπουμ δανείστηκε τον τίτλο του από έναν στίχο του τραγουδιού ‘Let It All Go.’ Γενικότερα, αν και ο Knopfler πλάθει πολλαπλά σενάρια, σαν να ήταν νοβελίστας, σπάνια θα δώσει κάποια στιχουργική επεξήγηση. Όπως πολλοί άλλοι στιχουργοί έτσι και ο ίδιος θεωρεί τη στιχουργική διαδικασία άκρως μυστηριακή. «Μερικές φορές δανείζομαι στοιχεία από αληθινούς χαρακτήρες και γεγονότα, ενώ αλλες φορές δανείζομαι από κάτι που διάβασα ή είδα».

«Δεν μου αρέσει να γίνομαι απόλυτος όσον αφορά τους στίχους, διότι πολλές φορές αναφέρεσαι σε κάτι το οποίο δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι. Ή αισθάνεσαι ότι στην προσπάθειά σου να το εξηγήσεις, αρχίζεις να το ξεδιαλύνεις. Μερικές φορές βγάζει νόημα το αποτέλεσμα πολύ αργότερα...»

Για το άλμπουμ cover του ‘Kill To Get Crimson’ ο Knopfler διάλεξε μια εικόνα που είχε σχεδιαστεί το 1958 και η οποία απεικονίζει μια κοπέλα που θέλει να αγοράσει ένα κόκκινο scooter. Ο ίδιος ο Knopfler έχει ένα κόκκινο scooter, το οποίο θεωρεί ότι μοιάζει πολύ με εκείνο του άλμπουμ cover. Εκείνη η μεταπολεμική περίοδος ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για τον καλλιτέχνη που τότε ήταν ακόμη παιδί. Το μεγαλύτερο κομμάτι του άλμπουμ είναι επηρεασμένο από εκείνα τα χρόνια.

“Ηχητικά, προσπάθησα να δανειστώ επιρροές από τη folk μουσική και τις δέσω με την ηλεκτρική κιθάρα».

Αυτή τη φορά ο Knopfler είχε την πολυτέλεια να δημιουργήσει ένα ολόκληρο άλμπουμ στο δικό του studio στο δυτικό Λονδίνο. « Παλιότερα πραγματοποιούσα τις περισσότερες ηχογραφήσεις σε ένα υπνοδωμάτιο ενός μικρού σπιτιού, όποτε οι χτίστες δεν έκαναν θόρυβο ή δεν περνούσε αεροπλάνο πάνω από το σπίτι Κατάντησε εκνευριστικό οπότε τελικά αποφάσισα να βρω ένα κανονικό στούντιο.»

“Το κατασκευάσαμε με βάση εκείνο το υπνοδωμάτιο, επειδή εκεί καταφέραμε να παράγουμε καλούς ήχους. Μου αρέσει να δουλεύω χρησιμοποιώντας τα καλύτερα συστήματα της παλιάς αλλά και της νέας τεχνολογίας.”

Αν και ο Knopfler απολαμβάνει το να επαναπροσεγγίζει τους ήχους των Hank Marvin και Duane Eddy, συμφωνεί ότι ένα μεγάλο μέρος του νέου άλμπουμ περιέχει παραδοσιακή ενορχήστρωση. Ανάμεσα στους μουσικούς που συμμετείχαν σε αυτό είναι ο Ian Lowthian (παίκτης ακορντεόν), με τον οποίο ο Knopfler συνεργάστηκε στο soundtrack της ταινίας ‘A Shot At Glory,’ και ο John McCusker (παίκτης fiddle). Αν και ο Knopfler περνάει πολλές ώρες στο στούντιο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του αρέσουν και οι περιοδείες. Αισθάνεται ευλογημένος για όσα του έχουν δοθεί. «Μου αρέσει να κάθομαι στο σπίτι και να γράφω τραγούδια. Ακόμη και αν η στιχουργική διαδικασία δεν πάει όπως θα ήθελα, μου αρέσει. Ποτέ δεν πανικοβάλομαι, πάντα σκέφτομαι «Δεν πειράζει, θα βρει το δρόμο του το τραγούδι ακόμη και αν πάρει χρόνια. Μου αρέσει η διαδικασία της ηχογράφησης και της περιοδείας. Δεν τρομάζω καθόλου. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους». Ο Knopfler είναι ενθουσιασμένος με το ‘Kill To Get Crimson’, όπως και όλοι οι μουσικοί που συμμετέχουν σε αυτό, και ανυπομονεί να περιοδεύσει.

“Το κοινό πάντα θέλει να παίξεις τραγούδια από τη παλιότερη δισκογραφία. Είναι και αυτό μέρος της συναυλιακής εμπειρίας. Πρέπει να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου αλλά ταυτόχρονα είναι μια γιορτή καθώς όλοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα κοινό χώρο για να περάσουν καλά. Πέρασα καλά γράφοντας τα τραγούδια, διασκέδασα κατά την ηχογράφησή τους οπότε θα με ευχαριστήσει να τα παίξω ζωντανά”.

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET