«10»: Τα καλύτερα τραγούδια του Fantastic Negrito

... ή αλλιώς τι επιθυμούμε να ακούσουμε τον Ιούλιο στην Τεχνόπολη

Από τους Αντώνη Μουστάκα, Δημήτρη Μωυσίδη, 09/01/2022 @ 22:44

 Δεν μπορείτε να πείτε πλέον «Ποιος είναι πια αυτός ο Negrito;».

Τα τρία τελευταία άλμπουμ του έχουν βραβευθεί με Grammy ως τα καλύτερα contemporary blues με τα δύο πιο πρόσφατα ("Please Don't Be Dead" και "Have You Lost Your Mind Yet?") να συμπεριλαμβάνονται επίσης στους καλύτερους δίσκους του 2018 και του 2020 στο Rocking.

Έχει επισκεφτεί ήδη την Ελλάδα (ο δεύτερος από τη λίστα μας με τους σημαντικούς σύγχρονους blues καλλιτέχνες του σήμερα) στο Φεστιβάλ Πηνειού του 2019 (σ.σ. τυχεροί Λαρισαίοι) και η ανυπομονησία μας για τη συναυλία στην Τεχνόπολη το καλοκαίρι είναι μεγάλη!

Και αφού είναι σίγουρο πως ξέρετε πια ποιος είναι μαζέψαμε για εσάς τις αγαπημένες μας επιλογές από τη δισκογραφία του - των οποίων τις πολύ επίκαιρες και εύστοχες θεματικές σας παρουσιάζουμε παρακάτω - έτσι ώστε να ακούσετε τα τραγούδια του και να προετοιμαστείτε μαζί μας για τη συναυλία στην Τεχνόπολη τον Ιούλιο.

Καλή... προετοιμασία για το καλοκαίρι λοιπόν!

Spotify playlist

1
Plastic Hamburgers
(Please Don't Be Dead, 2018)
Fantastic Negrito - Plastic Hamburgers
"Let's break out these chains, let's burn it down"
 
To 2018 μετά τη περιπέτεια υγείας που τον ταρακούνησε είπε να ταρακουνήσει και εμάς με έναν από τους σημαντικότερους δίσκους της δεκαετίας. Και άρχισε με ένα blues δυναμίτη με ένα καταπληκτικό ρυθμό και στίχους που τα χώνουν σε όλους και σε όλα καλώντας σε ξεσηκωμό και αφύπνιση όπως κάθε σωστός και επαναστατικός καλλιτέχνης οφείλει να κάνει. Μουσικά βρίσκεις Led Zeppelin και Lenny Kravitz σε ένα φανταστικό μίγμα που το κάνει ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια όχι μόνο του καλλιτέχνη αλλά και του είδους στη σύγχρονη εποχή. Δ.Μ.
2
Lost In The Crowd
(The Last Days Of Oakland, 2017)
Fantastic Negrito - Lost In The Crowd
"Games people play / Slave through the year for a holiday
Stuck in a room for too long / Waiting to hear your favorite song"
 
Η ζωή όλων μας παρουσιάζεται σαν σε fast forward στο καταπληκτικό αυτό τραγούδι που πραγματεύεται τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, τα όνειρα και φυσικά τη συνειδητοποίηση του κοινού μας σημείου: Πάνω από όλα είμαστε όλοι μοναχικά όντα παγιδευμένοι σε έναν αγώνα να προλάβουμε τα ωραία της ζωής. Α.Μ.
3
How Long?
(Have You Lost Your Mind Yet?, 2020)
Fantastic Negrito - How Long?
"We can repeat the same old lies / ‘Til they make us feel alright
Try to escape we gotta fight the scary ones"
 
Γραμμένο για τους αστυνομικούς στην Αμερική που πυροβολούν αδιακρίτως και σκοτώνουν πολίτες και κυρίως μαύρους. Η ερώτηση "How Long?", ‘πόσο ακόμα' θα ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις σαν κοινωνία δεν αφορούν μόνο την Αμερική αλλά ακούγονται δυνατά παγκοσμίως πλέον. Η μουσική υπόκρουση αυτού του αγωνιώδους ερωτήματος είναι ένας blues θρήνος που κρύβει οργή μέσα του και στο ρεφρέν του σε ταρακουνάει γερά απευθύνοντας στον ακροατή το ρητορικό αυτό ερώτημα. Δ.Μ.
4
A Boy Named Andrew
(Please Don't Be Dead, 2018)
Fantastic Negrito - A Boy Named Andrew
"The wheels of time, they keep on turnin'
We're still learnin' to fly"
 
Από τα τραγούδια που αποκλείεται να μην σου σηκωθεί η τρίχα - πως να αγνοήσεις αυτό το καθηλωτικό riff. Ο ‘Andrew' είναι ο Negrito που μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες νιώθοντας να μην ανήκει πουθενά και τραγουδά για αυτό. Το ρεφρέν ζαλίζει, παρασέρνει, κλείνεις τα μάτια και παρασύρεσαι με το ρυθμό και στο τέλος ίσως καταλάβεις τί πόνο θέλει να σου μεταδώσει ο Xavier Amin Dphrepaulezz. Από τα highlights σε κάθε live του. Δ.Μ.
5
Scary Woman
(The Last Days Of Oakland, 2017)
Fantastic Negrito - Scary Woman
"I found me a woman / But she thinks too tall
I gave her every inch of my dreams / But she said "it's too small""
 
O Negrito δεν είναι μόνο πολιτικοποιημένος αλλά και καψούρης για κάποια «τρομακτική» γυναίκα. Άλλωστε μιλάμε για τα blues...
To στόρι απλό: Ξέρω ότι είσαι μάγισσα και πως θα με παρατήσεις αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στο κορμί σου. Το λογοπαίγνιο με τις ίντσες των... ονείρων μπαίνει άμεσα στη λίστα των κλασικών. Α.Μ.
6
The Duffler
(Please Don't Be Dead, 2018)
Fantastic Negrito - The Duffler
"And I blame all those things that are wrong with my life
On a conspiracy"
 
Εδώ έχουμε να κάνουμε με fun. Εξαιρετικό blues και R&B που μιλάει πάλι για το πόσο έχει χάσει το δρόμο της η Αμερική αλλά και οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Τραγούδι που δεν μπορείς να μην το χορέψεις. Ξεκινάει δυναμικά και συνεχίζει σε ένα φανταστικό ρυθμικό funk εναλλάσσοντας με τον δυναμισμό του βασικού ριφ και με ένα όμορφο σόλο ενδιάμεσα. Δ.Μ.
7
I'm So Happy I Cry
(Have You Lost Your Mind Yet?, 2020)
Fantastic Negrito - I'm So Happy I Cry
"Today we wake up to another morning sun"
 
O Negrito δεν ασχολείται μόνο με πολιτικά θέματα αλλά καταπιάνεται και με την πνευματική υγεία. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω φαινομενικά επιτυχημένοι και χαρούμενοι που σαπίζουν μέσα τους. Το απλό αυτό gospel τραγούδι επαναλαμβάνει συνεχώς ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι είναι μια ακόμα μέρα που είμαστε ζωντανοί και όντως πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Η Tarriona "Tank" Ball συνοδεύει με ραπάρισμα τις εναλλαγές στη φωνή του Negrito που άλλοτε σοβαρά και άλλοτε σαν ένα παιδάκι που παίζει μαζί μας θέλει να δείξει ότι την αυθεντικότητα της αισιοδοξίας του μηνύματος του. Δ.Μ.
8
Dark Windows
(Please Don't Be Dead, 2018)
Fantastic Negrito - Dark Windows
"Felt like whole in the sun that he wanted to come
Would never wash away the pain we feel"
 
O Fantastic Negrito γνωρίζει τον Chris Cornell και μια σχέση δημιουργείται λίγο πριν ο τραγουδιστής των Soundgarden αποφασίσει να τερματίσει τη ζωή του. Συγκλονισμένος με το γεγονός ο Negrito γεννάει αυτό τον υπέροχο ύμνο για τον χαμένο φίλο του και «καρφώνει» τις ψυχές μας ειδικά με αυτό το σπαραξικάρδιο "My friend's in danger now". A.M.
9
In The Pines (Oakland)
(The Last Days Of Oakland, 2017)
Fantastic Negrito - In The Pines (Oakland)
"Black girl, black girl, your man is gone / Now you travel the road alone
And you raise that child all by yourself / Then the policeman shot him down"
 
Είτε το γνωρίσατε ως "Where Did You Sleep Last Night" από τους Nirvana είτε ως "Black Girl" από τον Lead Belly πρόκειται για το ίδιο συγκλονιστικό παραδοσιακό folk τραγούδι που μιλά για την περιπέτεια μιας μαύρης γυναίκας μακριά από το σπίτι της. Εδώ ο Negrito ενώνει το παρελθόν (οικονομική ύφεση του '30) με την αστυνομική βία του σήμερα τονίζοντας με αυτόν τον απλό τρόπο ένα συνολικό και άλυτο πρόβλημα. A.M.
10
A Cold November Street
(Please Don't Be Dead, 2018)
Fantastic Negrito - A Cold November Street
"There's the neighbourhood store and I'm really not sure
If they act so neighbourly"
 
Με δάνειο την άγια μελωδία του "House Of The Rising Sun" και τη ματιά του καρφωμένη στο κοινωνικό πρόβλημα των ΗΠΑ (διαλυμένες γειτονιές, απουσία κατανόησης για τον διπλανό) ο Negrito θρηνεί για τα αυτονόητα τα οποία "may never change" όπως ακούμε στο τέλος του τραγουδιού. Ελπίζουμε για το αντίθετο. A.M. 

Photo credit: Peter Koudstaal

  • SHARE
  • TWEET